Целта ги оправдува средствата?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Би убил ли 1000 за да псасиш 1 000 000??
А 1 за 1000?
А Милион за иднината на човештвото?
Или ниту еден.

Би убил ли 1000 за да псасиш 1 000 000??
А 1 за 1000?
А Милион за иднината на човештвото?

Da.

[SIZE=-1]"A single death is a tragedy, a million deaths is a statistic." Josef Stalin[/SIZE]

Sith

To save lives is a virtue, to save the humanity and the human race is to do genocide.

Same difference. Genocid e samo zbor, koj se koristi da se osudat masovnite ubistva od strana na gubitnikot. Koga pobednikot go pravi toa (t.e. toj sto ja ostvaril celta) toa se narekuva kolateralna steta. :)

Sith

sekako

Ako celta e dobra, se e oprvadnao

Zavisi od celta,ako nema nisto pogresno vo nea,bi trebalo da gi opravduva sredstvata.Sepak,mislam deka ovaa izreka ne vazi generalno za site slucaevi,tuku bi rekla deka NEKOJA cel gi opravduva sredstvata,a ne sekoja.

Целта ги оправдува средствата...само НЕ по цена на газење по човечки животи!:nenene:

Оп, стоп!
Некој спомена дека е ова макијавелистичко начело и дека доаѓа директно од творецот на „Владетелот”, Николо Макијавели. Тоа е најголемата грешка што се прави и е распространета меѓу широките народни маси. Гарфилд како филозоф нека ме поправи, ама ова начело е пред се` језуитско, а од учењата на Макијавели МОЖЕ да се изведе истото, иако тој тоа никогаш не го пишува во оваа форма, во која го користат језуитите. Значи, ова НЕ Е од чичко Макијавели.

Ако целта е благородна, зарем средствата кои се подли, неморални, неблагородни, ами напротив брутални и ниски, можат да ја оправдаат? Не и никако! Целта како императив не смее да биде благослов за користење на секакви средства. Подобро да не ја остварам целта, отколку во нејзиното остварување, користејќи секакви средства, да се изгубам себеси, автентичниот и чесниот јас. Не, благодарам.

Бидејќи целта ја замислувам јас,по дифолт и средствата ги бирам јас.
Во зависност од тоа е какво е моето јас,такви ќе бидат и средствата, кои ќе ги изберам,за да ја остварам.

Познавајќи се себе си добро,сигурна сум дека секогаш си поставувам остварлива цел,со соодветни средства.До тука личи на - да,целта ги оправдува средствата.

Но,познавајќи ја психологијата на луѓето околу мене,нивното јас и можните цели што би си ги поставиле,ме фрла во сомнеж,дека ќе бидат прифатливи,како за мене,така и за околината.Па така,овде личи на-не,целта не ги оправдува средствата.

Целта која,локално или глобално е поставена,подразбира избор на средства за нејзино остварување,кои се општоприфатливи, кои не загрозуваат никого,напротив. А особено, кои не посегаат по туѓи животи,страдања,загуби.

Само остварувањето на цели, кои овозможуваат избор на прифатливи средства, прават од нас луѓе. Останатите се познати поединци во историјата.

Thief напиша:
Оп, стоп!
Некој спомена дека е ова макијавелистичко начело и дека доаѓа директно од творецот на „Владетелот”, Николо Макијавели. Тоа е најголемата грешка што се прави и е распространета меѓу широките народни маси. Гарфилд како филозоф нека ме поправи, ама ова начело е пред се` језуитско, а од учењата на Макијавели МОЖЕ да се изведе истото, иако тој тоа никогаш не го пишува во оваа форма, во која го користат језуитите. Значи, ова НЕ Е од чичко Макијавели.

Ако целта е благородна, зарем средствата кои се подли, неморални, неблагородни, ами напротив брутални и ниски, можат да ја оправдаат? Не и никако! Целта како императив не смее да биде благослов за користење на секакви средства. Подобро да не ја остварам целта, отколку во нејзиното остварување, користејќи секакви средства, да се изгубам себеси, автентичниот и чесниот јас. Не, благодарам.
Еве дада ќе потврди. Игнасио де Лојола или световното Игнасио Лопез де Рецалде.
Update-ирај ја енциклопедијата. :bravo:

Ami ako ima cel znaci ima i sredstva,ako ne se ebadijala samo da se odberat vistinskite sredstva e tajna na golemite majstori:)sto obicno i gi nema samo se pravat deka se majstori

Зависи за што...али воглавном да...се додека не биде погрешно сватено...иако на крајот кога ке се отворат картите ке стане јасно зошто сме газеле по трња и лешови...Мене ми се има десено така...да не бидам сватена, но откако ке стигнам до целта луѓето гледаат дека не сум имала лоши намери...али не сите имаат втора шанса...

не се согласувам со оваа реченица..секако дека секој човек има некоја цел и сака да успее,но тоа не значи дека треба и другите да ги гази за да успее во тоа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom