Дали го одобруваме штрајкот организиран од СОНК?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Само да ве потсетам, ако небевме ние просветарите сега вие што ве цитирам немаше да знаете да пишувате на форумов...
Како е можно една медицинска сестра да биде повеќе платена од еден професор, еден работник во македонија пат со основно училиште зема поголема плата од еден професор...
П.С можеби оваа е вака поради тоа што учителот што го учел на Никола Груески не го научил дека македонската азбука има 31 буква...сигурно кога требало да ја изучуваат буквата Р и тогаш штрајкувале просветарите...

Ова со споредбите на платите не си во право. Секој нека зема колку може да зема. Ами рударите треба ли да земаат по 5000 денари само затоа што се рудари со четврто одделение. Тука грешат сите образовани лица со споредбите. Ова е пазарна економија и секој ќе зема толку колку што ќе успее да се договори со работодавецот. Школото и нивото на образование нема врска. Па половина од бизнисмените се со осмо одделение па која пара ја замаат тие. Што се однесува до просветние работници тие треба да си се борат за своите права и да ги остваруваат на начин дозволен со нормите запишани во законот без да правиш ваква споредба со друга категорија на луѓе и работници. И на крај како и многу нешта легитимното барање за овој штрајк се претвори во борба на политичките партии пред локалните избори. Мислам дека Дојчин или свесно или несвесно или пак наивно влета во ова и неможеше да процени дека штрајкот го контролираат политичките партии, барем јас сум сведок во мојата општина која е под контрола на опозицијата се растурија мобилните агитацијата, свикувањето на советот на родители кој е составен од членови на родители од опозицијата и кој треба да оди по домовите и да објаснува на другите родители за оправданоста на штрајкот. Од друга страна пак опозицијата ги мобилизира своите капацитети. И што настанува штрајкот се претвори во предизборна кампања, па како и секогаш губитници ќе бидат децата и нивните родители. Замисли си во мојата општина водачи на штрајкот се директорите, оние кои ја претставуваат државата. Ете затоа штрајкот не го подржувам. Контролата не е синдикална, штета за легитимното барање на СОНК.

има и тоа многу.прашај некој келнер ќе ти кажи како работи,туку маани келнери глеј си наставниците да не останат “гладни“

Имам работено како келнер знам како е...

Исто и како професор имам пракса...

Затоа споредувам :)

Хехехехе...:)
Професорот оди по 4-5 сааати на работа.
После 45 мин има задолжителен одмор, кафенце etc...
Има 1 месец зимски распуст.
Има 3 месеци летен распуст.
Има бесплатни екскурзии за било која дестинација која ТИЕ ќе ја одредат.
Фер ли е!?:smir:
Posle sekoi 45 min. ima zadolzitelen odmor i kafence?- VRSKA NEMAS
Kade nastavnicite imaat 1 mesec zimski raspust?- OD KOJA PLANETA SI?
Kade ima 3 meseci leten raspust?- DEFINITIVNO OD MARS!
Ekskurzii i destinacii koi tie gi odreduvaat!?- KOJ TIE?

Доколку си завршила факултет ке размислуваш поинаку.

Бедлакгај е дипломиран - ама еве сеуште не сме на ист став за прашањето со професорите - пошто нема седнато во училница со 34 бараби да биде како е да си професор во дивиот запад :)

На крај на краевите а ко за вас е лесно да се биде професор зошто не сте завршиле сите школо па да бидете професори?

Треба некои работи да се искусат за да се проценат.

Значи испадна дека келнер и професор е во ред да земаат иста плата...

Ами ОК, ако вие мислите така што да ви кажам.... Тешко на професорите што се мачеле да завршат факултет. Ако знаеле дека е вака сите келнери ке биле...

Друже, да ти кажам вака, па и мене ме боли бе кога вие професорите ми ставате на мене 5 а му ставате 5 и на некој мрсулко што не се појавил на час а си имате натиго дајмиго со неговите. Или па мене 4 што сум учела цела недела а на него 5. И тоа боли, па ние учениците ќутиме.

Е сега што се случи? Си ги сменивме позициите. И вие со медицинските лица се споредувате. А ви рекоа од Влада дека во 2010 ќе стигнат покачувањата.

Затоа ти велам кој како ќе се снајде.

Posle sekoi 45 min. ima zadolzitelen odmor i kafence?- VRSKA NEMAS
Kade nastavnicite imaat 1 mesec zimski raspust?- OD KOJA PLANETA SI?
Kade ima 3 meseci leten raspust?- DEFINITIVNO OD MARS!
Ekskurzii i destinacii koi tie gi odreduvaat!?- KOJ TIE?
1. Не нема нас учениците, и тие доаѓаат на работа само формално. За 2 саата, се потпишуваат и секој по домот.
2. Истово важи. За некои професори може не важи, професори кои ги оставаат децата на полагање(поправен испит), но денес тие професори се 10%. Ретко каде треба да седнеш да научиш за 2ка.
3.Баш тие. Во нашето школо, сите деца си се согласивме за екскурзија во Белград, ама на госпожите им се шетало малце до во Европа, па не однесоа Будимпешта, патување кое многу деца не можеа да си го дозволат. Дружењето беше преполовено. И немој да ми кажуваш дека немаат финансии професорите, кога од сите можни атрактивни бутици излегоа со полни кеси.

Разликата од 800 милиони евра наменети за плата на Македонската прегломазна администрација со буџетот за 2009та практично ги нема во реалноста,или тоа не се многу пари во овие кризни економски времиња?Тоа се 100 000 нови работни места драги мои.Можеби Премиерот тоа не знае да го пресмета,или “фабриката“ намерно не му ги пресметала,ама даскалите знаат,и затоа си ги бараат ветените пари.:je:

не ми е мајчин мене твојот јазик

Кој и да ти е мајчиниот јазик сепак си просветно лице, а со тоа треба да си пример за нас останатите, а не да те опоменуваат за нешта што се едноставни и само треба да ги направиш ништо друго. Пробај.

Разликата од 800 милиони евра наменети за плата на Македонската прегломазна администрација со буџетот за 2009та практично ги нема во реалноста,или тоа не се многу пари во овие кризни економски времиња?Тоа се 100 000 нови работни места драги мои.Можеби Премиерот тоа не знае да го пресмета,или “фабриката“ намерно не му ги пресметала,ама даскалите знаат,и затоа си ги бараат ветените пари.:je:
и затоа и ќе си ги добијат 2 пати си добија и сеа може да ќутат само,
завршил факултет па сакал повеќе пари епа нема некој со факултет не е уште вработен не тие само покачувања шо не учеле за нешо друго изглеа си мислеле лесно е професор добра платичка ,мито и слични работи :nesum:

Друже, да ти кажам вака, па и мене ме боли бе кога вие професорите ми ставате на мене 5 а му ставате 5 и на некој мрсулко што не се појавил на час а си имате натиго дајмиго со неговите. Или па мене 4 што сум учела цела недела а на него 5. И тоа боли, па ние учениците ќутиме.

Е сега што се случи? Си ги сменивме позициите. И вие со медицинските лица се споредувате.

Затоа ти велам кој како ќе се снајде.

ОК, ако сите мислат како тебе дефинитивно келнер ке останев :)

Тоа е проблемот во Македонија:

не
се
цени
образованието

Доколку си завршила факултет ке размислуваш поинаку.

Бедлакгај е дипломиран - ама еве сеуште не сме на ист став за прашањето со професорите - пошто нема седнато во училница со 34 бараби да биде како е да си професор во дивиот запад :)

На крај на краевите а ко за вас е лесно да се биде професор зошто не сте завршиле сите школо па да бидете професори?

Треба некои работи да се искусат за да се проценат.

Значи испадна дека келнер и професор е во ред да земаат иста плата...

Ами ОК, ако вие мислите така што да ви кажам.... Тешко на професорите што се мачеле да завршат факултет. Ако знаеле дека е вака сите келнери ке биле...

Во случај да си пропуштил да слушниш, или евентуално да си заборавил, прошлиот октомври ги зголемија сите плати во државната администрација, вклучително и таа на прафесорите за 10%.
Овој октомври ја зголемија за уште 10%.
Наредниот октомври ќе ја зголемат за уште 10%.
Малку ли е толкавото зголемување?
Зошто форсираат преку леб погача?
И да успеат да ги добијат бараните пари...ќе мора да се префрлат пари за тие расходи во буџетот, значи да одземат за нешто друго, за да ги натамамат нив. Да укинат пари за некое школо да се реновира, или направи ново, или пат, или било што друго.

Posle sekoi 45 min. ima zadolzitelen odmor i kafence?- VRSKA NEMAS-демантирај со факти!
Kade nastavnicite imaat 1 mesec zimski raspust?- OD KOJA PLANETA SI?-демантирај со факти!
Kade ima 3 meseci leten raspust?- DEFINITIVNO OD MARS!-демантирај со факти!
Ekskurzii i destinacii koi tie gi odreduvaat!?- KOJ TIE?-да ти цртам или ќе размислиш? :)

Аман со математиката.
Го знаеме есапот.:)

и затоа и ќе си ги добијат 2 пати си добија и сеа може да ќутат само,
завршил факултет па сакал повеќе пари епа нема некој со факултет не е уште вработен не тие само покачувања шо не учеле за нешо друго изглеа си мислеле лесно е професор добра платичка ,мито и слични работи :nesum:

Зошто ти не заврши да станеш еден професор, "да се оптегаш по цел ден" и да земаш "лесни пари" ?

Имаше тука една тема на форумот се вика "Одлив на мозоци"

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=7076

Се прашувавте зошто образованите млади кадри ја напуштаат државата.

Е поради ова ја напуштаат.

ОК, ако сите мислат како тебе дефинитивно келнер ке останев :)

Тоа е проблемот во Македонија:

не
се
цени
образованието
Па донекаде и вие направивте да не се цени, со оглед на горенаведените работи кои ги напишав.

Вие две момчиња, само наречени „модератори“, не ги бришете постовите што не ви одговараат, и убаво читајтеги постовите...сепак мислам дека не се сите на форумов мало умни како вами, пичкоплачковци и лижачи на Никола Груески, кој ја враќа Македонија во 1949 година...
Нејсе сами сме виновни за оваа дереџе , што и се случува на Македонија.
Факт е дека над 60%, за ваквата ситуација на Македонија ние придонесовме со нашиот даден глас за терористичката организација ВМРО.

Оф јас сирот, во името на правдата се издигнав и над барањето на мојата сопруга која е просветен работник и не го одобрувам штрајкот, ама ова само уште повеќе ме охрабрува да се осигурам во мојата убеденост. Штета што некој ти дозволил да воспитуваш деца. Не е лошо да си ја повториш педагогијата, заради родителите на децата што ти дале доверба да им ги учиш децата. Такви како тебе е полно образованието или на времето сите како тебе завршија ВЕПЕШЕ (ваша последна шанса) па сега упропастуваат генерации.

Па донекаде и вие направивте да не се цени, со оглед на горенаведените работи кои ги напишав.

OK, кога ке завршиш средно училиште ке межеме да зборуваме и за пари и за вработување и за се...

Само немој да се запишуваш на факултет.

Оди келнер да бидеш - исто е

Аман со математиката.
Го знаеме есапот.:)

Па кога го знаете есапот,зошто не им одговорите на просветарите каде се парите што им ги определи министерот,или ви заклучија во штабот па сега не можете да се консултирате за одговорот?:toe:

Па кога го знаете есапот,зошто не им одговорите на просветарите каде се парите што им ги определи министерот,или ви заклучија во штабот па сега не можете да се консултирате за одговорот?:toe:

А бе иди у три лепе ако мислиш дека имам икона од трајко и грујо дома.:)
Ако министерот им ветил пари, нека им даде од неговите, не од моите и твоите...:helou:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom