Fringe
Скитник низ паралелни светови
- Член од
 - 24 септември 2011

- Мислења
 - 7.898

- Поени од реакции
 - 3.006

Кога некој е незадоволен од нешто и се употребува како бутур тие односно лошо тиеБутур како точно ке се преведе или протолкува !?!?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кога некој е незадоволен од нешто и се употребува како бутур тие односно лошо тиеБутур како точно ке се преведе или протолкува !?!?
jac го знам и како ако некој е болен на пример и преувеличува колку му е тешко ,тогаш викаат "бутур не му е ".[DOUBLEPOST=1415913501][/DOUBLEPOST]Кога некој е незадоволен од нешто и се употребува како бутур тие односно лошо тие
А не е некој турцизам зборов !?!?бутур
мн. бутури
Вид збор: Именка, машки род
Болест кај коњите со кашлање.
Јас го знаев само изразот „бутур ти е“, немав поим што точно значи бутур.
А не е некој турцизам зборов !?!?
 objasnenie: od onamu od kaj so vadime gasovi e pod toa sto se mae vo gakjite hahaha se zgaziv koga go slusnav zborot mi idese trevata u dvorotda si ja ispasam
)Дрман е различно од решето- со покрупни дупки.ДОТЕРАН - добро облечен (наместен)
НАКИТЕН - добро украсен
ПОСТЕЛА - место за спиење
РУБА - облека
СОЧИО - грав
ЛИТО - слабо (тенко)
ДРМАН - решето
С'РАК - долго дрво за чукање ораси костени
ЛИТО си облечен ќе настинеш[DOUBLEPOST=1416293477][/DOUBLEPOST]МЕТНИ ГО - извади го, тргни гоДрман е различно од решето- со покрупни дупки.
Лито-износено.
Еве уште еден чуден збор кој на литературно гласи ,,ореви''ДОТЕРАН - добро облечен (наместен)
НАКИТЕН - добро украсен
ПОСТЕЛА - место за спиење
РУБА - облека
СОЧИО - грав
ЛИТО - слабо (тенко)
ДРМАН - решето
С'РАК - долго дрво за чукање ораси костени
 или по тиквершки ,,ораи''.[DOUBLEPOST=1416300939][/DOUBLEPOST]
Тури го - стави гоЛИТО си облечен ќе настинеш[DOUBLEPOST=1416293477][/DOUBLEPOST]МЕТНИ ГО - извади го, тргни го
ВМЕТНИ ГО - тури го, внеси го
ГОНИ СЕ - бегај, тргни се
ПРОГОНЕТ - избркан
КРЕНАТ - дигнат
СКОРНИ ГО - стани го
Игра со карти?Ајде кој знај?? ТЕПЧИЏАК ??
Беровско говорно подрачје иначе.
Pod prdimaljka.( delcevsko ) - testisiobjasnenie: od onamu od kaj so vadime gasovi e pod toa sto se mae vo gakjite hahaha se zgaziv koga go slusnav zborot mi idese trevata u dvorotda si ja ispasam
)
Веројатно е позајмен од преку граница.Ние немаме некои такви зборови со такво толкување.СТАРОСЛОВЕНСКИ[DOUBLEPOST=1416327474][/DOUBLEPOST]Вајстина - Вистина
ШТЕДЕЊЕ?Ајде кој знај?? ТЕПЧИЏАК ??
Беровско говорно подрачје иначе.