Целта ни е да изградиме луѓе со големо срце или со совршен изглед?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
На општествено ниво се промовира опседнатост со изгледот, убавината, прекрасно лице без брчки, совршено тело, итн. итн. Сите магазини и програми зборат за начини како да се ослабе, како да се изгледа убаво, а со фотошопот се доби уште поголема димензија.

На индивидуално ниво не може да збориме, секој за себе си гради. Некој повеќе се фокусира на личност, некој повеќе на изглед.

Ама многу ми е жал кога гледам како се инсистира на совршен изглед и колку се форсира надворешната убавина. Ми се плаче понекогаш од тоа до каде е стигнато човештвото и неговата површност.

Тоа ми беше поентата, за жал мораме да констатираме дека на опшествено ниво се промовира второто и тоа од старт е градење на погрешни вредности или пак градење на нешто што не може да се нарече вредности.

Насекаде гледаме дека салоните за убавина се преполни, теретаните исто така и колку смешно и да звучи мене сево ова ми изгледа трагично - џабе ти ќе постигнеш одредена физички убавина кога длабоко во себе во срцето лежи неизграден карактер, без вредности и без квалитетен начин на размислување.

И на крај можеби сега го гледаме како тема на која водиме лефтерна и лежерна дискусија, но некаде за 50 години кога ќе почнеме да раѓаме манекени и не научници ќе сфатиме дека сме направиме ОГРОМНА грешка, која не сум сигурен дека ќе можеме да ја поправиме.

Целта ни е да изградиме луѓе кои ќе придонесуваат повеќе за општеството одколку што трошат.

Повеќе работам на надворешната убавина, додека пак на внатрешната убавина работи околината околу мене, за да може да ме прифати онаков каков што сака да ме види.

На многу добра поема од Киплинг ме потсети темава, да не речам мојата најомилена

Јас мислам дека повеќе треба да се обрне внимание на внатрешната страна, бидејќи никој не ги цени луѓето според изгледот туку според нивните способности.

Кога гледате големи цицки, дали ве интересира дали тоа што се наоѓа под левата е големо или мало?

Јас мислам дека прво треба да работиме на себе, од себе да изградиме луѓе, за после да размислуваме и градиме поколенија.

Im starting with the man in the mirror...oу јеа.

Туку во врска со темата...
Сите теоретски или на збор коа сме, викаме дека цел ни е да се изградиме себеси како личности со големо срце.
Но, дали е тоа така практично.
Едно 80% не е.
Зошто!?
Затоа што на сите прво им е битен надворешниот изглед.
Примери милион. Кога ке идеш у дискотека на врата те гледаат како си облечен, кога бараш момче/девојка битно ти е како изгледа однадвор, кога идеш у болница те гледаат како си среден, никој не ја гледа добрината на човекот која во вакви случаеви и не може да се види, кога идеш на интервју прво што забележуваат е надворешната убавина, и без разлика кај и да идеш, што и да правиш, прво однадвор гледаат па после ако имат прилика и од внатре.
Па ебаго зошто јас тогаш да гледам да станам личност со добра душа, кога ретко кој ја цени!
Таква ни е живеачката. Кој е добар - страда!

Кога идеш у болница те гледаат како си среден, никој не ја гледа добрината на човекот која во вакви случаеви и не може да се види, кога идеш на интервју прво што забележуваат е надворешната убавина, и без разлика кај и да идеш, што и да правиш, прво однадвор гледаат па после ако имат прилика и од внатре.
Па ебаго зошто јас тогаш да гледам да станам личност со добра душа, кога ретко кој ја цени!
Таква ни е живеачката. Кој е добар - страда!

Ако гледаат како си среден у болница му ебавме матер. Идеш у болница за дека си имаш мака, не идеш таму за да бидеш виден, за да видат другите колку си дотеран и каква фризура имаш.
Ти кога идеш у болница се шминкаш?

За на интервју, ако луѓето кои интервјуираат малце повеќе се разбираат треба да ги увидат сите квалитети на лицето кое го интервјуираат а не само неговата физичка, надворешна убавина. Кога ќе почнеш да работиш, треба да знаеш што треба да сработиш, твојата убавина нема да ја заврши место тебе работата.
А дали некој тоа ја цени личноста со добра душа или не, можам да ти набројам многу примери каде јас тоа сум го забележал. Така да, воопшто не ти стои тоа дека таква ни била живеачката.

Ако гледаат како си среден у болница му ебавме матер. Идеш у болница за дека си имаш мака, не идеш таму за да бидеш виден, за да видат другите колку си дотеран и каква фризура имаш.
Ти кога идеш у болница се шминкаш?

За на интервју, ако луѓето кои интервјуираат малце повеќе се разбираат треба да ги увидат сите квалитети на лицето кое го интервјуираат а не само неговата физичка, надворешна убавина. Кога ќе почнеш да работиш, треба да знаеш што треба да сработиш, твојата убавина нема да ја заврши место тебе работата.
А дали некој тоа ја цени личноста со добра душа или не, можам да ти набројам многу примери каде јас тоа сум го забележал. Така да, воопшто не ти стои тоа дека таква ни била живеачката.

За болницава не знаеш затоа не збори. Колку си посредн толку повеке сестрите ке ти обрнат внимание!
За интервју не реков дека не гледаат како работиш (плус не ни можат да видат дур не те примат) туку реков дека прво кога влагаш гледаат тоа.
А она последното, сакаш да кажеш ти си премногу добар, па има луѓе шо те ценат!?
Да, точно, има луѓе шо ценат, но има и луѓе што ја злоупотребуваат таа добрина.
Реков и пак ке кажам. Добриот секогаш страда. Забележи и по себе!

За болницава не знаеш затоа не збори. Колку си посредн толку повеке сестрите ке ти обрнат внимание!
За интервју не реков дека не гледаат како работиш (плус не ни можат да видат дур не те примат) туку реков дека прво кога влагаш гледаат тоа.
А она последното, сакаш да кажеш ти си премногу добар, па има луѓе шо те ценат!?
Да, точно, има луѓе шо ценат, но има и луѓе што ја злоупотребуваат таа добрина.
Реков и пак ке кажам. Добриот секогаш страда. Забележи и по себе!

У право си, не знам.
Но секаде у цел нормален свет идеш у болница кога си имаш проблем со твоето здравје и очекуваш некој кој е доволно компетентен да ти помогне. Очигледно, еве ти потврдуваш дека тоа кај нас не функционира, па потоа ќе имаме смртност низ болнициве, па ќе имаме и тоа не е пречка само немањето на средства туку и на персоналот кој е таму вработен. А со оглед на фактот што вработените таму имаат мислење ко твоето, уште долго време здравството ќе ни биде вакво ко што ни е. Не дај Боже човек да го одведе патот по тие ходници.
Интервјуто не е само муабет да се поправи со потенцијалниот работник, туку треба да се согледаат сите негови капацитети и способности. Не е тоа кафе муабет.
А за последното, не сакам јас ништо да кажам во врска со мене. На крај на краиштата, јас не сум тема на дискусија тука.

У право си, не знам.
Но секаде у цел нормален свет идеш у болница кога си имаш проблем со твоето здравје и очекуваш некој кој е доволно компетентен да ти помогне. Очигледно, еве ти потврдуваш дека тоа кај нас не функционира, па потоа ќе имаме смртност низ болнициве, па ќе имаме и тоа не е пречка само немањето на средства туку и на персоналот кој е таму вработен. А со оглед на фактот што вработените таму имаат мислење ко твоето, уште долго време здравството ќе ни биде вакво ко што ни е. Не дај Боже човек да го одведе патот по тие ходници.
Интервјуто не е само муабет да се поправи со потенцијалниот работник, туку треба да се согледаат сите негови капацитети и способности. Не е тоа кафе муабет.
А за последното, не сакам јас ништо да кажам во врска со мене. На крај на краиштата, јас не сум тема на дискусија тука.

Добро зошто се фати за примерите кога ги кажав онака колку да посочам каква ни е ситуацијата.
Во секој случај, секој си е личност сама за себе и самиот си решава на што ке стави акцент, дали на изгледот или на внатрешната убавина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom