Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Во лоша ситуација сме со пасошот бидејќи сме полупризнаена земја.
Јас како лекар сакам да одам надвoр конкретно Словенија ама врзан сум со максимум 6 месеци да бидам таму и ептен прави проблеми нашиот не европски пасош јбг :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Јас како лекар сакам да одам надвoр конкретно Словенија ама врзан сум со максимум 6 месеци да бидам таму и ептен прави проблеми нашиот не европски пасош јбг :)

So nas Pasos ako bivase ima mn narod so studij sto ceka rabota ovde ako bese priznat Sega nema da best nikoj od niv ovde znaci ne e nemozno so nas Pasos no procedurata e mn teska I za dozvola za rabota rabotodavecot pokraj tebe bi imal mn trosok a zosto da ima trosok koga vo bugaria ili romanija moze da go najde istiot covek I ako bese tolku lesno sob mkd pasos veruvam deka mnogumina od nas so sedeme ovde nema da sedaa i da cekaa pasos taka da bez bugarski pasos tesko deka ke prosperoras niz evropa plus sto ke bides mn ponisko platen toa e dr so nas pasos samo vo Amerika ako mozes da odes i da ne se vratis na crno dr nema :)

So nas Pasos ako bivase ima mn narod so studij sto ceka rabota ovde ako bese priznat Sega nema da best nikoj od niv ovde znaci ne e nemozno so nas Pasos no procedurata e mn teska I za dozvola za rabota rabotodavecot pokraj tebe bi imal mn trosok a zosto da ima trosok koga vo bugaria ili romanija moze da go najde istiot covek I ako bese tolku lesno sob mkd pasos veruvam deka mnogumina od nas so sedeme ovde nema da sedaa i da cekaa pasos taka da bez bugarski pasos tesko deka ke prosperoras niz evropa plus sto ke bides mn ponisko platen toa e dr so nas pasos samo vo Amerika ako mozes da odes i da ne se vratis na crno dr nema :)
Бев две лета во САД и искрено нема поубаво нешто од Америка посредена посреќна држава западна Европа е мочуриште за Америка, но што да правам таму цел живот келнер или хаускипер да бидам, не дека се лоши позиции не сакам да омаловажувам но сакам да си работам по струка.
Со македонски пасош и те како бива но, треба да ја погодиш дефицитарната професија надвор во ЕУ земјите и да имаат потреба од таа струка. Платата со каков и да е пасош е иста зависи од: позиција, квалитет локација напредок итн. Бар за мојата струка дефицитарност има Германија и Словенија за другите не знам.

Znaci jas si
Главното прашање е дали лицето со кое братучед ти се поврзал за да докаже потекло ти е и тебе исто предок по права линија како на пр. заедничка баба или дедо?

Ако е така, имаш шанси да ти одобрат уверение за потекло. Секако ќе треба да подобјасниш каква е врската и дека се повикуваш на документот кој го добил братучед ти со заеднички предок. Ми изгледа дека некогаш не ги анализираат доволно предметите и кога не можат да ја разберат врската (дури и ако ја има), ги одбиваат.

Ако не, не верувам дека ќе ти помине барањето во агенцијата, но секако можеш да си ја пробаш среќата и да не известиш за исходот на форумот.
Znaci on mi prv bratuced I imame isti baba I dedo, oti e preku majkami od nea izvodite odnese od tetka mi I sekako izvodite od baba I dedo kako dokaz deka se roditeli tolku imav toa go odnesov, jas odnesov use koga bev vo zadolzitelna procedura, use septemvri a predmetot I so tie dokumenti mi go vratija na dopolnitelna proverka... Predmetot mi e vraten vo dekemvri na dopolnitelna i si cekam seuste togash posrednikot mi kaza deka u ovaj moment niso dokumentite od prv bratuced ne ti se priznaeni dokolku ima izmeni kje bidesh infotmiran I sea gledam nadezta na kajgana sto kazuvaat Demek pusteno site vikaat a sekako go prashav posrednikot I mi veli seuste nema izmeni kaza ti Ako ima nesho kje ti pisam I tka cekame toa ostanuva bolesti se napuni iskreno

8 мецеци до одобрување на совет,а колку месеци од дополнителна до влегување во процедура?
документиве шо се за на интервју за вадење лакарско потврдава за неосудуван преводов на документиве треба да се прави во бугарија кај бугарски преведувачи или можи и кај нас фала позз

Може и кај нас.Легализирај ги во амбасада.
документиве шо се за на интервју за вадење лакарско потврдава за неосудуван преводов на документиве треба да се прави во бугарија кај бугарски преведувачи или можи и кај нас фала позз

Значи вака дечки, ја следам темава едно 100тина страни наназад па се до денес. На интервју бев 4.2.2013 и сите знаеме како закочивме од таа година. Денес бев вадев некои си изводи од чичко со БГ пасош итн ... Али дознав пред некој ден, дека мојот прапрадедо на времето бил затвор во Србија па од таму пребегал во Македонија па кога го земале Бугарите за стрелање после некое време имал документ дека и служи на Бугарската војска и спасил жива глава, па после тоа наводно(извор: баба ми, и браќата нејзини, сите негови внуци) живеел и работел во Бугарија 12 год. Сето ова делува ко прикаска и е тоа, али истото ми го кажаа повеќе мои луѓе, сите документи што ги имал човекот веќе многу одамна се изгубени/фрлени итн. Јас еве на пример би сакал да истражам дали имаат во некој архив во Бг дали тој стварно се водел таму како Бугарин и бил под војска некое време. Каде да ја почнам истрагава , и дали тоа би ми помогнало со документите во случај ако стварно најдам нешто.

Може и кај нас.Легализирај ги во амбасада.
јас происходот го зедов преку конзулатот во бт и ми рекоја ако тука правам интервју можам преводов да го правам од мак преведувачи а ако одам за софија знаци ке морам преку овластени преведувачи во амбасада или бо бугарија значи поинаку не можи? тоа ми бесе прашањево и колку се плаќа во софија за интервјуто пошто овде во кон бит ми рекоја 115евра ?

Значи вака дечки, ја следам темава едно 100тина страни наназад па се до денес. На интервју бев 4.2.2013 и сите знаеме како закочивме од таа година. Денес бев вадев некои си изводи од чичко со БГ пасош итн ... Али дознав пред некој ден, дека мојот прапрадедо на времето бил затвор во Србија па од таму пребегал во Македонија па кога го земале Бугарите за стрелање после некое време имал документ дека и служи на Бугарската војска и спасил жива глава, па после тоа наводно(извор: баба ми, и браќата нејзини, сите негови внуци) живеел и работел во Бугарија 12 год. Сето ова делува ко прикаска и е тоа, али истото ми го кажаа повеќе мои луѓе, сите документи што ги имал човекот веќе многу одамна се изгубени/фрлени итн. Јас еве на пример би сакал да истражам дали имаат во некој архив во Бг дали тој стварно се водел таму како Бугарин и бил под војска некое време. Каде да ја почнам истрагава , и дали тоа би ми помогнало со документите во случај ако стварно најдам нешто.

Нека ти го пушти некој мејлот од Воениот архив.......Само треба да знаеш во кој воен полк служел во бугарската армија (ако се знае местото на воената служба може да се одреди полкот), и година на служење од-до.... Е сега чак и да најдеш пр папир.....не знам дали е возможно да се поврзеш со прапра дедо ( освен ако по дома ги имате изводите оригинал ) ..... Јас кога барав во општина извод од прабаба ми, не успеав да извадам.....

Imam jugoslovenska voena kniska na koja pisuva deka mojot dedo od koja do koja godina sluzel bugarski vojnik dali ke mi zavrsi rabota.fala mn ako nekoj znae oti denovive me vratija na dop.proverka.

Овде пиши им маил кажи им име од дедо ти централен државен архив софија.најди на гугле.
јас происходот го зедов преку конзулатот во бт и ми рекоја ако тука правам интервју можам преводов да го правам од мак преведувачи а ако одам за софија знаци ке морам преку овластени преведувачи во амбасада или бо бугарија значи поинаку не можи? тоа ми бесе прашањево и колку се плаќа во софија за интервјуто пошто овде во кон бит ми рекоја 115евра ?
Легализирај ги во Битола и однеси ги лично во Софија во министерство.

Нека ти го пушти некој мејлот од Воениот архив.......Само треба да знаеш во кој воен полк служел во бугарската армија (ако се знае местото на воената служба може да се одреди полкот), и година на служење од-до.... Е сега чак и да најдеш пр папир.....не знам дали е возможно да се поврзеш со прапра дедо ( освен ако по дома ги имате изводите оригинал ) ..... Јас кога барав во општина извод од прабаба ми, не успеав да извадам.....
епа тоа е проблемот, јас освен прикаски друго ништо не знам, а документацијата одамна изгубена, веројатно уште пред да се родам. И ме заинтригира тоа што повеќе луѓе ми го кажаа истото , па се подзамислив дека има некоја вистина, и прашав за да знам од кај да почнам, тоа полк ова она, ништо не знам. Планирав да одам до некои од нашиви архиви и да вадам се што има од него, па после нешто да бараме по Бг , ако некој ми каже каде да барам, ова е само една идеја, и прашав за совети пошто немам појма какко одат овие работи.

Во септември однесов дополнителни документи, ноември ми одговорија дека треба документот да го доставам во оригинал, во јануари доставив оригинал и уште чекам ... Има ли некој информација по колку време се чека или некој што чека исто толку време без промена ..Нека идат у курац веке..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom