Цигарите - легална дрога и отров!

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Не бе не си само ти , не си ласкај :icon_lol: . Го мразам тоа ср*ње , ми се гади кога некој пуши , а јас дишам отрови . Не мразам пушачи , ја мразам нивната пушачка навика . И баш ми е ќеиф кога некоја добра женска ќе ми каже дека не пуши . И + се осеќам уникатен и цврста личност пошто не пушам , па нека одрекува некој пушач колку сака дека не е така .

Ako resite da gi ostavite cigarite i go storite toa,imate pogolemi sansi da uspetee vo namerata otkolku ako podolgo vreme go planirate istoto.
Istrazuvacite od "University College London" napravile intervju so poveke od 1900 pusaci i luge koi se otkazale od toj porok. Dve tretini od pusacite koi naednas se otkazale od cigarite izdrzale da ne zapalat cigari najmalku 6meseci.
Onie koi go planirale svoeto otkazuvanje ima poslabi rezultati. Pomalku od polovina "planeri" uspeale da izdrzat najmalku 6meseci bez "zapalena prijatelka".
Prethodno opisanata situacija izrazena vo procenti bi izgledala 65% nasprema 45%.
Vo svetot postojat specojalizirani kliniki za zavisnici od cigari cija terapija,se sostoi najcesto se sostoi od zamena na nikotinot,sovetuvanje,no se zavisi od zelbata i voljata na pusacite.:star:

(едитирано од Д бич - Морам да прашам што ти е филмот што пишуваш со бели букви и толкав фонт!? Во иднина пишувај со црни букви и фонт двојче. Попрегледно е и нема да те опоменувам. )

Кутија цигари е еднаква на три џоинта

Димот од марихуаната содржи седум пати повеќе катран и јагледор моноксид отколку димот од цигарата, односно три испушени џоинти се еднакви на една кутија цигари, објави во понеделникот месечникот на Францускиот институт за истражување на потрошувачите (INC).

Истражувањето е направено со помош на посебен апарат за пушење, чија цел беше да ја спореди количината на никотин, катран, јагледор моноксид, бензен и тулен во димот кои се ослободува при пушењето на марихуаната и цигарите.

За оваа проба е користен црвен Марлборо, како една од најпродаваните цигари во светот и 280 џоинта направени од листови од смолата на канабисот. Но, опасноста од развојот на ракот или кардиоваскуларните болести, е еднаква и од испушената кутија, и од трите џоинта, бележи истражувањето.

Затоа јас ко напушена се осеќам после секоја испушена кутија цигари. Па трагедијата да е уште поголема отворам нова и од неа уше пола пушам. Ева, ева..:nesvest:

droga cigari isto sra*e nemozes da se odviknes od niv,predizvikuvaat strasna navika! so tesko srce priznavam deka sum eden od tie koi sto se zavisni od toj porok,ednostavno nemozam da se odviknam:(

Ги оставам повремено...до сега 3 пати по 2-3 години и пак назад....колку се штетни секој знае, ама за сега немам потреба да ги откачам скроз...повратник во секој случај:lud:

Пушењето го менува мозокот како тешките дроги

Пушењето предизвикува долготрајни промени во мозокот слични на оние забележани кај животни на кои им било давано кокаин, хероин и други тешки дроги.

Пушачите имаат различно мозочно ткиво од непушачите. Разликите остануваат дури и кај лица што престанале со пушење години претходно.

Овие хемиски разлики водат до заклучок дека постои физиолошка основа на никотинската зависност.

Анализирани биле два типа на ензими што се наоѓаат во невроните. Овие ензими им помагаат на невроните да ги користат хемиските сигнали, какви што добиваат на пример од невротрансмитерот допамин.

Пушачите и бившите пушачи имале високи нивоа од овие ензими. Истото се случувало и со лабораторски животни на хероин и кокаин – и јасно е дека ваквиот ефект е предизвикан од дрогите.

Експертите уште одамна тврдат дека никотинот ствара зависност која е барем подеднакво голема со онаа од хероинот.

Во моментов во САД, 20.9 проценти од полнолетната популација се пушачи, како и 23 проценти од средношколците. Кај нас овие бројки се значително повисоки.

Витаминот Ц неопходен за пушачите

Пушачите кои неможат да се откажат од својот порок, би требало да конзумираат што повеќе витамин Ц. Дневната доза од 1000 милиграми витамин Ц, помага при одржувањето на здравото ниво на витаминот Е во организмот, затоа што овие витамини делуваат еден на друг т.е се зависни. Витаминот E е една од првите линии за одбрана на плуќата од штетното влијание на димот од цигарите. Овој витамин е заштитен антиоксиданс, но димот од цигари може да го претвори во штетна супстанца за организмот.
Сепак, со редовно конзумирање на витамин Ц, витаминот Е и понатаму успева да ја обавува својата корисна функција.Научниците од институтот "Linus Pauling" кои дошле до ова откритие сметаат дека тоа ќе им помогне на сите, а особено на пушачите.
Сепак запамтете, витамините многу подобро делуваат како превентива, одколку како лек против веќе постоечка болест.

Колку цигари - толку брчки

Пушењето не само што го поттикнува појавувањето на брчки на лицето, туку и влијае на промената на боја на кожата, и тоа по цело тело објавено е во една нова студија. Била испитувана кожата која е инаку заштитена од сонце и откриле дека бројот на цигари испушени во текот на денот како и бројот на години колку што таа личност пуши, се тесно поврзани со степенот на оштетување на кожата - објаснува лекарката Јоланда Хелфрих, која ја водела студијата,
Таа додаде дека учесниците во студијата кои се постари од 65 години имале значително поизразени брчки од непушачите. Истото е забележано и кај испитаниците со старосна граница помеѓу 45 и 65 години.
Истражувањето било спроведено на 82 лица, пушачи и непушачи на кои им биле испитувани внатрешниот дел од нивните раце.
Годините на испитаниците варирале од 22 до 91 година. Кога кожата е изложена на сонце со текот на времето ја менува бојата во бледо жолта и се брчка, но со пушењето процесите драстично се забрзуваат и интензивираат.
cigara_%20i_ruzhni%20zubi.jpg

Pusenjeto ova posenjeto ona,covek vo denesno vreme mora da ima nekoj porok.

Neznam kolku e tocno zato prasam
Ronhil MENTOL ILI BLACK DEVIL VANILA predizvikvele STERELITET???

Сум слушнал дека сите цигари шо се ментол, независно ронхил или не знам кои други предизвикувале, е сеа мање више, примарно рак на плуќа се добива а тоа околу стерилитетот е ништо во споредба со ова гадново ракче :)

Ништо не праам од овие работи чист сум јас. Иначе спортист сум :)

Колку сакам на секој испушен цигар животот да се намалува за 2 год. Да се научат на памет!

Цигарите т.е. тутунот како да е проклетство од Индијанците.
Кој пушел може да се одвикне ако сака, но кога ќе помислам колку убаво оди цигара со ладно пиво или нешто жестоко... Откажување и од пиење значи. :(

Цигарите т.е. тутунот како да е проклетство од Индијанците.
Кој пушел може да се одвикне ако сака, но кога ќе помислам колку убаво оди цигара со ладно пиво или нешто жестоко... Откажување и од пиење значи. :(

Има многу добро неуробиолошко објаснување зошто кога се пие алкохол се пуши повеќе.
ИнакуЦигарите се дефинитивно и легална дрога и отров.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom