Дали луѓето се интересни за Бог

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
оваа групација е опишана и во куранот

Сура 4. Ен-Ниса
Џуз5
95.Не се еднакви верниците коиостануваат ДОМА - освен неспособните - и оние коие се борат наАллаховиот пат и со имотот своји со животот свој. Оние кои себорат на Аллаховиот пат, и со имотот свој и со животот свој,Аллах ги одликува со еден степен над оние кои остануваат сите им вети награда. Аллах ги одликува со награда голема ониекои се борат над оние кои ОСТАНУВААТ ДОМА;

Сура 5. Ел-Маида
Џузб

35. О верници, плашете се од Аллах и барајте начин на кој ќе Му ПРИСТАПИТЕ , и борете се наНеговиот пат за да бидете спасени!.

Јаков: 4:8 Приближете се кон Бога, и Тој ќе се приближи кон вас; Исчистете ги рацете, грешници, и очистете ги срцата, луѓе со разделена душа!
.
.
.

кај оваа ситна боранија најчеста парола е - "мајка бежанија никад није плакала"

кога нема никаква опасност знаат да бидат и "големи борци под јорган планина"

кукавна никаква НИШТОЖНА сорта од луѓе (????) кој ете за да ја намалат својата апсолутна беззначајност

многу често знаат да се споредуваат со некој херој или личност со огромни заслуги и достигања а тоа оди некако вака ..".јел јео јео је , јел пио пио је , ЕТО ја могу више да поједем и попијем од њега-њу ЗНАЧИ ЈА САМ ВЕЧИ "-------ете вака се тешат смрдољковци

Откровение: 21:8 А на страшливците и на неверните, и на гнасните и на убијците, и на блудниците и на вражалците, и на идолопоклониците и на сите лажци, нивниот дел им е во езерото, кое гори со оган и сулфур; тоа е втората смрт.

2 Тимотеј: 1:7 Зашто Бог не ни даде дух на страшливост, туку дух на сила, љубов и себевладеење.

2 Летописи: 13:7 Околу него се собраа НИШТОЖНИ и лоши луѓе и почнаа да му се противат на Соломоновиот син Ровоам, кој беше млад и со страшливо срце, та не умееше да се брани храбро од нив.
svetoto pismo jasno kazuva deka covekot e najmiloto sustestvo koe e sozdadeno od boga, i zatoa bog tolku go zasaka svetot i covestvoto sto go dade i svojot sin da go izbavi od ropstvoto na grevot i gavolot. a ti bratce citiras i izvrtuvas zborovi od svetoto pismo kako sto pravat laznite antihristovcii i proroci kako sto nim im odgovara, go kazuvaata toa sto tie go sakaat, i sozdavaat zabuna, ni samiot ne se razbiras koga citiras pa ni drug ke te razbere. gospoda ne go napusti covekot duri i koga covekot go napusti boga,on bese so nego i mu veti spasitel izbavitel, koj ke go oslobodi celoto covestvo i site deca negovi od ropstvoto na grevot, gavolot i smrtta bitie3;15 zasto bog tolku go vozlubi sveto sto go prati svojot sin vtoro lice (na presveta troica) ta sveto da se spasi preku nego, koga nablizi vremeto vo vitleemska pestera se rodi spasitelot hrista ,za da ni pokaze deka siot svet e edna temna pestera, edinstveniot bog sleze megu lugeto, se ponizi, se pozrtvuva zaradi nas umre i voskresna , zaradi lubov kon covekot, zasto gospoda e lubov 1jovan bogoslov 4;8
gospoda ni zboruvase za lubov i bratska sloga, proska na neprijatelite nasi i zaemno razbirane,zasto samo taka mozeme da bideme vistinski srekni i blagosloveni, no covestvoto ne gi primeni svetite zborovi na boga, povedeno od svetskite pohoti i zadovolstva, trgna naopaku , i za toa sto samiot go pravi a moze i da ne go pravi koe e zlo, ama ne saka posto covekot od sekogas bil zol, go obvinuva boga, velejki sto ne go sopre zloto , , a boga ni dal slobodna volja.Koga na semafor ke mines na crveno i se sudris koj e vinoven? semaforot zar ili samiot vozac koj ne vnimava,? se razbira vozacot. pa taka e bratcina gospoda ni dal zivot i ni sozdal se za nasa potreba , ni dava sonce da gi stopli nasite tela i obleklo da gi oblece, hrana za da se zasiti nasiot glad i voda za da se izgasi zedta nasa, dozd za da dade bogat plod zemjata se e od gospoda koj go sozdade covekot od lubov, boga nikogas ne go ostavi covekot , bog e lubov i site gi saka bez razlika na vera nacija rasa , slava na boga vo visinite a na zemjata mir megu lugeto dobra volja.

< ete stojam pred vratata na sekogo i cukam ako nekoj go cue glasot moj i ja otvori vratata ke vlezam pri nego i ke veceram so nego i toj so mene> otk3;20

Нема потреба бог од нас туку ние од него затоа не не есапи ич не препушта на судбината он не одговара а пред кого би одговарал за она што го прави?????

Нема потреба бог од нас туку ние од него затоа не не есапи ич не препушта на судбината он не одговара а пред кого би одговарал за она што го прави?????
gospoda se grizi i gi cuva svoite deca, a covekot e toj sto ni tu eden den ne razmisluva za boga, zivee kako saka, koga e sreken se raduva za svojot uspex velejki deka toj sam uspeal vo toa i e mnogu ggord na svojata sposobnost , sto se nie dadeno od boga site nasi ssposobnostii ne misli deka sekoj uspex i sekoja radost i dobrina e od boga , a koga e tazen i ne mu odi kako sto toj covekot saka , a toj covekot samo zlo bara , se mrsti i go obvinuva boga koj e mnogu milostiv i mnogu dobar, poln so lubovi milost kon site luge, zatoa rekle nekoi ako boga postapese spored pravda so nas, sto zasluzivme sekakvo zlo posto sme zli,koj znae kade ke bevme denes

gospoda se grizi i gi cuva svoite deca, a covekot e toj sto ni tu eden den ne razmisluva za boga, zivee kako saka, koga e sreken se raduva za svojot uspex velejki deka toj sam uspeal vo toa i e mnogu ggord na svojata sposobnost , sto se nie dadeno od boga site nasi ssposobnostii ne misli deka sekoj uspex i sekoja radost i dobrina e od boga , a koga e tazen i ne mu odi kako sto toj covekot saka , a toj covekot samo zlo bara , se mrsti i go obvinuva boga koj e mnogu milostiv i mnogu dobar, poln so lubovi milost kon site luge, zatoa rekle nekoi ako boga postapese spored pravda so nas, sto zasluzivme sekakvo zlo posto sme zli,koj znae kade ke bevme denes

А дали Господ на своите чеда им дава способност за пишување и изразување на ставовите во повеќе простопроширени реченици?

Он топик. Не, не сме. Исто како кога се игра Симс. На почетокот во кецот [првиот милениум] е интересно, се пронаоѓаат нови вештини, интересни ствари итн. После, во двојката [втор милениум] станува досадно, стватно има закон ствари од техника и се е софистицирано, ама третиот дел [третиот милениум] колку и да е понапреден од првите два, пак е тапа.

Не знам колку сме му интересни но знам дека ни помага. И уште подобро знам дека додека самите не си помогнеме највеќе што можеме, тој нема да ни помогне.

А дали Господ на своите чеда им дава способност за пишување и изразување на ставовите во повеќе простопроширени реченици?

Ххахааххахахх ме изнасмеја еј... со извинување али ме изнасмеа до даска. хахахахахаххаха

се она што православието нема да каже

оти целото православие во библијата е објаснето во една реченица

Филипјани: 3:19 Нивниот крај е погибел; нивниот бог е стомакот; нивната слава е во нивниот срам; тие мислат само на земното.

да лапаат кркаат , пијаници , као го слават бога ....хахахах купишта глупости

ништо друго

темата си е добра оти библијата дава јасна класификација кој каде припаѓа

секој може сам себе да се најде и препознае каде му е местото

дадени се критериумите и според тие критериуми се става крај на дискусија

дали припадноста кон некоја вера или религија е правилна или не .

кркај баклава и шибај директно во рајот ...хахаахаха

пс муслиманите се во првата и третата категорија

или се безвредна шума слама или се зулумќари

Библиско Куранските критериуми за ПРАВЕДНОСТ

НИТУ ЕДЕН МУСЛИМАН НЕ ГИ ИСПОЛНУВА НИТУ НЕКОГАШ ГИ ИСПОЛНУВАЛ

може даси верувате до миле воље ако сакате се ви е џабе дури и да е точно тоа што го пишува во Библијата и Куранот

ВСУШНОСТ ВАС МУСЛИМАНИТЕ СО ВАША БРАТИЈА ПРАВОСЛАВ КАТОЛИК ПРОТЕСТАНТ

ВЕ ПИШУВА КАКО ЗАКОЛНАТИ НЕПРИЈАТЕЛИ НА БОГ

Јов: 37:23 Да, не можеме да Го достигнеме Сèдржителот, неизмерлив е во Својата сила и во судот, и во совршенството на правдата, Тој не угнетува никого.

Ефесјани: 5:1 И така, угледајте се на Бога

1 Коринтјани: 15:25 Зашто, Тој треба да царува „додека не ги положи сите свои непријатели под Своите нозе.”

Псалм:
68:21 Навистина, Бог ќе ги скрши главите на Своите непријатели

Наум: 1:2 Господ е Бог ревнител и одмаздник; Господ се одмаздува и се гневи; Господ им се одмаздува на Своите противници, издржлив е во гневот против непријателите.

за вас е предвидено :devil2: :devil2: :devil2:
вие муслианите сте предвидени за помфрит , може и шишкебап . шницла и такви пржени работи :pos:

Sto ubavo, tebe Bog vratar te postavil i redar...Ti sekoj go smesti kade pripaga.... Samo edni zaboravi...kade ke im e krajot na "tvojt vid"?

Ова прашање се наметнува бидејќи религиите и верите гарантираат дека наводно Бог го љубел човештвото , дека Бог имал план за спасение (?!?!?) на секој човек поединечно , дека Бог го испратил синот да го спаси човештвото ( нешто како супермен ќе му дојде ) , дека Бог го пратил синот па овој ги собрал гревојте на сите луѓе родени и неродени и така ги спасил сите луѓе и се во тој стил кажуваат .

Но дали е тоа баш така како што кажуваат .

.
Трета книга Ездра 7

53 Ке се покаже рајот, каде што пре-
бива негнилежен плод, и каде има спо-
кој и исцелување;
54 но ние нема да влеземе во него,
зашто ќе живееме по неблагодарни мес-
та.
55 Лицата на оние, кои имаа воздрж-
ливост, ќе болснат посветло од ѕвезди-
те, а нашите лица се поцрни од темни-
ната.
56 Ние во нашиот живот, кога вршев-
ме БЕЗЗАКОНИЈА, не помислувавме, дека
по смртта ќе страдаме."
57 Тој ми одговори и рече: „Тоа е по-
мислата за БОРБАТА ШТО ТРЕБА ДА ЈА ВОДИ
ЧОВЕКОТ, КОЈ Е РОДЕН НА ЗЕМЈАТА,
58 та ако биде ПОБЕДЕН, да го претрпи
она што го кажа ти, ако пак, ПОБЕДИ - да
го добие она за што говорам Јас.
59 Тоа е оној живот, за кој Мојсеј, кога
беше жив, му рече на народот, велејќи:
избери си живот, за да живееш.
60 Но не му поверуваа ни нему, ниту
на пророците по него, ниту Ми верува-
ат Мене, Кој им зборував,
61 дека НЕМА ДА ИМА ЖАЛЕЊЕ за нивно-
то загинување, како што ќе има радост
за оние, за кои е приготвено спасени-
ето."
.
.
.

каква БОРБА ?
Кој се Борците ?

ОВИЕ :

Наум: 3:1 Тешко му на крвничкиот град, полн е со лаги и грабеж; тој не прекратува со ограбувањето!

Осија: 12:11 Галад е навистина БЕЗЗАКОНИЕ , сама СУЕТА.

ГРАД = ОПШТЕСТВО
Ерусалим = град-опшетество на мирот-безконфликтноста
Евреите: 12:22 Туку, вие пристапивте до Сионската Гора, и до градот на живиот Бог, Небесниот Ерусалим:

Даниел: 11:35 Некои од разумните ќе настрадаат за да се испитаат, за да се ОЧИСТАТ и за да обелат до времето на свршетокот, зашто уште не дојде одреденото време.
12:10 Мнозина ќе се ОЧИСТАТ, ќе обелат и ќе се испитаат; а безбожниците и натаму ќе бидат безбожни; безбожниците нема да се вразумат, а умните ќе разберат.
Јов: 15:31 Нека не се надева на својата суета, зашто празнота ќе му биде сета награда.

ОЧИСТАТ ОД ШТО ?

Псалм:
56:13 зашто ми ја спаси душата од смрт.
Судии: 5:18 Завулон е народ што и ја вети душата на смртта,

2 Цареви: 17:15 Ги презираа Неговите закони и Заветот што го склучи со нивните татковци, и Неговите опомени што им ги упатуваше. Се стремеа кон суетата, па и самите станаа суетни, следејќи ги народите околу себе, иако Господ им заповеда да не прават како нив.
Јов: 15:31 Нека не се надева на својата суета, зашто празнота ќе му биде сета награда.

Псалм: 4:2 Човечки синови, до кога ќе ја обрнувате Мојата Слава во срам? До кога ќе ја љубите суетата

Псалм: 10:3 Безбожникот се фали со желбите на својата душа; среброљубецот се одречува од Господа и Го презира.
22:29 Сите богати на земјата ќе јадат и ќе почитуваат; пред Него ќе се поклонат сите, што слегуваат во правта, а што не можат да ја ЗАПАЗАТ својата душа во живот.
24:4 Оној, кој има чисти раце и невино срце; КОЈ НЕ И ЈА ПРЕДАДЕ СВОЈАТА ДУША НА СУЕТАТА

1 Петрово: 1:18 знаејќи дека не сте ОТКУПЕНИ со распадливи нешта, со сребро или со злато, од својот СУЕТЕН живот што ви е предаден од вашите татковци, .
.
.
.
..

значи :

непостои никаков божји план за спасение на секој човек
туку
ДАДЕНИ СЕ ПРАВИЛАТА НА ИГРА -БОРБА

е досега само комунистите и анархостите ИМАА БЕЗСУЕТНИ ДУШИ-ОЧИСТЕНИ

а што проповедаат Ислам Православие Католицизам Протестантизам
ОДГОВОР :
проповедаат суета-смрт

Јован: 16:33 Ова ви го реков, за да имате мир во Мене. Имате неволја во светот; но бидете храбри - Јас го ПОБЕДИВ светот.”

ПОБЕДИЛ ....ШТО:

ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА = е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .

Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството
..
.
.
ЈАСНО Е .
единствени интересни за битие Бог му биле ................комунистите анархистите филантропите..........фајтери БОРЦИ

другите се аут ...на ликвидација

nek mi objasnit nekoj zs Bog stvoril muslimanci hristijanci i vernici vo druga vera zs nemame edna vera site vaka samo se karame i kako da se natprevarvime koj e pogolem vernik

nek mi objasnit nekoj zs Bog stvoril muslimanci hristijanci i vernici vo druga vera zs nemame edna vera site vaka samo se karame i kako da se natprevarvime koj e pogolem vernik

Dobro prasanje...... no mozebi odgovorot e mnogu ednostaven.... Bog ne go stvoril covekot, tuku covekot go stvoril Bog:smir:

Многу е лесен одговорот на прашањето - Бог не створил "христијани, муслимани и верници во друга вера" Бог створил луѓе со слободна волја. Ние самите се удираме во гради што имаме (читај: Оној кој што не создал ни дал) независност и слободен избор и волја, а после кога некои работи не идат како што сакаме - Господ ни е крив. Ја гледаш иронијата тука?

Dobro prasanje...... no mozebi odgovorot e mnogu ednostaven.... Bog ne go stvoril covekot, tuku covekot go stvoril Bog:smir:
Човекот створил и измислил многу идоли и така наречени богови, ама Еден е Господ кој што го створи сето тоа што го гледаш наоколу, вклучувајќи те и тебе. Не знам како било кој може полесно да прифати дека се наоколу е настанато од случајна рекомбинација на случајности, и други случајни работи..., отколку дека позади се стои интелигентен Творец кој не создал нас и светов со цел и умисла.

Многу е лесен одговорот на прашањето - Бог не створил "христијани, муслимани и верници во друга вера" Бог створил луѓе со слободна волја. Ние самите се удираме во гради што имаме (читај: Оној кој што не создал ни дал) независност и слободен избор и волја, а после кога некои работи не идат како што сакаме - Господ ни е крив. Ја гледаш иронијата тука?

Човекот створил и измислил многу идоли и така наречени богови, ама Еден е Господ кој што го створи сето тоа што го гледаш наоколу, вклучувајќи те и тебе. Не знам како било кој може полесно да прифати дека се наоколу е настанато од случајна рекомбинација на случајности, и други случајни работи..., отколку дека позади се стои интелигентен Творец кој не создал нас и светов со цел и умисла.

Kako toa Bog ne stvoril muslimani, hristijani itn ? Sakas da kazis deka lugjeto gi pisuvale svetite knigi bez Negova asistencija? Ocigledno e deka imame povekje sveti pisma koi kazuvaat za nivni edistven Bog.....
Znaci imame povekje Bogovi momentalno, i toa ne mozis da go odrecis..... e sega mozebi ima intelegenten kreator, no vie ne znaete sto e toa, koga ke definirate sto e stvarno Bog, ke debatirame povekje, zasto vaka ne znaeme sto branite.....

Kako toa Bog ne stvoril muslimani, hristijani itn ? Sakas da kazis deka lugjeto gi pisuvale svetite knigi bez Negova asistencija? Ocigledno e deka imame povekje sveti pisma koi kazuvaat za nivni edistven Bog.....
Znaci imame povekje Bogovi momentalno, i toa ne mozis da go odrecis..... e sega mozebi ima intelegenten kreator, no vie ne znaete sto e toa, koga ke definirate sto e stvarno Bog, ke debatirame povekje, zasto vaka ne znaeme sto branite.....
Така, прочитај пак ќе видиш што ми беше мислата - Господ не ги створил Адам и Ева 'православни христијани', 'муслимани' или било што друго. Тој нè направи нас луѓе, (без етикета, како да ти објаснам) и ни даде слободна волја, според тоа, се што сме ние сега е последица на наши избори. Се надевам сега сум јасна.

А верувам и се застапувам за библискиот Бог кој се отелотвори во Исус Христос, умре и воскресна. Значи е жив и ден денес.
Сите други се/биле идоли створени од луѓе, или пак биле само обични луѓе, смртници, како ти и јас.

Така, прочитај пак ќе видиш што ми беше мислата - Господ не ги створил Адам и Ева 'православни христијани', 'муслимани' или било што друго. Тој нè направи нас луѓе, (без етикета, како да ти објаснам) и ни даде слободна волја, според тоа, се што сме ние сега е последица на наши избори. Се надевам сега сум јасна.

А верувам и се застапувам за библискиот Бог кој се отелотвори во Исус Христос, умре и воскресна. Значи е жив и ден денес.
Сите други се/биле идоли створени од луѓе, или пак биле само обични луѓе, смртници, како ти и јас.

A koj im gi dal na lugjeto svetite pisma spored koi tie se opredeluvaat za odredena religija? Neli toa e Bog? Neli toa se negovite zborovi?
Ima mnogu nelogicnosti vo svetite pisma......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom