C#.NET

The One

Оној шо ќутит а све знајт
Член од
16 март 2008
Мислења
189
Поени од реакции
39
ne biva mi vrakja prazen string

--- надополнето ---

Go resiv problemot :)

CrazYMinD

Искусен Кајганџија
Член од
9 февруари 2009
Мислења
36
Поени од реакции
0
Сакам да прашам што правам погрешно во мојов метод за конвертирање на еден стринг во секвенца од signed array,јас го користам овај метод но не функционира како што треба..односно ми враќа System.SByte[] наместо да ми го врати конвертиранио стринг.Еве го методот:

private static sbyte[] stringGetBytes(string str)
{
byte[] bytes = Encoding.ASCII.GetBytes(str);
sbyte[] sbytes = new sbyte[bytes.Length];
for (int i = 0; i < bytes.Length; i++)
{
sbytes = (sbyte)bytes;
}
return sbytes;
}

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Сакам да прашам што правам погрешно во мојов метод за конвертирање на еден стринг во секвенца од signed array,јас го користам овај метод но не функционира како што треба..односно ми враќа System.SByte[] наместо да ми го врати конвертиранио стринг.Еве го методот:

private static sbyte[] stringGetBytes(string str)
{
byte[] bytes = Encoding.ASCII.GetBytes(str);
sbyte[] sbytes = new sbyte[bytes.Length];
for (int i = 0; i < bytes.Length; i++)
{
sbytes = (sbyte)bytes;
}
return sbytes;
}
Другар, малце хаос си направил ти... Што очекуваш да ти врати функција која си ја дефинирал како sbyte[] ? Нормално дека ќе ти врати вредност со податочен тип sbyte[].
Неможам баш да те сватам, грешката е при испишувањето или ?

Според кодов и ова ти што кажуваш најверојатно цредноста ја печатиш вака:
Код:
Console.WriteLine(stringGetBytes("kajgana"));
Ако е така... првата грешка ти е во фор циклусот.
Код:
// Овој дел
sbytes = (sbyte)bytes;

// Корегирај го вака
sbytes[i] = (sbyte)bytes[i];
и бидејки функцијата враќа низа, при испишувањето вака ќе направиш
Код:
sbyte[] s = stringGetBytes("kajgana");
for(int i=0; i<s.Length; i++)
Console.WriteLine(s[i] + "");
Вака би требало да е океј доколку те разбрав што сакаш да направиш, а доколку не те рабрав ако не ти е мука објасни каде точно е проблемот и ќе пробаме да ја наредиме. :)

CrazYMinD

Искусен Кајганџија
Член од
9 февруари 2009
Мислења
36
Поени од реакции
0
Фала друже на помошта ама уште сношти го решив проблемов...односно го поправив тоа во фор циклусот:pos: бидеќи сум направил почетничка грешка без употреба на логика:)... функционира се како што треба btw фала на одговорот.Поздрав :cuc:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Редам слика, и кога ќе кликнам на сликава да пушта .mp3 и кога ќе кликнам пак на сликата да се паузира.

Help :)

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Редам слика, и кога ќе кликнам на сликава да пушта .mp3 и кога ќе кликнам пак на сликата да се паузира.

Help :)
Каква апликација е Desktop, Web, Mobile... ?
ЕДИТ: И дали мора решението да биде во C# или не е битен програмскиот јазик, битно е да се пушта песната ?
Ако не е битен програмскиот јазик ова би можел да го скрпиш во Flash/Action Script многу полесно и поелегантно ако се работи за веб апликација. :)
Каква и да е... решение од прва рака што ми текнува е да користиш Windows Media Player Controls, само начинот на имплементација е различен (кај ASP/Web мислам дека таа контрола се вика Windows Media Player ActiveX али не ме фаќај за збор).
Значи ако се нафатиш да тераш со ова решение разбарај се на гугл за Windows Media Player компонентата и начинот на нејзино имплементирање и би требало да се снајдеш. :)

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Каква апликација е Desktop, Web, Mobile... ?
ЕДИТ: И дали мора решението да биде во C# или не е битен програмскиот јазик, битно е да се пушта песната ?
Ако не е битен програмскиот јазик ова би можел да го скрпиш во Flash/Action Script многу полесно и поелегантно ако се работи за веб апликација. :)
Каква и да е... решение од прва рака што ми текнува е да користиш Windows Media Player Controls, само начинот на имплементација е различен (кај ASP/Web мислам дека таа контрола се вика Windows Media Player ActiveX али не ме фаќај за збор).
Значи ако се нафатиш да тераш со ова решение разбарај се на гугл за Windows Media Player компонентата и начинот на нејзино имплементирање и би требало да се снајдеш. :)
Поточно се работи за windows phone 7 апликација. Правам една апликација за дечина да кликаат по животните да учат звуци, имиња и слично...

Е сега наизменично ја правам во visual studio 2010 и expression blend 4.0. Во блендов има си го влечам playsoundaction на сликата си бирам звук и кога ќе го пуштам преку емулаторот си работи супер. Но на подолг звук кога е пример 10-тина секунди неможам да го направам да кликнам уште еднаш и да прекини :)

Член од
14 март 2010
Мислења
146
Поени од реакции
6
Аку може некој да ми ја направи задачава... фала ондпаред

Да се најдат сите природни броеви помали од природниот број nвнесен преку тастатура, кои што се деливи со сите свои цифри.

и плус да ги имаа овие работи..
3. Објаснување

Се дава детален опис за тоа како работи предложениот програм, и тоа генерално како е замислен алгоритамот, и линија по линија што прави програмот.

4. Комплексност

Се проценува времето на извршување на предложениот програм, и се дава проценка на редот на комплексноста на програмот.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
2.138
Па прво треба внесениот број да разделиш на цифри, па после да провериш за секоја од нив да ли е делива со бројот.

Јас не знам што има овде толку тешко, па да бараш помош преку форум, поарно седни и научи ги овие работи, верувај во иднина ќе се смееш на оваа твое барање.

Член од
14 март 2010
Мислења
146
Поени од реакции
6
Ќе научам, ама итно ми е сега... :)
--- надополнето: 1 јануари 2012 во 19:19 ---
Па прво треба внесениот број да разделиш на цифри, па после да провериш за секоја од нив да ли е делива со бројот.

Јас не знам што има овде толку тешко, па да бараш помош преку форум, поарно седни и научи ги овие работи, верувај во иднина ќе се смееш на оваа твое барање.
Ќе научам, ама итно ми е сега... :)

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
2.138
Мала помош, разделувањето на цифри се прави со функцијата % (модуло) од 10.

Толку од мене. (y)

Член од
27 јануари 2010
Мислења
346
Поени од реакции
146
Аку може некој да ми ја направи задачава... фала ондпаред

Да се најдат сите природни броеви помали од природниот број nвнесен преку тастатура, кои што се деливи со сите свои цифри.

и плус да ги имаа овие работи..
3. Објаснување

Се дава детален опис за тоа како работи предложениот програм, и тоа генерално како е замислен алгоритамот, и линија по линија што прави програмот.

4. Комплексност

Се проценува времето на извршување на предложениот програм, и се дава проценка на редот на комплексноста на програмот.
Како што можам да забележам од твоето барање:
1) Сакаш некој да ти ја направи програмата + да ти го даде кодот
2) Со тоа, после, сакаш да ја дадеш/покажеш програмата како твое дело (I am the programmer!)
3) Кој човек би сакал да ти направи услуга, без да му платиш или да го прикажеш неговото име во тој код/програма?

Поздрав!

Член од
14 март 2010
Мислења
146
Поени од реакции
6
Како што можам да забележам од твоето барање:
1) Сакаш некој да ти ја направи програмата + да ти го даде кодот
2) Со тоа, после, сакаш да ја дадеш/покажеш програмата како твое дело (I am the programmer!)
3) Кој човек би сакал да ти направи услуга, без да му платиш или да го прикажеш неговото име во тој код/програма?

Поздрав!
Хахахаха, толку е вредна таја програма? ;) Јаката програма, па да речам така :D

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Оваа се решеава со обичен брут форс метод на проверка. За поинтелигентно решение моментално не ми текнува.

Еве ти функција што ќе провери дали бројот е делив со своите цифри

int proverka(int n) {
int vnesen_broj = n;
while(n>0) { //dodeka ne se iscrpat site cifri od vneseniot broj
if(vnesen_broj%(n%10)!=0) //proveri dali vneseniot broj ne e deliv so poslednata cifra od "n"
{
return false; //ako ne e delive vrati "false"
}
n/=10; // namali go "n" za edna cifra
}
return true; //brojot e deliv so site svoi cifri, vrati "true"
}

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Друже незнам за С# еве ти истата на С++, ваљда знаеш како cin и out да се замени во C#.... или ептен тапа? ;)

Код:
#include <iostream>
using namespace std;

int main()   
{   
    int n, i;
    int num;
    int digit;
    cin >> n;   
    // циклус низ ците броеви
    for (i = 1; i < n; i++)   
    { 
      // проверка - како почетниот број num се зема i 
      num = i;
      // по пат на делење добиваме сите цифри на бројот
      while (num)
      {

digit = num % 10;    // добиваме најлевата бројка
            // проверуваме на делење, ако не се дели или е нула - излегуваме од циклус(на 0 не се дели)       
            if ((digit == 0) || (i % digit))
              break;
            // го намалуваме бројот 10 пати за да добиеме на следниот чекор следната бројка
            num /= 10;
      }
      // ако после излезот од циклус num =0, значи внесената бројка се подели на сите свои цифри
      if (!num) cout << i << endl;

}   
    cin.get();   
    return 0;   
}
За комплексност - овој алгоритам работи прекрасно ама ако N ке биде неколку милиони - пресметувањето ке иде поспоро, незнам што да ти кажам .... мислам кодот може да се подобри со применување на ситото на Ератосфенис(гуглај), сигурно имате нешто во скрипти или книги на факултет како помош...не се за 1 јануари вакви прашања)

Kajgana Shop

На врв Bottom