- Член од
- 12 април 2010
- Мислења
- 10.104
- Поени од реакции
- 15.066
географија/историја, а ме примораа на електро.Извини, што си сакал да учиш, што те влечи и зошто не си го избрал ? Ако не е тајна![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
географија/историја, а ме примораа на електро.Извини, што си сакал да учиш, што те влечи и зошто не си го избрал ? Ако не е тајна![]()
И тоа како... Сакав уште по завршувањето на прва да се префрлам на друга насока,ама не можеше.Требаше да се запишувам повторно, да ризикувам државна квота и да ја изгубам стипендијата. Од оваа временска дистанца само можам да се каам и страшно се каам.
Проблемот е што јас имав големи очекувања од себе и иделизирана слика за реалноста. Сакав да бидам кадарен и професионален за тоа што ќе го работам.
Само за илустрација една моја школска до трета година( пошто тогаш повторуваше)сега во гимназија предава по истиот предмет од кој губеше година.
Ете, требало да бидам генијалец за да предвидам дека и такво нешто можело да се случи![]()
Што учеше?Јас се каам што воопшто сум учел,премногу изгубено време за нешто што не ми вреди ништо во животот.
Не е толку важно што сум учел колку што е важно потрошеното време....но предпоставувам дека околината на факултетот ме направи личност која сум денес.Што учеше?
Можеби не е релевантно со темата, но јас тоа што сакам да го учам(3Д анимации), за жал, тоа го нема во Македонија, а за студирање во странство, факултети се малку скапи.
Како и да е, моментално го учам второто нешто што го сакам, веб/графички дизајн.
Јас се каам што воопшто сум учел,премногу изгубено време за нешто што не ми вреди ништо во животот.
Драмски факултет кај нас не е платен. Кој сака да учи еве му ја Бугарија. Братучет ми заврши во Софија и сега таму работи а да беше тука ќе го маваа по театарот или ќе трчаше по партии за да го стават асистент.Види сега вака да живеев во Германија,Австрија,Франција,Русија ќе одберев тоа што ме влече,бидејќи ако тоа што го работиш го сакаш,не е работа(просто е).
Но мизерната ситуација во Македонија не притиска сите да учиме тоа што се бара,што можеме да се вработиме.
Ете членот спомна драмски јас би го поддржал бидејќи и јас сум размислувал за тој факултет,но проблемот е таквите факултети,струки се слабо ценети,платени во земјава и секој гледа да заврши нешто што утре ќе му го става лебот на маса.
А доколку одбереш таков факултет ќе се чешаш цел живот дали ќе заработиш некој денар,нема да знаеш на што си.
![]()
Би сменил само средно.