Дали Марија имала деца после Исус?

Е-е-еееее....кога само би било спасението толку едноставно и лесно.
Па сега сите би потрчале да се спас(уваа)т но притоа апсолутно ништо да не променат во својот дотогашен живот.
Па јас не знам дека постои вистински христинјанин кој не се променил...зборам за вистинското нешто..не за религиозност..

Во принцип, и треба да се промени, оти без промена-пак би останал истиот. Но, чистото верување во Христа, ми звучи преееемногу едноставно за да се влезе во Царството Христово. За да се стекне живот вечен, потребно е многу пот, труд, напор, кратење похоти и страсти, откажување од световниот комодитет, молитви, пости, Свети Тајни, добри дела, вера, прифаќање на искушенијата со трпение и смирение, стекнување на даровите од Светиот Дух а не крајна едноставност, во која само верата во Христа би била доволна причина за влез во Рајот.

Да беше влезот во Царството Небесно толку едноставен и лесен, сега сите би потрчале да станат христијани. Да беше влезот во Рајот толку едноставен и лесен, монаштвото немаше да е појави пред 16 векови.

А ставрноста го кажува токму спротивното: плукање и критики на Христовото учење дури и во поглем обоем од времето кога Он беше на Земјава.

Во принцип, и треба да се промени, оти без промена-пак би останал истиот. Но, чистото верување во Христа, ми звучи преееемногу едноставно за да се влезе во Царството Христово. За да се стекне живот вечен, потребно е многу пот, труд, напор, кратење похоти и страсти, откажување од световниот комодитет, молитви, пости, Свети Тајни, добри дела, вера, прифаќање на искушенијата со трпение и смирение, стекнување на даровите од Светиот Дух а не крајна едноставност, во која само верата во Христа би била доволна причина за влез во Рајот.

Да беше влезот во Царството Небесно толку едноставен и лесен, сега сите би потрчале да станат христијани. Да беше влезот во Рајот толку едноставен и лесен, монаштвото немаше да е појави пред 16 векови.

А ставрноста го кажува токму спротивното: плукање и критики на Христовото учење дури и во поглем обоем од времето кога Он беше на Земјава.
Во голем дел од ова се согласувам со тебе..освен за монаштвото..има уште еден стих кој би можел да го надополни ова..
Кој ќе издржи до крај ќе биде спасен...Матеј

Во голем дел од ова се согласувам со тебе..освен за монаштвото..има уште еден стих кој би можел да го надополни ова..
Кој ќе издржи до крај ќе биде спасен...Матеј

Нормално дека треба да се остане на виститнкиот пат до крај, во спротивно, свињата би се вртаила на својата повраќаница.

Што значи ти не одеш во царството христово ? :)

Фино...

Значи, по улициве веќе одат и спасените.
Хмммм, а второто Христово доаѓање сеуште не се случи(ло) па никако да ми стане јасно како може некој да е веќе спасен а Спасителот сеуште не е дојден, не ни досуди и не ја промени/пресоздаде Вселената.

Чудна работа било тоа спасението....
Мики тоа го рече Исус а не јас дека секој кој ќе поверува се покае и се крсти ќе се спаси.
Друго ти си православен а Исус рече дека заради неговото име ќе бидеме мразени и прогонувани така??? Дали ти си бил гонет???
Еве една споерба која мене ми се слуци во Кочанско Облешево, Поп свештено лице се најде паметен да ме тепа пази христијанин значи бев гонет оти на луѓето им кажував дека Исус ги сака и да му веруваат.

Што значи ти не одеш во царството христово ? :)

Моја намера е да влезам и во Рајот и во Царството Небесно, само што незнам дали Он ќе ме пушти кај Него....
..а јас се надевам на Неговата милост....

Мики тоа го рече Исус а не јас дека секој кој ќе поверува се покае и се крсти ќе се спаси.
Друго ти си православен а Исус рече дека заради неговото име ќе бидеме мразени и прогонувани така??? Дали ти си бил гонет???
Еве една споерба која мене ми се слуци во Кочанско Облешево, Поп свештено лице се најде паметен да ме тепа пази христијанин значи бев гонет оти на луѓето им кажував дека Исус ги сака и да му веруваат.

Ако почнам да ти набројувам колкумина кои ме знаат, не ме поднесуваат поради мојата верска определба. ќе треба да направам троа поголем список, разбираш....

Ако почнам да ти набројувам колкумина кои ме знаат, не ме поднесуваат поради мојата верска определба. ќе треба да направам троа поголем список, разбираш....
не тоа колку те мразат тебе те мразат православни христијани, дали имаш прогонство од дома пред кого си ги признал својте гревови дали ги призна јавно???
Поп сакаше да ме тепа Мики дали тоа му личи??? Поп да носи мобилен и да збори на мобилен пред мртовец нема почит кон фамилијата јас знам дека има обавези али нема срам.

Моја намера е да влезам и во Рајот и во Царството Небесно, само што незнам дали Он ќе ме пушти кај Него....
..а јас се надевам на Неговата милост....

Шо си по вера ?

не тоа колку те мразат тебе те мразат православни христијани, дали имаш прогонство од дома пред кого си ги признал својте гревови дали ги призна јавно???
Поп сакаше да ме тепа Мики дали тоа му личи??? Поп да носи мобилен и да збори на мобилен пред мртовец нема почит кон фамилијата јас знам дека има обавези али нема срам.

Ако ме мразат православни, тоа значи дека тие кои ме мразат се православни само „на уста„.

Немам намера да се фалам на форумов колкумина и кои се тие кои ме мразат заради мојата вероисповест. А гревовите ги исповедам пред исповедникот а не пред некој друг, понајмалку прек домашните.

А тоа што попот сакал да те „тепа„, биди сигутрен дека тоа не е оти си Го исповедал Христа, туку е заради тебе. Ќе ти текне зашто...

Шо си по вера ?

Православен христијанин.

Не е точно, а и не знам од каде ти дошла таквата помисла, затоа што ја не цитирав некој цитат од филмот или од книгата, туку од Библијата.

Еве уште неколку библиски стихови кои недвосмислено потврдуваат дека Блажената Марија имала и други синови и ќерки по девственото раѓање на Исус:

"Додека Тој уште им зборуваше на мноштвата, ете, мајка Му и браќата Негови стоеја надвор и сакаа да Му зборуваат. И некој Му рече: „Еве, мајка Ти и Твоите браќа стојат надвор и сакаат да Ти зборуваат.” А Тој во одговор му рече на оној, кој му кажа: „Која е Мојата мајка, и кои се Моите браќа?” И ја протегна Својата рака кон Своите ученици и рече: „Еве ја Мојата мајка и Моите браќа; зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка.”
(Матеј 12:46-50)

"А некој друг од апостолите не видов, освен Јаков, братот Господов."
(Галатјаните 1:19)

"Зашто ни Неговите браќа не веруваа во Него."
(Јован 7:5)

"Потоа слезе во Капернаум, Тој и мајка Му, и Неговите браќа, и Неговите ученици, и останаа таму неколку дена. "
(Јован 2:12)

"Тогаш Неговите браќа Му рекоа: „Замини оттука и оди во Јудеја, та и Твоите ученици да ги видат делата, што ги вршиш;"
(Јован 7:3)

"И (Јосиф) не се доближи (сексуален однос) до неа (Марија), додека таа не Го роди својот првороден Син и Го нарече Исус."
(Матеј 1:25)

"И кога влегоа во куќата, се искачија во горната одаја, каде живееја: Петар и Јован, Јаков и Анрдеј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфеев и Симон Зилот, и Јакововиот брат Јуда. Сите овие еднодушно и постојано беа во молитва, заедно со некои жени и со Марија, Исусовата мајка, и со Неговите браќа."
(Дела 1:13,14)
kako prvo da ti ja kazam istorijata na crkvata vo pocetokot site bea edna crkva se do 1054 godina koga katolicizmot ke se oddeli od edna sveta soborna i apostolska crkva ( pravoslavnata) za toa sto dodade nekoi svoi zborovi vo simvolot na verata i pokraj se vo katolickata crkva e dozvolen brak na maz so maz ili zena so zena vo nekoi zemji sto e krajno zabegano i taka procitaj ja istorijata na crkvata i ke vidis sei ke razberes. Taka sto podocna martin luterr go sozdade protestanizmot od kade se pojavija poveke sektanti i ucea od biblijata kako sakaa a ne kako sto e pravoto ucenje jehovinite svedoci duri si napisale svoja biblija tie site sektanti gi otvrlija ucenata za boga ( troicniot boga) za marija deva i svettite luge go izvrtija seto ucene na pravoslavnata crkva i demek ete tie odat po pattot na boga zar ne e toa kazano od boga deka vo narodot imase lazni uciteli i proroci koi ke vnesuvaat eresi krivoverstva(sprotivno od vistinskoto tolkuvane )i ke go odrecuvaat gospoda koj gi otkupil navlekuvajki vrz sebe brza pogibeli mnozina ke trgnat po nivnite patista zaradi koi ke se huli patot na vistinata i so lakomstvo ke ve iskoristuvaat ( so laskavi zborovi) n o nivnoto osuduvane e od damna gotovo i nivnata pogibel ne dreme 2 poslanie na sv apostol petar gl2 sth 1_,3 a sega da premineme na temata kako prvo marija deva od sekogas bila deva i pred raganeto i po raganeto a brakata negovi tie se decata na josif a ne na marija koi gi imale so josif zasto marija ja zel josif pod svoja zastita za da ja cuva a sto veli svetiot apostol luka vo svoeto evangelie a vo sestiot mesec bese ispraten angelot gavrriil vo galilejskiot grad nazaret pri edna devojka svrsena za maz po ime josif .....ikoga vleze angelot pri nea i rece : raduvaj se blagodatna gospod e so tebe! blagoslovena si ti megu zenite . a marija sto vide se isplasi i rece kakov e ovoj pozdrav i angelot i rece ne boj se marija zasto si nasla milost pred boga i ete ti ke zacnes vo utrobata i ke rodis sin i ke go nareces so imeto isus ....a marija mu rece KAKO KE BIDE TOA KOGA JAS NEZNAM ZA MAZ.... luka 1,26;34 marija bese devica i ostana devica po raganeto a josif samo ja zastituvase marija za da ne pomislat zlo lugeto koga ke vidat deka e trudna marija za da ne ja kamenuvaat i uste majka marija e narewcena bogorodicka koja e zastitnicka na skopje i na cela makedonija slavva na boga i poozzzz do site

Исус е син на Јосиф и Марија, имаше браќа, (Шимун, Јуда, Јаков... како и сестри) а Господ му беше само духовен татко. Во евангелијата стои дека Исус преку Јосифа е од семето Давидово то ест дека во себе носи кралска крв.
Кажи каде во Библијата пишува дека тие деца на Јосифа и дека Јосиф имал други деца од друга жена ?
јасно се кажува во библијата дека е Исус син на Јосиф дрводелецот, дека Марија му е мајка и дека имал браќа и сестри. Зошто ги извртуваш зборовите од светите писма?

И Светиот Јосив и Света ДЕВА Марија, потекнуваат од лозата на Кралот Давид!

Во јудејството мајката е таа која “автоматски“ му ја пренесува припадноста на детето, а не таткото по тело!

И Светиот Јосив и Света ДЕВА Марија, потекнуваат од лозата на Кралот Давид!

Во јудејството мајката е таа која “автоматски“ му ја пренесува припадноста на детето, а не таткото по тело!

Ај еден цитат каде Марија потекнува од кралската лоза Давидова?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom