Да се запише факултет или не?

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Систематизација :icon_lol:, надвор од Скопје нема систем за создавање на работни места а пак не систематизација, се знае изборот нема избор.
Да си претприемач во душа парите не би ги потрошил на економски факултет туку на тоа што сакаш да го работиш, економскиот факултет нема да те научи да си претприемач, имам јас блиски роднини со тој факултет така да знам што е што.
Е сега при невработеност од 30 проценти колкав ќе биде процентот на невработеност ако се запишуваа како порано 40 проценти на факултет, наместо како денес односно над 90 проценти?
Ете тоа е целата филозофија.

Ај пријави се со твојот дух на огласов
http://koli.com.mk/vrabotuvanje.aspx

Убаво беше кажано погоре, дух, способност ОК, али и високо образование, не моеш да каеш дека нема да те надогради.

Тие што се Снаодливи во животот не им треба ни Факултет ни ништо
-Едноставно трошење на скапоцено време
-Фрлање на Пари
-Пајаците дома си играт со дипломата односно твоето врвно достигнување
-Кога ќе го завршиш Факултетот Се Вработуваш на сосема 13место и ќе работиш

toilet.jpg
cleaning_toilet.jpg

Господа Сепак Изборот е ваш како Што Би рекол Момакот од Пила

Тие што се Снаодливи во животот не им треба ни Факултет ни ништо
-Едноставно трошење на скапоцено време
-Фрлање на Пари
-Пајаците дома си играт со дипломата односно твоето врвно достигнување
-Кога ќе го завршиш Факултетот Се Вработуваш на сосема 13место и ќе работиш

Господа Сепак Изборот е ваш како Што Би рекол Момакот од Пила

Е ајде сега јас сум снаодлива и се ама како би работела јас како хирург ако немам медицински факултет завршено? Или како судија доколку немам правен?
Се разбира дека треба да се стремиме кон повисоко образование затоа што не ни користи нас снаодливоста ако не е поткрепена со диплома.

Проблемот е во тоа што сега сите сакаат да бидат академски образовани граѓани на нашава мала државичка. И нормално критериумот паѓа, и како што кажа Мистичен сега веќе високото образование е еквивалент на средното а пак средното образование вреди колку што вредело основното пред десетина години. Државата на велико го овозможува тоа, дозволувајќи да се отвори факултет во секое село и со тоа секој абдал што одвај го поминал основното и средното има шанса така да го помине и факултетот на тој начин дескредитирајќи ги дипломите на оние кои вложиле труд за да ги добијат.

Е ајде сега јас сум снаодлива и се ама како би работела јас како хирург ако немам медицински факултет завршено? Или како судија доколку немам правен?
Се разбира дека треба да се стремиме кон повисоко образование затоа што не ни користи нас снаодливоста ако не е поткрепена со диплома.

Проблемот е во тоа што сега сите сакаат да бидат академски образовани граѓани на нашава мала државичка. И нормално критериумот паѓа, и како што кажа Мистичен сега веќе високото образование е еквивалент на средното а пак средното образование вреди колку што вредело основното пред десетина години. Државата на велико го овозможува тоа, дозволувајќи да се отвори факултет во секое село и со тоа секој абдал што одвај го поминал основното и средното има шанса така да го помине и факултетот на тој начин дескредитирајќи ги дипломите на оние кои вложиле труд за да ги добијат.

За Судија и Не Треба Баш:) Али како и да е Факултет не Треба.
Треба да се стремиме Кон тоа да размислуваме малце Порационално и да најдеме некоје решеније а не да арчиме Време за Џабе.
Поти Гз на Факс
Поздрав: )

За Судија и Не Треба Баш:) Али како и да е Факултет не Треба.
Треба да се стремиме Кон тоа да размислуваме малце Порационално и да најдеме некоје решеније а не да арчиме Време за Џабе.
Поти Гз на Факс
Поздрав: )

??????
Да размислуваат рационално и да бараат решение оние кои очигледно немаат капацитет ниту желба за учење - ок, со тоа се согласувам. Но со тоа дека факултет не треба воопшто не се согласувам. Треба да се вратат старите критериуми и да се знае колку од мтурантите можат да се запишат на факултет.
А де баш ме интересира кое би било твоето рационално решение да просперираш без факултет?

??????
Да размислуваат рационално и да бараат решение оние кои очигледно немаат капацитет ниту желба за учење - ок, со тоа се согласувам. Но со тоа дека факултет не треба воопшто не се согласувам. Треба да се вратат старите критериуми и да се знае колку од мтурантите можат да се запишат на факултет.
А де баш ме интересира кое би било твоето рационално решение да просперираш без факултет?

Одиш во Швајцарија, работиш 2 години и имаш пари како Македонец кој се мачел за диплома 10години и работел 20 години под стресови и го удрило инфаркт или добил некоја друга аномалија...

Одиш во Швајцарија, работиш 2 години и имаш пари како Македонец кој се мачел за диплома 10години и работел 20 години под стресови и го удрило инфаркт или добил некоја друга аномалија...

Да бе во Швајцарија и останатиот дел од светот чекаат со раширени раце Македонците да им појдат и тие да им ги дадат парите.

Ај пријави се со твојот дух на огласов
http://koli.com.mk/vrabotuvanje.aspx

Убаво беше кажано погоре, дух, способност ОК, али и високо образование, не моеш да каеш дека нема да те надогради.

Искрено ме надогради, од дијазепам 0.2мг преминав на 0.5мг, а и сега веќе не ми е досадно кога чекам сам по 5 саати у ходник зошто почнав да си зборувам со самиот себе.

--- надополнето ---

Да бе во Швајцарија и останатиот дел од светот чекаат со раширени раце Македонците да им појдат и тие да им ги дадат парите.

Типично Македонско размислување, од тие песимистички мисли преку глава ми е веќе, што и да кажеш некој има капаче одма, ќе те премисли и потоа тој ќе го направи истото, да му умре козата на комшијата или он да умре па јас да му ја земам ...

Учете деца факултет за да не останете како мене, небањати и неуки.

Типично Македонско размислување, од тие песимистички мисли преку глава ми е веќе, што и да кажеш некој има капаче одма, ќе те премисли и потоа тој ќе го направи истото, да му умре козата на комшијата или он да умре па јас да му ја земам ...

Види вака, јас сум запишан на факултет и имам за цел да го завршам и да го работам тоа што ќе го завршам, а тоа неможе да го работи некој без факултет, оти нема каде да научи како се работи
Песимизам тука нема, ами оптимизам, тебе грешно те учеле
А ти си подготвен да работиш што било и каде било, само за да не си го замараш мозокот едно 4 години на факултет
Епа среќно со работата во Швајцарија

Види вака, јас сум запишан на факултет и имам за цел да го завршам и да го работам тоа што ќе го завршам, а тоа неможе да го работи некој без факултет, оти нема каде да научи како се работи
Песимизам тука нема, ами оптимизам, тебе грешно те учеле
А ти си подготвен да работиш што било и каде било, само за да не си го замараш мозокот едно 4 години на факултет
Епа среќно со работата во Швајцарија

Хах, многу смешно другар, секоја чест што се експонираше дека си на факултет. Неможеш да кажеш дали си го замарам или не мозокот зошто се кладам дека неправиш нешто што бара повеќе логика од она јас што го правам, несакам сега да водам дебати и самовеличења дали е добро или не, ќе кажам дека се е: ако имаш богати учени родители мораш и ти, ако немаш пак мораш ти да ги наредиш работите. Неможе мене некој да ме учи и да ми продава медиокритет и дека општеството налага ти да учиш факултет, ако не со тоа ќе бидеш гледан со други очи, искрено баш ми е гајле дали некој кој се вработил имал диплома или не. Ако би бил работодавец би дал работа на сиромашни деца кои имаат или немаат факултет, одговараат на профилот и на кој им треба работата повеќе од се, и знам дека ќе дадат се од себе одколку на некои богати штетници кои завршиле на приватните факултети со пари од чале, и гледаат само да си го запазат угледот и да се вработат ради реда.

Хах, многу смешно другар, секоја чест што се експонираше дека си на факултет. Неможеш да кажеш дали си го замарам или не мозокот зошто се кладам дека неправиш нешто што бара повеќе логика од она јас што го правам, несакам сега да водам дебати и самовеличења дали е добро или не, ќе кажам дека се е: ако имаш богати учени родители мораш и ти, ако немаш пак мораш ти да ги наредиш работите. Неможе мене некој да ме учи и да ми продава медиокритет и дека општеството налага ти да учиш факултет, ако не со тоа ќе бидеш гледан со други очи, искрено баш ми е гајле дали некој кој се вработил имал диплома или не. Ако би бил работодавец би дал работа на сиромашни деца кои имаат или немаат факултет, одговараат на профилот и на кој им треба работата повеќе од се, и знам дека ќе дадат се од себе одколку на некои богати штетници кои завршиле на приватните факултети со пари од чале, и гледаат само да си го запазат угледот и да се вработат ради реда.

Пред се зависи од тебе и твоите амбиции. Безразлика дали родителите се богати или завршиле високо образование, моја е одлуката што сакам да бидам и што сакам да правам понатаму. Ти смејсе до кога сакаш, но треба да знаеш дека постојат професии кои не е можно да ги работи некој кој нема факултет, постојат нешта кои нема каде на друго место да ги научиш. И дипломата никому не му работи. Дипломата служи за да збира прашина. Но патот кој треба да се помине за да се стигне до неа вреди.
И доста се фаќате одма за приватните факултети и некој кој добил диплома со пари, затоа што постојат онакви кои ја заработиле таа диплома со знаење и со труд и нивната работа можат да ја работат само тие кои се способни за тоа.

Диплома мора да имаш. Не дека е мерило за тоа кој колку е паметен, снаодлив, што знае и умее. Ако сакаш да заработуваш легални и пари кои ќе ти овозможат некој пристоен живот. Е сега има исклучоци, кои успеале без факултет, а денес имаат јаки бизниси од кои заработуваат пари. Ама ете, им се потрефило. Ако оставам јас на чиста случајност, којзнае кај ќе завршам.

Живејте по шема другари, и живејте за општеството и лицемерието на другите. Не зборам нешто против факултетот, туку накратко ќе кажам дека идеалите и етиката на општеството го налага тоа. Ако јас не завршам факултет ќе ме сметаат за необразован? Нормално... Не ми е целта да солам памет тука туку едноставно да ги сакам сите форумџии и форумџики(наравно) и да им посакам се најдобро во животот.

Инаку Југославија живеела среќно и сите биле задоволни ? Додека другите во светот се тепале и оставале по 10 години на образование тука луѓето живееле во парадиса.

Не само што таа среќа траеше кратко туку, неможе ни да се спореди развојот на земјите кои ја сочинуваа Југославија со останатите развиени земји во светот.
Па затоа денес некои имаат чуда во нивните земји, а ние се задоволуваме со мали достигнувања.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom