Дали би го смениле вашето образование?

• Креатор на темата Креатор на темата UrbanSamurai
  • Време на започнување Време на започнување
Дипломирав на електро и не би го сменил образованието. Работам на позиција која ми е блиска по струка, мислам дека сум платен доволно за македонски услови, и многу си ја сакам работата. Се каам што не учев доволно додека студирав, но никогаш не е доцна да се надградуваш во знаењето. Има многу вистина во онаа изреката што ја користи вмро (се оградувам од политички партии бај д уеј) "ЗНАЕЊЕТО Е СИЛА, ЗНАЕЊЕТО Е МОЌ".

И тоа како... Сакав уште по завршувањето на прва да се префрлам на друга насока,ама не можеше.Требаше да се запишувам повторно, да ризикувам државна квота и да ја изгубам стипендијата. Од оваа временска дистанца само можам да се каам и страшно се каам.
Проблемот е што јас имав големи очекувања од себе и иделизирана слика за реалноста. Сакав да бидам кадарен и професионален за тоа што ќе го работам.
Само за илустрација една моја школска до трета година( пошто тогаш повторуваше) :) сега во гимназија предава по истиот предмет од кој губеше година.
Ете, требало да бидам генијалец за да предвидам дека и такво нешто можело да се случи:cenzura:

Абе види,ја имам професор кој 3 години е паднат по ред,и на крај завршил и факс и се,и сега предава/л 30 години во тоа школо :icon_lol:

Не би го сменил,иако сите инсистират дека тоа е глупо што го учам и дека нема ништо да биде од мене :D

Јас се каам што воопшто сум учел,премногу изгубено време за нешто што не ми вреди ништо во животот.

Не е толку важно што сум учел колку што е важно потрошеното време....но предпоставувам дека околината на факултетот ме направи личност која сум денес.
Иначе тоа време да го вложев во бизнис до сега ќе бев милионер...итн...

Можеби не е релевантно со темата, но јас тоа што сакам да го учам(3Д анимации), за жал, тоа го нема во Македонија, а за студирање во странство, факултети се малку скапи.
Како и да е, моментално го учам второто нешто што го сакам, веб/графички дизајн.

Razgledaj niz azija. Moja bivsa studira 3d animacii na filipinte. Standard ti e ist ko mkd, trosoci relativno mali.
--- надополнето: 5 декември 2012 во 06:12 ---
Јас се каам што воопшто сум учел,премногу изгубено време за нешто што не ми вреди ништо во животот.

Isto. Zavrsiv Ekonomija i Finansii a vlegov u banka bez nikoj da go interesira dali imam fakultet. Diplomata uste mi stoi u tubata, ja imam ednas otvoreno kolku da ja vidam i toa e se. Vo banka se pokazav so trud i rabota, vlegov vo nivni Leadership programi i posle oni me doobrazovaa prakticno uz rabota. Se sto ucev na faks bese zhabe, da najdev rabota i kupev kuka porano sega ke imav uste edna kuka isplateno koja vo denesni uslovi ke vredese najmalku $600 000. Jebi ga...

Извинете момци, ама муабетот дека факултетот ви бил за џабе за мене е нон-сенс. Човекот се гради на најдобар начин преку вишо образование, многу ми се небулозни изјавите дека "сте учеле за џабе" само заради тоа што не го работите истото за што сте студирале, работата е само бонус, образованието и градењето на личноста е далеку поважно од работата.

Среќа го сменив навреме. Од секогаш ја сакав хемијата и математиката и планирав да се запишам фармација, но пред 5 год информатиката беше во мода и сите се запишуваа па се предомислив. Знаев дека иднината ќе е во неа и немаше што да барам со учење на фармација.
На почеток баш не го сакав факултетот имаше физика и тој предмет највеќе го мразев и не учев редовно.
Откако ми ја ставија првата 10-ка се смени се, имав желба и волја уште повеќе да научам и да го засакам факултетот. Доста интересен факултет кој те тера што повеќе да учиш. Сега за сега ми вреди тоа што сум го научил ми е вратено со пари.

не се кајам со оваа струка што ја имам завршено ама да би се вратил дури и средното би го променил.

Види сега вака да живеев во Германија,Австрија,Франција,Русија ќе одберев тоа што ме влече,бидејќи ако тоа што го работиш го сакаш,не е работа(просто е):).
Но мизерната ситуација во Македонија не притиска сите да учиме тоа што се бара,што можеме да се вработиме.
Ете членот спомна драмски јас би го поддржал бидејќи и јас сум размислувал за тој факултет,но проблемот е таквите факултети,струки се слабо ценети,платени во земјава и секој гледа да заврши нешто што утре ќе му го става лебот на маса.
А доколку одбереш таков факултет ќе се чешаш цел живот дали ќе заработиш некој денар,нема да знаеш на што си.
:)
Драмски факултет кај нас не е платен. Кој сака да учи еве му ја Бугарија. Братучет ми заврши во Софија и сега таму работи а да беше тука ќе го маваа по театарот или ќе трчаше по партии за да го стават асистент.
А сега таму си го работи тоа што го учел и е добро платен.

Би сменил само средно.

Мислам дека може да се запишеш во средно пак, незнам дали во сите средни, ама еве еден пример, една познаничка има завршено средно економско училиште и педагошки факултет и поради тоа што неможеше да најде работа сега учи средно медицинско:eek: и ќе го заврши пример за година ипол, две и ќе биде еквивалентна на тие што учеле 4 години. Не знам дали е само за пари ова ама така имам слушнато.

Би сменила средно чисто заради друштвото, а факултет не би променила, си го љубев факултетот и она што го учев, тоа го запишав со љубов и никогаш не би го променила.

Јас за средно не се каам, завршив машински техничар, а сакав да се запишам на електро, ама биде што биде, не би се враќал назад да го менувам. За факултетот, повторно тоа што сакав не го запишав, сакав воена академија, ама ја укинаа тие 2-3 години, па се запишав и завршив машински повторно. Седев дома без работа некое време и си реков, море глуп што правиш само со машински, дај запиши нешто друго, и запишав пост-дипломски студии по инженерство на животна средина. За машинскиот факултет не се каам, бидејќи работев баш она што од секогаш сум го сакал, инженер - конструктор на производи во развој на нови производи, отиде фирмата ама нема врска... За пост-дипломските студии, се каам до некаде, ама пак можам да завршам плус заштита при работа со дополагање на различните испити (околу 4-5). Во меѓувреме имам земено неколку сертификати (Microsoft (MTA, MCTS), Cisco (CCNP, CCNA Wireless), Catia v5 (Expert Part, Assembly и Surface Design), А-тест за заварување) и за нив никако не се каам и не би ги менувал.
Многу сакам да учам и применувам нови работи, така да не би заменил, туку би додал уште образование.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom