Дали сум јас предавник ?

• Креатор на темата Креатор на темата мали
  • Време на започнување Време на започнување
За почеток, тоа што го опиша не е алатка за пропаганда туку е алатка за ... убедување. Пропаганда не се врши на индивидуално ниво.
Ти изгледа и на своите наставници им кажуваш како треба да предаваат, нели? Претпоставувам дека би разговарала со архитект околу дизајн на зграда и би инсистирала на, како што велиш ти, рамноправна дискусија иако не си архитект.

Верувам дека одличен си во тоа што го правиш, и радо би те слушала отколку што би зборувала:smir:
Но, оваа тема реално не бара познавања од она што ти го побара: тоа беше само начин да се поставиш на позиција на моќ во дискусијата, а не нешто од важност за муабетот.
А понатаму одиш кон моја дисквалификација, што исто така се надоврзува на претходното:)

Тоа е она што го напишав:
Зашто одиш повеќе кон мене, отколку кон тоа што го напишав?
Патриотите не се ни гнасни ни глупи, ниту народот, напротив. Сосема точно дека играчот е носителот и реализаторот на идејата:) Но реализацијата на идејата бара играчот да оди чекор погоре од себе, и тоа нам ни е потребно.
Она што го правиме јас и ти денес, и другите околу нас народот, a и власта, е токму она што не држи заглавени тука кај што сме: стравот, осудата, вината, омразата. Борба на ниво на личности, а не на идеи. И тоа е стара шема која се повторува пак и пак и со која нема напредување. Што бенефит имаш од муабет и дискусија со сограѓанинот кој е на мислење дека Македонија денес нема врска со Античка Македонија? Тој ќе се иритира, ќе му налепиш вина и ќе го отпишеш од Македонскиот народ како предавник, а ти ќе се чувствуваш супериорен бидејќи го штитиш потеклото и историјата, фактички својот идентитет. Која е користа од тој резултат за напредувањето на нашата држава? Тоа ме интересира.
Во таа смисла, партиотизмот кај нас стана повеќе товар од реална љубов за земјата. Кога реално сакаш некого, правиш да тој напредува. А ние, некако стоиме во место, бидејќи и ние луѓето и политичарите сеуште се бават со всадување на страв, осуда, омраза и вина. Олеснувачки ќе биде да се отарасиме од тој товар. Уживав кога го слушав Обама на неколку наврати...сакам и од нашите политичари да слушнам такви говори, наместо лични препукувања кои се ниски и безвезни.

немам намера да судам кој е предавник кој не. друго сакам да кажам. гледам дека на форумов молчеливо а во последно време и гласно се промовира некоја диференцијација на македонскиот народ на патриоти и предавници.

по мене не е толку битна семантиката и теоретската дефиниција на поимите туку делата, па по мене патриот=добар граѓанин

а што мислам дека е добар граѓанин (иако и овој поим е дискутабилен), еве само едно од многуте значења, кое за мене е многу прифатливо:
(да напоменам, не се китам со туѓи перја, текстов ми го испрати еден пријател по мејл, а не е ниту негово дело, туку налетал на него на интернет, само јас болдирав некои работи кои мене многу ми се свиѓаа)

What makes us good citizens? It is hard to answer that question because every person can think about different definition of a good citizen. Many can call themselves good citizens just because they work, pay taxes and obey law. But is it enough? Not for everyone. Good citizens do not serve their own interest but rather understand that their deeds affect the world around them. They serve their families, friends and others in need without prejudice and selfishness. They care about the condition of their community, country and the world. For me actions of a good citizen include protection of the country, education and community service.

Education is another powerful tool to build citizenship values. Through interacting with friends and teachers from kindergarten through university, one can strengthen such virtues as love, care, responsibility, honesty and devotion. One can also accumulate a wealth of knowledge that can help one carry out social, political, economic responsibilities. Education also opens access to new information technologies, technologies that can expand one’s knowledge of people in other parts of the world. As one becomes aware of less advantaged people, one can better appreciate and preserve what one has. One might learn from some good examples to effect changes for the better.

Finally community service where some can help to improve the community they are living in; community, the smallest part of the country. Improving community helps to improve the whole country. And we can do it in many ways. Some help members of the community for reasons other than personal gain. Some participate in block watches, others staff help hotlines. Some attend city council meetings, while still others volunteer to help paint houses or pick up trash. Each of these is the example of the work of citizens who care about their country.
We can truly say that good citizens are like small flames combined to make a bright light, light of better future. A swallow may not make a summer; however, individual citizens, joining efforts—whether in a recycling center, a kitchen, a Mathematics lab, or a primary classroom-can build a strong community and country.

немам намера да судам кој е предавник кој не. друго сакам да кажам. гледам дека на форумов молчеливо а во последно време и гласно се промовира некоја диференцијација на македонскиот народ на патриоти и предавници.

по мене не е толку битна семантиката и теоретската дефиниција на поимите туку делата, па по мене патриот=добар граѓанин

Како што гледаш овде на форумов, одредени личности ПАТРИОТИЗМОТ го направија занимање и веќе се 'професионални патриоти'.

Немој да ги навредуваш те молам, со добар граѓанин, за нив тоа е пичкин дим.

а што мислам дека е добар граѓанин (иако и овој поим е дискутабилен), еве само едно од многуте значења, кое за мене е многу прифатливо:
(да напоменам, не се китам со туѓи перја, текстов ми го испрати еден пријател по мејл, а не е ниту негово дело, туку налетал на него на интернет, само јас болдирав некои работи кои мене многу ми се свиѓаа)

What makes us good citizens? It is hard to answer that question because every person can think about different definition of a good citizen. Many can call themselves good citizens just because they work, pay taxes and obey law. But is it enough? Not for everyone. Good citizens do not serve their own interest but rather understand that their deeds affect the world around them. They serve their families, friends and others in need without prejudice and selfishness. They care about the condition of their community, country and the world. For me actions of a good citizen include protection of the country, education and community service.

Education is another powerful tool to build citizenship values. Through interacting with friends and teachers from kindergarten through university, one can strengthen such virtues as love, care, responsibility, honesty and devotion. One can also accumulate a wealth of knowledge that can help one carry out social, political, economic responsibilities. Education also opens access to new information technologies, technologies that can expand one’s knowledge of people in other parts of the world. As one becomes aware of less advantaged people, one can better appreciate and preserve what one has. One might learn from some good examples to effect changes for the better.

Finally community service where some can help to improve the community they are living in; community, the smallest part of the country. Improving community helps to improve the whole country. And we can do it in many ways. Some help members of the community for reasons other than personal gain. Some participate in block watches, others staff help hotlines. Some attend city council meetings, while still others volunteer to help paint houses or pick up trash. Each of these is the example of the work of citizens who care about their country.
We can truly say that good citizens are like small flames combined to make a bright light, light of better future. A swallow may not make a summer; however, individual citizens, joining efforts—whether in a recycling center, a kitchen, a Mathematics lab, or a primary classroom-can build a strong community and country.

Многу убав текст, го доловува она што го напишав на претходните страни но помина незабележано:

Патриотизмот е и морален и политички принцип и социјална свест,во чија целина се љубовта кон земјата и волјата да ги потчиниш своите лични интереси према општите национални.

Патриотизмот претставува гордост во однос на достигнувањата и културата на својот народ, желбата да се зачува традицијата и карактерот, да се идентификуваш себе си со останатите членови на нацијата, работење во зачувување и готовност за бранење на националните интереси и народот.

Патриотизмот не е ништо друго освен интегрален дел на ЈАВНАТА СВЕСТ кој се рефлектира во различни етапи во нејзиниот развој.

ЈАВНАТА СВЕСТ! Токму тоа во моментов се “кова“ во нашево општество.
Патриотизмот има етичка конотација: кажува дека татковината (било како и да се дефинира тој поим) е морален стандард или самиот е морална вредност.
Мора да постојат стандарди и норми во работата,делувањето, размислувањето на луѓето, во спротивно секој посебно ќе си воведува свои толкувања во зависност од личната корист.

Забегавте сите помалце со темава ама ај нека ви биде, и во врска со тоа сакам нешто да кажам.

гледам нешто почнавте да мешате секкви термини што немаат врска со темата , ама јбг ние сме Македончиња и се знаеме и мора да сме секогаш во право, без оглед колку е тоа погрешно, добро или лошо...
Веќе кога почнавте за патриоти , според мене патриот е секој човек кој е подготвен по секоја цена, па дури и по цена на својот живот, да работи за интересите на државата, целата држава и нејзиниот народ не само на неколку илјади партиски членови!
Тоа што јас размислувм со своја глава и несакам да си го дадам животот со цел некој од нашиве политичари да си го полни џеботи си седи во удобна фотеља и после незнам 5-10 годии кога ќе ја уништи земјава избега негде упм, не мора да значи дека сум предавник или дека не сум патриот затоа што не сум партиски пион на било која партија, напротив!
Тоа што не ја подржувам политикта на ниеднаполитичка партија, не ме прави предавник, зошто размислувам со своја глава.
Јас би го жртвувал животот доколку би знаел дека после тоа мојата земја и мојот народ би имал подобар живот и затоа се сметам до негде себеси за патриот.
Иако јас не ги почитувам мислењата на нашиве политичари , јас ја почитувам Македонија, ги почитувам нејзините закони и плаќам даноци тоа ме прави Добар граѓанин и уште поголем патриот !
Мое мислење е дека сум патриот а не предавник, па сега ај кажете ми што сум јас според вас?!?

Ти си како мене ист...наивен и со крстот на челото Македонец, кој на оваа држава и народ и го мисли најдоброто.
Тие кр'стови на челото нели ги ставале на власите в Македонија.Барам така ми рече еден другар от Битола от влашко потекло.Он ми рече било традиција кон власите кога ке се роди машко дете му ставале кр'ст на чело да се знае на кој припага.

Тие кр'стови на челото нели ги ставале на власите в Македонија.Барам така ми рече еден другар от Битола от влашко потекло.Он ми рече било традиција кон власите кога ке се роди машко дете му ставале кр'ст на чело да се знае на кој припага.
Точно, власите го тетовирале крстот на челото.За да Турците не ги собираат жените влаинки за анами.

Но, во преносна смисла, изразот „крст на чело“, означува и чесност, доблест, праведност...

јас мислам на женските деца го правеле тоа.

...
Мое мислење е дека сум патриот а не предавник, па сега ај кажете ми што сум јас според вас?!?

што ти е важно што мислиме ние, терај си по свое.
или ај сите да си отвориме по една тема како малиов (кој беше оригинален), и да си ставиме анкета, што мислите што сум јас:

а. патриот
б. предавник
в. не знам
г. кур ме боли, за женските нека се изразат како сакаат за опција г, само да ја запазат суштината на опцијата

што ти е важно што мислиме ние, терај си по свое.
Тоа ми е целта дека секој е тоа што се чуствува дека е , а не што мислат, пардон не мислат, другите луѓе за него:)

Каракачанов ли?

Канзуров така ли те учеше Каракачанов:kesa:
:nenene::wink:За тебе само еден,за Каракачанов:bip::bip::bip::bip::bip::bip::bip:

Благодарам на колегите :paradigm,Струмикс и Amnaesiac за информациjата за адетот со тетовираниот КРСТ на чело,дека е воглавно Влашки адет.И jас го имам видено пред едно 25 години-стари луге,родени пред 1912.Со некои исклучоци,воглавно е правен на женски деца,ама не сум знаел,дека тие се повекето можеби Власи.Сега като се размислам ,работите си идат наместо.Абе,Власи или било какви сите сме луге!Живи и здрави сите!:helou::salut:

Па да бе Канзурче такво црно ти си Влавче ама сега си благонадежен Блгарин

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom