Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Па системот го затворил, не контам, демек малку затвор или? Иначе да малку е се согласувам, но чисто прашувам дали на тоа реферираш?
Што мислиш, вакво крвничко тепање на трудница заслужува 1 година?

Можно е тоа да биде тврдењето на обвинителството. Сигурно чекаат резултати од обдукција.

Познато е дека континуиран потрес на мозок (на пример кај боксери, хокеари, војници) го менува начинот на кој мозокот функционира. Луѓе што поминале низ сериозни удари во глава, имаат зголемен ризик и на самоубиство, и на извршување убиство. Има доста случаи на убиства и самоубиства извршени од спортисти што имале ЦТЕ (или CTE на англиски). Значи удари во глава можат да го оштетат мозокот до тој степен, да човек може да изврши и самоубиство, и убиство. НФЛ легендата Арон Хернандез ги има направено и двете, и убиство и самоубиство (после обдукција се потврдило дека имал серизно ЦТЕ мозочно оштетување, и дека тоа е веројатно причината за истото): https://www.center4research.org/football-brain-injuries-need-know/

Ако знаеме дека може повреда на мозокот да доведе некого во стадиум да или изврши самоубиство и убиство, обвинителството треба да утврди дали ударите на Стојанчо дента на настанот (бидејќи ја тепал Ивана до степен на бесознание, и дали сите удари што и ги нанел пред тоа (бидејќи тоа тепање било со години) и го оштетиле мозокот до тој степен да ја довеле во ситуација да изврши убиство-самоубиство. Тоа треба да го утврдат/докажат. Ако нејзиниот стадиум е поради Стојанчо (удари и закани по живот), тогаш Стојанчо ќе си полежи.
pa mislam deka replikata ,,sega kje vidis sto kje ti napravam,,, malce se kosi so vasive teorii za besoznanie. Mi deluva deka imala nekoja idea sto pravi.

• Хаха
Reactions: wot
pa mislam deka replikata ,,sega kje vidis sto kje ti napravam,,, malce se kosi so vasive teorii za besoznanie. Mi deluva deka imala nekoja idea sto pravi.
Напротив, ја потврдува тезата. Прочитај го текстот и линкот за CTE (ЦТЕ). Теоријата е дека кога некој има мозочно оштетување од континуирани удари, кое е познато како CTE (ЦТЕ). тогаш шансите за истиот човек да изврши убиство, или самоубиство, или и двете се многу поголеми. Овој тип ЦТЕ повреди се чести кај спортисти кои примаат удари во глава (боксери, скејтери, американски фудбалери) и се особено изразени кај жртви на семејно насилство и ветерани (тоа е од линковите, не е мое мислење).

Што значи тоа и како е врзано со овој случај? Просто кажано: жртви на семејно насилство, што низ годините биле удирани во глава, имаат зголемени шанси за ЦТЕ. Стојанчо бил насилен низ годините со Ивана (и дома, и на јавни места, континуирано). Дали Ивана имала до тој степен мозочно оштетување? Дури и да немала, дали самите дејствија од дента на инцидентот придонеле да биде во стадиум кој ја донел во ситуација да го изврши актот кој сите го зборуваме?

Комплексна тема е како и да е.

Напротив, ја потврдува тезата. Прочитај го текстот и линкот за CTE (ЦТЕ). Теоријата е дека кога некој има мозочно оштетување од континуирани удари, кое е познато како CTE (ЦТЕ). тогаш шансите за истиот човек да изврши убиство, или самоубиство, или и двете се многу поголеми. Овој тип ЦТЕ повреди се чести кај спортисти кои примаат удари во глава (боксери, скејтери, американски фудбалери) и се особено изразени кај жртви на семејно насилство и ветерани (тоа е од линковите, не е мое мислење).

Што значи тоа и како е врзано со овој случај? Просто кажано: жртви на семејно насилство, што низ годините биле удирани во глава, имаат зголемени шанси за ЦТЕ. Стојанчо бил насилен низ годините со Ивана (и дома, и на јавни места, континуирано). Дали Ивана имала до тој степен мозочно оштетување? Дури и да немала, дали самите дејствија од дента на инцидентот придонеле да биде во стадиум кој ја донел во ситуација да го изврши актот кој сите го зборуваме?

Комплексна тема е како и да е.
Sigurno pridonele tie faktori i dejstvija. Sega hipoteticki ako nekoj bully me tepa konstantno vo osnovno, i ja zeam i go izresetam cel klas i krivi i nekriv, kje bidam li osloboden od vina?

Delot so CTE kje go izignoriram zasto e ludo da se diskutira voopsto. Neka ostane teorija. Nivniot mozok defintivno bil dosta osteten i bez tepanjeto.

Sigurno pridonele tie faktori i dejstvija. Sega hipoteticki ako nekoj bully me tepa konstantno vo osnovno, i ja zeam i go izresetam cel klas i krivi i nekriv, kje bidam li osloboden od vina?

Delot so CTE kje go izignoriram zasto e ludo da se diskutira voopsto. Neka ostane teorija. Nivniot mozok defintivno bil dosta osteten i bez tepanjeto.
Дали девојката имала вакво нешто или не не знам, но не е теорија.
од АИ
Chronic Traumatic Encephalopathy (CTE) is a progressive, fatal degenerative brain disease linked to repeated head impacts and concussions, commonly found in contact sports athletes and military veterans. It causes tau protein buildup, leading to cognitive decline, memory loss, severe depression, and behavioral changes that worsen over time.
Key Aspects of CTE
  • Causes: Primarily triggered by repetitive brain trauma (hits to the head), not just a single concussion, leading to a buildup of tau protein in the brain, explains this YouTube video.
  • Symptoms:Symptoms can appear years after injuries, often starting as memory loss, confusion, and impaired judgment,
    says the Alzheimer's Association. Behavioral issues include aggression, impulsivity, depression, and paranoia, according to this concussion foundation.
    • Stages/Progression: CTE is progressive, meaning symptoms get worse over time, eventually leading to dementia, says this Wikipedia page. Early stages often show mood/behavioral issues, while later stages focus on cognitive decline.
    • Diagnosis: Currently, CTE can only be definitively diagnosed after death by examining brain tissue, states the Mayo Clinic.
    • Prognosis/Long-term Impact: No cure currently exists, and the disease typically leads to significant cognitive and functional decline. Management focuses on treating symptoms through therapies (cognitive behavioral, occupational).
    • Risk Factors: Playing contact sports (American football, boxing, ice hockey, rugby) and military service.
Има и прилично добар филм снимено за др. патолог (го глуми Вил Смит) свиркач и овие повреди во американскиот фудбал (удирање со глави главно).
Автоматски споено мислење:

What happened to Mohammed Ali?

Muhammad Ali | Record, Quotes, Rumble in the Jungle, Real ...

Ali's later years were marked by physical decline. Damage to his brain caused by blows to the head resulted in slurred speech, slowed movement, and other symptoms of Parkinson syndrome.21 фев. 2026 г.

Абе свашта ќе измислите за да оправдате убиство од очигледна лудача и наркоманла со очигледен Стокхолмски синдром.
Така е, нека биде право на ленир, како е за едните така за другите. Работава жениве само светици, мажите само демони, е не бива.

Додека овде се пишува за случајов, уште многу случаи има на семејно насилство. Последно насрнал на детето со тврд предмет, а потоа и на жената која пробувала да го одбрани детето.
Пред тоа, друг ја удирал бремената партнерка

Да не сте им во кожа.

Абе свашта ќе измислите за да оправдате убиство од очигледна лудача и наркоманка со очигледен Стокхолмски синдром.
Еве да речеме дека ти си на место на Благојчо. Си направил животна грешка во избор на партнерка, се дешава јебига.

Сопругата твоја (жртвата у случајов) е лудача, наркоманка, курвештија. Значи за у Бардовци е, се дрогира, се ебе низ град со кој стигне (те вара). Твојата реакција ќе биде да ја дробиш од ќутек секој ден ?

На ова прашање докторски дисертации се пишуваат. :cool: Одговорено е на слично прашање неколку страници наназад, али на кратко, ако твојата реакција е диспропорционална на заканата, поготово ако опфаќаш невини луѓе, и си постар од 14, ќе си виновен. Ако си постар од 14 години, и твојата реакција е пропорционална на заканата, тогаш не одговараш. Ако си непресметлив, не одговараш.

Така е, нека биде право на ленир, како е за едните така за другите. Работава жениве само светици, мажите само демони, е не бива.
Никој не вели дека мажите се демони овде, туку дека е погрешно што Стојанчо ја тепал жена му со години. Факт е дека во најголем број на случаи на семејно насилство, насилството е извршено од мажи (90%+). Исто е факт дека физички, во просек, мажите се погабаритни од жените (висина, килажа, и тн). Има биолошка асиметрија на сила меѓу мажите и жените. Во таков контекст, нормално е, да сакаме како општество да бидеме свесни и предпазливи кон онаа страна која е почеста мета на страдање. Дали тоа значи дека жените не вршат насилство и се светици? Никој не го тврди тоа. Се разбира дека има и жени кои се насилни, но бројките, најверојатно поради нееднаквоста на сила, покажуваат дека многу почесто него не, ова се случува од мажи кон жени, поретко е обратно.

На ист начин сме повеќе заштитнички настроени кон децата во односот родител-дете. Бидејќи има голема нееднаквост на средства - родителите (и мајката и таткото) се физички посилни, имаат когнитивни предности, додека децата се мали, ранливи. Во таков контекст, сакаме да се грижиме повеќе за заштитата на децата од родителите, него на родителите од децата. Дали тоа значи дека секое дете е ангел? Не, има деца што веројатно припаѓаат во установа, али најчесто, во семејното насилство на релација родител-дете, оној кој страда е детето.

Додека овде се пишува за случајов, уште многу случаи има на семејно насилство. Последно насрнал на детето со тврд предмет, а потоа и на жената која пробувала да го одбрани детето.
Пред тоа, друг ја удирал бремената партнерка

Да не сте им во кожа.
Надеж сте ми вакви луѓе.
Размислувањата во државава се страшни. Дури и овде го гледам тоа

Еве да речеме дека ти си на место на Благојчо. Си направил животна грешка во избор на партнерка, се дешава јебига.

Сопругата твоја (жртвата у случајов) е лудача, наркоманка, курвештија. Значи за у Бардовци е, се дрогира, се ебе низ град со кој стигне (те вара). Твојата реакција ќе биде да ја дробиш од ќутек секој ден ?
Kako ti se desava ova :D ? koj zeni ludaca narkomanka i kurvestija

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom