Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Така е, што ли се случува со жениве.
  1. На 08.03.2026 во 23:00 часот во Скопје, на подрачјето на Карпош, полициски службеници од СВР Скопје го лишија од слобода З.З.(48) од Скопје, постапувајќи по претходна пријава дека околу 22:00 часот во семејниот дом физички ја нападнал неговата 44-годишна сопруга, а притоа оштетил и дел од покуќнината - се посочува во објавата на МВР.
  2. На 09.03.2026 во 00:05 часот во Скопје, на подрачјето на Карпош, полициски службеници од СВР Скопје го лишија од слобода М.Д.(52) од Скопје, постапувајќи по претходна пријава дека на 08.03.2026 околу 16:30 часот во семејниот дом упатувал закани кон неговата 47-годишна сопруга, со која биле во бракоразводна постапка и кон нивниот 17-годишен син, а го оштетил и мобилниот телефон на сопругата - се посочува во објавата.
  3. МВР посочува дека во текто на вчерашнито ден, во 20:20 часoт во СВР Скопје, 38-годишна жена пријави дека во периодот од 06. до 08.03.2026 нејзиниот девер Г.В.(44) од Скопје, преку мобилен телефон упатувал закани кон неа и членови на семејството.
  4. На 08.03.2026 во 23:20 часот во Скопје, полициски службеници од СВР Скопје го лишија од слобода А.И.(65), постапувајќи по претходна пријава дека околу 16:00 часот во семејниот дом во скопско, физички ја нападнал неговата 62-годишна сопруга, при што употребил тврд предмет - соопшти МВР.
  5. Смејно насилство било пријавено во текот на вчерашниот ден и во 21:00 часот во СВР Скопје, кога 41-годишна жена пријавила дека околу 15:30 часот во скопско била физички нападната од нејзиниот поранешен партнер З.Р.
  6. На 08.03.2026 во 21:20 часот во Росоман, полициски службеници од ОВР Кавадарви лишиле од слобода 69-годишник од Росоман, постапувајќи по претходна пријава дека им се заканувал на неговите 44-годишен син и снаа.
  7. Насилен случај е регистриран вчера во 14:20 часот и во Кичево, кога полициски службеници од ОВР Кичево го лишиле од слобода Р.С.(37) од Кичево затоа што претходно во семејниот дом физички го нападнал неговиот татко.
  8. На 08.03.2026 во 16:00 часот во виничко село, полициски службеници од ОВР Виница го лишиле од слобода Б.Т.(58) од Виница. Според пријавеното, и покрај тоа што имал судско решение да не се приближува помалку од 100 метри и да воспоставува контакт, тој на 07.03. и 08.03.2026 во неколку наврати ја пресретнувал неговата поранешна 65-годишна партнерка во селската продавница, а одел и кај неа дома и ја вознемирувал и ѝ се заканувал.

НАМЕСТО СЛАВЕЊЕ, ПРИЈАВИ ЗА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО - и на Денот на жената напади врз сопругите од сопружниците

На држава од нецели 2 милиони, во еден ден, 8 регистрирани случаи. Дно на едно општество.
Треба една масажа и спа за тебе за нервиве.
Нели гледаш со кого имаме работа.
Ја више се откажав и да читам пошо не сфаќаат на одреден јазик.
Удри по мртвите.
Мизерии од мажи. Фала му на Господ шо не ми споил пат со некој од нив.

Глупи жени, тоа е брат.
Да те дупи наркоман треба да си глупа да. Доволно е малку здрав разум да имаш да не се моташ со наркомани.

Се на сѐ, сакате постапките на жената убиец да бидат поинаку сфатени, односно оправдани
Овој наратив дека жените овде го оправдуваат убиството на детето ја не го видов во оваа дискусија. Ќе можеш да посочиш некој цитат?

Зошто мора ја да бидам тој да ти наведнува глава,нели ме сакаш или само онака го трескаш зборот од уста колку да се каже нешто..Значи не е до сакањето него покушаваш да имаш контрола над мене..А кога двајца не одат паралелно него некој гледа да се издигне над овој другот тука веќе нема љубов него добар почеток на распаѓање на врската односно бракот..
И ја исто го слушав доста Врчак на времето, али после средно упишав и го забаталив. :pivo2:

Се на сѐ, сакате постапките на жената убиец да бидат поинаку сфатени, односно оправдани
Копукот никој не го брани тука, го игнорирате тоа и на празно само пишувате

Греота детето што мајката/таткото/нивните семејства/институциите не можеле излез да најдат за него, па мајката морала да пресече и да се фрли/да го фрли од тераса.

Супер избор, нема што
Утре со вакви оправдувања некоја друга ќе си земе исто вакво право и ќе фрли дете од тераса
Сите имаат вина, тоа што ти не можеш да се помириш со нештото е твој феминистички проблем

Експерти требаат точно, ама за феминистки кои оправдуваат на било кој начин фрлање дете од тераса

Ништо не кажа за убиецот, а блекаш ко јаре на темава
Тука се делиме со мислењата. Јас на темава дискутирам за да ја кренам свеста за утре да нема копук кој ќе се изживува врз било кој. А вие колективно тука дискутирате за да ја оцрните жртвата. Во вашата искривена перцепција, имаме градација на вината. Не е тој толку крив што ја убил од ќотек, крива е она што останала со него. И тоа е проблемот.

Да беа родовите улоги свртени, он да беше малтретиран од неа, и он да скокнеше со детето, искрено се сомневам дека ќе теравме иста дискусија. И тука е проблемот и дволичноста.

Епа ете сакала, не е ни прва ни последна која направила погрешен избор во животот. Без разлика на се, и каков и да и бил изборот, никој не заслужува да биде тепан и малтретиран.

Може да праите муабет до бесконечност, ама ова веќе не е сериозна дебата. Ова е веќе глуп и беспредметен муабет.
Zatoa sto ti taka reshi deka e ili vekje ne znaes kakva glupost da pises?
Uste ke peresh narkomanka i propalitet od covecki zivot ili zavrsi?
Edina zrtva u slucajov e deteto i kraj.

Kjuti, Ti na vreme se izvlece inace bleskase i ti na pocetokot ko supernova :sneaky: . Druskite tvoj uste bleskaat, ama ete niv ne gi tagnuvas, strogo za Emceto Objektivnoto se fati :D

Vlado ama i ti nikako da beknes zbor za Stojanco.Ete vikas ne bil kriv sto ja tepal, ona e kriva sto se omazila za nasilnik i diler.
A koj e kriv sto Stojanco se ozhenil za psihicki labilna zena sto se samoubi sose dete?

Тука се делиме со мислењата. Јас на темава дискутирам за да ја кренам свеста за утре да нема копук кој ќе се изживува врз било кој.
Свеста не се крева со селективно осудување

А вие колективно тука дискутирате за да ја оцрните жртвата.
Јас напишав за сите, врати се назад десетина страници ќе видиш

Тој копукот што го збориш за него е крив татко му и неговата генерација што глумат шерифи
Од таму иде и силата

Ти поинаку ги претстави нештата и сега глумиш светица

Во вашата искривена перцепција, имаме градација на вината. Не е тој толку крив што ја убил од ќотек, крива е она што останала со него. И тоа е проблемот.
Да важи ние имаме искривена перцепција што сметаме дека секој си има вина во случајов, а не само копукот
Да беа родовите улоги свртени, он да беше малтретиран од неа, и он да скокнеше со детето, искрено се сомневам дека ќе теравме иста дискусија. И тука е проблемот и дволичноста.
Дволично од твоја страна е што обвинуваш селективно, додека тука не е една, ниту две, туку повеќе страни се виновни
Прво она што така одлучила после сѐ што се издешавало
За тоа храброст собрала, ама за да направи јавен скандал не знае храброст да собере, така?
(Затоа вие генералите после војна ќе војувате)
Второ - копукот што така ја малтретирал
Трето - нејзините што лелекаа наоколу
Четврто - неговите кои така го воспитале/односно го пуштиле на улица како партал
Петто институциите кои за кур не ги бива во државата и се удавени во процедури

Проблемот е кај родителите, ако сакаш да глумиш психијатар кај нив да се обратиш

Направив еден интересен психолошки експеримент. Читав еден женски форум. Од неприфаќање на фактите до сепак смрта била најдобар избор во 28 слики.

Untitled.png

Untitled1.png

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

7.png

8.png

9.png

10.png

11.png

12.png

13.png

14.png

15.png

16.png

17.png

18.png

19.png

20.png

21.png

22.png

23.png

24.png

25.png

26.png

27.png

Kjuti, Ti na vreme se izvlece inace bleskase i ti na pocetokot ko supernova :sneaky: . Druskite tvoj uste bleskaat, ama ete niv ne gi tagnuvas, strogo za Emceto Objektivnoto se fati :D
Ти па еден што блескаш што да ти расправам..

Во случајов нема еден виновник, џабе е кој што сака нека пишува исто му доаѓа

Vlado ama i ti nikako da beknes zbor za Stojanco.Ete vikas ne bil kriv sto ja tepal, ona e kriva sto se omazila za nasilnik i diler.
A koj e kriv sto Stojanco se ozhenil za psihicki labilna zena sto se samoubi sose dete?
Djukic macka macka macka, sssss, drz drz :)

@Macka12345 ne ti, ova e druga , obicna macka kantarka, pesot si go dresiram, vekje ko zapna po mene da idi, barem od nekoja korist da bidi :pos:
Автоматски споено мислење:

Ти па еден што блескаш што да ти расправам..

Во случајов нема еден виновник, џабе е кој што сака нека пишува исто му доаѓа
Sum bleskal ne sum bleskal, ne napraviv zaokret od 180 stepeni. Ti od druga strana stigna na drugite lekcii da mu drzis koj kolku bleskale, a na pocetokot beter od niv bese. Izede gomna so izede, kjuti si barem :toe:

Овој наратив дека жените овде го оправдуваат убиството на детето ја не го видов во оваа дискусија. Ќе можеш да посочиш некој цитат?
Па што не кажат нешто што посериозно ќе го опфати проблемот?
Вината за неговото однесување е кај родителите и општеството, не кај машкиот род како што си замислувате на темава

Од таму доаѓа и потребата да се оправдува жртвата која е и убиец во случајов
Или вие мислите дека жртвата не може да биде убиец?
Она е жртва на семејно насилство, он е жртва на куроболие од страна на неговото семејство

Ниту ќе дозволиш некој да те тепа, ниту ќе дозволиш да тепаш

Така идат тие работи ако не знаете
И за едното и за другото треба домашно воспитување и нормално општество

Нашето нормално замина во неповрат со доаѓање на разните либерални посеротини
Автоматски споено мислење:

Sum bleskal ne sum bleskal, ne napraviv zaokret od 180 stepeni. Ti od druga strana stigna na drugite lekcii da mu drzis koj kolku bleskale, a na pocetokot beter od niv bese. Izede gomna so izede, kjuti si barem :toe:
Јас кажав јасно дека вината не е кај поединец, ако ти имаш склероза или не догледуваш твој проблем

Па што не кажат нешто што посериозно ќе го опфати проблемот? Вината за неговото однесување е кај родителите и општеството, не кај машкиот род како што си замислувате на темава
Тука се согласуваме дека општеството и родителите имаат одговорност и придонес за тоа каков човек станал, но на крајот на денот, вината за неговото однесување е кај него. Машкиот род не е крив, али има човек што е со име и презиме.

Факт е: извршувал семејно насилство и не бил казнет. Жената пријавила, соседите пријавувале, он не сносил последици. Системски проблем е и тоа е предмет на дискусија, иако во последниве 10 страни мал дел од форумов ја насочува кон женска психологија, љубовни проблеми и други глупости. Да не бил насилен или институциите да реагирале на време, доста веројатно е дека девојчето и мајката ќе беа живи.

Од таму доаѓа и потребата да се оправдува жртвата која е и убиец во случајов
Или вие мислите дека жртвата не може да биде убиец?
Она е жртва на семејно насилство, он е жртва на куроболие од страна на неговото семејство
Ја не видов некој да ја оправдува мајката, затоа и погоре го пишав коментарот. Со делов дека жртвата е и убиец се слагаме. Најголемите полемики беа околу таткото и неговата улога.

Зошто се активирав во темава толку? Ова ми е мало дежа ву. Пред 6-7 години (околу 2019та), еден мој познаник имаше објавено јавен статус на Facebook (некои овде може ќе знаат за што зборувам) нешто во стилот на "ако грешката е малтретирање девојки, биди без грешка и купувај од друштвено одговорни брендови" - како критика на еден момак кој во тоа време беше на глас дека е насилен со девојките околу него. Обвинувањата беа дека ги следел, им се заканувал, ги уценувал, сексуално вознемирувал. Во тоа време имал барем 4 пријави во полиција од 4 различни девојки за насилство, уцени, демнење, но за жал ниту една со епилог - станувал повеќе насилен после пријавите со нив, полицијата го оставила без било каква интервенција.

Бидејќи немаше никаква реакција од институциите во тоа време, а девојкиве една по друга беа изложени на патење, познаников го изнесе јавно тоа што многу луѓе го криеа: дека дечкото е насилен кон девојки а никој не го казнува (иако е пријавувано). Имаше момакот бренд за гардероба, и ради тоа и повикот: не му прави промет. Ова го напиша пошто немаме институционални механизми за адекватна заштита.

На статусот што познаникот го објави, имаше лавина од коментари на луѓе што го бранеа со "вие му љубоморите" или "дечкото го оцрнувате, мене ми е како брат, ништо ми нема згрешено". Некои го релативизираа насилството, пријавите, се шалеа на сметка на девојките. Најјакиот статус беше од бивша девојка на момакот "ја сум му бивша и беше со мене прав џентлмен, вие што го кривите ви е криво кој е он и што станал."

Момакот од статусот беше Илија, кој после 5-6 години стана познат во Македонија по убиството на Росица и татко и во Велес. Статусот на фејзбук уште стои до ден денес, само што сите оние кои го бранеа него и ги исмејуваа девојките што страдаа си ги избришаа коментарите. Росица и татко и ги изгубија животите. Да бевме здраво друштво, и тие луѓе да беа со сенс за друштвена одговорност, ќе имаше барем прашања до Илија од луѓето околу него. Да реагираше полицијата на време, може Росица ќе беше жива. И тогаш и денес стојам на тоа: родово насилство е озбилен проблем. Не е само феминистичка идеја да се каже: не на насилството, туку е човечка.

Имаме многу за работа, али почетна точка е дека жртвите не се криви што се нападнати, и дека институциите мора да реагираат. Само така ќе растеме во здрава насока и ќе ги заштитиме и жените и децата од трула средина.

Сега едно резиме?
Што правиме со убиството на шестгодишнатата Катја?!
После волку пишување уште не ми е јасно :sick:

Таткото ли што (си ја сакал) ќе биде крив?
ЦСР што не им пратиле телехранители дома да ги чуваат?
Системот, Путин , 5G мрежата..?!

Жената веќе утврдивме дека не може да биде крива никако... :unsure:

Брат не се губи, Владета да га силуе некое мушко, ке каже дека мајка му е крива што га родила.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom