Цени за дизајн на корпоративен идентитет на институција

• Креатор на темата Креатор на темата DBack
  • Време на започнување Време на започнување

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.557
Ми треба фриленсер дизајнер (ДП) кој би работел на парче. За почеток, еден корпоративен идентитет на Институт, а после и сите потребштини околу истиот.
Не барам агенција, пошто сум го пиел скупо. Да не знаете некој?
А и портфолио би било добро да ѕирнам.
Пишете тука или ПП, сеедно.

Да пишеше повеќе детали, вака тешко дека ќе се јави некој.

Како за почеток мене би ме интресрирало

на кој начин наплаќаш (сатница/по договор)
која технологија се работи
што поточно бараш (дизајнер/програмер/хардкор графичар) пошто корпоративен идентитет е претежно работа на графичар (најмалце) не програмер

CorelDraw, Photoshop, After Effect - 2D
AutoCad, SolidWorks, 3DSMax,Maya - 3D
C,C++,Vusial Basic, Pascal па дури и Fortran :) - Програмирање
Dreamweaver, Microsoft Visual Studio... - Веб.

Tи сеа кажи поконкретно што ти треба, но знај дека не е ефтино, барем кај мене. Можеш да добиеш се што ќе посакаш, но ќе одвоиш за тоа.Можам да ти изработам што сакаш но само како проект, дека вработен сум, но како што кажав. Ако си подготвен да го одврзеш ќесето ок, ако не барај некое детенце.
Поздрав.

Поконкретно, мене ми треба графички дизајнер. Во следниве година дена ќе треба да се направат пар постери, неколку флаери и чат-пат да се адаптира некој од флаерите/постерите за оглас у весник. Сигурно ќе има и брошура (трифолд).
Јас би давал бриф и би го составувал copy-то, а графичаров/дизајнеров би изработувал дизајн. Јас ќе си бркам печатници и весници.

Значи, дизајнер/графичар, ако тоа е жаргонот.

Е, сега, дајте понуда за плаќање - дали од саат или ценовник за овие ствари погоре по парче - свеедно. Само пошто сум цепидлака ептен и „многу креативен“ за воопшто да почнеме муабет за договарање, би сакал да ѕирнам кој што изработил. Не верувам у „ја можам све да ти направам“. Знам дека секој дизајнер си има жичка - а ако ја нема - тогаш е техничар - не е дизајнер, нели :)

Ова последново, за мене значи, дечко/девојка на кои ја би им објаснил што сакам да постигнам со флаерот/постерот, а он/она би изработила три предлог решенија од кои ја ќе изберам едно.

ОК е, или уште фалат информации?

@инженерот погоре - „одврзи кесе“ е многу непрецизна работа :)
Што е за тебе одврзување кесе? Некои бараат 30 ЕУР за дизајн на постер, некои 50, а ја сум го пиел постерот и за 800 ЕУР и сум го чекал месец дена дизајнот. Е сега што е одврзување ќесе за тебе?

Ондак си имаш работа со графичари, не е мој домен :helou:

Поконкретно, мене ми треба графички дизајнер. Во следниве година дена ќе треба да се направат пар постери, неколку флаери и чат-пат да се адаптира некој од флаерите/постерите за оглас у весник. Сигурно ќе има и брошура (трифолд).
Јас би давал бриф и би го составувал copy-то, а графичаров/дизајнеров би изработувал дизајн. Јас ќе си бркам печатници и весници.

Значи, дизајнер/графичар, ако тоа е жаргонот.

Е, сега, дајте понуда за плаќање - дали од саат или ценовник за овие ствари погоре по парче - свеедно. Само пошто сум цепидлака ептен и „многу креативен“ за воопшто да почнеме муабет за договарање, би сакал да ѕирнам кој што изработил. Не верувам у „ја можам све да ти направам“. Знам дека секој дизајнер си има жичка - а ако ја нема - тогаш е техничар - не е дизајнер, нели :)

Ова последново, за мене значи, дечко/девојка на кои ја би им објаснил што сакам да постигнам со флаерот/постерот, а он/она би изработила три предлог решенија од кои ја ќе изберам едно.

ОК е, или уште фалат информации?

@инженерот погоре - „одврзи кесе“ е многу непрецизна работа :)
Што е за тебе одврзување кесе? Некои бараат 30 ЕУР за дизајн на постер, некои 50, а ја сум го пиел постерот и за 800 ЕУР и сум го чекал месец дена дизајнот. Е сега што е одврзување ќесе за тебе?
Вака да ме аднеш на skype или слично пиши ми порака за дизајн можам да ти помогнам па ке се договориме подобро поззз:wink:

Вака да ме аднеш на skype или слично пиши ми порака за дизајн можам да ти помогнам па ке се договориме подобро поззз:wink:

Нема проблем за аднување - веднаш после сенд ќе те додадам - него јас се чудам друго:

Зашто ми се чини дека е проблем за некого што има искуство у дизајн да испрати/покаже портфолио? Ја да се нудам за работа, одма, без да ми побара некој, ќе му испратам линк/минк до мои сработени ствари.

Да не ме разбереш погрешно - ама џабе ни е муабет за услови, цени, сатници, ако не можеме да се најдеме во дизајнерската „жичка“ или во „естетиката“ на дизајнерот? Мислам, ова не е до тебе, него до дизајнерите што прво сакаат да се договорат за услови, а тек после да покажат што работеле :)

„Зашто ми се чини дека е проблем за некого што има искуство у дизајн да испрати/покаже портфолио?“
Заради ова:
„Само пошто сум цепидлака ептен и „многу креативен“ за воопшто да почнеме муабет за договарање, би сакал да ѕирнам кој што изработил.“

Нема лутиш, но од вакви ја напуштив мојата предходна работа, сега сум сам свој газда, колку толку, кога работам нешто сакам во тоа да уживам а не да сум нервозен цел ден зошто бидејќи мојот клиент е цепидлака и многу креативен, ќе побара нешто што ќе биде надвор од сите твои концепти и стандарди во графичкиот дизајн, вклучувајќи ги стандардите за самата подготовка за печатење на тие материјали, па машинистот да ме пцуе кај ќе стигне :)

Dejan];3191068 напиша:
„Зашто ми се чини дека е проблем за некого што има искуство у дизајн да испрати/покаже портфолио?“
Заради ова:
„Само пошто сум цепидлака ептен и „многу креативен“ за воопшто да почнеме муабет за договарање, би сакал да ѕирнам кој што изработил.“

Нема лутиш, но од вакви ја напуштив мојата предходна работа, сега сум сам свој газда, колку толку, кога работам нешто сакам во тоа да уживам а не да сум нервозен цел ден зошто бидејќи мојот клиент е цепидлака и многу креативен, ќе побара нешто што ќе биде надвор од сите твои концепти и стандарди во графичкиот дизајн, вклучувајќи ги стандардите за самата подготовка за печатење на тие материјали, па машинистот да ме пцуе кај ќе стигне :)

Одлично за „сам свој газда“ :) Ама стварно не ми е јасно како ти успева да избегнеш цепидлаки клиенти?!?

Ај замисли се од другата страна: Даваш бриф на дизајнер, го нема недела дена и ти доаѓа после со три дизајни кои се шкарт, без приказна или објаснување, со џејпези од 96dpi во дизајнот. Ти викаш, „ама дечки, па ова е слабо, многу и не знам што ми значи уопште и срам ми е вакво нешто да ми остане у корпоративна историја како принт!“

И после ќе се скарате - и сите шит! Сме изгубиле време, нервозни сме. Едниот вика овој е кретен и не знае што сака, а другиот вика овој е дибек и нема врска од дизајн.

Ја само побарав портфолио од дизајнерот - за да видам што сработил - за да не барам од типот ствари „што ќе биде надвор од сите твои концепти и стандарди во графичкиот дизајн, вклучувајќи ги стандардите за самата подготовка за печатење на тие материјали, па машинистот да ме пцуе кај ќе стигне

Мислам дека со портфолиото се избегнува италикот. Ти не мислиш така?

Ако е офтопик, ме заинтересира ова: Како тоа сега, кога си сам свој газда, можеш да си дозволиш да работиш само со клиенти кои не ти цепидлачат? Ова озбилно прашувам. Не се зезам... стварно. Мене ми се чини дека ако си бербер, све ќе бричиш... поготово ако лебот го вадиш од едно место и све зависи не само од тебе, него само од тебе + клиентот кој ти си го нашол? Пошто друг нема да ти го најде, нели?

Па еве тебе не ти давам ниту портфолио ниту понуда, ќе ми цепидлачиш, кога ќе дојде ред за плаќање ќе мрчкаш и така... на овој начин работат сите во Македонија... зошто би го губел времето со некој кој ципедлачи и не плаќа? Зошто да не работам со веќе проверени клиенти или клиенти надвор од Македонија кои плаќаат без проблем и не направиле никакво цепидлачење за било што? Плус бараш три дизајни па да си одбереш еден... кој ќе плати за другите два? Ако ти цепидлачиш џабе е се и стандарди и портфолија и се...

Ти се молам, ако најдеш некој би било успех за тебе... А тој што ќе го најдеш тешко него :)

Ако е офтопик, ме заинтересира ова: Како тоа сега, кога си сам свој газда, можеш да си дозволиш да работиш само со клиенти кои не ти цепидлачат? Ова озбилно прашувам. Не се зезам... стварно. Мене ми се чини дека ако си бербер, све ќе бричиш... поготово ако лебот го вадиш од едно место и све зависи не само од тебе, него само од тебе + клиентот кој ти си го нашол? Пошто друг нема да ти го најде, нели?

Може јас да ти кажам мој принцип ... правам груб нацрт на она што јас би сакал да го видам во твојата приказна ... не 3 ... 1 ... ако ти се допадне ок, ако не повторно ок ... зошто?
Во првиот случај мојот концепт се разработува, доработува и прилагодува додека не се склопи целата приказна, нормално со забелешки од клиентот (забелешки, не наредби). После тоа следат само технички активности за реализација на новиот корпоративен идентитет - во вој дел па нема шанси да се јави проблем и нервоза, тука е се чисто.
Ако не ти се допадне, повторно нема нервоза ... не правам нов дизајн, нема нов концепт и приказна ... или си одам и не работам за тебе или се претворам во техничар кој со најголемо задоволство ги исполнува твоите креативни идеи (не ме тангираат ниту барања од тип ова сакам да е црвено наместо зелено за што во првиот случај би ти извадил очи) ... повторно нема простор за нервоза.

Бдв, ова за некој од претходните постови ... често дизајнери не даваат портфолио затоа што очекуваат дека клиентот ќе ги цени нивните претходни дизајни и ако не му се допаднат нема да добијат работа (велам често а не и дека е тука случај). Сепак, треба да знаат дека портфолиото на дизајнерите не се бара за да се види какви дизајни тој прави, туку дека воопшто нешто работел во животот и дека некоја негова идеја ја спровел на дело. Кога би ги бирале според нивните претходни дизајни и би очекувале да добиеме сличен или ист на оние кои дотогаш ги работел тогаш не ни треба дизајнер ... ни треба техничар - копир мастер.

Dejan];3191145 напиша:
Па еве тебе не ти давам ниту портфолио ниту понуда, ќе ми цепидлачиш, кога ќе дојде ред за плаќање ќе мрчкаш и така... на овој начин работат сите во Македонија... зошто би го губел времето со некој кој ципедлачи и не плаќа? Зошто да не работам со веќе проверени клиенти или клиенти надвор од Македонија кои плаќаат без проблем и не направиле никакво цепидлачење за било што? Плус бараш три дизајни па да си одбереш еден... кој ќе плати за другите два? Ако ти цепидлачиш џабе е се и стандарди и портфолија и се...

Ти се молам, ако најдеш некој би било успех за тебе... А тој што ќе го најдеш тешко него :)

Фала за пофалните зборови упатени кон мене како потенцијален клиент (неплаќач), а богами и до остатокот од за естетика и адвертајзинг гладни одлучувачи во Македонија (ропачаана што не знае што сака)

Ти посакувам успешна професионална карирера.

Види нема потреба од фалење, од самото твое изјаснување сам се закла и јас нема да работам со тебе! Едноставно оди на друго место пробај... Не сакав да те навредам, само да ти укажам дека тоа што го бараш нема да го добиеш од ниту еден графички дизајнер...

И тебе ти посакувам успешна професионална кариера...

Може јас да ти кажам мој принцип ... правам груб нацрт на она што јас би сакал да го видам во твојата приказна ... не 3 ... 1 ... ако ти се допадне ок, ако не повторно ок ... зошто?
Во првиот случај мојот концепт се разработува, доработува и прилагодува додека не се склопи целата приказна, нормално со забелешки од клиентот (забелешки, не наредби). После тоа следат само технички активности за реализација на новиот корпоративен идентитет - во вој дел па нема шанси да се јави проблем и нервоза, тука е се чисто.
Ако не ти се допадне, повторно нема нервоза ... не правам нов дизајн, нема нов концепт и приказна ... или си одам и не работам за тебе или се претворам во техничар кој со најголемо задоволство ги исполнува твоите креативни идеи (не ме тангираат ниту барања од тип ова сакам да е црвено наместо зелено за што во првиот случај би ти извадил очи) ... повторно нема простор за нервоза.

Бдв, ова за некој од претходните постови ... често дизајнери не даваат портфолио затоа што очекуваат дека клиентот ќе ги цени нивните претходни дизајни и ако не му се допаднат нема да добијат работа (велам често а не и дека е тука случај). Сепак, треба да знаат дека портфолиото на дизајнерите не се бара за да се види какви дизајни тој прави, туку дека воопшто нешто работел во животот и дека некоја негова идеја ја спровел на дело. Кога би ги бирале според нивните претходни дизајни и би очекувале да добиеме сличен или ист на оние кои дотогаш ги работел тогаш не ни треба дизајнер ... ни треба техничар - копир мастер.

Ја се користам себе и но и други, вистински дизајнери за потребите на моите фирми во минативе 15 години. Досега сум соработувал со барем 10 различни професионални дизајнери (професионални=вадат леб за јадење од фотошоп и корел и илустратор).

Искуствата кои ми се позитивни се должат на претходно избраната (од мене) естетика на дизајнерот. Или: ја ќе разгледам што све работел и ако таму некаде забележам wit или пристап, карактер, како сакаш, што ми се допаѓа кај човекот, со него/неа работите по дефиниција течат мазно. Јас давам бриф, по некое време добивам 3 идејни решенија (груби скици), ја бирам едно и не се замарам додека не ми се презентира конечното решение. До сега ова не ми оманало. Проблемот е што повеќето од овие дизајнери сега работат со странство и не сакаат да губат ден/два за македонски пари. Што е фер, нели.

Од друга страна, секогаш кога сум тргнал само по препорака, или од муабет „ја можам она, можам ова - све праам“, без да погледнам што е претходно сработено, по дифолт сум пљукал крв, пошто сум пазарил мачка во вреќа, а дечкото/девојката ми дава 3 тотално необјаснети и неповрзани со брифот идејни решенија или некои што можам да ги најдам готови на нет. Што е педерски, нели.

Иако ја барав цени за дизајн на корпоративен идентитет (со портфолио на понудувачот - по можност), муабетов ни отиде на сосем друга страна. Ја верувам дека на форумов има дечки и девојки кои си ја знаат дизајнерската работа и верувам дека се професионални, ама сериозно мислам дека некои од нив треба да поработат малку на продажната стратегија и на својот систем за претворање на потенцијални клиенти во вистински. Сеа, мрчам малку, ама, што да праам. Мука ми е од Дејан погоре :)

Ај и јас ке се приклучам во општото отерување на темава кај што не и беше идејата.
Луѓе, што му се нафрливте на DBack, ебаго?
Човекот побара дизајнери и си го кажа начинот на кој што сака да работи. Тој е (потенцијалниот) клиент, има право да бара што сака.
Дали тоа ви одговара вас, на вашиот начин на работа/размислување, тоа е друго.
Ако ви одговара, супер, пратете понуда, ако не... јеби га... ќутете си.
Или, на крај краева, пишете му... друже, ја не работам така, работам вака и вака... ако сакаш, да договориме нешто, ако не... пак, јеби га.

Да побараше нешто невидено, нечуено и ненормално, ајде...
Ама, вие заклучивте дека е цепидлака, тупеџија, не знае што сака, па уште и не плаќа само затоа што побара портфолио и три драфт дизајни?
Не знам колку имате искуство, но, не е ни прв ни последен кој што ги побарал (и добил) овие работи.

Имаше бош прашање... Кој ќе ги плати другите два дизајна? Па друже, ти ја пружаш услугата, ти треба да си ја прилагодиш цената да ти се исплати да направиш три драфта, и да го развиеш до крај едниот од нив.

А, не сум сретнал до сега (добар) дизајнер кој што го крие своето портфолио.
Да, можно е дизајнер да не ја добие работата поради портфолиото. Затоа и се бара...
Да може клиентот да види што направил, како го направил. Да види кој стил го има дизајнерот, како размислува и дали таа насока му се допаѓа.
Тоа не мора да значи дека дизајнерот е лош. Може само да значи дека дизајнерот и клиентот не се на иста бранова должина. :toe:
Најмалку значи дека клиентот сака копија. Па, ебаго, за секоја можна работа се бараат референци, па зашто не и за ова?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom