Дали би го смениле вашето образование?

• Креатор на темата Креатор на темата UrbanSamurai
  • Време на започнување Време на започнување
Да.

Се запишав во средно стручно училиште, и учам за работи кои што не ме интересираат.

Се надевам нема да згрешам во изборот на факултет, сепак сега сам одлучувам за моите постапки а не како што тогаш тоа го сакаа моите дома.

Можеби не е релевантно со темата, но јас тоа што сакам да го учам(3Д анимации), за жал, тоа го нема во Македонија, а за студирање во странство, факултети се малку скапи.
Како и да е, моментално го учам второто нешто што го сакам, веб/графички дизајн.

Поклон ќе му го дадам кој го сака?

Сепак не тоа е дел од моето животно патешествие.

не реков дека нема, има и затоа се каам зошто не отидов на економски, но уште од мал сакав да бидам новинар и ете тоа сум и сега. Биднала таа а + и со економскиот не секогаш се наоѓа работа. Братучетка моја заврши економски и сега неможе да најде работа.

Оди кај чичко Геро,таму има пари....само ќе треба да го оставиш мозокот да ти го измијат,да ти го дезинфицираат,и после почнуваш да пееш нивни песнички....за пари не се секирај прашај ја Новинарка(форумџика е).

Насловот кажува се. Дали, доколку беше возможно, Вие би избрале друго образование? Дали ако може да го вратите времето, Вие би избрале друга струка ? Дали мислите дека со друга струка би имале повеќе можности за вработување и успех ? Фала многу :)
Не.

Да. Наместо гимназија, нешто постручно ќе е било поарно... ама тава е, шо да се праа.

НЕ, не би сменил го сменил моето образование, барем средно не. За факултетот треба да помине определена временска дистанца за да се покаже дали сум го направил правилниот избор, иако мислам дека не згрешив . За средно не се каам, ниту за факултетот.

Кога се запишував прва година средно, моите ме советуваа за друго училиште, да се запишам стручно. Не ги послушав, осум години подоцна сметам дека постапив правилно што не му подлегнав на притисокот. Сакав да се запишам во ЈБТ или правно во Борис заради друштво, ама просекот не ми го дозволуваше тоа, така што одбрав да отидам во сосема трето училиште - локална гимназија. Денеска можам со сигурност да кажам дека доколку сум се запишел во Борис/ЈБТ би се заебал, бидејќи 10 пати полесно со учење поминав во мојата гимназија, а ми се погоди и добра палета на професори посебно класна, која ми даде едно добро животно школо како плус уште една гимназија да сум завршил.

Кога матурирав моите планови за на факултет се поклопуваа со тие на родителите, бидејќи уште од втора година средно имав идеја што да студирам. Искрен да бидам неколку недели пред уписите страшно се двоумев дали да се запишам на Филолошки, како што сакав претходно или нешто друго. Сепак се одлучив за филолошки, исто и на моите им се допадна. 3 години после запишувањето, сметам дека направив правилен избор иако треба да помине определен временски период за да се потврди тоа, задоволен сум од факултетот .

Така што , за средно не ги послушав родителите - не се заебав, за факултет ги послушав (иако беше и моја желба) - не се заебав. Краток сублимат не би го мењал моето образование , задоволен сум од истото и сметам дека во животот барем за тоа направив вистински избор. :)

Zosto da ne, ako nekade se najde rabota podobra normalno bi go smenila obrazovanieto kako i sto napraviv, mala smena ama podobra :D

Насловот кажува се. Дали, доколку беше возможно, Вие би избрале друго образование? Дали ако може да го вратите времето, Вие би избрале друга струка ? Дали мислите дека со друга струка би имале повеќе можности за вработување и успех ? Фала многу :)
јас не.. :)
а ти да не се предомисли за економското ? ако ти иде немај гајле и ако ти се свиѓа а за вработување и успех ти кажав, труди се и биди најдобар :D

Ако по завршувањето на средното или високото образование најдете работа според струката,секако ќе бидете задоволни од својот успех и би рекле дека таа професија е за вас,но ако е обратно,да завршите нешто и сфатите дека не можете да најдете работа соодветна на вашето школување ви се јавува дилема...епа драги мои тоа е нормално да ви се случи,бидејќи живееме во земја во која не се знае кој пие а кој пее...може да најдете агроном у библиотека, фризер во лабораторија, физичар у мини маркет, економист у бутик, биолог у салон за мебел , стоматолог у кафич...и така:D

не. самиот си бирав факултет и готово. им реков луѓе ја решив да бидам менаџер и точка.
моите нормално се бунеа, да сум одел по стапките на тато, ама си имаат уште едно дете.
постар сум и што сакам ќе бидам. :icon_lol:

Па да, ама пошто сум по природа скромен, а и не ми се учи многу, задоволен сум со сегашната струка која ќе биде толкувач/преведувач. Сигурно дека знам дека со електро ќе имам поголема плата и се тоа, ама и вака сум задоволен, а и секогаш сум го следел оноа: Учи тоа што знаеш и сакаш, а не тоа што мислиш дека има пари.

Немој да мислиш дека нема пари во толкувач/преведувач!
Можеш да бидеш вработен во било која фирма/институција, а воедно да си преведуваш приватно. Да не правам муабет симултан превод колку се плаќа од ден. Да имаш 5-6 симултани преводи месечно имаш 500 евра чисти

И тоа како... Сакав уште по завршувањето на прва да се префрлам на друга насока,ама не можеше.Требаше да се запишувам повторно, да ризикувам државна квота и да ја изгубам стипендијата. Од оваа временска дистанца само можам да се каам и страшно се каам.
Проблемот е што јас имав големи очекувања од себе и иделизирана слика за реалноста. Сакав да бидам кадарен и професионален за тоа што ќе го работам.
Само за илустрација една моја школска до трета година( пошто тогаш повторуваше) :) сега во гимназија предава по истиот предмет од кој губеше година.
Ете, требало да бидам генијалец за да предвидам дека и такво нешто можело да се случи:cenzura:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom