- Член од
- 30 јануари 2005
- Мислења
- 7.397
- Поени од реакции
- 1.308
zosto nikade ne se govori za kakvato i da e makedono bulgarska ili bugaro makedonska a tuku za bugarska.Da ne zabravame shto komit nikola e bil upravitel na oblast a ne car.Stiga ako iskate Samuial Gavril Radomir Ivan ,Vladislav i negoviot sin PRESIAN,Deljan koito zima imeto na bugarskiot car Petar- Petar Diljan,Alusian,Konstnti Bodin -Petar Treti da bidat cast ot makedonskata istoria namerete pone edin srednovekoven izvor koito da govori za teh kato makedonci.Tova koeto pravite vie e publicistika nepodkrepena ot istoriceskite izvori.A posle govorite za krazba na istorija
Не, ти не си информиран во права насока. Докумнети има за македонштината на Самуил... но тие се наоѓаат накаде длабоко во подрумите на некој музеј во Софија а оние кои се останати во Македонија се оштетени, намерно од бугарските власти, најмногу за време на окупацијата во втората светска војна. Затоа не се говори.
Цар Самуил за да биде крунисам за цар, имал неколку опции. Да ја земе Византиската круна која се наоѓа во Цариград и е практично невозможно, да го крунисаат во Рим, што исто така е далеку од реалноста или да ја освои Бугарија, што секако е мошне едноставно. Затоа ја освојува Бугарија и се крунисува за Цар. За да биде признаен како цар морал да се нарекува владетел на цела Бугарија бидејќи Македонија немала круна.
Значи, Самуил е Македонец кој ја покорил Бугарија со цел да ја земе Круната