Дали македонскиот народ е снобовски?

• Креатор на темата Креатор на темата Werther
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонскиот народ е снобовски?

• Вкупно гласачи
    89
Мислам дека има многу снобови околу нас. Не гледам ништо лошо во тоа ако некому ми е мерак да има нешто скапо или да постигне нешто натпросечно на било кое поле. Проблемот е кога некој тоа го користи за да ги омаловажува другите.

Не не генерализирам да не се разбереме погрешно,но поентата ми беше дека 80% од тие што седат таму не седат бидејќи им е кафето поубаво или амбиентот им се допаѓа туку дека важи за елитно место...Има луѓе кои одат поради причините кои ги наброив ама мислам дека се малку.
--- надополнето: 15 октомври 2012 во 18:49 ---

Во превод би значело патиме од комплекс на виша вреднос или?

Така нешто...Хранење на егото, чувство на супериорност во однос на другите...На некои им е тоа основен извор на задоволство на душата...Е сеа има и исклучоци од све ова...

Мислам дека овци или морони се посоодветни термини :coffee:

Мислам ковкав дебил треба да си зада знаеш дека си морон, да викаш дека си морон и да не превземаш ништо за тоа?

Не не генерализирам да не се разбереме погрешно,но поентата ми беше дека 80% од тие што седат таму не седат бидејќи им е кафето поубаво или амбиентот им се допаѓа туку дека важи за елитно место...Има луѓе кои одат поради причините кои ги наброив ама мислам дека се малку.
--- надополнето: 15 октомври 2012 во 18:49 ---

Во превод би значело патиме од комплекс на виша вреднос или?

Па да не се лажеме, ама Арабеска и Интермецо важат за ,,елитни,, (иако нема ништо елитно во нив, освен парите потрошени на ентериер - секоја чест за тоа), но на пример, ,,елитниот,, Тренд е - лично за мене - тапа место.
Љубител сум на White Lady (коктелот) и секаде, во најголемата шупа во Скопје, верувам дека го прават подобро од нив.
Така што, во право си, голем дел од нив седат... ради името :)
Е мене омилено ми е Кафе ди Рома, има едно кафе врска неам како се вика, ама мајко му стара, поубаво нема. Сноб ли сум бе? :D

Па да не се лажеме, ама Арабеска и Интермецо важат за ,,елитни,, (иако нема ништо елитно во нив, освен парите потрошени на ентериер - секоја чест за тоа), но на пример, ,,елитниот,, Тренд е - лично за мене - тапа место.
Љубител сум на White Lady (коктелот) и секаде, во најголемата шупа во Скопје, верувам дека го прават подобро од нив.
Така што, во право си, голем дел од нив седат... ради името :)
Е мене омилено ми е Кафе ди Рома, има едно кафе врска неам како се вика, ама мајко му стара, поубаво нема. Сноб ли сум бе? :D
Мило ми е што ми ја разбра поентата,а инаку јас сум тип на човек што секаде би седнал и во елитно место и во некоја запустена биртија кај ќе ме однесат не пребирам воопшто не ми е важно дали ќе ме види некој или не(иако во некое по елитно место не сум бил подолго време)...Еве еден пример додека учев средно во Лептокарија кога и да отидевме на кафе секогаш Џовани и Флуид беа преполни бидејќи важеа за елитни места додека Коцка и Лулу(мислам се викаше) секогаш беа празни...И за последното не реков дека си таман работа:D

Дефиниција за снобови:Снобови се верува дека некои луѓе се инхерентно инфериорни во однос на другите од различни причини на пример:интелект, богатство, образование, потекло, класа, вкус, убавина, националност, итн. Често во форма на снобизам се одразуваат лични снобовски атрибути. На пример, заеднички снобизам на богатите е верувањето дека богатството е или причина или последица на супериорност, или и двете.
Ја отварам темата кратко и јасно,без да наведам причина зошто.Ако има ваква или слична тема избришете ја,преместете ја...Само сакам да ве замолам без тролање бидејќи сакам да се развие сериозна дискусија околу ова прашање.

Zarem postoi covek koj gi ima site gore opisani atributi ........... ?? istovremeno i bogat i pameten i ubav i so pedigre i so obrazovanie i.t.n. i.t.n. ne veruvam deka postoi takva licnost, ima lugje bogati ama bez nekoj golem intelekt, ima i bogati, no pametni i obrazovani, ima i siromasni pametni, no i siromasni glupi, dodeka pak ubavinata si e relativna rabota, ubavinata e pred se nasledna/genetska i obrazovanieto, parite, intelektot... nemaat vrska so nejze, moze nekoj e glup, pa i siromav ama simpaticen i obratno nekoj moze da e bogat, pa i pameten, obrazovan ama grd, taka da covek sto istovremeno e i ubav i pameten, obrazovan, bogat, so pedigre i.t.n. ne poznavam, a i ne veruvam deka postoi takov, barem ne kaj nas vo drzavava ................ inaku sekoj covek si ima jaki i slabi strani, na nekogo jaka strana mu se parite, na nekogo intelektot, na nekogo ubavinata(osobeno kaj zenskiot pol koj e sekako poubav pol) ..................... b.t.w. dali ima snobizam vo MKD ?? ...... i da i ne .......... kako sto kaza prethodno Pumata nekoj od usta kje go izvadi posledniot denar za da se pokaze pred drugite, dodeka pak nekoj koj realno ima moze i nesaka do tolku da se pokazuva i fali pred drugite odnosno pred okolinata ....... taka da se si zavisi od covek do covek ......... vo psihickiot razvoj na edna licnost ne igra uloga samo genetikata, taa povekje go definira fizikusot, dodeka psihikusot kaj edna licnost se gradi najmnogu vo prvite 2-3 decenii od zivotot i tuka mnogu faktori igraat uloga, pred se domasnoto vospituvanje t.e. sfakjanjata na roditelite, potoa sfakjanjata i nacinot na zivot vo sredinata vo koja licnosta raste, zivee, uci, raboti... obrazovanieto i.t.n. !

Zarem postoi covek koj gi ima site gore opisani atributi ........... ?? istovremeno i bogat i pameten i ubav i so pedigre i so obrazovanie i.t.n. i.t.n. ne veruvam deka postoi takva licnost, ima lugje bogati ama bez nekoj golem intelekt, ima i bogati, no pametni i obrazovani, ima i siromasni pametni, no i siromasni glupi, dodeka pak ubavinata si e relativna rabota, ubavinata e pred se nasledna/genetska i obrazovanieto, parite, intelektot... nemaat vrska so nejze, moze nekoj e glup, pa i siromav ama simpaticen i obratno nekoj moze da e bogat, pa i pameten, obrazovan ama grd, taka da covek sto istovremeno e i ubav i pameten, obrazovan, bogat, so pedigre i.t.n. ne poznavam, a i ne veruvam deka postoi takov, barem ne kaj nas vo drzavava ................ inaku sekoj covek si ima jaki i slabi strani, na nekogo jaka strana mu se parite, na nekogo intelektot, na nekogo ubavinata(osobeno kaj zenskiot pol koj e sekako poubav pol) ..................... b.t.w. dali ima snobizam vo MKD ?? ...... i da i ne .......... kako sto kaza prethodno Pumata nekoj od usta kje go izvadi posledniot denar za da se pokaze pred drugite, dodeka pak nekoj koj realno ima moze i nesaka do tolku da se pokazuva i fali pred drugite odnosno pred okolinata ....... taka da se si zavisi od covek do covek ......... vo psihickiot razvoj na edna licnost ne igra uloga samo genetikata, taa povekje go definira fizikusot, dodeka psihikusot kaj edna licnost se gradi najmnogu vo prvite 2-3 decenii od zivotot i tuka mnogu faktori igraat uloga, pred se domasnoto vospituvanje t.e. sfakjanjata na roditelite, potoa sfakjanjata i nacinot na zivot vo sredinata vo koja licnosta raste, zivee, uci, raboti... obrazovanieto i.t.n. !
Тоа ти се разни видови на снобизам пријателе нормално дека не може човек се да има во животот сконцентрирај се малце...

Сноб со 300 денари во џеб :ROFLMAO:
Колку процентуално имаме вакви? 0,5%?

Eден вид снобизам што нема кој фејсбук корисник не го видел,а тоа е сликањето на храна(воглавно некој поскап оброк во поелитно место) и исто така тагирањето каде е(исто така мора да се знае дека е на некое елитно место)ова мене ми делува на една македонска "поговорка" ако си е**л и не се пофалиш исто како да не си е**л.И гледам дека луѓево денес кога ќе излезат преку викенд повеќето излагаат да бидат видени во диско,а не да си го пројдат убаво викендот и да се опуштат...Ова се ми делува толку евтино и дури и ми се гади.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom