Дали јадете бели бубрези?

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
N

NikolaMKD91

Гостин
Вчера бев на гости и ме послужија со бели бубрези. Отпрвин се чудев што е тоа, подоцна укапирав кога ги донесоа на маса . :D Не изгледаа лошо на мирис и изглед ама само психолошката бариера ме спречи да го пробам овој гастрономски специјалитет.

Дали вие имате јадено бели бубрези (муда) ? И од кое животно ? Какви беа на вкус ?

За тие што не јаделе досега . Дали би пробале ? :)

Во Србија овој деликатес е доста ценет што дури има фестивал ,,Мудијада" на кој се подготвуваат исклучиво специјалитети од "бели бубрези" на разни животни.

Mudijada-5.jpg

Mudijada-8.jpg

RockyMtnOysters4.jpg

На здравје ! :)

Jas imam jadeno .
Bevme sobrani drustvo i eden od drugarite ima privatna firma za prerabotka na meso i kolbasi , imase spremeno t.n. specijalitet .Od prvo ne znaevme so e so drugarka mi i odkako go jadovme ni kazaa.:D
Inaku dobri na vkus:D Od oven bea.

Имам јадено и муда и бубрези од јагне. Мудата се вкусни ама мали :( А бубрезите не беа добро исчистени и смрдеа на мочка.
И напиши МУДА или тестиси во наслов од кај ги вадите овие глупи имиња бели бубрези бел џигер... такво нешто нема.

Имам јадено и муда и бубрези од јагне. Мудата се вкусни ама мали :( А бубрезите не беа добро исчистени и смрдеа на мочка.
И напиши МУДА или тестиси во наслов од кај ги вадите овие глупи имиња бели бубрези бел џигер... такво нешто нема.

Јас ги знам како бели бубрези, тоа е софистицирано име за она што се нарекува муда, тестиси и јајца. :D Гледам и по кулинарските емисии така ги нарекуваат.
[/quote]

Да...
Еднаш.
Дали навистина беше убав вкусот ? Мислам вреди ли да се проба ? :)

Јас ги знам како бели бубрези, тоа е софистицирано име за она што се нарекува муда, тестиси и јајца. :D Гледам и по кулинарските емисии така ги нарекуваат.

Дали навистина беше убав вкусот ? Мислам вреди ли да се проба ? :)[/quote]
Под вкус мислам на крајно субјективно гледиште и искрено иако се сметам за тежок омнивор и имам пробано свашта, постојат јадења кои само еднаш се консумираат. Едни од таквите се бубрези, дроб сарма и крезли. Ако имаш пробано едно од овие и ти се допаднало, големи се шансите и останатите да ти прават мерак. Мене искрено ова ми е веќе гадно, иако сум обожавател на крвавица, кукурек и јазик.

Jas tie sto gi probav bea taka dobro spremeni i zacineti , sto i ne se poznavase sto jadam...nesto nalik na mozok. :)

Ги јадам ако се фино исчистени и спремени. У принцип, го сакам овој тип на храна - крезли, јазик, кукурек, мозок, џигери, срциња, слезина, али ги јадам само по на мајка ми рецептот. По кафани (со исклучок на џигер) и по гости не ми се свиѓале.

Сум пробал свински, јарешки, телешки... добри беа само можеше да се попржени... како и да е нешто счично но различно од нив мелечка од крап што е неисфрлена сперма во густа/тврда состојба. Убаво солена, добро испрежена со презла нема нешто подоброо за со ладно пивце :)

Ја лично не би јадел.
Сфаќам оти месото е као битно за да преживееш, ама курот и тестисите да му ги изедам на некое животно, не би.

Jaс сум јадел и тоа на скара, ама не во Скопје, туку во Хрватска
Се работи за специјалитет кој ретко се наоѓа и го има само во подобри ресторани

Абе, не сте се нашле вие во касапење на некое животно изгледа?
Или ја па тапа селско дете сум шо освен the actual месо не јадам друго :D Мислам, од 200 кила жива мера свиња, има околу 100 асално месо, то џигер, бубрези, срце, мозок, муда, ова она... има мачки, кучиња и слично, i wouldn't
(а не дека не сум пробал се од ова)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom