Divider
Seraphim
Betty Boop!
Fasting?
Well, here we go again:
Супа од печурки
Состојки
Послужете го веднаш, допдека е топло, со прикладна музика.
Се консумира со:
Fasting?
Well, here we go again:
Супа од печурки
Состојки
- 4 супени лажици несолен маргарин (Омега 3)
- 2 шољи сецкан кромид
- 500 гр свежи печурки, сецкани
- 2 кафени лашички сушен копар
- 1 супена лажица црвен пипер
- 1 со 1 ½ супена лажица соја сос
- 2 шољи бистра пилешка супа (или вода од сварена кокошка)
- 1 шоља млеко
- 3 супени лажици брашно тип 500
- 1 кафена лажичка сол
- 1 кафена лажичка лут црвен пипер (чили во прав или кајен пипер)
- Црн пипер (по желба)
- 2 кафени лажички сок од лимон
- 1 кафена лажичка сок од зелен лимо (лајм)
- 1/4 шоља ситно цецкан магдонос
- 1/2 шоља кисела павлака (полномасна)
- Во длабок и голем сад стопете го маргаринот на средно силен оган. Сотирајте (пропржете со мешање) го кромидот во врелиот маргарин отприлика 5 минути, додадете ги печурките и продолжете да ги мешате уште 5 минути. Додадете го копарот, црвениот пипер, соја сосот и пилешката супа. Намалете го оганот, покријето го садот и оставете да се вари на тивок оган најмалку 10-15 минути.
- Во посебен сад изматетего мелкото со брашното. Потоа додадете го во супата и убаво промешајте додека не се претвори во еднолична маса. Повторно покријте го садот и вратете го на оганот уште 15 минути. Повремено мешајте за да не загори.
- на крајот, додадете ги солта, црниот пипер, сокот од лимон и зелен лимон, магодносот, киселото млеко и лутипт црвен пипер (чилито во прав или кајен пиперот). Вратете го садот на оганот, оставете го уште 3-5 минути, без да зоврие, повремено промешајте ја смесата.
Послужете го веднаш, допдека е топло, со прикладна музика.
Се консумира со: