Чичковски фрази! :)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.100
Веб-сајт
www.kajgana.com
Кои се најупотребуваните фрази на просечниот Македонец на возраст над 40 години? Изречици кои се вртат пред кооперација, на клупи, во кафана, на слави...

Ај да ја составиме Кајгана листата на чичковски фрази. Ќе почнам прв, а секој од вас може слободно да дополни. Најинтересните и најавтентичните ќе бидат објавени на насловната на порталот.

- Ај на по една...

- Добра ракијава. Од кај ти е?
- Ми ја носи чоек...

- Абе оргинал е кога ти викам...

- Абе го знам ја него убаво, не ми кажуј...

- Абе ќе средиме работа, немај гајле...

- Имам човек таму...

- На времето...

- Абе генерација сме со него...

- Сега, гасоводот кога ќе го направат...

- Абе сите фабрики ги затворија...

- Што знаеш бе ти...

- Се испокрадоа...

- Прв газда си?

Хахаха брат не знам шо е работава ама ме насмеа...Ги слушам секојдневно...Хмммм нешо друго...Леле ај ќе пишам да слушнам утре некои нови од домашниве...:)

Еееее да беше Тито жив

Ц ц ц значи каква е оваа пепси генерација

Не знаете вие што е тоа војска

Да не бев јас

(ако е рибар) Еееее порано шо риба имаше, сега ова со динамитиве

Треба закон за таквите како вас

Да не ви се игра шах?

Ех, јас на твои години...

Да ти ги имам годините со мојов памет...

Ех, летно време фраерите бркавме Холанџанки... (ова често чичиња од Охрид знаат да кажат:pos: )

Го знам јас татко ти...(следува некоја случка со таткото и човекот кој го кажува тоа, или некој факт за таткото)

Поздрави го (тој и тој) од чичко (тој и тој)

Абе ти наше дете си бил?! Што не се кажеш?

Тогаш Господ шеташе по Земјата...(некои убави времиња со некој муабет за тоа време)

- Нема веќе квалитет, се испорасипаа...

- И така ти викам...

- Значи ова Јапанциве кај отидоа...

- Кај сме имале ние мобилни бе, компјутери...

- Абе кај си смеел така да му речеш... (и почнува да раскажува како професорите или родителите им давале ќутек...)

- Вие мислите така е тоа...

Ах, заборавив, кога раскажува за ракија, обавезно кажува и колку степена е...40, 50...

Кој си ре ти?

Шо мислиш ти? Светот со тебе почна? А? Мислиш ние не бевме деца ко тебе!?

:nikako:

леле по се изгледа тука најповеќе ќе има за пишување:vozbud:...јес! :hehe:

Абе у Југославија све имавме...и на море можевме да идеме

Има време за тебе...

У кумунизмот....

- Е, деца, деца....
- Не шетајте голи, ќе фатите реума...
- Во наше време немаше компјутери, дигитрони, моравме за се да мислиме (ова е делот каде бараат сожалување, а сега доаѓа делот кога наеднаш се наоѓаш во групата на глупите) а вие денес не знаете 2 и 2 да соберете без тоа штракалата.

Хахахахаа, и у нас е суштата работа :-) Даже и виц има -

Двама пенсионери седjат на припек в парка, гледат момите и си приказват:

- Наборе, ти помниш ли навремето когато бехме млади, как гонихме момите...
- То и други работи вршихме, ама што беше...?

(п.с. ако не знаете што е "набор" - това е годината когато мажот става на 18 годин и требва да отиде во воjската - аналогично е на "генерациjа")

Е, темава ми дојде како сол на рана.
За да биде доловен муабетот суштински, ќе напоменам дека:

МРАЗАМ КОГА ТАКСИСТ МИ ЗБОРУВА ДОДЕКА МЕ ВОЗИ.

фала...

И да, вчера си влегувам јас во такси, и мислам дека го трефнав најзборлестиот таксист во градот. Марфи Гад блес ју. Цел пат не се затна, а од бурекот кој го изеде ми останаа само трошките. Убаво ми рече да си врзам у крпче што ми кажал...
Идемо:

-У мое време немало мое - твое. Ако јас имам леб, а другар ми нема, тоа било сТрамота да не го поделам. Јас да го изедам?! Па бог да чува ќе ме раскостат!

-Да не дозволуваш некој сељак да биде над тебе. Јас сум стар скопјанец, од Маџар Маало, од најстаро маало во Скопје. И никогаш не сум дозволил некој провинцијалец да ме надмашува. Не купија и нас и државава и све!

-Денес вие омладинава сте побудалеле. Кај имало у наше време испадање надвор, па пиење па ова па она? Мие сме биле фудбалери! Цела Југославија сме ја прошетале со фудбал! А не вие сега со тоа компјутерите по цел ден со нив навечер идете до ниедно време надвор, сте закоравиле.

-У наше време се искачаше пред Ванила и у чаршија, и сите бевме таму, од старо до младо, богато и сиромашно! А не сега, се дрогате таму по дискотеки, џоинзи пушите.

И да, легендарното:

-Кога идеш на диско, сокчето пред тебе да го отворат!

Ќе му кажев да не беше татко му....Тој цело време го турка:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom