Дали би го смениле вашето образование?

• Креатор на темата Креатор на темата UrbanSamurai
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
Насловот кажува се. Дали, доколку беше возможно, Вие би избрале друго образование? Дали ако може да го вратите времето, Вие би избрале друга струка ? Дали мислите дека со друга струка би имале повеќе можности за вработување и успех ? Фала многу :)

Мене ми се има тоа случено. Додека се запишував факултет за новинар се каев зошто не го избрав економскиот. Со новинарство се наоѓа работа, но нема многу пари.

Па да, ама пошто сум по природа скромен, а и не ми се учи многу, задоволен сум со сегашната струка која ќе биде толкувач/преведувач. Сигурно дека знам дека со електро ќе имам поголема плата и се тоа, ама и вака сум задоволен, а и секогаш сум го следел оноа: Учи тоа што знаеш и сакаш, а не тоа што мислиш дека има пари.

Мене ми се има тоа случено. Додека се запишував факултет за новинар се каев зошто не го избрав економскиот. Со новинарство се наоѓа работа, но нема многу пари.
А со економски нема работа ?

Избрав средно што не го сакав (моите сакаа), избрав факултет што не го сакав (моите сакаа). Работам нешто за кое не сум учел. Така да, би го сменал со тоа што сакав да учам. enough

Па да, ама пошто сум по природа скромен, а и не ми се учи многу, задоволен сум со сегашната струка која ќе биде толкувач/преведувач. Сигурно дека знам дека со електро ќе имам поголема плата и се тоа, ама и вака сум задоволен, а и секогаш сум го следел оноа: Учи тоа што знаеш и сакаш, а не тоа што мислиш дека има пари.
Мислиш дека има недостаток на електро- инженери ? :)
--- надополнето: 4 декември 2012 во 17:24 ---
Избрав средно што не го сакав, избрав факултет што не го сакав. Работам нешто за кое не сум учел. Така да, би го сменал со тоа што сакав да учам. enough
Извини, што си сакал да учиш, што те влечи и зошто не си го избрал ? Ако не е тајна :)

А со економски нема работа ?

не реков дека нема, има и затоа се каам зошто не отидов на економски, но уште од мал сакав да бидам новинар и ете тоа сум и сега. Биднала таа а + и со економскиот не секогаш се наоѓа работа. Братучетка моја заврши економски и сега неможе да најде работа.

А економисти што ги има за извоз?
Он:Јас би го сменил образованието,но доколку увидам дека не би било продуктивно да го завршам т.е ако тешко се наоѓа работа со таа струка или ако е премалку платена(под премалку значи плата под 10.000 денари).:)
--- надополнето: 4 декември 2012 во 17:27 ---
Избрав средно што не го сакав (моите сакаа), избрав факултет што не го сакав (моите сакаа). Работам нешто за кое не сум учел. Така да, би го сменал со тоа што сакав да учам. enough
Ист е и мојот случај,но кај мене сеуште постои опција,смени го факултетот.:)
Нема полошо нешто од тоа да учиш нешто што не те интересира и да работиш нешто што не те влечело.
Секогаш додека работиш единствено ќе се нервираш што кога си можел не си го сменил образованието.

Мислиш дека има недостаток на електро- инженери ? :)
не, ама не дека има недостаток на преведувачи. Би одговорил и на тоа другото прашање што е упатено кон другиот член. Јас ако ти кажам што ме влечело ќе се смееш - драмски. Ама знаеш како идат кај нас тие работи со таквите факултети и го одбрав второто нешто што ме влечеше. Иначе зашо темава? Тек треба да се запишеш па да видиш дали да идеш кај што сакаш или се каеш од веќе запишаното? :D

не реков дека нема, има и затоа се каам зошто не отидов на економски, но уште од мал сакав да бидам новинар и ете тоа сум и сега. Биднала таа а + и со економскиот не секогаш се наоѓа работа. Братучетка моја заврши економски и сега неможе да најде работа.
Kако е со новинарството,каде работиш,каков е факултетот и ако не ти е проблем да кажеш какви ти се месечните примања?
:)

не, ама не дека има недостаток на преведувачи. Би одговорил и на тоа другото прашање што е упатено кон другиот член. Јас ако ти кажам што ме влечело ќе се смееш - драмски. Ама знаеш како идат кај нас тие работи со таквите факултети и го одбрав второто нешто што ме влечеше. Иначе зашо темава? Тек треба да се запишеш па да видиш дали да идеш кај што сакаш или се каеш од веќе запишаното? :D
Зошто да се смеам дека сакаш на драмски ?!? А би избрале тоа што ве влечи или за тоа што има повеќе побарување ??

Kако е со новинарството,каде работиш,каков е факултетот и ако не ти е проблем да кажеш какви ти се месечните примања?

Па не е лошо, добро оди. Ќе откријам само дека работам во Супер Спорт но немам никакви примања од таму и работам уште на едно место, но тоа ќе остане во тајност. Факултетот е добар. Како што реков примања не добивам во Супер Спорт но земам од друго место.

Зошто да се смеам дека сакаш на драмски ?!? А би избрале тоа што ве влечи или за тоа што има повеќе побарување ??
Види сега вака да живеев во Германија,Австрија,Франција,Русија ќе одберев тоа што ме влече,бидејќи ако тоа што го работиш го сакаш,не е работа(просто е):).
Но мизерната ситуација во Македонија не притиска сите да учиме тоа што се бара,што можеме да се вработиме.
Ете членот спомна драмски јас би го поддржал бидејќи и јас сум размислувал за тој факултет,но проблемот е таквите факултети,струки се слабо ценети,платени во земјава и секој гледа да заврши нешто што утре ќе му го става лебот на маса.
А доколку одбереш таков факултет ќе се чешаш цел живот дали ќе заработиш некој денар,нема да знаеш на што си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom