Не е тоа фискална политика, тоа е монетарна политика. Фискалната политика ја води Владата преку Буџетот, а монетарната политика ја води Народната Банка преку нејзините механизми.:wink:
Нас монетарната политика ни е премногу затегната. Петар Гошев цела година се плашеше да ги намали каматните стапки на благајничките записи. Сега се разбуди(изгледа хибернираше зимово) и почна да ги намалува.
А фискалната политика од друга страна не е толку затегната. Напротив баш е опуштена( буџетски дефицит од 2.8%)Тоа што се добива впечаток дека Владата незнае на што да ги потроши парите е друга работа.
Да, мислев монетарната :smir:. А намалувањето на каматните стапки го пишав погоре, очекувам дека ќе ги намалат уште повеќе , но ако нема вистинска конкуренција кај банките нема да има голема разлика за крајните потрошувачи.
Нашата валута со фиксен курс е pegged со еврото. Сите големи валути, доларот, еврото , франкот, јенот се со флуктуирачки курс, од 2005 и кинескиот јуан стана флуктуирачка валута, иако е контролирана релативно од кинеската влада. Нормално дека секоја девалвација ќе ја објават, не може да не знаеш колку денари е еврото, но може да се случи ненадејно, преку ноќ. А за Гошев сите знаеме како се плаши од инфлација, иако на странските медиуми (никогаш нема да го објават ова кај нас) пишува дека
превзмено од euronews.com
GDP (2008 est.): $9.624 billion.
Per capita GDP (2008 est.): $9,200.
Real GDP growth (2008 est.): 4.8%.
Annualized inflation rate (2008 est.): 8.4%.
Unemployment rate (2008 est.): 34.5%.
преземено од mia
Average inflation in 2008 of 0.8 percent does not significantly differ from the projected one of 0.6 percent. The 2010 inflation is expected at around 1 percent, mainly as a result of the expected higher import prices, as well as increase in the prices of electricity and heating this January, reads the press release.
Инаку, уште понови вести од Гошев и компанија од 5 февруари
The Macedonian National Bank (NBRM) passed a decision Thursday on reduction of the bills' interest rate from 8 to 7.5 percent, reads NBRM press release.