C/C++

R

Reve0ke

Гостин
Малку не ми е јасно болдираното. Namespaces всушност се користи за подобра организација на библиотеките во .NET и тие се појавуваат од VS2005 па наваму .:smir:
Нема врска за .net со namespace а и општо со c++(кај ц++ не мешај .net ). За namespace повеќе видете на линков:http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/namespaces/

R

Reve0ke

Гостин
Ај малце помош неможам да компајлирам а кодот е точен.(пробрав со devcpp, code blocks, Visual c++ 2008 express, Borland c++) А и веќе два дена неможам да најдам што е.

Attachments

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ај малце помош неможам да компајлирам а кодот е точен.(пробрав со devcpp, code blocks, Visual c++ 2008 express, Borland c++) А и веќе два дена неможам да најдам што е.
C++ незнам многу, ама видов лево десно, ова е pimpl техника.

Инаку кај мене во VS 2008 pro се компајлира и оригиналот.
Ај пробај вака. Во
Interface.h избриши го
Код:
class Implementation;     // forward class declaration
од почетокот, и стави го под private:

Во implementation.h
стави
Код:
#include "interface.h"
и ова смени го
Код:
class Implementation {
со ова:
class Interface::Implementation {
Од implemetations.cpp избриши го: #include "interface.h" (затоа што веќе го додавме преку implementation.h) или стави #pragma once на почетокот од хедерите, или најдобро двете.

Види дали сега ќе се компајлира.

Член од
24 август 2009
Мислења
13
Поени од реакции
3
Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
не менувај ништо само во fig07_23.cpp наместо stavi mu и ќе ти работи без проблем

Компајлирано со Bloodshed Dev-C++ 4.9.9.2 и пиши дали ти сака сеа

Линк за компајлерот гореспоменат http://www.bloodshed.net/
Не се инклудаат .cpp фајлови туку .h така да ни ова твоево не е точно баш...

Член од
24 август 2009
Мислења
13
Поени од реакции
3
Како мислиш не се инклудуваат .cpp фајлови? Сакаш да ми кажеш за конкретнава задача или општо дека неможе ако е за општо грешка си
http://www.codepedia.com/1/CppHeaderFile
повели еве тука можеш да провериш инаку јас мислам дека не би била грешка и да го инклудува тој другиот цпп фајл пошо барем кај мене помина и работи супер нз за кај вас

S

smart ass

Гостин
едно прашање имам. ја симнав алатката procesing 1.07 дали мислите дека би било подобро да го баталам DEV C++ и да ја користам новава алатка.

CroMkd

Someone
Член од
24 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
35
Најдобар IDE според мене е Visual C++. Иначе симни го express edition. Ако сакаш поасална верзија, чепкај по торенти за enterprise или proffessional. Не ми текнуе убаво.:tapp:

DarkWalker

Think globaly , Act Localy!!!
Член од
4 февруари 2006
Мислења
1.209
Поени од реакции
70
Ајде програмери барам помош околу една задача за утре му треба на брачед ми , се надевам ке знае некој да ја реши без проблем...

programa koja ke proveruva dali edno mnozestvo na vektori vo vektorski prostor e linearno zavisno ili nezavisno

plus do zadacata trebalo objasnenie kako komentar

Ајде ако можи некој набрзина да ја реши , фала... :smir:

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Ајде програмери барам помош околу една задача за утре му треба на брачед ми , се надевам ке знае некој да ја реши без проблем...

programa koja ke proveruva dali edno mnozestvo na vektori vo vektorski prostor e linearno zavisno ili nezavisno

plus do zadacata trebalo objasnenie kako komentar

Ајде ако можи некој набрзина да ја реши , фала... :smir:

цц ц леле што ме чека се запишав годинава на фах. информатика ... имам предмет програмирање уште не сме почнати со предавање :kesa:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
цц ц леле што ме чека се запишав годинава на фах. информатика ... имам предмет програмирање уште не сме почнати со предавање :kesa:
На кој факс си? И ние не сме почнати :toe:

Член од
25 јуни 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
Poniters Confusion!!!

Здраво дечки...имам една мала забуна за која би сакал да ве прашам вас поискусните.
Нормално, најпроблематична тематика во C/C++ - ПОКАЖУВАЧИТЕ.
Вака...методот, функционирањето,операциите и имплементацијата на покажувачите во C/C++ ми е во глобала јасна, но прелистувајќи кодчиња наидов на наредба која искрено ми направи мала конфузија. Сега, со код ќе пробам подобро да објаснам што е причината за мојата конфузија :nesvest:
Код:
{    
    int a=1,b=2;
    int *pok1,*pok2;
    pok1=&a;
    pok2=&b;
    *pok1=10;
    *pok2=*p1;
    [B][I][COLOR="Red"]pok1=pok2;[/COLOR][/I][/B]
    *pok1=20;
}
Значи се работи за 7-иот ред код (обележан со црвено) - со примерот всушност сака да се покаже дека еден покажувач во текот на програмата може да добие две различни вредности.
Е сега, каде настанува збунката (за мене)?? На крајот од програмата (откако ќе се изврши) вредноста која ке ја добие променливата b=20, а вредноста на променливата a=10. За променливата a output-от ми е јасен, но за променливата b некако 50:50 разбирам....па тука всушност е моето прашање: "Што се случува во позадина на компјутерот/компајлерот кога ќе се изврши обележаниот дел од кодот и како всушност настанува тоа КОПИРАЊЕ НА ВРЕДНОСТА НА ПОКАЖУВАЧОТ"???
Кога го гледам овој мал код во главата како идеја ми се врти тоа покажување на двата покажувачи на истата мемориска локација, но кога ке го видам излезот, некако...согледувам дека неправилно размислувам во овој случај:kesa:
Па...ги замолувам поискуните, доколку не ви е мака малку постручно да ми го појасните ова копирање на вредноста и добивање на две различни вредности на еден покажувач во рамките на истата програма??!:toe:
Се надевам дека ме сфативте што сакам да прашам и благодарам однапред на сите кои ке го разгледаат моето прашање.

Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom