Да свириш пијано за Македонија ...

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Statija za Simeon Trpchevski vo New York Times - kako za ambasador na Makedonija i nejzinata (muzichka) kultura:

http://www.nytimes.com/2007/09/26/a...91470400&en=98431bd386f09871&ei=5070&emc=eta1

Simeon kje sviri so Lorin Maazel od/so Njujorshkata filharmonija shto mislam deka e golema chest! Pochetokot na negovite koncerti obichno e so Pajdushkoto!

Koga sme kaj chesta, postov e vo chest na edna osoba koja zaedno so Simeon nedvosmisleno pokazhuva deka vo Makedonija mozhe i treba i mora da se bide!

Sekoja cest za Simeon, virtuozot na makedonskata muzika.....
Sekoja cest i za tebe Misirkov, sto vaka plemenito ni gi prenesuvash novite zbidnuvanja vo svetot:salut:

Абе не се викаше Виртуозот Симон Трпчевски? наместо Симеон?

Како и да е тој е еден од најдобрите македонски Амбасадори, бидејќи преку култура и културна размена најдобро се промовира државата, народот и нашата традиција и се поставува на исто рамниште со сите останати светски култури и традиции.

Секоа чест на Симон тој како пианист стана еден од најголемите амбасадори на Македонија ... ова и не е прва таква статија ... сепак тоа е човек што си ја сака државата да не ги заборавиме и другите културни представници и амбасадори.

Дечкото е закон нема што. Го имам слушано. А и познат е насекаде низ европа по неговиот талент. Најдобар представник на Македонија.

Vchera zavrshija Denovite na Makedonskata kultura vo SAD.

Vo prepolnata sala na zgradata "H" od Svetskata Banka, koncert odrzhaa Dragan Dautovski na okarina (toa e 6000 godini star makedonski muzhichki instrument) i na gajda. Potoa sleduvashe Boris Trajanov propraten na pijano od Darko Marinkovski, koj maestralno ispea nekolku makedonski pesni.

Se chitashe i makedonska poezija, a priodot na salata i samata sala bea "ogradeni" od likovni dela na Makedonski umetnici (ova nekako ne beshe bash uklopeno, no nejse).

Se' na se', prekrasna manisfestacija na Makedonskata kultura - i neka ni se mnozhat vakvite nastani niz celiot svet.

http://www.australianmacedonianweekly.com/edition/1048_04112008/131_nasledstvo.html

Само уште еден доказ дека со силна волја и труд се успева. Па макар и да си од Македонија, т.е. тука да си почнал. Симон постигна светска слава со прекрасните звуци, отсвирени на пијаното и така ги маѓепса сите. Браво за Симон!

Не ми се верува дека напишале толку позитивна статија. Новнинарот има златни раце!

Секоа чест на Симон тој како пијанист стана еден од најголемите амбасадори на Македонија ... ова и не е прва таква статија ... сепак тоа е човек што си ја сака државата да не ги заборавиме и другите културни представници и амбасадори.

Апсолутно се сложувам, воопшто не смеееме да ги заборавиме и останатите амбасадори на нашата култура. Напротив, посебно нив треба да ги негуваме и да им даваме поттик! Еден таков е Ана Гацева, водечки пијанист и многу шармантна девојка која насекаде ја плени публиката. Кој не ја запознал Ана, мислам дека навистина треба да ја запознае бидејќи е прекрасна девојка, но и да ужива во нејзината музика.

Впрочем, на 15-ти овој месец (за да нема забуни - декември), ќе се одржи средба во 8 часот навечер во Галеријата “Мала станица’’ (во “ИЛИ-ИЛИ’’) каде што ќе има презентација и разговор на тема за техниките на светски-познатите пијанисти. Ете шанса да ја
запознаеме Ана и да научиме нешто ново и интересно.

Си земам слобода да ја постирам поканата која мислам добар дел од вас што сте во Скопје ќе ве интересира:

mail

...на 15-ти декември, ќе се одржи средба во 8 часот навечер во Галеријата “Мала станица’’ (во “ИЛИ-ИЛИ’’) каде што ќе има презентација и разговор на тема за техниките на светски-познатите пијанисти. Ете шанса да ја запознаеме Ана и да научиме нешто ново и интересно.

Промоција на книга од Ана Гацева

7F391E8B37EF6D4C878729499D5594F1.jpg

Македонската афирмирана пијанистка Ана Гацева, вечерва ќе ја промовира својата прва книга со наслов „Пијанистички техники во концерти на композитори - изведувачи од светската музичка сцена“. Промоцијата ќе се одржи во „Мала станица“, во просторот на книжарницата „Или-или“ со почеток во 20 часот.

Рецензенти на трудот на Гацева се проф. д-р Димитрије Бужаровски (од ФМУ, Скопје), проф. Сајмон Јанг (од Тринити Колеџ, Лондон) и проф. Стела Слејанска (од ФМУ, Скопје), а за книгата ќе говори професор Јана Андреевска од Факултетот за музичка уметност во Скопје.

Во книгата, Гацева прави анализа на пијанистичките техники во седум концерти на избрани творци - пијанисти, преку „скенирање“ на нивниот музички јазик, со цел да се согледа, од еден поинаков агол, влијанието на овие великани врз развојот на пијанизмот. Книгата е, инаку, прв научен труд од областа на пијанизмот на македонски јазик кај нас и во неа се поместени резултати од докторската дисертација работена под менторство на проф. д-р Димитрије Бужаровски.

Имајќи предвид дека во Македонија постојат мал број на трудови од оваа музичка област, книгата би претставувала вреден прилог кон музичката литература на македонски јазик, како и за музичките сознанија поврзани со пијанизмот.

Ана Гацева во моментов работи како доцент на Факултетот за уметности во Тетово. Таа е првиот доктор на науки по пијано-интерпретација во Македонија. Со бројните концерти на домашната и европската сцена, во Париз, Њујорк, Салцбург, Софија, Дрезден, Загреб, Белград, Пловдив, Киев, Хвар, Порторож, Гацева се истакнува како еден од најактивните солисти во Македонија. (Т.И.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=1D8D7F4B44998B4F9134D15C91E9123D

Над 70 присутни на промоцијата на книгата на Ана Гацева, немало место за сите, па толку примиле - навистина сум импресиониран!

Ако не го мрзи некој да каже како беше?

The United Macedonian Diaspora
INVITES YOU TO CELEBRATE THE OPENING OF OUR
Los Angeles Operations

WITH A RECEPTION IN HONOR OF
UMD OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD RECIPIENT
Simon Trpčeski

Macedonian art by California-based artists will be on display

Sunday, April 18, 2010
6:00 – 9:00 p.m.
Cocktails & Hors d’oeuvres

Omni Los Angeles Hotel
251 South Olive Street
Los Angeles, California 90012
Valet Parking Available at Hotel

Please Respond by April 14, 2010
(818) 971-9622 (818) 971-9622 or losangeles@umdiaspora.org

Click for full invitation: http://umdiaspora.org/images/UMDLALaunchInvite.pdf

Симон Трпчески и Васили Петренко во Сан Франциско-

Концерт на диригентот Васили Петренко и македонскиот пијанист Симон Трпчески со Симфонискиот оркестар на Сан Франциско со изведба на Грег и Шостакович во симфониската хала Дејвис во четврток – 1 април, петок – 2 април и сабота – 3 април.

http://www.kirshdem.com/agency.php?view=news&nid=1499

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom