Дали јогата е религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Dali yogata e religija?

• Вкупно гласачи
    98
Никогаш не сум рекол дека знам, тоа другар ти над тебе такозвани Гурџо тврди дека знае. А и ти богами не си далеку од тоа тврдење.
Abe me vlecish za zbor....pa neli vie ateistite znaete...ne veruvate..
Samo ti veruvash vo nirvanata a ne ni znaesh kako da stignesh do tamo......ili dali postoi nirvanata voopshto....nego samo veruvash vo toa
--- надополнето: 6 јуни 2012 во 22:31 ---
јас знам што е Атеист , човек кој знае дека нема Бог или грешам
Pazi....spremen e na zamka...edvaj ceka nekoj da mu dade defenicija za ateist.....a toj veruva vo nirvana
--- надополнето: 6 јуни 2012 во 22:35 ---
hepta,...ako jogate ne e religija, zoshto budistite, pa i patanjali ja upotrebuvale za da dojdat do nirvanata?
nemoj sega da mi kazesh deka i nirvanata ne e religija....ke se frlam od prozor

hepta,...ako jogate ne e religija, zoshto budistite, pa i patanjali ja upotrebuvale za da dojdat do nirvanata?

Со прашањево сам си одговори знаеш... ајде прочитај го уште еднаш, еве на кирилица:

АКО ЈОГАТА НЕ Е РЕЛИГИЈА, ЗОШТО БУДИСТИТЕ, ПА И ПАТАНЏАЛИ ЈА УПОТРЕБУВАЛЕ ЗА ДА ДОЈДАТ ДО НИРВАНА?

Разгледај го добро прашањево и заборави за момент на твоето тврдење дека јогата е религија и сам ќе дојдеш до одговор.

Многу грешиш, тоа не е атеист.
човек кој верува во концептот не-бог
--- надополнето: 6 јуни 2012 во 22:46 ---
Со прашањево сам си одговори знаеш... ајде прочитај го уште еднаш, еве на кирилица:

АКО ЈОГАТА НЕ Е РЕЛИГИЈА, ЗОШТО БУДИСТИТЕ, ПА И ПАТАНЏАЛИ ЈА УПОТРЕБУВАЛЕ ЗА ДА ДОЈДАТ ДО НИРВАНА?

Разгледај го добро прашањево и заборави за момент на твоето тврдење дека јогата е религија и сам ќе дојдеш до одговор.
и будисте и патанџани бил религиозни

Eve pak na latinica....ili da ti crtam sakash....
molitvata religija li e.....za da ja svatish poentata.....

Eve pak na latinica....ili da ti crtam sakash....
molitvata religija li e.....za da ja svatish poentata.....
Зошто ме гњавиш всушност? :)
Што се овие прашања? Реков јас што е јогата, ако не ти чини тролај дека е религија и медитацијата и шајките дома и гледањето тв за некои е религија... Твое си е тоа...

Глупости само читам и форсирање...
Не ме заморувај, направивме муабет ти кажав ете ти реков и дека во самото прашање имаш и одговор...
Да не сакаш јас да почнам да ти цртам?
Оди на мојот блог имам и цртежи па гледај (y)

Знам, сите патлиџани се религиозни. веруваат во црвената боја (y)

Ne go upotrebuvaj zborot VERUVA...
tie ne veruvaat,samo znaat...a sega, toa shto malku znaat toa e drug problem
--- надополнето: 6 јуни 2012 во 22:56 ---
Знам, сите патлиџани се религиозни. веруваат во црвената боја (y)
Ne trolaj....podvitkaj si ja opashkata i na spienje......hehehe

Ne go upotrebuvaj zborot VERUVAM...
tie ne veruvaat,samo znaat...a sega, toa shto malku znaat toa e drug problem
Оф леле мори мајко, побрзо од чорапи менуваш ставови. Ти беше тој што тврдеше дека знае, гледам дека ти појма си немал од ништо.

Eve edno prashanje na koe shto poslednive nekolku dena se diskutirashe na temata religija, i imashe dosta sprotivni gledishta. Postoeja tvdenje deka yogata e samo disciplina, a jas bev eden od tie shto tvrdea deka e religija. Vo budizmot osnovna praksa se yogata i meditacijata, pa spored mene ne mozat da se odvojat ovie dve disciplina od religijata. Kako shto hristijanite i muslimanite ja imaat molitvata,taka i budistite ja imaat yogata i meditacijata
Patanjali, prviot covek shto uspeal da ja objasni yogata, tvrdi deka toa e disciplina, i dava tocni patokazi kako i shto da se praktikuva za da se postigne nekoj povisok stepen kaj covekot.Duri ja sveduva yogata na matematika, vo smisol na toa deka ako gi sledish negovite instrukcii i ja praktikuvash, rezultatot e neminoven.
Vo ovoj konteks ke go citiram Osho: "Yogata e nauka za dushata"!
Po mene se shto e povrzano so dushata e religija.
Будизмот не е религија. Во будизмот не се среќава верување во бог. Информирај се.

Јогата не е религија.

Оф леле мори мајко, побрзо од чорапи менуваш ставови. Ти беше тој што тврдеше дека знае, гледам дека ти појма си немал од ништо.
Pa da de...jas znam deka BOG postoi...a sega i toa li da ti objasnuvam...moj koncept za BOG....teshko ke me svatish...

Јок, Guess Again...
еден учител на јога(ќе знаеш кој ако си читал) го прашале дали јогата е за Атеисти, тој одоворил јогата не е за атеисти, тие веќе ја одбрале својата срана

Луда работа... па ти ме прашуваш и заморуваш, сега јас тролам...
Ај сега де...
Јас кажав што е јогата, што медитацијата... ти ме прашуваш глупости кој знае од кои причини и откако реков да не ме заморуваш повеќе ми велиш дека јас тролам... Па добро :cautious:

Нешто не е во ред со тебе. Реши си ги дилемите, не ги заморувај другите со тоа...
Ете линк пак да прочиташ за да не ме прашуваш глупости! И ако пак имаш прашање еве ти линк за да не досадуваш!
Сакаш уште еден линк?

Ц ц ц ц...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom