Дали на Велес да му се врати старото име?

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување
Едно не разбирам, старото име на Велес е она што го има денес. :)
Инаку додатокот Титов може да почека за да се разјасни добро мистеријата наречена Тито :)

humanoid напиша:
Едно не разбирам, старото име на Велес е она што го има денес. :)
Инаку додатокот Титов може да почека за да се разјасни добро мистеријата наречена Тито :)

Tokmu taka, humanoid!
Veles si bil Veles so vekovi.
Prefiksot "Titov", go dobi vo akcija po site bivsi YU republiki da ima po eden grad na "Titov"..
Ideologijata pcovisa vo sopstvenite izmeti, pa taka, gradot si go vospostavi svoeto vekovno ime...
Da mu se vrati prefiksot na Veles e retrogradna istoriska aktivnost, i vo najmala raka, smesna...

Мене не ми е јасно нешто.....Ова Титовистите сал кај нас у Македонија ли ги има? Ниту во родниот град на Тито нема толку негови следбеници. Уште колку генерации треба да се сменат за да сфатеме дека сме Македонци?!

Macedalien напиша:
Ја сум за да се вика Рацинград. Подобро му стои :music3:
Ти да живееш во град шо ќе се вика Рацинград :). Јас како велешанец исти курац ми е дали ќе се вика Титов Велес или само Велес, бидејќи и пред да го сменат името (иницијатор Аце Коцевски) никој не викаше Титов туку сите го викаа и не викаа Велес и велешани.

TITOV VELES BIL ZA VREME NA BIVSA JUGOSLAVIJA,SEGA NEMA VEKE JUGOSLAVIJA TUKU MAKEDONIJA(ZA NEKOI F.Y.R.O.M. IAKO NE SE SOGLASUVAM SO NIV) PA PREMA TOA NEMA PRICINA DA SE VIKA TITOV VELES!SAMO VELES NAJUBAVO STOI!

Тие здруженија се претежно полни со пензионери кои својот некогашен лагоден живот можат да му го заблагодарат на своето членување во некогашниот СКЈ. Сега се јавуваат и Титовите внуци, како тапија да имаат. Не доаѓа во обзир воопшто да се полемизира на темава, безпредметна е, Велес е Велес и неможе да има менување на името во ниеден случај. Неприфатливо е враќање рикверц кон некоја идеологија која е напуштена. А Јожа Броз, внукот на Тито, може само да си седи со прстот во уста и да си чита книги за дедо му и да не се обидува да изигрува негов наследник зашто Тито според неговото однесување за време на неговиот живот воопшто и не го интересирало дали некому нешто ќе остави во наследство.

Велес секојпат си бил и останал како Велес..

Велес одсекојпат бил така нарекуван од Македонците.
И не може да се враќа НАЗАД име кое не постоело од дамнина...освен „ако се другачије не нареди„ , разбира се.

Macedalien напиша:
Кое му е старо име на Велес? Една дузина смени и никако да му го погодат. :icon_roll
Античкото име на Велес е Вила Зора, а старото име е... ВЕЛЕС! Велес, или Волос е старословенски бог за оние кои не знаат. Втор по важност бог во словенска митологија, по Перун. Бог на домашните животни, ѕверовите и богатството. Обично идолот на Велес стоел во низија (како и градот Велес), а идолот на Перун стоел на брдо. Затоа денес многу често ќе сретнете градови што го носат неговото име, а името на Перун го носат ридови, или планини.
Титов Велес е травестија која за жал заради скотови ко Угриновски очигледно нема скоро да ја заборавиме!

Smetam deka na ovaa prasanje voopsto ne e potrebno da diskutirame...
vo kontekst bi spomnala deka e glupa samata pomisla na vrakanje na imeto ali toa ti e toa mene nikoj nema da me prasa za najmalata sitna rabota koja treba da se koregira ili da iscezne..
p.s.komu mu istekna ovaa ideja??

Префиксот Титов постоел додека постоела идеологијата на Ј.Б. Тито.
Со смрта на Тито и идеологијата негова умре аналогно на тоа и префиксот Титов умре, и безцелно е до го воскреснуваме.

se slozhuvam so pinky**. Temava e od glupava - poglupava i treba da se zatvori!

Титов Велес

Misirkov напиша:
se slozhuvam so pinky**. Temava e od glupava - poglupava i treba da se zatvori!

Дај да му се врати чесното име, Титов Велес, и затворетеја темава.
Јас секогаш ће велам -Служев војска во Титов Велес, и бев Титов војник. За Титов Велес како било, да гледаме да не ни го сменат името на државата.После Тито ће ни биде крив.

A kako da ne i Veles e ubao toa Titov nekako mi go grdi imeto :):):)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom