Дали мислите дека пишувајки на форумов, менувате нешто?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Дали мислите дека со пишувањето на форумов успевате да смените нешто во општата ситуација во која се наоѓа нашето општество?
Или само ги покажувате слабите „карики“ на сето она што не опкружува?
Јас искрено се надевам дека барем јас (лично зборувам за себе), имам предизвикано некаква промена во размислувањето кај посетителите на форумов, или можеби е нарцисоиден заклучок?

Ова нешто слично ко темата Да обајвиме војна. Искрено влијанието го ограничувам само на форумот. Некои луѓе дале постови кои што влијалее да модифицирам или променам мислење или став. Дали јас сум го постигнал истиот ефект не можам да кажам. Што подразбираш под општество? Широк поим е тоа.

Ако не многу, сигурно барем малку допринесуваме со нашите мислења на форумов ... некој ќе дознае нешто што не знаел, некој ќе сфати нешто што не разбирал, некој ќе промени мислење за одредена работа итн итн итн ...
Сепак и за жал, тоа не е кај сите исто ... некои знаат да го искористат овој пишан медиум позитивно, а некои покрај тоа што не го искористуваат, се трудат да наштетат со многу разни глупости кои може да влијаат лошо, особено на помладите членови.
Но што е тука е ... во целина, секако менуваме многу. :vozbud:

Општество? Што има толку чудно и широк поим, се знае дека мислам НА АПСОЛУТНО СЕ!
Има допирни точки со „Да објавиме војна!”,...

Мислам не само влијание врз нас како младина туку општо на политичари, на целиот јавен живот т.е

Volkswagen напиша:
Мислам не само влијание врз нас како младина туку општо на политичари, на целиот јавен живот т.е

Ако мислиш на горецитираново не менуваш ништо или ајде може менуваш некои си 0.0000000001 посто од работите. Не се навредувај (не го ни мислам тоа) ама лично мислам дека ставот ти е многу идеалистичко-утопистички на Томас Мор. Јас од друга страна сум повеќе Кант-Хобс-Макијавели ориентиран. Лични ставови ништо друго. Дали индивидуата може да смени нешто во општеството? Да ама за тоа ти треба моќ и авторитет нешто што го немаме поголемиот дел од нас (под нас подразбирам форумџиите).

Таман работа да се навредам, баш напротив многу сум реалист отколку идеалист, не пропагирам идеално општество, јас само сакам да го сменам мислењето на младите, за подобра иднина. Да ги возобновиме моралните вредности, да бидеме новата генерација. Сите сме презаситени од политичарите „оние кои ја имаат моќта”.

Epa...forumot jas poveke go sfakjam kako mesto kade sto ke zapoznaeme novi lugje,pred se e druzenjeto,a isto i da gi izjasnime nasite stavovi vo vrska so odredeni temi.Mozebi so fakti,na drugite sme im go smenile mislenjeto za nesto za koe sto dotogas veruvale deka e ne e taka,ama nekoi drasticni promeni...ne

Во општеството, јавниот живот, државава, младината, светот... ништо не менуваме. Отвараме теми, напаѓаме нечии слабости, мрчиме ко луди. Некој ќе не прочита, ќе му се допадне нашето мислење, ќе го промени своето... Ќе фрли по некое зеленко и чао пријатно. :) Мене ми влијаеле мислења на некои членови, верувам и јас сум влијаела на некои други... Ама што со тоа? Што менуваме? Ништо. Само мрчиме, си лечиме фрустрации, си го храниме духот и тепаме квалитетно искористено време. :) Толку.

PSYtisfaction напиша:
Ама што со тоа? Што менуваме? Ништо. Само мрчиме, си лечиме фрустрации, си го храниме духот и тепаме квалитетно искористено време. :) Толку.
Вака... НИЕ мора да бидеме промената која сакаме да ја видиме во општеството. Ние го содаваме општеството. Навидум, можеби сме некои маргиналци...Но неизбежно, имаме единствена прилика да бидеме меѓу ретките живи клетки во ткивото кое изумира. И да се бориме за негова реанимација.

Ако овде јас продавам "муда за бубрези", а не се однесувам во духот на "talk the talk & walk the walk", тогаш-да, ништо не менувам.

А ако целата смисла на форумот не е само запознавање нови луѓе и џаболебарење и ако покрај сета таа забавна димензија си пронајдеме начин на градење на ствови, личност, карактер... Тогаш, целта е постигната.

И ако некој помисли дека гласот кој го дига тука се манифестира во само неколку реда напишани глупости... се лаже. Дигнете го гласот. Чекорете како што зборувате. И веќе сте ја направиле промената.

Дури и ако знаете дека нема поента во кажувањето на некои работи... Не е така. И да мислите дека нема никој да ве разбере, тоа не е причина некои работи да останат некажани.

Значи, јас верувам дека можам да сменам; Верувам дека менувам нешто. Зошто, ако не веруваш, која е смислата на постоењето?

Општо технички гледано форумов претставува уште еден начин на комуникација помеѓу луѓето, а тоа значи зголемување на комуникацијата, а бидејќи развојот на науката и пред се во овој случај човековиот менталитет е правопопрционален со комуникацијата се добива во краен ефект со оглед на големината на кругот на луѓе кои комуницираат мал допринос кон тој општ развој.
И сега ќе речете , е де де мал е де исто како да не постои, ама ете тука лежи проблемот, за кој зборев во „во времето игубената” тема Да објавиме војна, а тоа не треба ништо да се потценува , што всушонст е во моменталниот склоп на општиот Македонски менталитет кој тера со мотото „Јас сум најпаметен”, ама бидејќи темава не е таа истата, ќе молам да се продолжи да се реплицира на првичното прашање и го молам Фолксваген да ја воскресне темата „Да објавиме војна”.

На форумов го пишувам моето мислење, а кој сака може да го прифати или одбие. Истото го правам и јас читам мислења од кои дел ги прифаќам а на дел не се согласувам па така да не ми влијаат. Доколку барем едно мое мислење влијаело на некој би бил презадоволен

А дали го доживувате форумот како место каде што можат да се родат плодни идеи? Штета што многу од форуммт сфаќаат дека нивната „обврска” е да дојдат тука...да истропаат некоја филозофија и тоа...

Моето, а би требало сечие мислење е од форумов да направиме нешто каде што ќе се раѓаат и ќе се реализираат идеи, ...

За тоа некои не ме сфаќат мене со темите од типот „Да објавиме војна!” и сл.

Sekoe pisanie na forumov pridonesuva za promena na nestata. Vprocem nasite stavovi koi se pisani ovde ne ostanuvaat samo tuka. Eve i poslednava slucka toa go dokazuva. Se vide deka nasite pstovi ovde imaat daleku posiroki tragi.Jas golem broj moi posotvi si gi najdov preku google. Znaci deka ne samo juzeri ami i nekoj drug nekade me cita ili barem ima prilika da me cita i na toj nacin da vlijaam da se smeni nesto kaj nego(pozitivno ili ne zavisi od licnosta).
Znaci definitivno DA. Nasite postovi ne se samo vetar vo magla iako mnogu od niv ostanuvaat glas vo pustina sepak fakaat mesto.

Јас си ги сменив нештата: Некој ме сакат, некој ме мразит, ама битно запознав нови фаци, се зафркаваме, си помагаме и то.

Има неколку видови на членови. Меѓу кои и членови кои доаѓаат овде со надежта дека ќе легнат некоја форумска пичка, мислам, да бидеме искрени, нели. Форумов ниту треба да биде сфатен како некоја ПРЕМНОГУ сериозна ствар, ама не е ниту пак fuck сервис.

Од друга страна, форум како форум (општо гледано не само кајгана) може да има огромен ефект кон надградувањето на самата личност/член/ватевер. А да делува на целото општество, не верувам. Можеби ќе делува на одредена, мала група на луѓе ама повеќе од тоа, не. Најмногу поради причината дека повеќето од луѓево се...како да го кажам а да не звучам навредливо...mentally challenged. :) Дека нивната гордост и суета е премногу голема за да признае дека ете, научил нешто ново, или начинот како гледа на некои работи е сменет.

Кога самите ќе признаеме дека сме биле...трогнати или усилени од нечие мислење, дури тогаш може да тргнеме кон некои...посериозни ствари. Се осеќам ко да вртам у круг, ме боли глава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom