Целта ги оправдува средствата?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
doti4nata напиша:
Не се согласувам! Ме мрзи да филозофирам, ама не се согласувам! :)

Ne poznavam takov filosof, shto go mrzi da filosofira:)
Zivotot e filosofija, a so toa shto go kaza, me "terash" da mislam deka ti ne ziveesh.
Ednostavno, covek shto go sledi toa nacelo, imeno deka CELTA GI OPRAVDUVA SREDSTVATA, a vo toa da ne spagjaat ubistva, kolezi, masakri itn, toj i ne go sledi vo celost, a koga neshto ne e celo, onda nema sve:)
Taka da ne znam kako vashata logika raboti, no mojata lele, shiba, celo vreme mozocna gimnastika:)
Ili ke bidesh Makijavelist, ili nema da bidesh.

The End

Sekogash! Ne e bitno kako do celta, bitno e dali ke se ostvari! Zashto koga nema da napravish neshto razmisluvash shto bi bilo ako postapeshe poinaku,ako postapeshe vaka ili onaka a koga ke postignish neshto NIKOGASH , NIKOGASH ne razmisluvash kako si go postignal TOCHKA

spored mene taka e vredi da se potrosat odredeni sredstva za da se opravda celta, sto se sovpaga i so moeto moto, rizikot e osnova na uspehot :)

Dzings напиша:
Sekogash! Ne e bitno kako do celta, bitno e dali ke se ostvari! Zashto koga nema da napravish neshto razmisluvash shto bi bilo ako postapeshe poinaku,ako postapeshe vaka ili onaka a koga ke postignish neshto NIKOGASH , NIKOGASH ne razmisluvash kako si go postignal TOCHKA

Znaci kako sto razbrav ti se soglasuvas so toa celta gi opravudva sredstvata. I ti opravduvas da gazeme se pred sebe, da gazime preku zivi luge za da ja ostvarime nasata cel?

TWEETY*** напиша:
Znaci kako sto razbrav ti se soglasuvas so toa celta gi opravudva sredstvata. I ti opravduvas da gazeme se pred sebe, da gazime preku zivi luge za da ja ostvarime nasata cel?
E toa e veke do tebe i do tvojata fantazija i do tvojata sposobnost i tvojota zlobnost(mislam kolichestvoto zloba vo tebe i negovoto vlijanie vrz mozokot tvoj). Za uspehot ne razmisluvame zashto, shto i kako ama za neuspehot sekogash gi barame prichinite.
Btw Better ask forgive then permison :)

TWEETY*** напиша:

На кратко цели цивилизации се граделе на тој принцип на истиот тој принцип денес се гради и денес. Разлистај малку стручна литература од економија, политика, право, анализирај и прочитај меѓу редови....
Не е работата дали согласуваме со тоа или не. Така функционира системот тоа е начинот like it or not.

Sussaro напиша:
На кратко цели цивилизации се граделе на тој принцип на истиот тој принцип денес се гради и денес. Разлистај малку стручна литература од економија, политика, право, анализирај и прочитај меѓу редови....
Не е работата дали согласуваме со тоа или не. Така функционира системот тоа е начинот like it or not.

Jasno mi e mene kako funkcionira sistemot, duri i poveke od jasno.I nie ne mozeme nisto da promenime.
Duri i nie sme del od toj sistem i nie sme bile vo situacija, ne ednas poveke pati kade ne sme razmilsuvale za sredstvata, ami povazna ni bila celta da si ja ostvarime.Toa e taka i verojatno dodeka postoime nie, lugeto sekogas ke bide taka.:toe:

ja se soglasuvam deka celta gi opravduva sredstvata..
ali tuka ima edno golemo sranje .....KOJA E CELTA????????
postojat mnogu raboti vo zivotot sto gi pravime , a sepak ne sme svesni za nivnata cel , pa i da pobarame poenta moze da najdeme na nesto beznacajno .....sakam da kazam deka povremeno otkazuva ovaa filozofija poradi nepostoenje na cel

ma gi opravduva i toa kako... ufff.... definitivno da.... ma koja i da bila celta...

Во некои екстремни случаеви, како на пример, да треба да убијам човек за да стигнам до својата цел, секако дека не се оправдуваат средствата.

Ама за повеќето ситуации во животот, точна е оваа изрека... Луѓето не бираат средства кога сакаат да си остварат некоја замислена цел.

Преку правење злодела не е чесно да се стигне до целта... Точно е дека целта ги оправдува средствата,,но тоа го оправдувам во секој друг случај освен кога е загрозен човечки живот,,односно кога се губи границата,,и се прават злосторства..:pipi:

Во некои екстремни случаеви, како на пример, да треба да убијам човек за да стигнам до својата цел, секако дека не се оправдуваат средствата.
а ако не убивањето на тој човек, следи со последица од умирање на повеќе НЕВИНИ луѓе???

тоа дали целта ги оправдува средствата или не зависи од самата личност која треба да донесе одлука дали да стори лошо за да ги задоволи своите потреби и апетити или не.

секој си има свој критериум на оценување кога е во прашање одлука од таков вид.

Интересна тема, стварно. Не ја читав од почеток, само ќе си го кажам моето мислење.
Одговорот е да, целта ги оправдува средствата. Како прво, тоа соодветсвува со моите сфаќање на етиката. Јас верувам дека дали нешто е добро или лошо зависи од последиците што произлегуваат од тоа дело. Така на пример ако некој киднапирал авион и планира да го сруши во зграда, едноставно е подобро да се сруши авионот предвреме, за да се спасат повеќемина и да се направи што е можно помала штета (материјална и инаква). Сосема е логично, нели?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom