Чакри

• Креатор на темата Креатор на темата Goddess of Chaos
  • Време на започнување Време на започнување
Постојат многу повеќе од 7 чакри , меѓутоа во различни димензии, за нас недостижни.
А парапсихолошките способности не се толку тесно поврзани со чакрите.
Многу од нас и несвесно можат да ги прочистат чакрите , без да знаат дека тоа го прават.
Секој од нас може да ги отвори сите чакри , меѓутоа неможе секој од нас да биде „видовит“ или пак телепатски да комуницира со некој друг.
Поправи ме ако грешам , меѓутоа мислам дека секој од нас може да ги отвори зар не?

Mислам дека парапсихолошките способности се тесно поврзани со нивото на свест. Затоа што како се подига нивото така почнуваат да функционираат одредени делови од мозокот кои до тогаш не биле ни малку активни.
Но како што кажа многу од нас може да ги прочистат односно активират дел од чакрите без да знаат, и сигурно дека секој може да ги отвори чакрите .
Јас мислам дека секој може да развие парапсихолошки способности,
но мислам дека кај некој може да се појават одредени способности уште со активирањето на 3 чакра.
Додека кај некој друг дури кога свеста ќе се подигне во 5 или 6 чакра.
Но некогаш може да се појави некоја способност во вид на дарба конкретно за видовитоста.

Eve edna dobra meditacija

i uste edna

ova e za balansiranje na cakrite

a ova za aktivacija

Инаку има 12 чакри, не седум. Материјалот не ми е при рака сега, но можам некој друг пат да ти постирам да видиш. Инаку и ова што до сега си го ставил не е лошо, баш интересно е.

Инаку дали постои начин овие центри да се урамнотежат бидејки анализирајки го мојот карактер заклучив дека повеќето од овие центри кај мене или се премногу отворени или затворени.
Инаку некои кои не ми се во рамнотежа ми се допаѓаат како што се бидејки на пример мислам дека шестиот центар ми е премногу отворен бидејки често фантазирам и daydream-ам(не знам како е на македонски) ама не ми смета бидејки според мене така се билда креативност.

Дали знаеме што се чакри?
Чакри се центри на енергија низ човечкото тело.
Всушност, секоја точка од нашето тело претставува извор на енергија, но 7 од нив се сметаат за главни чакри.
Главните чакрите почнуваат на почетокот на 'рбетот и завршуваат на темето на главата, движејќи се по 'рбетната линија вертикално и централно низ телото.
Чакрите лоцирани на долниот дел од телото се нашата инстинктивна страна, високите се менталната.
Нивната функција е да го витализираат физичкиот дел, односно телото, и да помогнат во развојот на самосвеста.
Кога чакрите не се во баланс, и енергиите се блокирани, основната животна енергија на индивидуата ќе биде забавена. Таа ќе се чувствува изморена, депримирана, со многу простор оставен на негативни ставови, страв и сомнежи.
Зборот 'чакра' е произведен од санскритскиот збор што значи тркало.
Се смета дека доколку би било возможно да ги видиме чакрите, би набљудувале енергетски тркала кои континуирано се вртат.
Потеклото им е од индиските Веди, се јавуваат и во кундалини јогата.
За да се работи со нив, треба да се земат како фокус при медитација, постојат многу начини за медитирање на чакрите, при кои техниките за секоја чакра се основаат првенствено на нејзината намена.
А за намените на 7те главни чакри, накратко:

1. Root Chakra - Имаш право да бидеш токму овде
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на страв

2. Sacral Chakra - Имаш право слободно да чувствуваш
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на вина

3. Navel Chakra - Имаш право да дејствуваш
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на срам

4. Heart Chakra - Имаш право да љубиш и да бидеш љубен
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на сожалување

5. Тhroat Chakra - Имаш право да се зборува и да се слуша вистината
Кога е недоволно активна ги поттикнува лагите

6. Third Eye Chakra (популарното трето око) - Имаш право да видиш
Кога е недоволно активна ги поттикнува илузиите

7. Crown Chakra - Имаш право да знаеш
Кога е недоволно развиена поттикнува преголемо приврзување за неважните работи.

Eптем итнересна тема..

Иначе медитирам од скоро и ептем помага. Медитирам така што замислувам во себе како енергијата ми поминува посебно низ секоја чакра. Бидејќи секоја чакра има своја боја замислувам како енергијата(бела светлина) поминува низ моето тело од нозете нагоре.. и прво влегува во првата чакра и излегува менувајќија бојата во црвена... Истото и за другите чакри соодветно на бојата :)

Инаку ме итнересираше дали со вакво медитирање се отвараат чакрите и колку време треба да се отворат за да можеш да медитираш создавајќи заштитен блок околу тебе и слично?
Исто така ме интересира и повеќе да дознаам за космичката енергија и како може да се пренесува кај другите што се на определено растојание од мене? Во кој период под медитирањето може да се прави тоа и слично.. :))

zdravo

nov sum na forumot, ama imam dosta citano i praktikuvano reiki i yoga, i se nadevam deka ke mozam i jas da pomognam vo razjasnuvanjeto na nekoi raboti...
pozdrav

--- надополнето ---

Иначе медитирам од скоро и ептем помага. Медитирам така што замислувам во себе како енергијата ми поминува посебно низ секоја чакра. Бидејќи секоја чакра има своја боја замислувам како енергијата(бела светлина) поминува низ моето тело од нозете нагоре.. и прво влегува во првата чакра и излегува менувајќија бојата во црвена... Истото и за другите чакри соодветно на бојата :)

Инаку ме итнересираше дали со вакво медитирање се отвараат чакрите и колку време треба да се отворат за да можеш да медитираш создавајќи заштитен блок околу тебе и слично? DA SE OTVARAAT CAKRITE, VO STVARNOST TIE SE SEKOGAS(OBICNO)OTVORENI, NO NE FUNKCIONIRAAT OPTIMALNO, DOBRO SI SE SETIL SO ENERGIJATA NIZ NOZETE:) I SO PROMENA NA BOITE, PROBAJ ISTO I NIZ 7 CAKRA OD GLAVATA NADOLU.
Исто така ме интересира и повеќе да дознаам за космичката енергија и како може да се пренесува кај другите што се на определено растојание од мене?( SO MOLITVA SA LICNOSTITE, SO ZAMISLUVANJE NA TOPKA OD SVETLINA, PREKU REIKI SO SIMBOLI ITN, FOTOGRAFIJA, OBLEKA I SL. Во кој период под медитирањето може да се прави тоа и слично..NA KRAJOT OD MEDITACIJATA ...
NAPOMENA...: NE E PREPORACLIVO DA SE POMAGA NA DRUGITE BEZ NIVNA DOZVOLA ILI DOZVOLA NA BLISKITE, ISTO TAKA BI TI PREPORACAL DA SE POMOLIS PRED DA ISPRAKAS NEKOMU ENERGIJA.. I DA SE ZABLAGODARIS OTKAKO KE ZAVRSIS SO SEANSATA.
DOKOLKU IMAS I DRUGI PRASANJA( TAO_VK@yahoo.com)
pozdrav

Mислам дека парапсихолошките способности се тесно поврзани со нивото на свест. Затоа што како се подига нивото така почнуваат да функционираат одредени делови од мозокот кои до тогаш не биле ни малку активни.
Но како што кажа многу од нас може да ги прочистат односно активират дел од чакрите без да знаат, и сигурно дека секој може да ги отвори чакрите .
Јас мислам дека секој може да развие парапсихолошки способности,
но мислам дека кај некој може да се појават одредени способности уште со активирањето на 3 чакра.
Додека кај некој друг дури кога свеста ќе се подигне во 5 или 6 чакра.
Но некогаш може да се појави некоја способност во вид на дарба конкретно за видовитоста.

темава е повеќе за во подфорум мистерии али нема везе

какви парапсихолошки способности ќе развие човекот како што гарантираш-те

дај пример-и од себе или од други .кој во Македонија освен тебе добил такви способости (какви ида се)

Може ли јавно да ги демострираш ?

Не е за у мистери пошто не е мистерија и е позната работа 5000 години најмалку.
А не можеш да се фалиш со чуда затоа што за да се активира не треба да бидеш таков човек(фалбаџија).
А примери имаш со светци и во минатото и исцелители(малку поретко) сега тако звани бајачки.
Ама мегу нив има и некои што користат и кабалистички методи(за бела " магија") како и за црна магија , каде не станува збор за кундалини коил серпент.

темава е повеќе за во подфорум мистерии али нема везе

какви парапсихолошки способности ќе развие човекот како што гарантираш-те

дај пример-и од себе или од други .кој во Македонија освен тебе добил такви способости (какви ида се)

Може ли јавно да ги демострираш ?

Tie luge sto se sposobni za takvi raboti, posledno na pamet im e da im dokazuvaat na takvi kako tebe deka nesto postoi.

Интересна поделба на енергијата.
Добра метода за медитација иако мислам дека медитацијата на овој начин има плацебо-ефект. Бааарем мал удел...
Инаку, најдов интересен квиз на FB а тоа која чакра ти е најактивна :)

Луѓе јас сум заинтересиран за медитацијата и целата таа наука за чакрите, сега откако исчитав се на оваа тема пробувам да медитирам, ко за прв пат, и гледам на јутјуб клипови за медитација но најголем проблем ми е положбата на телото, она седење со скрстени нозе. Нема шанси мене така да ми е удобно за седење. Пробувам 100 начини де потесно нозете де пораздвоено никако не можам зглобови ме кинат и на стапалата и на колената, сестра ми ми се скина од смеење како не сум можел да се наместам. Пробав на меко да седнам на кревет пак не ми одговара, ме деконцентрира болката во препони и зглобови.
Инаку пробав 10-15 минути и првиот пат почувствував топлина во стомакот и грбот а потоа таа топлина се ширеше низ целото тело. Значи од центарот кон екстремитетите. Се почувствував како да зрачам топлина.
Интересно е тоа што после медитацијата кога ги отворив очите си ги гледам рацете и нозете а како да не ги чувствувам како да не се мои, некако како да лебдат во воздухот. Но тоа беше променливо поради тоа што не можев нон стоп да ја одржам концентарацијата, поради неудобната положба на телото.
Што да правам или како можам на друг начин да се наместам да ми биде удобно и да можам да медитирам.

Како прво, не, немам појма што бара темава овде. Размислував дали да ја ставам во Религија, ама ми штрчи некако таму, бидејќи овде воопшто нема да се бара муабет поврзан со било какви религиски теми и религиозни концепти.

Дали знаеме што се чакри?
Чакри се центри на енергија низ човечкото тело.
Всушност, секоја точка од нашето тело претставува извор на енергија, но 7 од нив се сметаат за главни чакри.
Главните чакрите почнуваат на почетокот на 'рбетот и завршуваат на темето на главата, движејќи се по 'рбетната линија вертикално и централно низ телото.
Чакрите лоцирани на долниот дел од телото се нашата инстинктивна страна, високите се менталната.
Нивната функција е да го витализираат физичкиот дел, односно телото, и да помогнат во развојот на самосвеста.
Кога чакрите не се во баланс, и енергиите се блокирани, основната животна енергија на индивидуата ќе биде забавена. Таа ќе се чувствува изморена, депримирана, со многу простор оставен на негативни ставови, страв и сомнежи.
Зборот 'чакра' е произведен од санскритскиот збор што значи тркало.

Потеклото им е од индиските Веди, се јавуваат и во кундалини јогата.
За да се работи со нив, треба да се земат како фокус при медитација, постојат многу начини за медитирање на чакрите, при кои техниките за секоја чакра се основаат првенствено на нејзината намена.

[/FONT]

Ујдурма за земање пари....т.е има делови на човековото тело кои се ултра сензитивни...но ова со чакриве е....

Се смета дека доколку би било возможно да ги видиме чакрите, би набљудувале енергетски тркала кои континуирано се вртат.

Значи ние ги немаме видено,немаме доказ ниту пак дека се енергија....ова е за религија.

Ујдурма за земање пари....т.е има делови на човековото тело кои се ултра сензитивни...но ова со чакриве е....

Значи ние ги немаме видено,немаме доказ ниту пак дека се енергија....ова е за религија.
Оооо појма си немал од ништо.
Абе опрај се.

Кажи ОШО:vozbud:

Некоја "Мудрост" па да се опраам....ПОМОГНИ МИ:)

Еве чуму се тие чакри на рбетот...што е работава имаме енергетски центри...па дајте да видиме,јас знам дека сенсеи КИНЏООО крши и тули со малиот прст али нема чакри тука.

Чуму па чакрите поврзани со медитација(губење време)..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom