Чорби и супи

  • Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
114
Чкембе чорба на итал. начин

- 500 гр. наполу сварено чкембе
- 500 гр. прокељ
- 50 гр. чадена сланина
- 200 гр. праз
- 5 моркови
- 1 главица кромид
- 1 пар чадени колбаси
- корен и листови од целер
- свеж босилок
- рендано сирење
- 1 кафена лажица сув рузмарин
- 1 кафена лажица ким
- 3 домати
- 1 говедска коцка за супа
- 200 мл. црвено вино
- оцет
- масло за јадење
- сол и црн пипер


Наполу свареното чкембе на даската за сечење го сечкаме на парчиња. Празот го сечкаме на половина по должина, а потоа на парчиња. И морковите ги сечкаме на половина по должина, а потоа на полукругови. Главицата кромид ја сечкаме. Сланината ја сечкаме на коцки. Коренот од целер го сечкаме на парчиња. Листовите целер заедно со рачките ситно ги сечкаме. Доматите ги сечеме на половина. Им ги отстрануваме рачките. Потоа ги сечкаме на коцки.
Во тенџере ги ставаме парчињата чкембе. Во тенџерето налеваме вода. Го ставаме тенџерето на оган. На оган ставаме и тава за пржење. Во тавата ја ставаме исечканата сланина. Додаваме масло за јадење. Мешаме за време на пржењето. Откако сланината ќе се испржи во тавата го додаваме исечканиот кромид.
На оган ставаме уште едно тенџере и во него налеваме вода. Во тенџерето ја додаваме коцката да се вари супа. Откако кромидот ќе омекне во тавата ги додаваме сечканите моркови. Мешаме за време на пржењето. Во тавата ги додаваме и коренот од целер и исечканиот праз. Тенџерето со свареното чкембе го тргаме од оган. Содржината од тенџерето ја истураме во цедалка. Плакнеме со студена вода. Тавата ја тргаме од оган.
На оган ставаме тенџере и во него маслиново масло да се загрее. На загреаното масло го ставаме исцеденото чкембе да се пржи. По кратко време во тенџерето го додаваме прокељот. Ги додаваме и доматите. Колбасите ги сечкаме на коси кругови.
На даската за сечење кимот ситно го сечкаме. И рузмаринот ситно го сечкаме. И босилокот ситно го сечкаме. Содржината од тавата ја претураме во тенџерето на оган. Промешуваме. Со црпалка во тенџерето налеваме од супата од коцка. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Во тенџерето го налеваме црвеното вино. Ги додаваме зачините и магдоносот. Оставаме да се вари еден час на тивок оган. Го тргаме тенџерето од оган. Со црпалка чкембе чорбата ја вадиме од тенџерето и ја ставаме во чинија. На чинијата ги сервираме и парчињата варен компир. Украсуваме со листови спанаќ. Врз чкембе чорбата наросуваме рендано сирење.
 
na bilo koj nachin, chkembe chorba e gadna chorba.
 
Чорба од грашок и пилешко


- 500 гр. пилешко бело месо
- 300 гр. грашок
- 1 главица кромид
- 1 лажица брашно
- копар
- масло за јадење
- сол и црн пипер


Во тенџере на оган ставаме масло да се загрее. На даската за сечење главицата кромид ситно ја сечкаме. На загреаното масло го ставаме исечканиот кромид да се пржи. Пилешкото месо го сечкаме на коцки. Посолуваме . Наросуваме мелен црн пипер. Промешуваме со рака. Откако кромидот ќе омекне и пилешкото месо го додаваме во садот да се пржи. Мешаме за време на пржењето. Потоа во тенџерето го додаваме и грашокот. Налеваме вода. Оставаме да се вари додека грашокот не омекне.
Во тенџерето налеваме уште вода. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Додаваме копар. Со црпалка ја промешуваме чорбата. Ја ставаме на оган уште еднаш да зоврие.
Започнуваме со подготовка на запршката. Во друго тенџере на оган ставаме масло да се загрее. Додаваме брашно. Мешаме додека брашното се пржи. Го тргаме тенџерето од оган. Мешајќи со црпалката во тенџерето со чорбата ја додаваме запршката. Откако и чорбата со запршката ќе зоврие го тргаме тенџерето од оган. Со црпалка ја вадиме чорбата од тенџерето и ја ставаме во чорбалок. Украсуаваме со тенки полукругови лимон и гранче магдонос на средината на чинијата. Чорбалокот го ставаме на плитка чинија врз салфета.
 
Gizo напиша:
na bilo koj nachin, chkembe chorba e gadna chorba.

пер и јас не ја јадам.. ми се лошит :( ама има некој што многу ја јадет.. зато напишав рецепт:))
 
Чорба од печурки


- 200 гр. шампињони
- 200 гр. буковка
- букова сол
- рузмарин
- путер
- сол и црн пипер


На даската за сечење на четвртинки ги сечкаме шампињоните. На оган ставаме една тава и во неа ставаме путер да се растопи. Во тавата ги додаваме парчињата буковка, а потоа и парчињата шампињони. Промешуваме и ги оставаме печурките да се пржат. Потоа печурките ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Уште еднаш промешуваме. Во тавата на оган налеваме вода. Две лажици брашно ги размешуваме со студена вода и ги додаваме во тавата непрекинато мешајќи. Во тавата додаваме 1 лажица зачин Ц и 1 лажица букова сол. Уште еднаш промешуваме и оставаме уште кратко време да поврие за да се згусне чорбата. Ја тргаме чорбата од оган и со црпалка сервираме во длабока чинија.
 
Телешка супа со кнедли од гриз


- 400 гр. јунешка месо со коска
- 80 гр. путер
- 1 корен од целер
- 1 корен од пашканат
- 1 главица кромид
- гриз
- 1 јајце
- 1 домат
- 1 говедска коцка за супа
- 2 моркова
- масло за јадење
- сол и црн пипер

Во тенџере на оган со вода го ставаме месото да се вари. Го поклопуваме со капак и оставаме 20- тина минути да се вари. Во меѓувреме на даската за сечење коренот од пашканат го сечкаме на покрупни коцки. Истото го правиме и со коренот од целер и ги ставаме парчињата во сад настрана. На ред се морковите, и нив ги сечкаме на парчиња и ги собираме во сад настрана. На доматот му ја отстрануваме рачката и го лупиме со остар нож. И излупениот домат го ставаме во сад настрана.
По 20- тина минути месото од тенџерето го ставаме на чинија. Потоа водата во која се вареше месото ја истураме. Тенџерето го плакнеме и повторно го налеваме со вода. Оваа постапка се вика бланжирање и се прави за да добиеме бистра супа.
Тенџерето со вода повторно го ставаме на оган и месото повторно го ставаме во тенџерето. Во тенџерето ги додаваме морковите, пашканатот, целерот и говедската коцка за супа.
На даската за сечење кромидот го сечеме на кругови и ги ставаме на скара да се печат. Содржината во тенџерето ја посолуваме и зачинуваме со мелен црн пипер. Во тенџерето го ставаме и излупениот домат. Парчињата кромид на скарата за време на печењето ги превртуваме.
Откако ќе се испечат ги тргаме од скарата и ги ставаме во тенџерето на оган. Тенџерето го поклопуваме со капак и оставаме да се вари 40- тина минути.
Во меѓувреме во садот за матење ставаме путер. Го вклучуваме миксерот и матиме додека путерот не стане пенест. Посолуваме, додаваме едно јајце и повторно матиме. Кога смесата ќе се соедини го додаваме гризот. Мешаме со дрвена лажица. Содржината во садот ја наросуваме со мелен црн пипер. За да ја добиеме потребната густина за кнедли додаваме од гризот и промешуваме.

По 40- тина минути го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса. Месото го вадиме од тенџерето и го ставаме на даската за сечење. Зеленчукот од тенџерето низ цедалка го процедуваме во поголем длабок сад, а потоа и целата содржина.
Месото го сечкаме на ситни парчиња. Коската од месото ја отстрануваме. Во садот со супата го ставаме исечканото месо. Зеленчукот го ставаме на даската за сечење, а супата со месо ја претураме во тенџере. Тенџерето го ставаме на оган да се вари. Потоа зеленчукот ситно го сечкаме, освен доматот и кромидот кои ги отстрануваме. со лажичка формираме кнедли и ги ставаме во тенџерето да се варат со зеленчукот.
Кнедлите ги формираме додека не ја потршиме целата смеса. Тенџерето го покриваме со капак и оставаме да се вари 10-сетина минути.
Откако кнедлите ќе се сварат и ќе омекнат, го тргаме тенџерето од оган и содржината ја претураме во чорбалок.
Од чорбалокот телешката супа со кнедли и гриз ја претураме во жинија за сервирање. Декорираме со гранче магдонос.
 
