Дали постои нешто наречено позитивна љубомора?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Постои!!! Љубомората насочена спрема саканата личност создава чувство на страв дека некој ни дира во припадноста и може да бид позитивно ради тоа штопретставува еден вид црвен аларм кој што не предупредува на постоечка опасност:pipi:

Па мислам дека почесто има позитивна љубомора, кога сакаш некого и не сакаш да го загубиш. И постои, да. А друга е таа "болната" љубомора, која мислам дека е и поретка. :toe:

Не се работи овде за љубомора кога се работи за љубов.Таква тема си има во Љ и С.
Овде се работи за љубмора кон другиот зашто е во нешто подобар од нас.

Не се работи овде за љубомора кога се работи за љубов.Таква тема си има во Љ и С.
Овде се работи за љубмора кон другиот зашто е во нешто подобар од нас.
Е, таа љубомора е веќе "болна". Никогаш не сум љубоморела некому затоа што има нешто што јас немам, или обратно. Секогаш сум била задоволна со тоа што го имам, и не само затоа што моите секогаш ми ги исполнувале желбите. Ако земеме да љубомориме за такви работи, не би имало крај. За секој од нас постои некој подобар, никој не е совршен. Тие луѓе што љубоморат за такви работи или немаат самодоверба, или немаат попаметна работа.

Jas mislam deka ne postoi takvo nesto kako "pozitivna ljubomora" pod koja ovde treba da se podrazberi nesto kako zavist.Nema nisto pozitivno vo toa da mu zaviduvas nekomu,vo bilo koja mera ili na bilo kakov nacin.Ako sakam da imam nesto,da postignam nesto,toa go sakam nezavisno dali nekoj go ima ili ne, i voopsto ne moze da me stimulira da se zalagam poveke za istoto ako nekoj veke go ima.Toa sto go sakam i kon koe se stremam,nikogas ne go doveduvam vo vrska so druga licnost.Go sakam i go pravam samo toa sto mislam deka vo odreden moment mi odgovara i mislam deka mi e potrebno,a ne zatoa sto nekoj ili site veke go imaat.

Jas mislam deka ne postoi takvo nesto kako "pozitivna ljubomora" pod koja ovde treba da se podrazberi nesto kako zavist.Nema nisto pozitivno vo toa da mu zaviduvas nekomu,vo bilo koja mera ili na bilo kakov nacin.Ako sakam da imam nesto,da postignam nesto,toa go sakam nezavisno dali nekoj go ima ili ne, i voopsto ne moze da me stimulira da se zalagam poveke za istoto ako nekoj veke go ima.Toa sto go sakam i kon koe se stremam,nikogas ne go doveduvam vo vrska so druga licnost.Go sakam i go pravam samo toa sto mislam deka vo odreden moment mi odgovara i mislam deka mi e potrebno,a ne zatoa sto nekoj ili site veke go imaat.
Se soglasuvam potpolno.Mnogu cesto ako ne sekogas, sakam da sum porazlicna od drugite samo za da imam nesto posebno za mene koe ne e osnovano vrz 'bolni' zelbi i zamisli.'bolni' zasto za mene lubomorata e nekoj vid na psihicka bolest. Ako nekoj ima poveke od tebe treba da bides sreken i da go poddrzis vo negovite postapki, pa ako ti se dopagaat sledi gi za sto se dobri i ti veruvas vo niv isto tolku kako i licnosta sto gi postignala.
NE. Ne postoi pozitivna ljubomora.Moze taa da posluzi da dostignes nesto sto ne bi se setil prethodno no sepak koga ke go dobies/postignes ne veruvam deka taa 'pobeda' e slatka i mila.

Научно не е докажан ваков вид љубомора...Љубомората е емоција во негативен аспект....

se soglasuvam
ljubomorata e edna od najlosite covecki osobini osven da deluva negativno kon samata licnost ne veruvam deka ke moze da se izvlece nesto pozitivno od ljubomorata

Ne posakuvaj nesto sto pripaga na nekoj drug ! ! ! ! !! ! ! ! !
its wrooooooong its wrooooooooooooooooooooong

Сум слушнала постои нешто такво како ,,позитивна љубомора’’.
Употребив наводници бидејки се работи за израз условно наречен така: позитивна љубомора.
Како што и погоре веќе беше кажано има два вида љубомора:
-конструктивна (онаа поттикнувачката, која не тера да бидиме подобри/поуспешни во некое поле)...
-неконструктивна (деструктивна љубомора -онаа која дозволуваме лично да не деградира и пасивизира или да ‘не активира но на начин на кој сопствените ,,фрустрации‘‘ ќе ги манифестираме врз друга личност со тоа што ќе ‘и наштетиме на некаков начин).
ПС: Истото го кажав како и другите ама демек постручно и поверодостојно со употреба на бројни интерпукциски знаци. :pos:
:) postoi cuvstvo koe go narekuvame voshituvanje , toa bi bilo dobro da te natera da bides podobar i pouspesen , a od ljubomorata nikogas ne proizleguva nesto konstruktivno ,sekogas proizleguva destruktivno

NE POSAKUVAJ NESTO STO PRIPAGA NA NEKOJ DRUG !!!!!

Па искрено мислам дека не постои позитивна љубомора. Желбата да бидеме подобар од блискиот и да постигнеме подобри успеси е нешто друго, а љубомората можам да ја окарактеризирам исклучиво како негативна појава која можеби самата по себе некогаш е причина за позитивни промени.

za zal ljubomorata postoi....... i toa vo sekogo.... najgadno nesto... bljak nema pozitivna ljubomora, pozitivno e ako mu se voshituvas na nekoj,ane ako si ljubomoren.... ama sepak, kolku i da ne priznavame.................. :)

mislma deka eden vid na "pozitivna" ljubomora e onaa koja deluva kako pottik za nie da pravime podobro da se nadgraduvame no seto toa izleguva od kontrola koga ke se sozdavaat sceni i ispadi ili eden vid na "opsednatost" so toa sto postignal drugipt

не постои негативна ни позитивна љубомора...постои една љубомора таква каква што сите ја знаеме и не е до тоа каква е љубомората туку човекот што ја чувствува како ќе ја прифати и на кој начин ќе почне да ја "искористува"...:helou::wink:

Незнам како може да му љубомориш на некој што успеал и да седиш со скрстени раце,вуду играчка и три игли во рака.Имаше едно чувство кое даваше мотивација да ја стасаш дотичната особа која ти предизвикува нелагодност во нејзина близна.Она чувство на мака дека тебе не ти оди с така од рака,но мораш да се потрудиш да успееш.А не да цркне дотичната особа,тоа нема ништо да промени во твојот успех.

Темава е за завист или за љубомора? Оти тоа се две различни состојби. Завидуваме на нечија кариера, куќа, кола, жена, швалерка. Љубомориме на она што е „наше“ (звучи бедно и апсурдно зошто се работи за живи нешта, ама тоа е).
Љубомората е најчесто неоправдан и претеран страв да не се изгуби нечија љубов, внимание. Љубоморат главно оние кои не се сигурни во сопствените квалитети (или во оние кон кого е насочена емоцијава). Љубоморат децата на своите родители, љубоморат заљубените, посебно несреќно заљубените...

Сите помалку или повеќе сме биле љубоморни и завидливи. Важно е овие емоции, кои се нормални, да не прераснат во некаква болна опсесија.

Постои нешто што може да се нарече позитивна љубомора. Сите ние сме биле некогаш посесивни кон одредени луѓе во нашите животи (родители, девојки, пријатели и сл.). Позитивна поради тоа што со ваквите чувства сме манифестирале страв од загуба на некој што ни значи и подготвеност да се бориме за истото. Не зборувам за болна или претерана љубомора, која ги труе односите, туку на нешто што е присутно кај сите и е показател дека ни значат оние што се околу нас. Уште да може секој реално да ги оцени своите емоции и психолошки состојби...и сите ќе бидеме совршени.

Да но таа љубомора да е насочена кон вистинската цел .. поентата е да е сепак мала љубомората доолно мала за да се скроти. Ако е скротена тогаш во љубовта најчесто дава сигурност на партнерот , во работата доага до инатење за постигнување подобар успех. Но преголема љубомора која не може да се скроти е лоша ... затоа што се трга на полошо. :kesa::salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom