Дали треба да се воведе технологијата во фудбалот?

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се воведат снимките во фудбалот?

• Вкупно гласачи
    80

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Не ми се веруваше дека нема отворено ваква тема.Оваа тема е долго време актуелна и има спротиставени мислења.Дали треба да се воведат снимките во фудбалот за полесно да се утврди дали имало офсајд,дали бил пенал,дали топката ја поминала линијата итн.Некои работи почнаа да се тестираат или употребуваат како на пример комуникацијата меѓу главниот и линискиот судија со слушалки но снимките сеуште не се воведени.Сеп Блатер тврди дека така би се намалила динамиката на фудбалот и би се загубило темпото.
Што мислите вие?Дали сте ЗА или ПРОТИВ снимките?Кажете зашто сте го дале тој одговор.
Инаку јас сум ЗА зашто премногу натпревари биле одлучени со грешна одлука.

Мумијо, навистина добра тема.... незнам како ни избегала :)

И јас сум за... т.е. не само во фудбал... во сите спортови... да е максимално компјутеризирано со што би се избегнало најважното: судиска грешка!

Секој тим некогаш бил оштетен - некогаш судијата (играл) бил за него... многу ретки се натпреварите каде што може после натпревар да се рече „судијата х натпреварот го водеше без најмала грешка”

Убедуваат дека доколку се воведе тоа:) ќе се изгуби убавината на самата игра... со што не се слагам! Мислам дека сите се свесни за каква пара се врти „нелегално” во фудбалот... дека и судиите често знаат да помогнат во таа сплетка... Доколку компјутерот направи грешка, ќе се знае дека некој НАМЕСТИЛ да се направи таа грешка... доколку судијата греши - не видел....

Затоа, не се воведува технологијата во спортот....

Еднаш гледав на телевизија, како во топката ставаат чип, исто и во патиките на фудбалерите, за потоа преку компјутер да се следи целиот натпревар, а на кој судии ке бидат компјутерите. А исто преку нив да се одредува кој последен ја допрел топката за да се знае кој тим да шутира слободен, аут или што било. Иначе и јас сум за технологијата.

А да и забораавив да кажам дека гледав нешто на Спорт 4 дека Колина ќе ги обучувал судиите како да навлезат во технологијата доколку се воведе.Значи без разлика што во негово време немаше сепак претпоставувам дека он сеа ќе биде запознаен со тоа а потоа ќе го пренесе искуството на другите.Исто така ќе ги обучува младите судии како да го изградат својот авторитет.

секако дека сум ЗА, технологијата ќе придонесе да не се местат натпревари, а воедно и да се подобри играта, и судењето на натпреварите... сега имаат некој дел воведено од технологијата, каде што судиите носат слушалки и микрофон, за да можат да комуницираат едни со други. Но, сепак еден од најголемите проблеми при судењето е офсајд-от, бидејќи се постигнуваат голови ако не е суден постоечки офсајд, а ако биде надгледуван натпреварот, па одма од централа да проценат дали е офсајд или не, па да му кажат на главниот судија дали да свири офсајд или не. :)

Димитар напиша:
Мумијо, навистина добра тема.... незнам како ни избегала :)

И јас сум за... т.е. не само во фудбал... во сите спортови... да е максимално компјутеризирано со што би се избегнало најважното: судиска грешка!

Секој тим некогаш бил оштетен - некогаш судијата (играл) бил за него... многу ретки се натпреварите каде што може после натпревар да се рече „судијата х натпреварот го водеше без најмала грешка”

Убедуваат дека доколку се воведе тоа:) ќе се изгуби убавината на самата игра... со што не се слагам! Мислам дека сите се свесни за каква пара се врти „нелегално” во фудбалот... дека и судиите често знаат да помогнат во таа сплетка... Доколку компјутерот направи грешка, ќе се знае дека некој НАМЕСТИЛ да се направи таа грешка... доколку судијата греши - не видел....

Затоа, не се воведува технологијата во спортот....
Ако зборуваме општо за спортот тоа е веќе воведено во американскиот фудбал и тенисот(соколово око).
И за во фудбалот сум ЗА .Мора да се реши за подоцна да не боли.

abe ja mislam deka ne treba da se vovede tehnologija vo fudbalot.
ne samo sto ke se izgubi ubavinata , ke se izgubi i srekata vo fudbalot.
srekata e eden od najvaznite faktori vo fudbalot.
ako ima sreka ke dosudi gol sudijata a topkata ne minala gol linija.
+ ako se vovede tehnologija vo fudbalot ke nema potreba od sudii.
sudiite si imaat rabota i od niv zavisi kolku dobro ke si ja zavrsat.

Па ако се воведе технологија во фудбалот, ќе нема повеќе грешки на судиите и автоматски се губи еден битен сегмент од фудбалската игра:пцуењето на овие прекрасни суштеста! Затоа сум ПРОТИВ!!!

Ako se vovede tehnologijata sudiive ne ke mozat da si sudat koj kako saka i kako e potplaten(ako e).JAS SUM ZA!
Podobro toa otkolku posle nekoe finale da se zbori so decenii dali topkata vlegla ili ne?

Јас сум ПРОТИВ,бидејки се губи убавината на фудбалот...

DA- sigurno ne za da gledaat usporena snimka za sekoj faul na sredina na teren ama aj setete se kolku natprevari bile reseni zaradi smesni penali, offside situacii ili uste potragicno nepriznaeni ili pogresno priznaeni golovi(finale svetsko 66).

moze da se regulira ova so pravila- da receme sekoj tim da moze da pobara po ednas vo poluvreme revizija na nekoja sudiska odluka.

ama iskreno FIFA e prekonzervativna sega za sega- i ova nema da se sluci taka brzo.

Jas mislam oti treba samo da se vovede nekoj cip vo topkata bidejki ima slucki na dvoumenje dali topkata ja pominala gol linijata ili ne... taka najdobro ke se znae...

DoN DjElAtImUs напиша:
Jas mislam oti treba samo da se vovede nekoj cip vo topkata bidejki ima slucki na dvoumenje dali topkata ja pominala gol linijata ili ne... taka najdobro ke se znae...
Ова веќе се тестира и најверојатно за кратко време ќе се воведе и дефинитивно.Меѓутоа тоа нема никаква улога при проценката дали било офсајд и дали имало пенал.А вториве 2 проблема се почести од тоа дали топката ја минала линијата:wink:
Како и да е јас сум и за 2те да се воведат.

The Mummy Returns напиша:
Ова веќе се тестира и најверојатно за кратко време ќе се воведе и дефинитивно.Меѓутоа тоа нема никаква улога при проценката дали било офсајд и дали имало пенал.А вториве 2 проблема се почести од тоа дали топката ја минала линијата:wink:
Како и да е јас сум и за 2те да се воведат.
За оваа вторава технологија што ја спомнав во темава, мислам дека и тие два проблеми би биле решени, ако се знае местоположбата на топката и на играчите.

Ц ц ц ц ц ц ц

Многу работи грешка сте... Какви чипови? па не треба ништо... технологија има!!! само не ја користат судиите - туку ТВ куќите!

Гледавте вчера... имаше статистика ЗА СЕКОЈ играч посебно колку КМ истрчал! Тука нема чипови... едноставно камери управувани компјутерски

Сега би било добро тоа што го користат телевизиите да го користат и судиите, односно, таа технологија пополека да ги замени апсолутните ПРАВА на самиот судија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom