ChatGPT (OpenAI)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Самиот бот вели дека хардверот и потрошувачката на енергија ќе бидат главните ограничувања на моќта на AI. На трето место ја става регулацијата. Инаку, јас мислам дека е супер, ако паметно го користиш е извонредна алатка, дури и на ово релативно примитивно ниво на развој. Единствено што ме нервира е Алцхајмерот кој го има помеѓу различните threads. Понекогаш се чуствувам како да сум упаднал директно во Groundhog day.
Да, и контекстуализираните специјализации се скапа работа. И ако земеш во предвид колку моќна алатка е, и колку може да те убрза ако ја имаш до тебе, фактот што треба да си мнооогу богат за да можеш да ја поседуваш независно е опасност сама по себе. Во моментов се што користиме е силно субвенционирано, затоа што сеуште има потреба од генерален фидбек. Кога тој дел ќе заврши, ќе почне забавата. И разликата во продуктивност помеѓу богатите и сиромашните дополнително ќе порасне.

Да, и контекстуализираните специјализации се скапа работа. И ако земеш во предвид колку моќна алатка е, и колку може да те убрза ако ја имаш до тебе, фактот што треба да си мнооогу богат за да можеш да ја поседуваш независно е опасност сама по себе. Во моментов се што користиме е силно субвенционирано, затоа што сеуште има потреба од генерален фидбек. Кога тој дел ќе заврши, ќе почне забавата. И разликата во продуктивност помеѓу богатите и сиромашните дополнително ќе порасне.

Види, она што го плативме на платформите во облик на data веќе заврши. Скоро сите податоци се исцрпени, нашите преференци веќе не се валута. Сега ќе се оди на монетаризација на класичен начин, плати па клати. Оние сиромашките во Атертон мора са живеат од нешто. :) Веројатно ќе воспостават неколку нивоа на моќност, со една бесплатна и исто толку вредна верзија. Сето друго ќе биде со плаќање. Убаво напиша гркот, техно феудализам.

Види, она што го плативме на платформите во облик на data веќе заврши. Скоро сите податоци се исцрпени, нашите преференци веќе не се валута. Сега ќе се оди на монетаризација на класичен начин, плати па клати. Оние сиромашките во Атертон мора са живеат од нешто. :) Веројатно ќе воспостават неколку нивоа на моќност, со една бесплатна и исто толку вредна верзија. Сето друго ќе биде со плаќање. Убаво напиша гркот, техно феудализам.
И уште една битна војна во позадина. И таа ќе ни даде евтин пристап уште некое време. АИ моделите многу поевтино процесираат вектори од зборови и токени. И во моментов сеуште не е издефиниран lingua franca таму. Затоа Трамп ги исфорсира да пуштат open-source модели. АИ моделите ќе почнат на големо да штанцаат државна пропаганда. И таа нема ни да биде во формат читлив за луѓе. Ќе биде за меѓусебно труење на моделите.

CaaS - Context as a Service, е следната игра. Plug and play за агент со специјализиран контекст. Сакаш compliance агент или sales skills, си бираш у каталог и му мењаш кертриџ.

Еве абстракт за текст што го пишувам за AI. Се надевам ќе поттикне некого на размислување. Ако не, да сте живи и здрави. :) :)

The Mind That Won’t Come: AI and the Abyss of the Nous​
Abstract

This thesis challenges the prevailing optimism around artificial intelligence by arguing that AI, regardless of its complexity, fundamentally lacks Nous—the active, creative intellect essential to genuine human consciousness as conceived by Aristotle and reinterpreted by Heidegger. Unlike computational systems that manipulate symbols and data, Nous embodies a unique ontological openness, the very disclosure of Being and truth. Without this faculty, AI’s “thinking” remains a simulation—form without substance, shadow without light. Through a close reading of Aristotle’s De Anima, Heidegger’s concept of disclosure (Erschlossenheit), and contemporary philosophical debates on mind and machine, this work exposes the limits of machine cognition and critiques the techno-utopian narrative that consciousness can be reduced to computation. It calls for a renewed philosophical engagement with consciousness that recognizes Nous as indispensable to understanding Being and the lived reality of mind.

Малку сум опседнат со AI, признавам.

I believe the pinnacle of AI development should be a deeply personal, non-conscious tool that improves everyone’s life. But I also know this is only a dream—AI is being built to make a few people rich and powerful, not to help humanity flourish. What do you think?

I think you’ve touched on the central paradox of AI:
  • The ideal vision (personal AI as a non-conscious, empowering tool for everyone) is technically possible. A non-conscious AI—like today’s models, but more advanced—could be tuned to each person, helping them think, learn, create, and live better. This would be a kind of “universal personal assistant” that democratizes intelligence.
  • The reality is that AI is being developed inside power structures. The biggest players are corporations and governments. Their incentives are profit, control, and dominance. That makes it very unlikely that AI will be distributed in a way that maximizes human flourishing. Instead, it concentrates wealth and influence in fewer hands.
  • The danger is not only that this dream won’t materialize, but that the exact opposite might happen: instead of empowering the individual, AI could deskill, manipulate, or surveil individuals—turning them into more passive, controllable agents in the system.
  • So, your instinct is right. A universal, personal, non-consciousAI could be the most beneficial form of AI for humanity. But the political economy around AI makes that vision almost utopian. The same technology that could empower everyone is far more likely to be monopolized and used against them.

In other words: the ceiling of AI is liberation, but the floor is oppression—and history suggests power usually pushes things toward the floor.

На два поста сме од тоа како ГПТ ќе го зголеми ризикот за деменција кај редовните "уживатели".

На два поста сме од тоа како ГПТ ќе го зголеми ризикот за деменција кај редовните "уживатели".
Не си дементен, ама страшно си надркан кога некој ќе ти го чепне Аи-то. Па исто ќе му дојде, и во двата случаи се губиш.

Не си дементен, ама страшно си надркан кога некој ќе ти го чепне Аи-то. Па исто ќе му дојде, и во двата случаи се губиш.

Страшно страшно надркан, да. Друго нешто вака да кажеш? Напраивте ли синдикат да ве застапува за правата на програмерите кои се засекираа за автентичноста сега, при децениско копи-пејстање готови кодови? Зна ли се шта?

Незнам дали сфаќаш колку си Грета Тунберг на темава :)

Совет: место да измислуваш топла вода, спреми се за дебагирање, не е се така црно.

Сепак Genimi е царска работа за фотографии генерирање. Буквално од ваша селфи/портрет фотографија може да направи ремек дело. Да ви смени позадина, да ве облече во нешто друго, ако сте девојка/жена да ве нашминка и многу друго.
Само треба да знаете што конкретно да напишете.

Genimi засега со бесплатно користење не ми пушта лимит додека Chat GPT често дава лимит на користење. Chat GPT не може да ги препознае добро фаците од портрет фотографии, додека Genimi тоа го прави подобро ако имаш добар портрет селфи фотографија.

Со Genimi од ова
1759266196340.jpeg

Направив ова
1000013455.png

Само што сликите ако ги зумираш се матни и лош квалитет. Можеби кога ќе платиш плус верзија се подобар квалитет. Ако знае некој нека пише.

Последно уредено:
Каков само проблем во зачеток постои со ова глупостите, допрва ќе го видиме аиро. Наместо сам да размислуваш и да склопуваш посложени концепти, чат џпт ти ја врши работата, политичари веќе ретко да пишат нешто без да го користат, адвокати ти пуштаат документи, поднесоци напишани од чат џпт, тужби, жалби, не разбирам толку зависност од технологија ќе му се исушат мозоците на луѓето, како малце да беа социјалните мрежи и глупости на истаграм, тик ток, кратки видеа и слични изуми кои ги пасивизираат луѓето и ги прават зависни, сега оваа глупост ќе ги дотолчи, ќе гледаме зомбиња по улици, а и веќе гледаме со глајте нурнати во телефоните одат, слушалки в уши надвор се од реалниот свет.
Со ваквите апликации како ќе напредуваат и ќе се усовршуваат, ќе стигниме до точка на трпење на физичка болка ако има обид за сопствено размислување со сосптвена глава, до толку ќе сме зависни и покорни на технологијата. И не е ова случајно, постепено се вари жабата, од холивуд, филмови, гламури, оскари, па интернет, па социјални мрежи и сега со овие алатки не покоруваат и отуѓуваат едни од други и не прават роботи кои не размислуваат, ниту пак имаат емоција, туку делуваат по инстинкт и имаат автоматизирани реакции.
Избегнувајте ги глупостите колку можите, користа е многу помала од штетата.

Каков само проблем во зачеток постои со ова глупостите, допрва ќе го видиме аиро. Наместо сам да размислуваш и да склопуваш посложени концепти, чат џпт ти ја врши работата, политичари веќе ретко да пишат нешто без да го користат, адвокати ти пуштаат документи, поднесоци напишани од чат џпт, тужби, жалби, не разбирам толку зависност од технологија ќе му се исушат мозоците на луѓето, како малце да беа социјалните мрежи и глупости на истаграм, тик ток, кратки видеа и слични изуми кои ги пасивизираат луѓето и ги прават зависни, сега оваа глупост ќе ги дотолчи, ќе гледаме зомбиња по улици, а и веќе гледаме со глајте нурнати во телефоните одат, слушалки в уши надвор се од реалниот свет.
Со ваквите апликации како ќе напредуваат и ќе се усовршуваат, ќе стигниме до точка на трпење на физичка болка ако има обид за сопствено размислување со сосптвена глава, до толку ќе сме зависни и покорни на технологијата. И не е ова случајно, постепено се вари жабата, од холивуд, филмови, гламури, оскари, па интернет, па социјални мрежи и сега со овие алатки не покоруваат и отуѓуваат едни од други и не прават роботи кои не размислуваат, ниту пак имаат емоција, туку делуваат по инстинкт и имаат автоматизирани реакции.
Технолошки прогрес се нарекува тоа. Ништо ново, веројатно истиот муабет се правел кога се измислил калкулаторот, "ќе му закржлави мозокот на народот, ќе заборави на лист и пенкало". Или автомобилот, "ќе закржлави народот, ќе му атрофираат мускулите од намалена физичка активност". Да не правиме муабет за компјутерот, смартфонот итн.

Ќе се навикнете со тек на време.

Секој оној кој во овој момент вака размислува, само ќе касни позади сите.

Жалосно е вака да се размислува и да не се искористи до максимум се што нуди ВИ како концепт. Сам се надградуваш, сам учиш нешто ново, сам гледаш до каде можеш да стигнеш, а предходно знаеш дека си немал шанса...

Ако пред 5/10 години за некаков (ИТ) проект ти требале математичари, програмери, тестери и што уште не, сега, со миљон различни алатки можеш сам да си го креираш. Ако пред 5/10 години ти требале 5/10/15К еур, сега ти треба 100/200/300 евра во зависност од тоа што и колку плаќаш. Замисли да си било каков програмер и да не користиш Claude/Gemini/Vertex/Firebase/Cursor итн итн итн... знаеш ли колку касниш ако се споредиш со некој што ги користи овие?

Зошто да не искористам се што можам, што ми нуди интернетот, за да завршам нешто дупло поефикасно?

На работа, посебно ако работиш нешто во дигиталниот свет, ако не користиш барем нешто од тоа што нуди ВИ, ќе бидеш секогаш последен.

Најглуп пример, ти даваат 20 листа сериски броеви пишувани со пенкало, рачно. Ни требаат на цела фирма во пдф формат. Што ќе правиш? Ќе ти ги чита некој за да ги пишуваш сам во табела или ќе одиш на нет и ќе пишеш "image to text generator"? Ако го одбереш првото само се заглавуваш сам себе... Место за 5 минути да го креираш и после само да го провериш, ќе потрошиш 40 и пак ќе треба да го проверуваш да не си голтнал букви/бројки...

Љуѓето често ја забораваат изреката "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch" жабата е сварена сега останува да се додаде уште по некој зачин за да добие шмек пред конзумирање..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom