Дали можеби се билда наталитетот на Албанците во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Претеруваш друже , искача дека само јас сум тука.
Албанските села не се празни, најпечалбарските села можда имаат недостаток на 50% од населението, но тоа се помалку села , највише во Кичевско ( кутрите покрај тоа што немале државна работа, немале ни земјиште за земјоделство , еднонставно речено: протерани од нивните домови).
Но во другите села недостигаат 20% до максимум 30%, а во градовите има помалку иселени.
Нека не те лажат дека доаѓаат за избори и пописи , еве сега дојдоа во Кичево само, за другите општини не им е гајле , ни тие што се тука не излегуваат.

Дарди, чисто процедурално, дали приметуваш дека се потешко ти поминуваат глупостите на форумов?

:D

Те нервира тоа?

Што ќе ви е на вас буџет кога даноци не плаќате, закони не почитувате, казни не плаќате... Како сакате буџет за вас коа вие не ни го полните? Зошто во Арачиново, Љуботен никој од вас не плаќа струја, зошто 90 % од вашето население се вози без карти во автобус , зошто 90 % од вашите ако ги сопре полиција нема гајле... И после сакате правда? Сакате повеќе пари а вие сте тие што ги правите најтешките гомнарии во државата... Само ако ни е све ова.. Криви сме ние што се праиме како ништо да не е...

Абе јас не барам 25% од буџетот, нека донесат закон , нека се создаде регион со мнозинство албанци , колку ќе придонесеме во буџетот , баш толку да добиеме : 5% , 10% , 30% ... да видиме.

И вие и ние ќе спиеме мирно , ќе знаеме кај одат нашите пари. Јас мислам дека подобро ќе ни оди со поделен буџет.

Ти мислиш дека албанците не плаќаат ништо , а јас се чудам зошто плаќаат толку многу. Абе без печалбари албанците би живееле како ромите , собирајќи хартија , во оваа држава владее невидена дискриминација. Оваа држава не сака да види ни 10.000 , па чудно е како се иселиле само 150.000

Еве од оваа година гледам Полог лошо стои и со градежништвото , им успева да го уништат и најбогатиот регион создаден од Господ, плодно земјиште , пасишта , вода , младина ... Но сепак повише се инвестира во некое затуцено место во Источна Македонија него на Полог.

Абе јас не барам 25% од буџетот, нека донесат закон , нека се создаде регион со мнозинство албанци , колку ќе придонесеме во буџетот , баш толку да добиеме : 5% , 10% , 30% ... да видиме.

И вие и ние ќе спиеме мирно , ќе знаеме кај одат нашите пари. Јас мислам дека подобро ќе ни оди со поделен буџет.

Ти мислиш дека албанците не плаќаат ништо , а јас се чудам зошто плаќаат толку многу. Абе без печалбари албанците би живееле како ромите , собирајќи хартија , во оваа држава владее невидена дискриминација. Оваа држава не сака да види ни 10.000 , па чудно е како се иселиле само 150.000

Еве од оваа година гледам Полог лошо стои и со градежништвото , им успева да го уништат и најбогатиот регион создаден од Господ, плодно земјиште , пасишта , вода , младина ... Но сепак повише се инвестира во некое затуцено место во Источна Македонија него на Полог.

Нема што повеќе да те цитирам... Ти не си од овој свет... Западна Македонија цвета, источна Македонија ќе те замолам да ја посетиш да видиш каква беда владее... Само те заќутев со статијава затоа немаш што да кажеш па вртиш тема..

Ни контрола ни закон ништо не ве фаќа вас.. Само знаете протести, калашот и оди во војна и жали се а пуни сте пари

Низ Полог има автопат. Тоа е обврска на државата. За другото ќе си се обратиш кај Арифи, Бејта, Али и останатите. Гледаш колку помалку тензии се појавуваат кога сме поделени? Не за секоја глупост нам да не обвинуваш.

Нема што повеќе да те цитирам... Ти не си од овој свет... Западна Македонија цвета, источна Македонија ќе те замолам да ја посетиш да видиш каква беда владее... Само те заќутев со статијава затоа немаш што да кажеш па вртиш тема..

Ни контрола ни закон ништо не ве фаќа вас.. Само знаете протести, калашот и оди во војна и жали се а пуни сте пари

Цвета западна, има убави куќи , тие најубавите се затворени.
Све се врти околу печалбарите, они печалат во Швајцарија , а ние тука печалиме од нив , да не беше оваа печалбарска врска ќе видеше што е беда.

А тие во Источна , 100% сакаат да бидат тука ниеден да не се исели, и сите да имаат убав живот , ај види во Чаир што е беда , во главен град , нема потреба да споредиш со Карпош , те молам спореди го Чаир со Кратово, Пехчево , Берово ... и увери се кој живее подобро.

Најголемите албански компании се отворени со спечалени пари во странство. Најголемите македонски компании се отворени од бившата држава и потоа украдени и приватизирани.

Зошто да има средно училиште во македонска општина со 5000 жители , а да нема во албанска со 30.000 жители ( Сарај, Боговиње, Липково, Желино)

Надвор од тема сме, но поврзана е економската состојба со наталитетот и иселувањето.

Све се врти околу печалбарите, они печалат во Швајцарија , а ние тука печалиме од нив , да не беше оваа печалбарска врска ќе видеше што е беда.

Јас имам фантастична идеја. Иселете се сите, и воопшто не испраќајте пари ваму, оставете на да умреме од глад.

Бива?

А тие во Источна , 100% сакаат да бидат тука ниеден да не се исели, и сите да имаат убав живот , ај види во Чаир што е беда , во главен град , нема потреба да споредиш со Карпош , те молам спореди го Чаир со Кратово, Пехчево , Берово ... и увери се кој живее подобро.

Најголемите албански компании се отворени со спечалени пари во странство. Најголемите македонски компании се отворени од бившата држава и потоа украдени и приватизирани.

Зошто да има средно училиште во македонска општина со 5000 жители , а да нема во албанска со 30.000 жители ( Сарај, Боговиње, Липково, Желино)

Надвор од тема сме, но поврзана е економската состојба со наталитетот и иселувањето.

Зошто ова е Македонија а не Албанија ! Ако не ви се свиѓа одете таму... Цело време го вртиш муабетот пошто знаеш дека право зборам.. Абе дали си прошетал кажими? Па никој од вас не оди источна Македонија пошто таму нема ништо ! Нити езера, нити природни богатсва најубавиот дел е западна Македонија затоа таму и се накотивте.. Не ме влечи за јазик многу работи што ги збориш не се во ред... Македончето страда и во иднина ќе страда... Кога го немаш нашиот живот проживеано ќе те замолам да не збориш за маки, беди и дискриминација... Ние го имаме тоа во сопствена држава поради вас а не обратно...

Не ми кажа за статијата ништо... Се заќуте а? Така и си мислев... немора да ме цитираш повеќе за да ми објасниш како со бело одело портокалово и сосем друг муабет да ми вртиш...

Јас имам фантастична идеја. Иселете се сите, и воопшто не испраќајте пари ваму, оставете на да умреме од глад.

Бива?

Не умирате вие без тие пари, туку албанците. Вие умирате кога државата не ви дава пари, кога албанците ќе го добијат колачот кој им следува.

Не умирате вие без тие пари, туку албанците. Вие умирате кога државата не ви дава пари, кога албанците ќе го добијат колачот кој им следува.

Види, Албанците секогаш можат уште некое кило дрога да шверцнат, или некој бубрег.

Се снаоѓаат тие, умни се.

Добро бре, не ти се згади да глумиш жртва? Па да има некои Норвежани околу, Швеѓани, ајде некако, ама ние наши си сме, ве знаеме напамет.

Додуша, и Швеѓаните веќе ве видоа што катара сте... :)

Затоа дарди мој, прекини да се лигајш, собери се и биди нормален.

Па тоа е работата, Источна Македонија нема поволна местоположба, но сепак имаат помала невработеност него Западна. Епа како им успева, нормално ќе им успее кога државата сака така.

Еве во Кичево после неколку децении се вработиле повише албансци од македонци (9 албанци и 2 македонци) и сакаш да докажеш нешто. Има и поинакви соодноси во оваа држава , има по стототина вработени македонци и само по неколкумина албанци.

А тоа 9-2 не е ништо страшно, премала бројка е за да влијае на нешто. Не се плаши нема македонците од Кичево да се иселат како албанците од Зајас.

Зошто ова е Македонија а не Албанија ! Ако не ви се свиѓа одете таму... Цело време го вртиш муабетот пошто знаеш дека право зборам.. Абе дали си прошетал кажими? Па никој од вас не оди источна Македонија пошто таму нема ништо ! Нити езера, нити природни богатсва најубавиот дел е западна Македонија затоа таму и се накотивте.. Не ме влечи за јазик многу работи што ги збориш не се во ред... Македончето страда и во иднина ќе страда... Кога го немаш нашиот живот проживеано ќе те замолам да не збориш за маки, беди и дискриминација... Ние го имаме тоа во сопствена држава поради вас а не обратно...

Не ми кажа за статијата ништо... Се заќуте а? Така и си мислев... немора да ме цитираш повеќе за да ми објасниш како со бело одело портокалово и сосем друг муабет да ми вртиш...

Читајќи на темава, дојдов до заклучок дека повеќето имаат некоја фобија од Албанци.
Јас ко дојдов пред една година од Битола на студии во Скопје, стварно се зачудив колку Албанци има. Во градски превоз - полно, низ трговскиве - полно, на факултет - полно.. Буквално секаде. И сега, јас во Битола гледаќи ТВ и читајќи весици, имав слика за Албанците као сите тие се лоши, сакаат да малтретираат и убиваат Македонци, као сите се радикални исламисти итн итн. Но реалноста не е таква, а исто и факт е дека во МК се + 25%. Али, тоа не е нешто од што треба да се плашиме до толкав степен. Јас разбирам дека има неписмени Албанци кои шират непријатна миризба, простотилок каде што одат, кои што се премногу религиозни, патриотски настроени, но има и Македонци такви. Јас не праам разлика помеѓу Албанец од Арачиново и Македонец од некое мариовско село. Исти курац, не знаат што да прават со животот и зеле ќе тупат те Илириди, те Соединети Македонии и што ти знам. Од друга страна, имам колеги и колешки Албанци од кои некои јавно се декларираат како атеисти, некои иако религиозни почитуваат и луѓе со различна религија, разумно разговараат, сакаат нешто да постигнат во животот, знаат да те почитуваат, пријатни се за дружба. За среќа има доста голем број од нас Македонците, како и од Албанците кои сме толерантни едни кон други, и се почитуваме. Значи поентата ми е дека со вработените во медиумите како што е пр. Сител, не е нешто во ред. Треба да сфатат дека со тоа што ќе изјавуваат дека немало Албанци во МК, лажирале пописи и сл. нема да го намалат нивниот број. И да не го полнат народот со национализам и патриотизам, туку да спроведат некоја кампања за почитување на различности, оти вака како што сме тргнале, тешко дека некаде ќе стасаме.

Па тоа е работата, Источна Македонија нема поволна местоположба, но сепак имаат помала невработеност него Западна. Епа како им успева, нормално ќе им успее кога државата сака така.

Еве во Кичево после неколку децении се вработиле повише албансци од македонци (9 албанци и 2 македонци) и сакаш да докажеш нешто. Има и поинакви соодноси во оваа држава , има по стототина вработени македонци и само по неколкумина албанци.

А тоа 9-2 не е ништо страшно, премала бројка е за да влијае на нешто. Не се плаши нема македонците од Кичево да се иселат како албанците од Зајас.

Ти или си глуп или на приглуп се правиш... Ова е Македонија бе дечко како можеш да ја споредиш обратната ситуација... Дали во Албанија има ваков случај македонци да бидам мнозинство во раководни функции... Ти го постирав Кичево како нов освоен ваш град... Немој да вадам статии за Тетово,Гостивар... немој ти овде да солиш памет еден случај дека е... Се правиш на тошо а уствари се знаеш.. Проклета да е америка и силата што ве турка само тоа ќе го кажам

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom