Дали би заминале во странство?

• Креатор на темата Креатор на темата VeGaS
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би прифатиле да одите во странство?

• Да

Гласови: 485 77,7%
  • Не

Гласови: 139 22,3%

• Вкупно гласачи
    624
Би отишла... Да отворам некои нови хоризонти, да учам...
Но сето искуство, добро или лошо, ќе си го вратам дома.
Значи, одење за враќање.

Донекаде се согласувам со тебе. Точно дека сега за време на оваа економска криза дури подобро е и да си останеш до Македонија и да се задоволиш со некаква(никаква) плата, отколку да одиш во странство и за џабе да си фрлиш парите за виза/транспорт. Знам многу луѓе што отидоа во Италија/Словенија/Германија мислејќи дека таму ќе најдат работа, ама ништо се вратиа со празни раце.
А за тоа дека најдобро е да си отвориш своја фирма, да, ама ајде оди отвори, кога немат пари луѓето месецот да го поминат а не пак свој бизнис да си започнат.

Тоа е проблемот - нашиот народ пати од неинформираност поради медиумите.
Ако сакаш да отвориш некој фирма и да вработиш 5-6 луѓе во неа владата ти дава кредит на 4-5 години отплата и плус по 1000 и нешто евра за секој вработен неповратни пари и плус ти кажуваат дали да почнеш со таа работа што си ја замислил и дали ќе успееш.
Само нас не ни се работи.

Оној кој што не успеал во својата земја, никаде нема да успее затоа што не е до земјата, туку до човекот е.

Ако не те бива дома, никаде нема да те биде.
затоа гледам луѓе кои тука биле семкари отишле во странство и станале сопственици на дискотека
не бе што ти е до нив е ..немаат пари за мито
Затоа гледам полно печалбари кои тука едвај крај со крај сврзувале а за година две се враќаат со туарег
Не ги лажи децата ....

едит
[FONT=&quot]http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=34208[/FONT]

причина број два за бегање немање правна држава

:je:само како би си отишол...од оваа...наша мала преубава држава...ама не за стално..ама сепак да иам шанса и ајде позз

би прифатила да живеам и најмногу сакам да се иселам што поскоро од тука али под услов да се договорам со мојте најблиски 2-3 пријатели да дојдат со мене :back: зашто се привикнав на нив и мајубаво ми е со нив,и тежок би ми бил животот далеку од нив,а семејството се знае дека секад ќе биде тука за тоа е лесно.....:back:

Да ми го поставеше некој прашањево пред едно 6 месеци сигурно ќе речев да ... амаа, сега викам не. Имам шанса да заминам на студии во странство арно ама срце не ми дава да ја оставам оваа наша мала преубава Македонија и моите луѓе, а особено моите луѓе.
Добро у секој случај, никад не се знае, све е можно ...

Може ама само на кратко, пуста носталгија - влече како луда :D

Барем на 2 години да избегам од бедотијава. После ке се вратам да окапам тука.

Paaa normalno...vo makedonija ne mozam da ziveam...:uvo:
Баш од ваквите пропаѓа државава наша...
Не, не би сакала да ја напуштам државава, не сега, не никогаш...Доволно ми е она што го имам тука...Каприци не треба да ми се исполнуваат...

Нема шанси.Како прво неможам да се снајдам јас во друга држава :tapp:...второ претерано сум носталгична и гарант ќе пропаднам веднаш така да ќе си седам овде :pipi: убаво ми е:helou:

Vo stranstvo da odam samo na setanje,sakam da setam.ama da odam na podolgo ili zasekogas nema sansa:nesvest:

Da imam moznost da zaminam, ke zaminam uste odma, i ne mi e gajle dali napustam mesto kaj so sum siveela tolku godini, i onaka mnogu moi bliski veke zaminaa od tuka a i mnogu malku raboti me vrzuvaat za ovaa drzava, taka da sea nekoj da mi kaze odime sekundarno pakuvam kuferi i zaminuvam.

zaci

ako se otvorat granicite,mislat vo RM ke ostanat samo penzionerite i tie so crven pecat,,,,,:nenene:nema idnina tuka za 70% za mladite .:tapp:

Па да би отишол со оглед на тоа дека во земјава нема надеж за нас младите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom