Дали сте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
Nikola напиша:
Bog e vistina, CRKVA NE!

Бог е вистина, но црквата е божји храм! Многу контроверзна изјава.
Ако мислеше на „оние„ кои „работат„ таму....тогаш те разбирам, на повекето верувам јасно им е „кој тоа таму пее„:icon_lol:

Не сум атеист...никогаш тоа и нема да бидам зашто верата и религијата си ја почитувам и сакам. Малку време ми останува да одам во црква, но не пропуштам прилика....благословен е тој мир кој го има во изобилство таму и едноставно „ми ги полни батериите„.

The`bItCh напиша:
Одам во црква, ама не верувам дека Господ постои..

И јас сум ист случај, одам 2 пати годишно во црква ама едноставно не можам да верувам дека господ постои. На религијата гледам како на традиција (затоа и одам во црква), тоа е сепак нешто измислено од луѓе, обични смртници. За светците исто така верувам дека постоеле, како и Исус Христос, сите тие се историски ликови. Па еве и мајка Тереза е светец. Но никој од нив нема направено нешто невозможно. И уште една работа, црквата е главна причина за слабиот развој на науката во средниот век (мрачен период за научните достигнувања). Еве само еден пример, во 15-тиот век црквата сеуште сметала дека земјата е во центарот а сонцето и сите планети кружат околу неа, а Џордано Бруно кој сметал поинаку и имал докази за тоа (дека сонцето е во средина) бил јавно погубен.

А за самата религија и причините за нејзино создавање, најверојатно за да се контролираат и зближат народите во тоа време. Секогаш кога луѓето не можат да си објаснат некои работи или се плашат од нешто почнуваат да се стремат кон верување во богови, натприродни сили . . .

п.с. : сум бил и во џамија, синагога, катедрала . . . од љубопитност и да видам какви се обичаите и традицијата кај другите религии.

marketar напиша:
bi sakal da veruvam ali posle se sto mi se ima sluceno vo zivotot verba veke nemam.
незнам што ти се има случено несакам да знам а и полошо од мене сигурно ти се нема али пак верувам

Врувам во Бога-Христос,во црква порано одев секоја недела,сега многу ретко...
За еден верник поразбирливо е да верува во бог,но да не посетува црква,затоа што за него свето место може да е се и сешто,но за мене понеразбирливо е еден неверник да оди во црква,т.е домот на бога,исто како јас да отидам кај некој што не ми значи на гости.
За атеистите е интересно тоа што не мораат да се замарат со ѓаволи,магии,:)За нив рајот и пеколот не постојат.

MarthaGraham напиша:
Во принцип сум атеист.
Религијата ја почитувам многу, како дел од културата и традицијата. Понекогаш одам у црква, убаво е чувството, смирувачко. Ама не верувам дека постои Господ.

Да не го пишувам повторно истото...

LadyPatron напиша:
но за мене понеразбирливо е еден неверник да оди во црква,т.е домот на бога

Ако сметаш дека религија = традиција нема зошто да не отидеш во црква некогаш. Зарем мора да веруваш дека постои господ ? Баш пред неколку месеци имавме студенти од Загреб на размена и во еден ден ги посетивме Католичката црква, Соборниот храм и Мустафа-пашина џамија :wink:

проблемот е во судирот помеѓу науката и религијата.

традицијата е сосема десетта работа,
и јас одам в црква, и јас палам свеќа, и јас се крстам(православен сум).

Науката вели дека сме настанале од коацерватна капка, а религијата од јаболко, ребро или шо ти знам јас таму...

Јас сум настанал од јаболко, или ребро? ;))))

Па не е само околу тоа како настанал човекот, имало еден куп други работи каде што се коселе религијата и науката, повеќето од нив науката веќе ги решила во своја корист (како примерот со сончевиот систем што го напишав погоре, а поради кој Џордано Бруно бил јавно погубен по барање на црквата) :wink:

Batistuta напиша:
Па не е само околу тоа како настанал човекот, имало еден куп други работи каде што се коселе религијата и науката, повеќето од нив науката веќе ги решила во своја корист (како примерот со сончевиот систем што го напишав погоре, а поради кој Џордано Бруно бил јавно погубен по барање на црквата) :wink:

теоријата за постанокот на човекот ја зедов само како поедноставен пример за обете МНОГУ-различни толкувања.

Никола Коперник и неговиот ученик се само ЕДЕН многу ОЧИГЛЕДЕН доказ за глупавите сваќања и толкувања од страна на црквата.

Кога мислам на ОЧИГЛЕДНО, мислам за факт кој не е апстрактен, што е случај кај религиските објаснувања.

Definitivno sum ateist, a strogo i se protivam na crkvata.

ateist sum,ne veruvam vo gospod:je:

ne e dovolno da veruvate vo boga tuku treba i da go pocituvata, odnosno da pravite onaka kako sto rekol toj (10 bozji zapovedi). inaku veruvam vo boga

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom