ClockWork Orange

• Креатор на темата Креатор на темата Johnny Stulic
  • Време на започнување Време на започнување
Uste koga bev mal me macese toa prasanje,zosto se prikazuvase vo Jugoslavija kade sto imase cenzura i bese vlasta malku podruga odkolku vo Anglija?Mozebi i samiot Kubrick e pricinata,nekoj togas negovite dela gi smetal za premnogu futuristicki a denes se vistiniti?Ne znam na koja vozrast si ama ako si postar mozebi se sekavas na filmot Loganovoto Begstvo,grad pod kupola a denes toa stanuva realnost,navistina nekoi lugje bile pred vremeto,Stanley Kubrick e eden od niv!

Малку оff topic ... гледам го спомна Логановото бекство...ееее колку долго време помина кога го гледав за прв и последен пат....сигурно има околу 22-23 години...се сеќавам дека не појдов на првиот час на училиште само за да го догледам филмот ( попладне бев на училиште а филмот почна околу 12:00 , како и сите филмови шо ги даваа во склоп на тогашната училишна програма )
On topic ... во право си за ова шо ги велиш во врска со прикажувањето на Пеколен портокал овде кај нас...се сеќавам дека во склоп на тогашната училишна програма на ТВ Белград ( која се емитуваше и кај нас ) имаше емисија посветена на научната фантастика и во склоп на неа на неколку пати беше кажувано за филмов ( Clockwork Orange ) беа пуштани инсерти од истиот

Samo misterija e seuste zosto bil zabranet vo Anglija,sto bila pricinata?

Хм, прво да кажам дека интересот за темава ме натера да го изгледам уште еднаш филмот онака добро со очи широко отворени. Првиот пат ми беше сигурно некаде во основно 7/8 одделение, па сум го подзаборавил.

Зошто бил цензуиран филмот и претставувал табу тема во Британија?
Па можеби во тој период имало некоја сочна афера која била прикриена од актуелната власт а и филмов кон крајот оди во таа насока, трн во око на партија пред избори. Значи нешто слично како што Америка и легијата на Буш му прави на Мајкл Мур или случај два, претераното насилство кај младината да не биде уште толку стимулирано од претераното насилство во филмот. Бар јас така мислам...

Хм, прво да кажам дека интересот за темава ме натера да го изгледам уште еднаш филмот онака добро со очи широко отворени. Првиот пат ми беше сигурно некаде во основно 7/8 одделение, па сум го подзаборавил.

Зошто бил цензуиран филмот и претставувал табу тема во Британија?
Па можеби во тој период имало некоја сочна афера која била прикриена од актуелната власт а и филмов кон крајот оди во таа насока, трн во око на партија пред избори. Значи нешто слично како што Америка и легијата на Буш му прави на Мајкл Мур или случај два, претераното насилство кај младината да не биде уште толку стимулирано од претераното насилство во филмот. Бар јас така мислам...

Se spremam ovie denovi pak da go gledam filmot,ke procepkam i malce na internet da vidam koi aferi gi imalo togas i dali imaat nekoja povrzanost so filmot,bez pricina ne bil filmot vo bunker?

Се наоѓа превод на македонски за филмов. Иако не верувам дека и да се најде ќе биде точно преведен бидејќи филмов има премногу сленг, почнувајќи од самиот наслов.

Се наоѓа превод на македонски за филмов. Иако не верувам дека и да се најде ќе биде точно преведен бидејќи филмов има премногу сленг, почнувајќи од самиот наслов.

Ако знаеш англиски, ист титл, од тоа што зборат, мене највеќе ми одговара. Ем слушаш ем читаш шо се збори...

Tukusto go izgledav filmot i tvrdam deka politikata ima zamesano prsti odnosno togasnata vlast go stavila filmot vo bunker za da prikrie nesto sto tie go pravele,odnosno eksperimentirale so coveckata psiha? Nasilstvoto go ima vo sekoj od nas,kaj nekoi kontrolirano a kaj nekoi ne, Alex De Large ne moze da go kontrolira svojot bes koj gi preminuva site granici za vo togasno vreme ama pa zatoa posle tretmanot so drogite nemu mue vsadeno v glava deka za nego poveke ne postoi seks,nasilstvo i Beethoven,seto toa mu pricinuva bolka...Interesno e deka i kaj pisatelot se pojavi skrieniot bes i zelbata za odmazda i mislam deka poentata na filmot e deka od covekot mozes se da ocekuvas...Dadete go i vie vaseto mislenje?
Za onie koi ja sakaat muzikata od filmot mozat da ja najdat ovde!

Tukusto go izgledav filmot i tvrdam deka politikata ima zamesano prsti odnosno togasnata vlast go stavila filmot vo bunker za da prikrie nesto sto tie go pravele,odnosno eksperimentirale so coveckata psiha? Nasilstvoto go ima vo sekoj od nas,kaj nekoi kontrolirano a kaj nekoi ne, Alex De Large ne moze da go kontrolira svojot bes koj gi preminuva site granici za vo togasno vreme ama pa zatoa posle tretmanot so drogite nemu mue vsadeno v glava deka za nego poveke ne postoi seks,nasilstvo i Beethoven,seto toa mu pricinuva bolka...Interesno e deka i kaj pisatelot se pojavi skrieniot bes i zelbata za odmazda i mislam deka poentata na filmot e deka od covekot mozes se da ocekuvas...Dadete go i vie vaseto mislenje?
Za onie koi ja sakaat muzikata od filmot mozat da ja najdat ovde!

после генијалната „Вселенска одисеја 2001“ , Кјубрик бара проект кој може да биде реализиран лесно , брзо и со помал буџет - тука го најдува делото на Антони Барџис - романот е темен со шокантно ултра насилство во општеството . Барџинс е обвинуван дека е лево ориентиран - па затоа и сликата во филмот т.е општеството е претсатавено како социлајистичко ... и самиот Кјубрик добил етикета „црвен“ :) а всуштност Кјубрик го разгледал аспектот на сревнување на двата блока . патем филмовбил забране во Великат Британија до 2000-та година :)

според мене : паралелата меѓу „нормалните“ и внатрешните неспокои е апсолутно доловена во филмов - се согласувам со АтоМ-АнТ : немирот и бесот се инстинктивно прогресивни состојби на човечкото битие , а Алекс е хиперактивно суштество .... така да секој потег е залуден - темпираната бомба на неговите хормони ќе прсне кога-тогаш ...
со феноменалната музика , начинот на кој Кјубрик знаеше да го направи :vozbud:
патем во тоа време : осудениците во Обединетото Кралство ги облекувале ко во филмот :)

Само што го симнав филмот..сабајле ке го пуштиме ..да видиме дали вреди ..не сумњам..добри коментари насекаде ..контроверзност и Стенли кјубрик ..:tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom