Честит Рамазан, Рамазан Бајрам, Бајрам

• Креатор на темата Креатор на темата SWEDEN
  • Време на започнување Време на започнување
Само тањичка убаво си кажа, рамазан скоро помина, на вас сеа ви текна :) ама ај, болје икад него никад, и тоа особено од Свидн.

Рамазан, и Рамазан Бајрам се 2 различни работи.
Првото е месец според исламски календар, во кој се пости.
Второто е празник од 3 дена, веднаш после Рамазан (затоа се вика Рамазан Бајрам) кој што се слави тоа што месец дена се постело, и се чистела душата. И да, бујрум на баклава. :)

Не сум знаела дека се честита за Рамазан.
Ама ајде, со лесно нека ви поминат останатите денови од постот.

Следната година ќе ве фати летото ептен, па да се надеваме дека нема да е премногу жешко (како годинава) кога ќе почнете со постот. Колку што знам, ни вода не смее да се пие додека се пости, така?

Не си знаела дека се честита Рамазан...оти така е :) Али ај да не рушам мерак, башка од Свидн е...ептен значи.

Иначе да, догодина 12 дена унапред ќе се премести, па ќе фати топлина. Исто така во право си дека не се пие вода, не се пуши буквално си само на воздух. Дури и "грешни" мисли се забранети. (јас не глеам ништо грешно у цура со g-string)

Ух, на горештини без вода... Ај тие што ќе се дома некако ќе се ладат, ама потешко ќе им биде на тие кои одат на работа.
Ама, здравје, се издржува се` ако се има волја:)

Јас колку шо разбрав за 9 дена е празникот за честитање :)
Сте подраниле...ама ако!

Честит празник!

И со исаф со баклавата и со кадаифот! :))

Епа ја се изнапраќав пораки на колешките :pos2::kesa:, како и да е имам баклава заслуга на некој на претходната страна кој имаше напишано нешто на албански :wink: што ли пишував? :pos2:

Како и да е, нека ви е весел празникот и со убаво да ви поминат постовите.

Абе уште не е време за чеституењне сега се пости па за од прилика недела две е празникот ја таке мислим нека ме коргираат верниците од муслиманска вероисповест ако грешим

"Сељам алејкум." ова го имаше пишано на претходната страна RYMZ ама ај нека го преведе некој, како и да е ја заработив баклава порано или подоцна :kesa:

Честит празник. А иначе ко што јас имам јас разбрано, х'селам алејкум нeма директен превод на македонски, но на една серија што ја гледав беше преведена како "May God's peace be with you".

Sellam alejkum do site
малце лексика и едукација

selam, -áma (sŕlām) (ar.) < tur. selâm < ar. sälām = pozdrav; spas; mir, smirenost.
знаци за зборот selam кој потекнува од арапски ќе кажеме дека значи поздрав спас мир смиреност
зборот selam во следниве форми попретен со други има значење
selam alējk! selam alējć! selam alēć! нека е селам , нека е спас нека е мир нека е смиреност ти испраќам селам те поздравувам
sellam alejkum! selam alejćum! selámun alejkum! selámun alejćum! selam alejkum! eselamu alejkum! - ima značenje: нека е селам , нека е спас нека е мир нека е смиреност ти испраќам селам те поздравувам во овие облици се пиѓува мала буква „с“
Sellam alejkum! Selam alejćum! Selámun alejkum! Selámun alejćum! Selam alejkum! Es-Selamu alejkum! - има значење нека е божји мир, нека е божји спас нека е божја смиреност
и ви испаќам божја смиреност
во овиј случај се пишува голема с
поздравот е глвно арапски и го користат од сите религии
ама со исламско потекло

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom