Дали е Иран пред „кадифена револуција“

• Креатор на темата Креатор на темата ^X^
  • Време на започнување Време на започнување
Малку оф топик...дали некој од вас го има слушано на тв персискиот јазик шо го зборуваат Иранците? Многу е интересен и воопшто не е сличен на арапскиот...пред неколку години случајно на сателитска иранска спортска тв гледав фудбал и уживав додека го слушав јазикот
Го слушам скоро секој ден:).Групата од ирански јазици вклучувајќи ги тука и најраспространетите,фарси(персиски) и курдски немаат никаква допирна точка со арапскиот јазик.
Он топик:
Револуцинерната гарда очигледно ги подуплаши иранците делувајќи "малку" побрутално,па протестите малку спласнаа,иако ситуацијата не е за многу променета.Очекувам протестите да продолжат и утре,но сигурно со помал интензитет од пред некој ден.Во врска со ајатоласите и таму постои група со помеки ставови,но сепак главниот збор го има Хамнеи.

znaci po postovite gledam kolku narodot se Ovci i kolku veruvaat na zapadnite mediumi

uste li ne sfativte deka i nie bevme cel na vakva zapadna propaganda za vreme na konfliktot 2001....CNN,BBC,FOX i site drugi izvestuvaa za narusenite prava na albancite,za nivnata strasna ekonomska i socijalna polozba bla bla bla ...tie se tolku mokni sto im dozvolivme da iznesat teroristi i ubijci pred nasite oci vo avtobusi vo Aracinovo

znaci po postovite gledam kolku narodot se Ovci i kolku veruvaat na zapadnite mediumi

uste li ne sfativte deka i nie bevme cel na vakva zapadna propaganda za vreme na konfliktot 2001....CNN,BBC,FOX i site drugi izvestuvaa za narusenite prava na albancite,za nivnata strasna ekonomska i socijalna polozba bla bla bla ...tie se tolku mokni sto im dozvolivme da iznesat teroristi i ubijci pred nasite oci vo avtobusi vo Aracinovo

Ти го браниш Ајатолахот и сета негова владејачка свита?!?

Мислам дали знаеш во какви удобства тие живеаат и какви привилегии имаат?

Ти го браниш Ајатолахот и сета негова владејачка свита?!?

Мислам дали знаеш во какви удобства тие живеаат и какви привилегии имаат?
jas ne branam nikogo ..samo ne gi prifakam slepo vestite kako nekoi

Западниве медиуми толку добро можат да ја изманипулраат јавноста што не знам веќе во што да верувам.На времето и за Југославија кажувале колку лошо живеат луѓето, а сепак животниот стандард бил доста висок.:toe:За Арачиново и другите работи не сакам ни да спомнувам...

Хах
предизвикано од страна да но дали луѓето гинат за нечии интереси не
Корумпцијата е таа која ги натера да излезат надвор,тоа и рестрикциите
замисли да не можеш да се ебеш пред брак чоече :nesum:
Леле коментаров!!!!Знаат ли од дома дека пишуваш вакви блесави работи?

И ајатолахот и се комплет со него е плод на неуспехот на разузнавачките служби на западот.Радикалниот Ислам е исто така нивна творба.Не треба човек да биде ептен писмен за да свати на чии интереси им одат најмногу во прилог радикалите и таквите како Бин Ладен.Треба човек да е долго време на пиење нафта за да поверува дека Америте не можат да го фатат Бин Ладен.Исто како што не можеа да го фатат Караџич.А испадна дека човекот си имал договор со Америте.Па фала богу кој е највиновен што имаме толку западна војска по балканот?Милошевич и Караџич.Исти ку*ац и со Блискиот Исток.Хусеин,Ајатолахот Бин Ладен.Боза сценарија веќе.

Еве како ги замислувам политичките опции во Иран:
http://www.flickr.com/photos/james_h_leblanc/3659412259/

Подобро објаснето неможе. Затоа мислам дека им е џабе на луѓето што впротестираат.

Оф топик: Не можам да ја вметнам сликата во постот.
3659412259

Засега околу 500 убиени, а 5000 се ранети.

Меѓу убијците биле и назакоравените елементи на Хезболах. Затоа антирежимските активисти во Иран бараат помош од Израел.

IsraelNationalNews.com

Засега околу 500 убиени, а 5000 се ранети.

Меѓу убијците биле и назакоравените елементи на Хезболах. Затоа антирежимските активисти во Иран бараат помош од Израел.

IsraelNationalNews.com

Каква власт е тоа господе...не ми се верува.
Овој котел кога ќе преврие, тоа оџите има да ги одерат живи на сред Техеран.

Западниве медиуми толку добро можат да ја изманипулраат јавноста што не знам веќе во што да верувам.На времето и за Југославија кажувале колку лошо живеат луѓето, а сепак животниот стандард бил доста висок.:toe:За Арачиново и другите работи не сакам ни да спомнувам...
Имав колега иранец.
Нажалост...
падна година и се врати дома у Техеран така да не можев подобро да го запознаам.
Далеку од тоа дека имаше проблеми со стандард,
слушаше исклучиво рок музика,
и изгледаше сосема нормално.

Нешто и не беше некој опасен и радикален верник,
за било која тема која што сме ја отвориле на кафе измеѓу
(или за време на некои подосадни :) ) вежби имаше истенчени и начитани приоди.
Никогаш не дојде у конфликт со никого!
(што не беше случај со либанците и сиријците,ко за пример).

Не верувам дека живеат лошо,
али веројатно ги држи онаа манијата и сакаат од жените да си прават пингвини.
:toe:

Back
На врв Bottom