Чудата на Исус: Некомплетна листа

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
Зборувам за чудото а не за писателот. За да покаже дека е бог Исус ја проколнал смоквата оти немаше плодови на неа.
То чудо убедило сигурно некого дека Исус има некоја надприродна моќ во него.

Не ќе е така, ќе да е нешто друго во прашање, а не пустиот заклучок дека смоквата се исушила оти не раѓала плодови. Читај малку повеќе.

Не ќе е така, ќе да е нешто друго во прашање, а не пустиот заклучок дека смоквата се исушила оти не раѓала плодови. Читај малку повеќе.
Се исушила оти Исус ја проколнал
Направил чудо.
Денес за да исушиш дрво (да го повториш чудото) треба кај коренот да му истуриш прегорено масло од колите али во време на Исус кога немаше коли и масла за колите, тоа беше завиден потфат.
Достоен за дивење и вчудоневидување.

„...Нажалост, опет криво...„

Kazano e deka ima uste mnoooogu cuda koi ne se zapisani . Znaes kogas ja prokolnal smokvata ? i vo istiot moment ispagjale lisjata , i se isusila celata ? kako koj znae kolku vreme da bila presecana - bez zivotna ? Samo sakam da kazam kolku e strasno ako Gospod Isus Hristos prokolne :) Odi preklet od mene vo vecniot ogan :) strasno a ? :) nema zezanje so God

„...Нажалост, опет криво...„
Испрај го ... просветли не зошто исус проколнал дрво? ај која велелепна и полна со милост тајна заслужи да еден божји син проколне дрво?

Let 3 kojznae zosto care . Mozebi za da znaeme deka ona so ke se kazi ne krajot - Odete od mene prokleti vo vecniot ogan , ne e samo zaplasuvanje za da na zemjava bideme napateni i cesni . Mozebi kako mal dokaz deka : Mans , vistina vi velam - ke go papate na krajot :) mozebi tokmu zaradi toa . Deka drvata sto nema da dadat plod se secat i se frlaat v ogan , taka ? Lugjeto so nema da odat po patot na Hrista toa ke gi snajde . Taka nesto , ne ? Drzi mesto muabetov :):):) Kako mal dokaz :)

Можи само си ја покажвал силата.
Се фалел.
Ко денес шо билдерите пумпаат мускули а млади деца горат без потреба гуми на асфалтот.
Заради имиџ можи то го направил.

Можи само си ја покажвал силата.
Се фалел.
Ко денес шо билдерите пумпаат мускули а млади деца горат без потреба гуми на асфалтот.
Заради имиџ можи то го направил.

aj sega dobro , mangup se prael za da se iseri narodot i da stravopocit da ima

Исус правел чуда, ама сега од тоа ние немаме ништо, бидејќи пак се умира и смртта не е укината, демек кој се крстел после смртта па ќе биде жив ама за тоа нема гаранција, башка крштевањето е само симболика, Исус рекол по делата ќе ги познаете моите следбеници по тоа што меѓу нив има љубов ( слога) значи тоа е битно, да си помагаме, да се сакаме да бидеме солидарни, ама сега од една страна велат се враќала верата а од друга страна снајди се сам, државата не е дочжна да помага, па исус баш тоа викал помогнете им на сиромасите, нели рекол тешко ботаташ ќе влезе во Рајот нели рекол ако сакаш да си најдобар распродади го имотот и раздели ги парите на сироамси и дојди со мене, значи според мене тоа е најбитната суштина на христијанството, љубовта, слогата, помагањето, солидарноста...а сега испаѓа ништо од тоа, туку се става акцент на тоа дека треба да бидеме грешни оти така се зголемувала милоста божја и дека снајди се сам ... но тоа не е поврзано со правото христијанство, првобитното христијанство било чист анархо-комунизам, еднаквост солидарност и правда, но со тек на време христијанството и воошсто религијата нелогично се поврзува со десница а атеизмот со левица, иако христијанстото како институција е само лицемерие и демагогија бидејќи светот во кој живееме не е во духот на христијанството, туку во духот на профитабилната логика и комерцијализмот...

ЗА ПОДИГАЊЕТО НА ЛАЗАР

Еве нешто што е исфлено од евангелието по Марко...
После "И кога одеа по патот за Ерусалим" па се до "И третиот ден стана" следи:"И дојдоа тие во Витанија, а една жена, чиј брат беше умрел, беше таму. И приоѓајќи таа падна ничкум пред Исус и му рече:Сине Давидов, смилувај се. Но учениците ја прекорија. А Исус налутено отиде со неа во градината каде што имаше гроб и во истиот момент од гробот се зачу гласен вресок. Пристапувајќи Исус го одвали каменот од вратата на гробот. Веднаш влезе внатре каде имаше еден младич, тој посегна и го подигна држејќи го за рака. Младичот погледнувајќи го, го избакна и започна да го моли да биде со него. И кога излегоа од гробот тие отидоа во куќата на младичот, бидејќи овој беше богат. А кога поминаа шест дена Исус му кажа што да прави, вечерта младичот дојде носејќи ленена ткаенина на своето голо тело. И тој остана таа ноќ со него а Исус го учеше за тајните на кралството Господово. А потоа тој повторно отиде на другата страна на Јордан"

Гласниот вресок од гробот зборува дека оној што бил внатре не бил мртов. Тука станува збор за посветување во древните школи на мистерии - за обредната и симболична смрт и повторното раѓање.

Толку од чудото

Батката Саи е само еден од многуте „лажњаци„, кои Христос навреме ни ги најави, кои прават „..чуда во пустина или затворена соба...„

Батката Саи е само еден од многуте „лажњаци„, кои Христос навреме ни ги најави, кои прават „..чуда во пустина или затворена соба...„

... За разлика од Исус кој правеше чуда во пустина или затворена соба...

Исус правеше чуда за да ја покаже својата Божја природа и моќ.
А која е целта на чудата од Саи Баба, кога кутриот, е обичен смртник?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom