Crossroad. Завршив, сега што?

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Месец мај, месец на прославување на завршените циклуси (не такви циклуси, за тоа има посебен подфорум :) ). Завршено средно школо, завршен факултет. Муабетот може да го водиме во повеќе насоки, сите инспирирани од моментот на одлука кој треба да го донесеме при или на крајот на еден ваков циклус.

1. Завршено средно образование. По кои мерила го направивте изборот дали и како ќе го продолжите образовниот процес? Океј, изборот е факс (на пример). Дали имаме соодветно образование кое не подготвило за студирање? Дали сте ја имале среќата во процесот на средношколствување (ќе го патентирам зборов) да налетате на професор или некој човек од страна кој ќе ви помогне да ги пронајдете најдобрите опции за реализација на вашите желби и потенцијали? Дали самите сте се обиделе од себе да го извлечете или препознаете она што е најдобро? Дали при изборот на факлутет сте се воделе чисто по срце, или секогаш во предвид се земал и материјалниот момент, односно исплатливоста на вашата професија во иднина? Дали сте зажалиле за направениот избор?

2. Завршен факлутет. Задоволни? Од каде ќе почнете денот кога ќе излезете од факс за последен пат, со диплома во рака? Сте почнале со пракса уште пред дипломирањето? Ќе започнете свој сопствен бизнис? Сакате да работите за себе или за некој друг? Или сакате сиве одлуки да ги одложите на некоја година со запишување на магистериум?

Крстосници до кои секој доаѓа. Еден пат мора да се одбере. Кој е вистинскиот, за вас?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.405
Поени од реакции
5.962
Завршив. Денес е првиот ден од распустот, ама делумно... Утре прослава на матурска вечер. Се` уште имам обврски во училиштето, подготвителна настава за државна матура, полагања...

Приоритет ми е да положам, потоа планирам да студирам на Филолошки каде ќе се обидам да реализирам дел од плановите што ги имам замислено. Факултетот не го одбрав сега, не го одбрав поради тоа што завршувам па морам некаде да отидам. Животна желба ми беше да студирам книжевност уште од мала и така остана.
Отсекогаш ме „влечело“ тоа, на почетокот се двоумев (мислев да студирам нешто поврзано со информатика зашто е моментално една од перспективните насоки) поради тоа што тешко се наоѓа работа, не знам каде потоа...
Барем ќе знам дека сум пробала и сум го направила тоа што го сакам без да се каам. Мислам дека би било вистинска одлука.

Понатаму се надевам ќе ме служи среќата и ќе успеам да ги следам амбициите.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Скоро завршив, ме препорачаа од самата академија во едно графичко студио(благодарност до професорите). Ме контактираа и е веќе договорено за почеток на работно место Графички Дизајнер. Но не планирам да застанам тука, продолжувам напред во истата насока ама сега идам до крај. Сертификатите не ми се толку важни, и вака и така само ќе стојат на еден лист и ќе ги спомнам во животов максимум 15-20 минути:) Практичната употреба на тоа што го учам е најважно

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ajде бе академци, како поминавте на крстопатот?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Заврив средно забен техничар. Сеа чекам резултатите од екстерната матура да соберам некој документ друг и на 25 август уписи на Стоамтолошки. Ако имам среќа ке се запишам.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Крстосници до кои секој доаѓа. Еден пат мора да се одбере. Кој е вистинскиот, за вас?
Vistinskiot? Onoj sto e obratno od ulickata po koja ke trgnes (jbg marfi).

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Vistinskiot? Onoj sto e obratno od ulickata po koja ke trgnes (jbg marfi).
Mе потсети сега на завршниот говор на Френк Слејд во Мирисот на жената за крстопатите на животот и начинот на одбирање.

Одлично што пиша Јаков, како некој кој веќе одамна (добро не преодамна :) ) го направил изборот и тргнал по некој пат, себе-реализација на академско поле.
Дај нешто повеќе... како беше тогаш?

Kajgana Shop

На врв Bottom