Чорба од костени

Состојки:

- 200 гр. варени костени
- 300 гр. телешко месо
- 1 корен од целер
- 2 лажици павлака
- 2 моркова
- 1 лажица брашно
- 1 јајце
- 100 мл. млеко
- масло за јадење
- сол и црн пипер

Подготовка:

Морковите ги сечкаме на половина по должина, а потоа на полукругови. Во тенџере на оган ставаме масло да се загрее. Коренот од целер го сечкаме на коцки. Парчињата моркови и целер ги пржиме на загреаното масло. Месото го сечкаме на коцки. Парчињата месо ги додаваме во тенџерето. Промешуваме. Варените костени ги сечме на половина и со лажица го одделуваме плодот од лушпата. Откако месото ќе порумени во тенџерето го додаваме брашното. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Промешуваме. Во тенџерето налеваме околу 700 мл. вода. Излупените костени низ цедалка со лажица ги пасираме во поголем длабок сад. Пасираните костени ги додаваме во тенџерето на оган. Ја промеШуваме чорбата со црпалка. Јајцето го кршиме и ја делиме белката од жолчката. Жолчката ја ставаме во подлабок сад. Ја матиме со жица за матење. Во садот ја додаваме павлаката. Мешаме со жицата. Тенџерето со чорбата го тргаме од оган. Мешајќи со жицата во садот додаваме млеко. Со жицата мешаме во тенџерето со чорбата и ја додаваме смесата од жолчка, павлака и млеко. Со црпалка чорбата ја вадиме од тенџерето и ја ставаме во чорбалок.
 
Чорба од мелено месо


- 250 гр мелено телешко месо
- 1 главица карфиол
- 1 тиквичка
- корен од целер
- 1 излупен компир
- 100 гр замрзнат грашок
- 200 мл павлака
- 1 лажица зачин Ц
- магдонос
- масло за јадење
- сол и црн пипер


На тиквичката и ја отсекуваме рачката. Ја лупиме тиквичката. Коренот од целер го лупиме. Потоа го сечкаме на коцки. И тиквичката ја сечкаме на коцки. На исти такви коцки го сечкаме компирот. На карфиолот му ги отстрануваме листовите. Потоа карфиолот го сечкаме на парчиња. Исежканиот карфиол го ставаме во поголем длабок сад. Го сечкаме магдоносот. Во тенџре налеваме вода. Го ставаме тенџерето на оган. Во тенџерето ги ставаме карфиолот, целерот, тиквичката, компирот, грашокот и магдоносот. Во тенџерето додаваме зачин Ц. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Додаваме масло за јадење. ПромеШуваме со лажица. Го покриваме тенџерето со капак. Оставаме да се вари додека зеленчукот не омекне. Го тргаме тенџерето од оган. Содржината од тенџерето ја истураме во цедалка. Исцедениот зеленчук го ставаме во блендер. Во блендерот додаваме од водата во која се вареше зеленчукот. Го затвораме блендерот со капак и го вклучУваме. Измиксаната смеса ја враќаме во тенџерето со водата во која се вареше зеленчукот. Две црпалки од чорбата вадиме од тенџерето и ставаме во подлабок сад. Во садот го додаваме меленото месо. Гмечиме и мешаме со вилушка. Додаваме уште од чорбата. Повторно мешаме со вилушка. Содржината од длабокиот сад ја додаваме во тенџерето на оган. Мешаме со црпалката. Вадиме една црпалка од чорбата и ставаме во подлабок сад. Во садот ја додаваме павлаката. Мешаме со жица за матење. Непрекинато мешајќи со жицата за матење, во тенџерето на оган, ја додаваме размешаната павлака. Промешуваме. Потоа со црпалка ја претураме чорбата од тенџерето во чорбалак. Чорбата од мелено месо ја украсуваме со кругови масло. Врз чорбата наросуваме мелен црн пипер.
 
Чорба од школки

- 400 гр. Исчистени школки
- 1 морков
- брашно
- 1 главица кромид
- 1 корен пашканат
- пооловина корен од целер
- цимет
- 200 гр. Спанаќ
- мааслиново масло
- сол и црн пипер


Земаме едно тенџере со вода и во него ги ставаме главицата кромид, морковот, коренот од пашканат и од целер и школките. Во тенџерето додаваме маслиново масло и го ставаме на оган. Маслиновото масло има бројни карактеристики значајни за човечкото здравје, затоа и ние го користиме. Го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се вари. Откако зеленчукот и школките ќе се сварат го тргаме тенџерето од оган. Содржината од тенџерето ја процедуваме низ цедалка. Тенџерето со вода повторно го враќаме на оган, а зеленчукот и Школките ги плакнеме со вода. Пашканатот и кромидот ситно ги сечкаме и ги ставаме во тенџерето на оган. Потоа го сечкаме морковот и го додаваме во тенџерето. На ред е целерот, ситно го сечкаме и го додаваме во чорбата што врие. На крајот ги додаваме школките од цедалката. На оган ставаме една тава за пржење, а во неа ставаме маслиново масло. Откако маслото ќе се загрее во тавата додаваме 2 лажици брашно. Во тенџерето во кое се вари чорбата додаваме 1 дл. Бело вино. Запршката од маслиново масло и брашно ја промешуваме за да не загори. Откако запршката ќе добие златно-жолта боја ја додаваме во чорбата.
Во чорбата ги додаваме листовите спанаќ, посолуваме и зачинуваме со мелен црн пипер и една лажичка цимет. Ја промешуваме чорбата и во неа додаваме сок од половина лимон. Го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса. Со црпалка чорбата од тенџерето ја претураме во чорбалок. Врз чорбата наросуваме ситно сечкан магдонос и уште малку цимет. Од чорбалокот со црпалка готовата чорба од школки ја сервираме во чинии за супа.
 
bItCh da si ziva i zdrava so receptive...jas sum bolen po corbi, ama manjak sum so recepti koga ne e zena mi tuka podolgo vreme gastritis fakam :lol: :lol: sega sum top za 1-2 nedeli so corbi i supi...fala ti :wink:

Inaku zaboraviv da prasam, vo supata od pecurki, toa vtoroto 200 gr bukovka mislis na pecurka bukovka taka?Ako e taka nisto ne praime :(
 
Да, на печурка.. жал ми е :?
 
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Крем чорба од карфиол и брокула


Потребни состојки:


- 1 главица карфиол
- 500 гр. брокула
- 3 парчиња сув леб
- 100 гр. путер
- 2 јајца
- 200 мл. павлака
- магдонос
- 80 гр. брашно
- 3 чешниња лук
- 1 кафена лажица шеќер
- мелен бел бибер
- рендано морско оревче
- 200 мл. бело вино
- масло за јадење
- сол


Подготвока:


Главицата карфиол ја разлистуваме на цветови. Цветовите карфиол ги ставаме во тенџере. Во тенџерето налеваме вода и го ставаме на оган. На брокулите им ги отсекуваме кочаните и ги ставаме во друго тенџере. Во тенџерето налеваме вода и го ставам на оган. Ги покреиваме тенџерињата со капак и оставаме карфиолот и брокулата да се варат. Сварените брокули ги вадиме од тенџерето и ги ставаме на чинија. И сварениот карфиол го вадиме од тенџерето и го ставаме на чинија.
Лебот го сечкаме на коцки. На оган ставаме тава за пржење и во неа масло да се загрее. На загреаното масло ги ставаме парчињата леб да се испржат. Постојано мешајќи ги пржиме парчињата леб додека не поруменат. Испржениот леб го ставаме на чинија.
На оган ставаме друга тава и во неа го ставаме путерот да се растопи. На загреаната мрснотија го ставаме брашното да се пржи. Во тавата додаваме и масло за јадење. Откако брашното ќе се испржи во тавата со црпалка додаваме од водата во која се вареше карфиолот. Продолжуваме да мешаме со жица за матење. Посолуваме. Ја тргаме тавата од оган. Во блендер го ставаме сварениот карфиол. Додаваме од водата во која се вареше. Измиксаниот карфиол од блендерот го ставаме во тенџере. Потоа во блендерот ја ставаме брокулата и ја миксаме. Измиксаната брокула ја додаваме во тенџерето. Го ставаме тенџерето на оган. Во тенџерето додаваме од течноста во која се вареше зеленчукот. Посолуваме. Додаваме рендано морско оревче и рендан бел бибер. Мешаме со црпалката. Додаваме уште од водата во која се вареше зеленчукот. Чешнињата лук ситно ги сечкаме.
На оган ставаме тава за пржење и во на масло да се загрее. На загреаното масло го ставаме исчканиот лук да спржи. Мешаме за време на пржењето. Испржениот лук и маслото од тавата ги додаваме во чорбата. Магдоносот ситно го сечкаме. Исечканиот магдонос го додаваме во тенџерето. Во тенџерето9 ги додаваме шеќерот и белото вино. Мешаме со црпалката. Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките. Жолчките ги додаваме во садот со павлаката. Мешаме со жица за матење. Во садот додаваме малку вода. Продолжуваме да мешаме. Во тенџерето го додаваме претходно подготвениот бешамел сос. Мешаме со жица за матење. Со црпалка чорбата ја ставаме во чорбалак. Во чорбалокот додаваме 2-3 лажица од павлаката со жолчки. Мешаме со жицата. Потоа во чорбалокот ги додаваме претходно испржените парчиња леб. Украсуваме со цветови карфиол и брокула.

[/FONT]
 
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Крем супа од домати



Потребни состојки:


- 1 домат
- 2 лажици доматно пире
- 1 кафена лажица црвен пипер
- 1 главица кромид
- 1 лажица путер
- 2 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 100 мл. хопла
- 1 пилешка коцка за супа
- 2 ловорови листа
- сол и црн пипер

Подготовка:


На доматот му ја отстрануваме рачката и го лупиме. Излупениот домат го сечкаме на коцки и го оставаме во сад настрана. Во тенџере на оган ставаме масло да се загрее. Главицата кромид ја сечеме на половина. Едната половина ја ставаме во тенџерето на оган. Го додаваме шеќерот. Пржиме со постојано мешање додека шеќерот на добие светло кафена боја. Во тенџерето го додаваме исечканиот домат и промешуваме. Додаваме една лажица путер и промешуваме. Ги додаваме и ловоровите листови и црвениот пипер. Во другото тенџере со зовриена вода на оган ја ставаме Кнор коцката за да се свари супа. Во првото тенџере го додаваме доматното пире, а потоа додаваме од супата. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Промешуваме. Во садот со брашно додаваме малку ладна вода и го размешуваме брашното со жица за матење. Со постојано мешање размешаното брашно го додаваме во супата од домати, за да ја добие потребната густина. Вариме околу 5 минути постојано мешајќи. Готовата крем супа од домати низ цедалка ја процедуваме во друго тенџере. Со црпалка од супата од тенџерето ставаме во чинија за супа. По вкус крем супата од домати може да ја украсити со хопла, која со помош на чепкалка ќе ја декорирате во форма на пајакова мрежа.
[/FONT]
 
Чорба од блитве

corba_blitva.jpg


САСТОЈЦИ


1,5 литра пилеће супе
2 везе блитве
1 главица црног лука
1 шољица млека
1 шољица киселе павлаке
2 јајета
уље
со и бибер НАЧИН ПРИПРЕМЕ

Ситно насецкајте лук, па га ставите да се пржи на врелом уљу. Додајте ситно насецкану блитву и налијте супом. Посолите, поклопите и пустите да се кува пола сата. Готову супу оставите да се прохлади. Умутите јаја с млеком и павлаком, па додајте чорби и промешајте.
 
Бела чорба с млеком

bela.jpg


САСТОЈЦИ



1 литар пилеће основе за супу
1 струк празилука
1 главица целера
1 главица црног лука
мало ђумбира
2 кашике киселе павлаке
3 dl млека
со, бибер, зачин
уље

НАЧИН ПРИПРЕМЕ


Ситно насецкајте црни лук и празилук, па их заједно пропржите на загрејаном уљу. Повремено доливајте супу и, уз мешање, оставите да се све лепо продинста. Целер и ђумбир насецкајте на коцкице, па и њих додајте луку. Зачините по укусу, долијте остатак супе и оставите да се кува пола сата. Размутите павлаку у млеку, па је додајте готовој чорби. Украсите ситно насецканим першуном.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom