На толку историски факти и докази достапни на сите страни и пак да негираат дека не биле окупатори на Македонија и не вршеле злочини врз Македонскиот народ, дефинитивно нешто сериозно не е во ред со нив.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
На 4 февруариштипјанец',
Во која точно битка Титовите партизани победиле бугарската армија, нешто не се сеќавам?Но добро се сеќавам благодарственото писмо на Михаил Апостолов и Бане Андреев до генерал Велчев - со благодарност до 15 пешадиска дивизија.
Дедо ми е убиен 1941 од фашистичкиот укупатор, бабами исто така, мајками (која скоро почина) има орден заслуга за народ, татко ми (кој е мртов одамна) има орден за храброст со сребрени зраци....каква омраза само...се види тука??!?!
питаj дедо ти дали е бил и от от ониjа кои са пеели "Шуми Марица"
нито "бугарски sверства" е имало уште по малко "македонски отпор"!!!!![]()
По различни основи бугарскиот окупатор само до март 1942 година од Македонија иселил 5.000 лица.
Поради својата непокорност македонското население било упатувано во разни фашистички концентрациони логори.
На почетокот во 1941 година ги упатувале во концентрациониот логор "Гонда вода" во Бугарија.
Таму биле депортирани околу 1.130 Македонци.
Во логорот "Св. Никола" ги депортирале жените.
Македонскиот народКој ги потврдува бројките?
А бре човек, уште не ти е јасно дека цело време те убедуваме за бугарската фашистичка окупација на Македонија од 1941 до 9 септември 1944 кога капитулиравте.штипјанец' напиша:
Ако толку лоши биле Бугарите зошто точно на 15 дивизија, која се наоѓа токму во Прилепско заблагодари Михаил Апостолов? Ако се "фашистички окупатори" зошто стојат рамо до рамо со началникот на дивизија по 9 септември 1944 година?
Истата вечер е отеран во логорот Белење.
Тоа, и треба да се пишува. Да докажеме на поколенијата на фашистичките бугарски окупатори од втората светска војна дека не биле "ослободители" како ги лажеле нивните наставници во основните одделенија по наредба на бан.Не сум знаел дека татко ми има книги за време од 1941 до 1945 за партизаните кои се бореа против фашисти ( бугари и балисти ) ами таа книга е за подрачјето/населба/околина околу Куманово
Има многу партизани кои паднаа т.е ги убија бугарите , не мислам да ги листам страници од оваа тема , ако видам нешто интересно ќе пишам ....![]()
Не е тоа приказна Салитос, тоа е жива истина кажувана од тој човек печатено во книгата МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА излезена 1987 страна 33,34,35,36,37,38, со наслов ПОВОЕНИТЕ ПОПИСИ ВО БУГАРИЈА, само во скратена верзија.И бугарите-татарите имале свој "Голи оток" или "Јасеновац"...
Ако имаш уште овакви приказни ги стави те молам..поздрав
Gevara, вторник во 22:21
Навлегувањето на бугарските окупаторски сили во Македонија на 18 април 1941 година.
![]()
На Attila му/ѝ се допаѓа ова.