Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Темава некако ментално ме исцрпува.

Споредбата со дрогата ти е потполно промашена. Кокаинот не ти доаѓа дома со букет цвеќе, не ти ветува семејство и не те лаже дека те сака за после две, три или пет години да почне да те малтретира и да си го покажува вистинското лице. Наркоманот свесно посегнува по дрогата, додека жртвата на насилство посегнува по љубов, а добива тортура. Тоа не е залетување, тоа е манипулација.

Може дома да те воспитуваат најубаво, ама на 18 години немаат сите радар за детекција на психопати. На тие години децата се наивни, и се залетуваат по симнување ѕвезди, и веруваат во љубовни бајки. Очигледно дека некои и на постари години може да се залетаат по такви работи.

Насилството не се лечи со совети до жртвата да биде попаметна, туку со казна за насилникот. Тука завршувам, немам веќе енергија за релативизации на една ваква трагедија.
Пак ја утна поентата, да почнам да цртам следно? Прочита воопшто што напишав? Значи тука поставуваш теза, дека не било значи воопшто проблем тоа што се залетуваат и стојат во врски/бракови со дегени, ја ти викам дека е проблем. Ти правиш straw argument дека ја сум рекол дека жената била виновна за се што и се десило (што не сум го рекол, ни пак ќе го речам некогаш). Си има закони таму како треба со вакви типови, институциите си потрфрлаат кај нас како што си потфрлаат вообичаено, и во понормално општество ќе имаше помалку случаи него ли како тука што има често. Ја имам проблем со тебе и тие како тебе, што викаат дека не било проблем, т.е океј е што се залетувате по Кнелевци ко овој. Ти си знаеш, ако е океј за вас воспитувајте си ги така ќерките, ако имам некогаш ќерка, знам ја како ќе ја воспитам, и ако некогаш по грешка налета на ваква будала знам ја како ќе му пресудам нему.

ако имам некогаш ќерка, знам ја како ќе ја воспитам, и ако некогаш по грешка налета на ваква будала знам ја како ќе му пресудам нему.
Kako po greska ako naleta na takov ?
Kako se naletuva po greska na takov?
I toa odma povlekuva i drugo prasanje, a sto ako ne naleta po greska tuku svesno ?

I toa odma povlekuva i drugo prasanje, a sto ako ne naleta po greska tuku svesno ?
Toj prijatelot tvoj alkos sho se utepal kako naletal na meraklikata sho go varala?
I kako taka taa go varala so 10 dushi koa ti vikashe deka zheni se ebavale samo koa imale emocii?
Ustvari site tie sho bile zhrtvi na pshichko nasilstvo od zhenite, svesno ili po greshka naletale na niv bre Vladimire?

Секогаш има простор за утка, човечка особина. За да се намали веројатноста за таква утка не треба да се релативизираат дека океј било Тони Сопрано да ти е партнер, за некои жени тука еве тоа не било проблем.

Па не читаш тоа што не ти одговара. Детаљите излегуваат полека бидејќи од старт овој настан беше намерно погрешно прикажан.

Прочитај ја хронологијата на настаните, со денешната изјава се е јасно како ден.
Немам коњ во тркава момак, ова се детали од Јавно Обвинителство. По оваа хронологија не читам дека била очајна по него и дека ради тоа се самоубила. По тоа што пишува овде бил насилен со неа со години и последниот ден ја тепал и и се заканувал дека ќе ја убие. Ова е поразлично од наративот "го сакаше, али бидејќи он беше недостижен се самоуби". Ова е од обвинението:

Од кривичната пријава како и од дополнително прибавените докази, произлегува дека во периодот од 2019 година па се до 2 март кога оштетената – сега починатата Ивана Јовановски, донела одлука да си го одземе животот, осомничениот, нејзин сопруг со кој била во бракоразводна постапка, во повеќе наврати и во континуитет физички и психички ја малтретирал, постојано ја навредувал, ја тепал, ја понижувал и и нанесувал видливи повреди по целото тело.

Овие настани сега починатата, но и очевидци и други сведоци ги пријавувале во надлежните институции.
Ваквото сурово и нечовечно постапување од страна на пријавениот како нејзин сопруг се интензивирале во текот на 2025 и 2026 година, поради што сега починатата се нашла во безизлезна состојба и се одлучила на самоубиство, го зела во рацете детето и скокнала од балконот на шестиот кат од станот во кој што живееле, по што двете паднале на бетонската подлога пред зградата и починале на лице место.

На критичниот ден претходеле неколку настани, а осомничениот најпрво се заканувал и започнал да ја удира оштетената во близина на нејзиното работно место. Потоа, додека со автомобил управуван од трето лице се возеле кон Основниот кривичен суд Скопје, продолжил да и се заканува дека ќе ја убие со што предизвикал кај неа чувство на страв и несигурност. Во близина на судот физички ја нападнал и и нанел телесни повреди – хематоми по главата и телото.

Линк:

Mi dava, vervaj mi dava.
Kazi mi ete od licno iskustvo koga si donel pravilna odluka vo zivotot voden od cisti emocii namesto zdrav razum i logika. Edna samo.
Ne rekle djabe, nikogas ne nosi odluki koga si ljut ( emocija ).
Da se razberime od prva, ne go branam likot, ne go ni branev, ocigledno bil temperamenten, izbuvliv. No ni na kraj na pamet ne mi idi zenata da ja pravam svetica i naroden heroj koja go zrtvovala svojot zivot i zivotot na svoeto dete za kauzata. Kako legnuva prasinata , kako splasnuvaat emociite poleka rabotite izleguvaat na povrsina. Ostana uste da se prpelkate so emocii i psiha kako izgovor, no sudejki po drugata tema tie i da ne se nekoj faktor( mozevte da se priklucite kon diskusijata i ti i ostanatite od ovde no samo od za vas razbirlivi pricini ne se priklucivte ).
Sakas da ti go postiram postot kade go kazuvam ova sto vie po sega vekje tri dena sami go zaklucuvate ?
Taka da da, i toa kako mi dava prednost.
Prasanje e samo dali ke soberat hrabrost nekoi od tuka da mi se izvinat koi vodeni od emocii me obvinija za sto li ne :cautious:
Владе... емпатијата не е емоција.

Абе има, секако, ама дали те има прелажано некој таков до сега, знаеш на што мислам?
Мислам дека темава не е за лични искуства, ниту пак тоа ја менува реалноста дека насилникот е тој кој што треба да се покажува со прст, а не жртвата.

Владе... емпатијата не е емоција.
И емпатијата е емоција или чуство.Значи сочуствуваш со нечиво страдање. Иначе отсуството на емпатија е најкаректеристично за психопатите.

Мислам дека темава не е за лични искуства, ниту пак тоа ја менува реалноста дека насилникот е тој кој што треба да се покажува со прст, а не жртвата.
Додека има офци ќе има волна....нека им раѓаат деца на такви па после ние ќе ги покажуваме со прст, види ги овие насилници....да не беше трагично ќе беше смешно.
Крив е оганот што сме се изгореле, крива е дрогата што се дрогираме, крив е неког друг што сме глупи....

Додека има офци ќе има волна....нека им раѓаат деца на такви па после ние ќе ги покажуваме со прст, види ги овие насилници....да не беше трагично ќе беше смешно.
Крив е оганот што сме се изгореле, крива е дрогата што се дрогираме, крив е неког друг што сме глупи....
Ова е класичен victim blaming. Срамота е, ако ништо друго барем преќутете.

Ова е класичен victim blaming. Срамота е, ако ништо друго барем преќутете.
Точно, ги обвинувам жртвите дека се глупи и прости и паѓаат у раце како лесен плен. Едно е јасно, ако нема офци нема да има и волна....се друго е верглање у место. Никој не ве тера со сила тикви да садите со такви....да ве тераше тогаш таму проблемот ќе го баравме.

И емпатијата е емоција или чуство.Значи сочуствуваш со нечиво страдање. Иначе отсуството на емпатија е најкаректеристично за психопатите.
Aj sega i psihopat me napravivte so ne se pritresvav ko vas i ne nosev glupi zaklucoci zasnovani ne na logika i zdrav razum tuku cisto vrz emocii.
I ne rekov deka ne sum empaticen tuku ne sum tolku empaticen, golema razlika e toa. Toa vekje ako treba da vi crtam znaci deka imam cuvstva no ne dozvoluvam da mi vlijaat vrz rasuduvanjeto i nosenjeto odluki. Toa e ona koga recat da razmislis so ladna glava a ne impulsivno ko povekjeto od vas tuka ;)

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom