Дали е добро 85 % од младите да се запишат на факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата alek34
  • Време на започнување Време на започнување
не е добро. многу се. се губи време џабе, а и пари на родители. подобро е, наместо 3-4 години студии, на повеќето од нив, после средно нивните да им платат шестмесечен одмор на кариби или малезија, па да се вратат опуштени и здраво да се фатат за работа.

Оние кои мислат дека не е добро, најверојатно мислат дека тие се "посебни" и само на нив им припаѓа правото на високо образование затоа што:

- Дека ептен се паметни и способни и другите се глупи
- Дека ептен ги бива, сите други се глупи и треба да им се потчинети на нив
- Дека треба да бидат со високо образование, затоа што сите од нивното семејство се. Како може традицијата да се наруши.
- Како може "провинцијалец" или некој од сиромашно семејство да дипломира и утре да им биде шеф

И слични глупости.

Шанса за упис во високо образование треба да добие секој. Кој не сака да студира - не мора. Кој има желба - треба да добие можност за упис. Има многу со желба, но без финансии кои остануваат без високо образование. Плус, ко да не знаеме богатите дечиња кои имаат парички да се запишат колку врски фаќаат и нивните родители колку курови пушат и во основно, и во средно, и за упис на факултет и за полагање испити. Леллееееее, професорке татко ми е доктор, ако ви треба нешто само кажете.

Ама не бееее, вие сте посебни : ) Треба и чистачи да има, и работници, вие сте предодререни за директори.

Мистичен за претседател!
Мистичен за претседател! :smir:

Треба и чистачи да има
А знаеш ли дека има чистачи и работници,продавачи/чки во маркети и на пазари,сезонски работници во странство со факултетски дипломи,магистратури и докторати?Да не зборувам за фактот со одлевањето на кадрите..

Токму поради фамозното "знаењето е сила,знаењето е моќ".

Јас сум за тоа секој да се образова според своите афинитети,можности и интелектуален капацитет..

Во право си дека сите сакаат да бидат директори..А зошто? Бидејќи денеска тоа е многу лесно да станеш.Партиска книшка+длабок џеб+приватен колеџ(Фон,европски,американски..) и ети ти.
Оние од приватен полесно земаат "дипломи" и баш тие утре ќе се вработат на работно место каде што ти нема..Ти ќе се мачиш и убиваш од учење а на приватен гола вода е..Уште да направат и медицински приватен факултет и отиде све јабана..

Затоа и ги подржувам приемните испити.Тестирај се ако те бива,ако си го положиш ќе те примат.
А сега баш тие "умни на мама и тато" си плаќаат на приватен.. оти тешко е положиш приемен,треба некој да учи нели..

:toe:

А знаеш ли дека има чистачи и работници,продавачи/чки во маркети и на пазари,сезонски работници во странство со факултетски дипломи,магистратури и докторати?Да не зборувам за фактот со одлевањето на кадрите..

Токму поради фамозното "знаењето е сила,знаењето е моќ".
Да, да, токму поради фамозното "знаењето е сила, знаењето е моќ", сите дипломираа во последниве година-две откако знаењето стана сила и моќ и се вработија по маркети, по тезги и како чистачи. Мислам, се читаш ли што пишуваш пред да кликнеш "испрати"?

Демек, овие луѓе не требало никогаш да се запишат на факултет? Или што? Каде ти е поентата?

Јас сум за тоа секој да се образова според своите афинитети,можности и интелектуален капацитет..
Јас сум за тоа секој да добие шанса да се запише, а понатаму дали ќе дипломира зависи од неговите можности и интелектуален капацитет. Дали понатаму со дипломата ќе направи нешто, исто така зависи од неговите можности и интелектуален капацитет. Како што реков и претходно, дипломата е само верификација на стекнатото образование, не е никаква гаранција за убаво работно место. Но хеј, дајте му шанса на тој со афинитетите и интелект барем да се запише, не го кинете во корен.

Во право си дека сите сакаат да бидат директори..А зошто? Бидејќи денеска тоа е многу лесно да станеш.Партиска книшка+длабок џеб+приватен колеџ(Фон,европски,американски..) и ети ти.
Оние од приватен полесно земаат "дипломи" и баш тие утре ќе се вработат на работно место каде што ти нема..Ти ќе се мачиш и убиваш од учење а на приватен гола вода е..Уште да направат и медицински приватен факултет и отиде све јабана..

Затоа и ги подржувам приемните испити.Тестирај се ако те бива,ако си го положиш ќе те примат.
А сега баш тие "умни на мама и тато" си плаќаат на приватен.. оти тешко е положиш приемен,треба некој да учи нели..

:toe:
Јас што трубам цело време страни наназад на темава? Дека не треба само богатите да добијат шанса за високо образование, туку сите. Дека има талентирани деца со одличен успех кои не можат да се запишат на факултет затоа што нема место за сите во државни квоти и затоа што немаат пари да платат.

А ти ми вртиш некој муабет во стил "што ќе учат кога ќе бидат чистачи".

А ти ми вртиш некој муабет во стил "што ќе учат кога ќе бидат чистачи".

Ме сфати во погрешна конотација..Не се кревај одма :smir:

Тука ти е проблемот со огромната навалица за запишување на актуелните факултети..Преголем број на дипломирани, а малку работни места..И што останува кога се пополнети?
Останува да заработуваш за егзистенција од други професии..Што не се соодветни на твојата стручност.
Што ќе направиш?Ќе седиш дома и ќе чекаш првин..Ако не ти помогне партиската книшка, останува опцијата друга професија..дали тоа било работник,чистач,продавач..сеедно..што има нели у моментот..Или бегаш странство,нострифицираш или работиш и таму нешто друго ама за поголеми пари..:toe:

Има премногу студенти поради желбата да се биде факултетски образован,т.е стана во мода да се има факултет завршено.Има преголем број на дипломирани а премалку работни места..Со отворање на приватните факултети се девалвира поимот за критериум за факултет.
На приватен е гола вода у споредба со државните институти..Плус приемен..Затоа не идат да се запишат на државен.Плаќаш,таму не те замараат и си земаш диплома без да ти е страв дека ќе пишеш квадрат или куб..и токму истиве овие "кадри" од приватните ги земаат работните места на тие што се убивале од учење.

Јас те подржувам скоро у све што имаш погоре напишано..али од 1000 дипломирани сигурно нема 1000 да се вработат..а посебно не во Македонија..Значи привремено или перманентно ќе мораат да работат нешто друго..

Дали ќе има некој кој во оваа држава ќе треба да работи физичка работа?

На пример - ќе имаме ли медицински сестри, ѕидари, мајстори за коли, продавачки, шофери, ...

Или ќе имаме невработрени доктори, архитекти (за кои нема доволно ѕидари), невработени машински инжинери, невработени економисти ...

Ако досега завршувале 10% од генерацијата факултет, а на другите 20% им пропаѓало времето и на крај завршувале како невработени и остарени, дали сега тоа нема да им се деси на 60% (ако не и повеќе) од младите?

Што ќе правиме со толку факултетски образовани?

Знае ли некој???
Никој не сака да работи тешка физичка работа.Таа го деградира човека, а на страна и фактот дека е мизерно платена.
Затоа, добро е што сите си пробуваат на факултет. Кој успее-успее. Кој заврши и се вработи, пеки... Кој не, му остануваат останатите можности, меѓу кои и физичката работа. Само заради несоодветната сразмерност на кадрите, не може да се скратуваат шансите кои на сите им се (барем во пропагандата) еднакви.
Суфицитот на кадар во една или друга гранка, не е вина на граѓаните, туку на немањето фабрики и фирми.
Најплатена работа во светот е инвентивноста и ексклузивноста.

Секој којшто сака нека се запише на факултет!
Дали сите и ќе го завршат, тоа е веќе друго.
Па потоа, секој со својата среќа (знаење, амбиција, квалитет) во животот понатаму!
Секој заслужува шанса, па дали и како ќе ја искористи, ќе покаже времето!

Македонија не е индустриски развиена, земјоделството пропаѓа (кое е примарна гранка кај нас, сакале или не), сточарството исто така. За занаетчиството и да не правиме муабет.

Голем број од луѓето што ги знам, а кои не завршиле факултет денес живеат колку - толку нормален живот (семејство, некаква работа, едно или две деца). Високо образованите (27-8+ години), се уште бараат соодветна работа. Немаат сопствени средства.
Во просек, за завршување на факултет се потребни 5 до 6 години.
Така имаме дваесет и пет годишни луѓе кои најчесто живеат и се финансирани со и од родителите. Тешко им е да се зафатат со ситна трговија и продавање зарзават на пазар, зошто потрошиле мноогу време за школување. Дипломиран актер, архитект или физичар не може лесно да се трансформира во достоинствен козар или абаџија или шанкер.
Да додадам дека ова може да прерасне и во сериозен демографски проблем. Да се најде работа, односно финансиска сигурност на 30 год. да се влезе во брачна заедница година или две потоа - на 35 години не е секој способен да почне со издигнување на семејство односно деца. А тука е и желбата за бегство од државата.
Потребно е квалитетно образование а не некаков квантитет кој може да служи само за статистички пресметки.
Не можат сите, а и не треба сите да имаат високо образование. Приватните универзитети пред се се „фирми“ кои за извесна сума пари нудат диплома. Ним им е најбитно да имаат што поголем број студенти кои ќе ја „купат“ дипломата. Ако таму почне да се прави објективна селекција кој заслужува диплома а кој не, стечајот на тие фирми не е далеку. Што ќе ни се такви дипломи? Такви лекари, адвокати или менаџери?
Се потешко се наоѓа асолен водовоџија или чевлар:tapp:.
Ние немаме којзнае каков индустриски потенцијал. Не можеме да развиваме автомобилска или воена индустрија. Ама можеме сами да се прехраниме, а остатокот да се обидеме да го продадеме надвор.
А можеби вака некој си купува време а го троши нашето!?

Дали ќе има некој кој во оваа држава ќе треба да работи физичка работа?

На пример - ќе имаме ли медицински сестри, ѕидари, мајстори за коли, продавачки, шофери, ...

Или ќе имаме невработрени доктори, архитекти (за кои нема доволно ѕидари), невработени машински инжинери, невработени економисти ...

Ако досега завршувале 10% од генерацијата факултет, а на другите 20% им пропаѓало времето и на крај завршувале како невработени и остарени, дали сега тоа нема да им се деси на 60% (ако не и повеќе) од младите?

Што ќе правиме со толку факултетски образовани?

Знае ли некој???

Е ок де the law of demand i supply...нема доволно работни места и тие што завршиле факс ќе бидат шофери и слично.

Алтернатив Ф мојот риплеј беше одговор до Амнезијак за неговата теза дека современите земји не го форсираат високото образование ,јас само му одговорив со аргумент дека тоа не е вистина и вака не знам зошто ми реплицираш?
Точно е дека има приватни универзитети и дека голем дел од нив се рекламираат меѓутоа има и државни универзитети кој истото го прават и нема ништо вулгарно во тоа да заработуваат од образованието.

Искрено не можам да ти одговорам соодветно зошто твојот коментар ми е неповрзан логички и во тоа што можам да го прочитам се согласувам со тебе дека современите земји ги валоризираат способностите за разлика од кај нас каде што може да помине само диплома.

Мојот коментар е сосема логички поврзан затоа што кога спомнуваш конкретни земји, треба да знаеш и конкретни податоци. Кога веќе ја спомна САД како современа земја (значи ВЛАДАТА и раководството на земјата) не се претргнуваат од фаворизирање на високо образование. Повеќе пари даваат за кампањата за приклучување во армијата, отколку за образованието. Рекламите и кампањите се од приватните факултети кои искрено, баш и не се многу заинтересирани за процентот на образувани луѓе, туку се позаинтересирани за заработката која тие би ја имале од луѓето кои ќе се образуваат баш на нивниот колеџ. значи, it's all about the money. Владини кампањи за високо образование баш многу и нема.
Значи, делот кој се однесуваше на твојата изјава беше во првиот пасус. Другите пасуси беа коментар на други изјави, ама ме мрзеше да ставам мулти-цитат :pipi:
Мистичен, не ги дискриминирај докторските деца, јас сум докторско дете и апсолутно ниеден испит ни на факултет, ни една оцена во средно немам добиено така :smir:
Иначе и приватен медицински факултет е во припрема. Кај и да е, очекувајте го да се појави, и очекувајте наезда на непрофесионални доктори кои завршиле на принципот погоре наведен "платив за да пројдам". Форумџиска генерацијо, кога ќе остарите мислете му се за на доктор, нае**вме од идните доктори.
И доста трубите за тоа дека само богатите имаат шанса за високо образование, баш за сите да добијат шанса за образование сега би требало да послужат овие матурски испити што ги полагаат средношколците, порано за тоа беа приемните, не знам што кокодакате толку околу тоа, СИТЕ имаа и ќе имаат шанса за високо образование. Системот по кој функционираше образованието го овозможуваше и уште го овозможува тоа, за разлика од тие толку "опеани" западни земји, во повеќето од кои образованието е луксуз на тие што имаат пари. Цивкаме дека ни се скапи книгите, после истите тие кои цивкаат за тоа, одат на кеј и трошат по 500 денари на пијачки (а толку чини прескапата книга). За тие што се навистина социјално загрозени, мислам дека постојат намалувања на партиципацијата на факултет, еве сега има и факултети скоро во секој град, книгите се копираат/позајмуваат, има начин да се снајдат.
За жал, полагањето со врски не го уништува ни ектс, ни плаќање ни неплаќање, постоело и секогаш ќе постои :toe:
За приватните факултети, кој сака нека повели да си плати, ама сега за сега се уште го немаат достигнато нивото на државните, па и да си платат нема да добијат повисоко ниво на образование. Кога ќе ги достигнат и престигнат, секогаш постојат стипендии за талентирани студенти, кредити, ако баш толку сакаат да бидат на приватен факултет има начини да студираат таму.
И не треба по секоја цена (како што пробуваат сега со кампањите) да се натераат сите средношколци да се запишат на факултет. Еве хипотетска ситуација, Македонија функционира совршено, има достапни работни места за секого, во сите бранши. 85% се со завршен факултет затоа што откако се запишале во прво гледале на телевизија реклами дека е најфраерски да завршат факултет, нема ни во обзир да земат да работат како земјоделци, шофери, што-и-да-е, или ќе поминат 4 години на факултет за да работат како високо образувани земјоделци, совршено, нели.
Со ова само се прави да се запишат на факултет и тие што не сакале, а ги мрзи да работат, па си имаат изговор дома "остај ме мамо, не можам да работам, студирам".

Еве, без цитати:

Темата е дали е добро 85% од младите....
DBack: НЕ Е ДОБРО! НЕ ПОСТОИ (ВИСОКООБРАЗОВНА) РАБОТА ЗА СИТЕ 85%.

Дали треба сите да имаат можност да студираат?
DBack: ДА! Треба да имаат можност, ама треба да имаат и осет. Не се запишува на факултет со „ај да пробам, па ќе видиме“. Пун ку*рац од младиве се запишуваат на факултети каде освен името на насоката не знаат ништо друго од факултетот. Ниту програма, ниту перспективи за вработување - везе немаат зошто и како да го завршат тоа што планираат да го почнат.
Слаб сум у ова цитирањево меѓу теми, па примерот ќе го парафразирам.

Еден матурант на форумов вика нешто отприлика вака:
...отсекогаш знам дека ќе се запишам на Право, па може ли некој да ми каже што се учи на факултетот? Не-мо-гу-че!

И уште 2 прашања:

Кај к*р ќе се вработи генерацијата 2008/09 со 85% високообразован кадар?

Што ќе правиме ако догодина се запишат 100%?!?
или, Кој ќе чисти улици и кој ќе продава мобилни у салон?!?

Еве, без цитати:

Темата е дали е добро 85% од младите....
DBack: НЕ Е ДОБРО! НЕ ПОСТОИ (ВИСОКООБРАЗОВНА) РАБОТА ЗА СИТЕ 85%.

Дали треба сите да имаат можност да студираат?
DBack: ДА! Треба да имаат можност, ама треба да имаат и осет. Не се запишува на факултет со „ај да пробам, па ќе видиме“. Пун ку*рац од младиве се запишуваат на факултети каде освен името на насоката не знаат ништо друго од факултетот. Ниту програма, ниту перспективи за вработување - везе немаат зошто и како да го завршат тоа што планираат да го почнат.
Слаб сум у ова цитирањево меѓу теми, па примерот ќе го парафразирам.

Еден матурант на форумов вика нешто отприлика вака:
...отсекогаш знам дека ќе се запишам на Право, па може ли некој да ми каже што се учи на факултетот? Не-мо-гу-че!

И уште 2 прашања:

Кај к*р ќе се вработи генерацијата 2008/09 со 85% високообразован кадар?

Што ќе правиме ако догодина се запишат 100%?!?
или, Кој ќе чисти улици и кој ќе продава мобилни у салон?!?
Постов е крај. Демек кај нас сите 85% од запишаните ќе завршат, па кај тоа-уште и сите ќе најдат работа по струка, па нема да има кадар за чистење улици... Не биди смешен. Сеуште не можам да поверувам дека во 21 век, постојат вакви ставови. Образование заслужува да добие секој, кој за тоа ќе покаже интерес, вложување и напор. Доволно е редуциран бројот на факултетџии со државнава матура. Нашата држава треба да се стреми кон поквалитетно, а не кон помалку квантитетно образование. Квалитетниот кадар понатаму ќе се натпреварува и ќе се одбере поконкурентниот. Нормално, ако ги изоставиме ,,врските". Ако ги земеме во предвид, тогаш темава нема смисла.

Постов е крај. Демек кај нас сите 85% од запишаните ќе завршат, па кај тоа-уште и сите ќе најдат работа по струка, па нема да има кадар за чистење улици... Не биди смешен. Сеуште не можам да поверувам дека во 21 век, постојат вакви ставови. Образование заслужува да добие секој, кој за тоа ќе покаже интерес, вложување и напор. Доволно е редуциран бројот на факултетџии со државнава матура. Нашата држава треба да се стреми кон поквалитетно, а не кон помалку квантитетно образование. Квалитетниот кадар понатаму ќе се натпреварува и ќе се одбере поконкурентниот. Нормално, ако ги изоставиме ,,врските". Ако ги земеме во предвид, тогаш темава нема смисла.

Постов е почеток, а фразата помалку квантитетно не ја разбирам.

Убаво
е сите да знаат многу. Реално е тоа да не се случи!

„Образование заслужува да добие секој“ - точно!
Но, образование не можеда добие секој. За тоа се погрижила природата и родителите наши. (Не зборам за пари, туку за социјални и ментални капацитети.)

Во 21 век ставовите се поразлични од оние во 20. Една од разликите е насоченоста кон индивидуата, наместо колективизмот (потипичен за минатите векови). Во 21 век секој ќе треба да си го најде своето место во глобалниот свет и генерализации како „сите заслужуваат...“ се денес анахрони и смешни. Можеби мислеше на „сите имаат право...“ незнам, види тоа...

или СИТЕ ИМААТ ПРАВО!!! НО НЕ СИТЕ ИМААТ КАПАЦИТЕТ!

Новинарке, зарем стварно мислиш дека сите 85% од запишаните студенти имаат „за тоа покажано интерес, вложување и напор“?!? Не заебавај! Сигурен сум дека пола од нив си викаат „супер! ќе се заебавам уште 3-4 години, а после ќе видиме“.

Аха... и ако овие 85% стварно завршат факултет и стварно излезат на пазарот на труд... ќе биде о-па-ко!!!

Ќе искачаат после пред влада да викаат најдете ни работа!!!

Постов е почеток, а фразата помалку квантитетно не ја разбирам.

Убаво
е сите да знаат многу. Реално е тоа да не се случи!

„Образование заслужува да добие секој“ - точно!
Но, образование не можеда добие секој. За тоа се погрижила природата и родителите наши. (Не зборам за пари, туку за социјални и ментални капацитети.)

Во 21 век ставовите се поразлични од оние во 20. Една од разликите е насоченоста кон индивидуата, наместо колективизмот (потипичен за минатите векови). Во 21 век секој ќе треба да си го најде своето место во глобалниот свет и генерализации како „сите заслужуваат...“ се денес анахрони и смешни. Можеби мислеше на „сите имаат право...“ незнам, види тоа...

или СИТЕ ИМААТ ПРАВО!!! НО НЕ СИТЕ ИМААТ КАПАЦИТЕТ!

Новинарке, зарем стварно мислиш дека сите 85% од запишаните студенти имаат „за тоа покажано интерес, вложување и напор“?!? Не заебавај! Сигурен сум дека пола од нив си викаат „супер! ќе се заебавам уште 3-4 години, а после ќе видиме“.

Аха... и ако овие 85% стварно завршат факултет и стварно излезат на пазарот на труд... ќе биде о-па-ко!!!

Ќе искачаат после пред влада да викаат најдете ни работа!!!
На факултет за да влезеш, ти бараат бодови. Ако имаш бодови ќе влезеш. Ако немаш, бараат пари(приватен). Ако ги имаш, ќе влезеш. Искуството покажало дека 85% од учениците исполниле еден од овие два услови. Сите 85 проценти од нив, нема да завршат. Што не значи и дека тие што ќе завршат ќе работат по струка. Важно е дека образованието е лична еманципација, социјализација и вградување во општеството. Овој фактор кој ти го занемаруваш, е неповрзан со егзистенцијалниот мотив. Умре комунистичкото ,,Работи синко, да не аргатуваш". Овде во земјава, владеат поинакви правила. И не си ти MENSA да проценуваш интелегенција на поединци. Зарем мора да си совршен студент за да знаеш? Полни сте предрасуди значи...:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom