Дали Македонија ќе се избори за сопствената историја од пропагандите на соседите?

• Креатор на темата Креатор на темата jutel
  • Време на започнување Време на започнување
zosto nikade ne se govori za kakvato i da e makedono bulgarska ili bugaro makedonska a tuku za bugarska.Da ne zabravame shto komit nikola e bil upravitel na oblast a ne car.Stiga ako iskate Samuial Gavril Radomir Ivan ,Vladislav i negoviot sin PRESIAN,Deljan koito zima imeto na bugarskiot car Petar- Petar Diljan,Alusian,Konstnti Bodin -Petar Treti da bidat cast ot makedonskata istoria namerete pone edin srednovekoven izvor koito da govori za teh kato makedonci.Tova koeto pravite vie e publicistika nepodkrepena ot istoriceskite izvori.A posle govorite za krazba na istorija

Не, ти не си информиран во права насока. Докумнети има за македонштината на Самуил... но тие се наоѓаат накаде длабоко во подрумите на некој музеј во Софија а оние кои се останати во Македонија се оштетени, намерно од бугарските власти, најмногу за време на окупацијата во втората светска војна. Затоа не се говори.
Цар Самуил за да биде крунисам за цар, имал неколку опции. Да ја земе Византиската круна која се наоѓа во Цариград и е практично невозможно, да го крунисаат во Рим, што исто така е далеку од реалноста или да ја освои Бугарија, што секако е мошне едноставно. Затоа ја освојува Бугарија и се крунисува за Цар. За да биде признаен како цар морал да се нарекува владетел на цела Бугарија бидејќи Македонија немала круна.
Значи, Самуил е Македонец кој ја покорил Бугарија со цел да ја земе Круната

zosto nikade ne se govori za kakvato i da e makedono bulgarska ili bugaro makedonska a tuku za bugarska.Da ne zabravame shto komit nikola e bil upravitel na oblast a ne car.Stiga ako iskate Samuial Gavril Radomir Ivan ,Vladislav i negoviot sin PRESIAN,Deljan koito zima imeto na bugarskiot car Petar- Petar Diljan,Alusian,Konstnti Bodin -Petar Treti da bidat cast ot makedonskata istoria namerete pone edin srednovekoven izvor koito da govori za teh kato makedonci.Tova koeto pravite vie e publicistika nepodkrepena ot istoriceskite izvori.A posle govorite za krazba na istorija

А вие неможете да разберете дека не е се што во историјата се викало бугарија и ваша лична историја, ние имаме историја на македонија, која била и под бугарска, и под турска и под каква и да не било власт, ама тоа останува историја на земјата и народот кој живее на таа земја, и затоа неможеш да кажеш дека тоа дел од историја на земјата бугарија припаѓа само на бугарија бидејќи историските случувања се случувале на територии на други земји.
Така да помири се со фактот, дека Самуил кој владеел и го формирал своет царство во македонија, ја освоил Бугариај и ради тогашни административни практикицелото негово царство се нарекува бугарско, да малку е апсурдно тоа исто ко германија кога ја освоила полска да се преименувала во полска наместо германија , ама во средниот век дошло до таква апсурдна ситуација поради круните кои ги носеле имињата на царствата. Да немало круната да се викала тракиска и самуиловото царство ќе се викало тракиско царство.

Normalno, koga ne znaes sto da kazes...Daj nekakvi dokazi za sprotivnoto.

Јас си кажав...Спеак ти си тој кој што се плаши да погледа во своето минато...па затоа го сакаш туѓото...Јас сум сигурен во моето минато...Јас сум Македонец...

св. Кирил и методиј биле шампиони..
денес со години се студираат Славските јазици..
а тие ни Моравија виделе..
ни помирисале.
а азбука дури им направиле..
па на големо лафеле..
а дека биле уште поголеми шампиони...
за оние кои сметаат дека биле Грци...
грците со иљадници год. живееле на Балканов..
а врска немаат од МК (за некои забегани славскиот) јазик..
па ете во Солун им се сонил Моравскиот говор...
и царот од радост им рекол дека ете чисто славски зборуваат...
бидејќи немало никакво Дунаве крај тебе ми срце моје остаде..
а обратно..
кај Киевските Руси имало кој да запише од каде дошол...
ете како го знаеле моравскиот...

Атила, ај не се прај луд и не треси глупости на темава и не провоцирај.
Од мене е избришано инаку.

Убаво кажа еден член на форумов пред некое време...Бугарин не е националност, тоа е дијагноза!...

Самуил ја возобновил древната Македонска империја, таква каква што била во рамките на Филип Втори Македонски, идентично истите граници(Без Солун и Одринско...)! Самуил гледал идол во неговиот предок Филип Македонецот, па на иста тактика ги покорил Грчките градови држави, а во ист распоред и борбена готовност ги нападнал во Тесалија, каде што 1000 години пред него го направил истото и Филип Македонски....БУЧУЦИ ЕДНИ!

Самуил ја возобновил древната Македонска империја, таква каква што била во рамките на Филип Втори Македонски, идентично истите граници(Без Солун и Одринско...)! Самуил гледал идол во неговиот предок Филип Македонецот, па на иста тактика ги покорил Грчките градови држави, а во ист распоред и борбена готовност ги нападнал во Тесалија, каде што 1000 години пред него го направил истото и Филип Македонски....БУЧУЦИ ЕДНИ!

Toa veke e dijagnoza, ama sto moze da se ocekuva od covek koj koristi vakvi seljacki zborovi.

Ехооо

1. св.св. Кирил и Методиј (за сетен п'т поварјам как се пише!) - как'в е бил татко им? А сега вижте как така е достигнал този пост в'в Византија. Трудно ако не е чист и предан ГР'К.
2. Какво става с мисијата в Моравија - не според бугарската, а според чешката и словашка историографија.
3. По времето на кој цар работјат Климент, Наум, Ангелариј, Горазд...и в која д'ржава (не според бугарската, а руска, ср'бска, полска, чешка и т.н. истории)
4. Какво друго има в мазеатат на НИМ да проверја по - добре, че тези работи ги нема дето ги пишуваш.

И најзад

5. И како да се чувствума според некои от вас сите као мене - помнја сите работи шо ми ги зборувал прадедо - за воините и за бегството от Егеја и секи пат ми е кажувал дека сме македонски бугари и то е вистински бугарин. Никој ништо не му е навредил и аз секогаж сам бил горд като су ми викали "македонец" и пак сам горд, штото кај нас то е равно на п'рви клас човек.

ABE NIKOGAS NEMA DA SE STORI TOA CUDO VO MAKEDONIJA BAREM JAS TAKA MISLAM

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom