Бугарштината против Македонската национална посебност

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
paradigm напиша:
Истината никога не е едностранчива и абсолутна,както и всичко не е бело и черно,а има и сиво.Како што и монетата има две страни,не мора да гледаш само от едната страна :nenene:

точно е дека вистината е сива, се согласувам со тебе за тоа. ние ја имаме прифатено како таква. дали вие ја прифаќате?

TpH_Bo_OkO напиша:
По отстранување од власта на Македонецот Антон Југов(1959) и зближувањето
со Тито, тој во март 1963 г. на Пленумот на ЦК на БКП прочитал свој реферат во кој ја​
негирал македонската самобитност. Идеолозите на БКП свесни за реалноста
го примиле со молчење, а повеќето присутни во своите говори фактички не
се согласувале со него, иако формално му дале полна поддршка. Користејќи
се со силата на својата позиција (премиер и шеф на БКП) тој ги наметнал
своите ставови и Пленумот "дошол до заклучок" дека Македонците во
Пиринска Македонија се чисти Бугари ( се разбира никој и не помислил да
ги запраша самите Македонци), дека не постои македонска националност и
соодветно дека македонската нација во Вардарска Македонија се изградува
на "антибугарска" основа, како последица од асимилацијата извршена од
страна на српската буржоазија таму(?!). Колку и да биле нереални овие
ставови сепак влегле во темелот на современиот бугарски национализам.
Така Тодор Живков, познат во Бугарија како "тато", станал татко на
бугарскиот неонационализам од кој бугарската власт е немоќна да се
ослободи ден денеска.

Новите ставови на ЦК на БКП биле спроведени во живот по сите правила на
комунистичката дикататура. Во 1964-1965 година се води масовна пропагандна
кампања за бугарштината и против македонската национална посебност. Во услови
на секаков притисок е спроведен новиот попис на населението во 1965 г. (година
порано од вообичаеното!). Овој пат резултатите се во согласност со познатата комунистичка
процентуална шема: 99,5 % од населението во Пиринска Македонија се изјаснило како "Бугари",
а одвај 0,5 % издржале да се запишат Македонци што скапо го плаќале. Еден дедо ми раскажа
дека кога дошле да го запишуваат и го прашале каков е по националност, рекол: Македонец. Му

одговориле дека нема Македонци и може да се запише како Бугарин.Тогаш им рекол: "кога не може
_sekoja nova rana poveke bole od starata ama Makedonskata rana e kontinuirano otvarana no nikogas zatvorena i zalecena,lek za nea e Makedonski NACIONALIZAM ,PATRIOTIZAM I AFIRMACIJA .Obedinuvane na makedoncite nee bitno koj si kakov si od kade si vazno e na prvo mesto da ti bide Makedonia.ima edna nasa stara izreka <>sina tatka ubiva za pat da napravi, pat za sloboda/e duri togas moze da ne biduva .ps.Trn_vo_Oko ,e Makedonia a i ti drag prijatele za dusmanire roz!.andon_kavadar@yahoo.com

Ovie diskusii od vakov tip mi imaat potroseno tolku mnogu nervi sto koga go citam ova denes neznam dali da placam ili da se smeam :).
Narodi umiraat i se sozdavaat novi, nitu jas ne sum od onie sto se glasni deka sme direktni potomci na antickite Makedonci no sekako smetam deka imame pravo na nivnoto kulturno nasledstvo ! Osobeno mi e tragkomicna podelbata za vrhovisti i centralisti. Edno od idanijata so naslov "Spomeni" originalno pubikuvano od nekoj srpski novinar najubavo go dolovuva "sporot" izmegju Sarafov i Delcev na primer okolu karakterot na Ilindenskoto vostanie, vprocem kompromisot izmegju niv dvajcata i bil sproveden na delo, detaljite gi ima vo izvestajot na Nacalnikot na Generalstabot na Ilindenskoto vostanie za vostanieto do Centralniot komitet na organizacijata otkako vostanieto e zaduseno.

Vo eden post sto administratorot go izbrisa pisav eve prilika i da go povtoram: Ne me interesira voopsto za koja nacionalnost se deklariral pradedomi ili vasiot pradedo ili bilo koj od ilindencite ili pa bilo koj od organizacijata potoa, site tie so svoeto deluvanje doprinele denes da imame nezavisna drzava i makedonska nacija. Site ostanati koskanja se samo plod na srpskata propaganda instalirana za zal seuste vo makedonija kako horizontalno taka i vertikalno vo naseto opstestvo.

brainbug напиша:
Ovie diskusii od vakov tip mi imaat potroseno tolku mnogu nervi sto koga go citam ova denes neznam dali da placam ili da se smeam :).
Narodi umiraat i se sozdavaat novi, nitu jas ne sum od onie sto se glasni deka sme direktni potomci na antickite Makedonci no sekako smetam deka imame pravo na nivnoto kulturno nasledstvo ! Osobeno mi e tragkomicna podelbata za vrhovisti i centralisti. Edno od idanijata so naslov "Spomeni" originalno pubikuvano od nekoj srpski novinar najubavo go dolovuva "sporot" izmegju Sarafov i Delcev na primer okolu karakterot na Ilindenskoto vostanie, vprocem kompromisot izmegju niv dvajcata i bil sproveden na delo, detaljite gi ima vo izvestajot na Nacalnikot na Generalstabot na Ilindenskoto vostanie za vostanieto do Centralniot komitet na organizacijata otkako vostanieto e zaduseno.

Vo eden post sto administratorot go izbrisa pisav eve prilika i da go povtoram: Ne me interesira voopsto za koja nacionalnost se deklariral pradedomi ili vasiot pradedo ili bilo koj od ilindencite ili pa bilo koj od organizacijata potoa, site tie so svoeto deluvanje doprinele denes da imame nezavisna drzava i makedonska nacija. Site ostanati koskanja se samo plod na srpskata propaganda instalirana za zal seuste vo makedonija kako horizontalno taka i vertikalno vo naseto opstestvo.
se soglasuvam potpolno.seuste ziveeme pod psihozaa od jugonostalgicari i pro srpski orientirani makedonci.mislam deka poleka ama sigurno ce izcezne so doagjanje na novi mladi generacii.

Bacillus gagous напиша:
Точно врховистите се тие што се за спојување на македонија со бугарија, бидејќи ја гледаат макеоднија како бугарска земја (или биле платени од бугарските власти кои имале територијални апетити), и централистит екако што кажуваш ти, кои ја гледаат македонија како автономна и независна до бугарија земја, и токму претставниците на оваа ВМРО се тие што не и припаѓаат на бугарската историја бидејќи тие не се бореле за бугарија туку за македонија, еден межу нив е и ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ кој нема никаква врска со бугарија односно присоединување на македонија кон бугарија , бидејќи ја гледа македонија како засебна земја со засебен народ од бугарскиот.

Бате, не сум много согласен с теб. Може и да не вервате, но Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански са национални герои в Бугариjа. Мислиш ли, че ако ги думахме за македонци штехме да крастим градове на техни имена?
Хм, наскоро Мисирков даде цитати на Димитар Благоев - Дедото.
Е, аз сега давам цитат на Димитар Влахов. За него не мога да кажа, че е бугарин :-) Все пак тоj сам се кажува за македонец. Но какво пише в неговите мемоари?

"Кога зборувам за македонскиот народ ги имам предвид на прво место македонските Славjани. Под името македонски народ по тоа време мекедонските деjатели го разбираа целото население на Македниjа, т.е. зборот Македонци имаше поскоро географски карактер ...Кога револуционерната организациjа беше основана и почна да работи, jа започнува своjата работа наjнапред среде оние Македонци кои се викаа Бугари..."

Влахов, Д., Мемоари, Скопje 1970, стр.21

" ...При објавувањето на содржини на форумот, не смее да се користи материјал кој е лажен, клеветнички, злоупотребен, вулгарен, полн со омраза (расна, национална, сексуална, културна или лична), вознемирувачки кон другите членови и материјал кој ја повредува приватноста на членовите..."

Neli vakva e politikata na forumov,zasto gi pustate tatarive koga go prekrsile gorenavedenoto.i baska dzabe se karate so niv koa genetski nemozat da imaat dovolno visok IQ za da raberat bilo sto.

nedev напиша:
Бате, не сум много согласен с теб. Може и да не вервате, но Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански са национални герои в Бугариjа. Мислиш ли, че ако ги думахме за македонци штехме да крастим градове на техни имена?

Да,да градови што се наоѓаат во Пиринска Македонија која според мене сеуште е под ваша окупација.

trotinet напиша:
" ...При објавувањето на содржини на форумот, не смее да се користи материјал кој е лажен, клеветнички, злоупотребен, вулгарен, полн со омраза (расна, национална, сексуална, културна или лична), вознемирувачки кон другите членови и материјал кој ја повредува приватноста на членовите..."

Neli vakva e politikata na forumov,zasto gi pustate tatarive koga go prekrsile gorenavedenoto.i baska dzabe se karate so niv koa genetski nemozat da imaat dovolno visok IQ za da raberat bilo sto.
А не е ли израз на расна омраза мисленьата за генетското превозходство на македонецот над бугаринот? Ако сакаш - можем да си примерим IQ-то. Се ловим на бас што ке имам барем 30 поени повеке од тебе... Нештастник!
Мегьу другото: Политиката на форумот е и да се користи кирилица. За тебе тоа е видно што не е важно....

дуле узунов напиша:
Мегьу другото: Политиката на форумот е и да се користи кирилица. За тебе тоа е видно што не е важно....
Да, да ама и да пишуваш на МАКЕДОНСКИ јазик а не на татарски и дај ве молам пишете си на бугарски форуми а не идете овде на наши серете.

Jaс кога вида македонец или други от странство се радвам - има различни мненија, различни гледни точки, получават се хубави теми. Интернет ни дава свобода. Само тук нјакакав сака да си живее в нјакакво гето и да не чува истини. Оште повече, че темата е за "Бугарштината" - нормално е и б,лгари да си кажат мнението. Това не е като да повтарјаш до зат'пјаване "татари, татари".

nedev напиша:
Факт!!!Половината имена на улици,плоштади,булеварди,квартали и т.н. в Б'лгарија носјат имена на македонски револјуционери и мак. градове.
Аз живеја в град кр'стен на македонски војвода,а иронијата е,че името на улицата на којато живеја е на македонски град от кој баба ми и дедо ми навремето избегали от Македонија да се заселат в Б'лгарија.
В Софија има квартали Гоце Делчев,бул.Македонија,бул.Тодор Александров,ул.Охридско езеро и безброј оште примери.
Такви примери нема нито в Албанија,нито С'рбија,ни па Г'рција,која построј в секој град на Егејска Македонија паметници на андарти които клаха безпоштадно местното население за време на Илинденското в'стание и Балканските војни...

ФАК..ФАКТ..
и во САД и Канада има улици Македонија..
дури и 13 града го носат името МК..
и плус пола Американски и Канадски топоними..
се од индијанците..
и што имаат врска белците,црнците,шпанците со таа топонимија?...
и турко-татаро-монголите кога дошле..
украле топонимијата,јазикот,имињата..
камо улици како..
1 хорда од оној..
4 златна хорда на..
камо ви улица ПОЗНАТИ МАВТАЧИ СО КОЊСКИ ОПАШКИ?
или улица ПРОДРДУЛАВЕНИ ШАЛВАРИ?..
или улица на ЦАР АСАН ВЛАОТ?.
или улица МАВРИБУР?..
или модерно..
улица HG2 маркер=42%
улица HG21 маркер=13%
другото Роми и Турци..
тоа што остане Македонци..

go negirash li ovoj fakt so iminjata na ulicite i sl.?si se prashal li barem ednash,zo'sh toa postoi?nemoj samo da se lutish i da se bunish.pozdrav!

Леле

Леле, вие ме утепахте. Нјама те ли си работа, а само се джафкате. Писал с'м дипломна работа за ВМОРО (ВМРО), както и курсов проект за нации и народи. Този форум е јасно потв'ржение на "Комплекса на малкија народ" - т'рсене на идентичност посредством конфронтација с близ'к народ. Прочете поне Гелн'р и Смит и много работи ште ви се изјаснјат. А иначе зашто не използвата кирилица и кога нај после ште махнете измислената караджица. Това ј по бензиностанциите на ЛУКОјЛ из цјала Македонија не ви ли говори достат'чно. Хајде, с'с здраве и по-смело, че накраја ште излезе как малка Б'лгарија е тема број један (добре изглежда, а) кај вас.

Леле, вие ме утепахте. Нјама те ли си работа, а само се джафкате. Писал с'м дипломна работа за ВМОРО (ВМРО), както и курсов проект за нации и народи. Този форум е јасно потв'ржение на "Комплекса на малкија народ" - т'рсене на идентичност посредством конфронтација с близ'к народ. Прочете поне Гелн'р и Смит и много работи ште ви се изјаснјат. А иначе зашто не използвата кирилица и кога нај после ште махнете измислената караджица. Това ј по бензиностанциите на ЛУКОјЛ из цјала Македонија не ви ли говори достат'чно. Хајде, с'с здраве и по-смело, че накраја ште излезе как малка Б'лгарија е тема број један (добре изглежда, а) кај вас.

Абе "Makedonec" ова шо го напиша не ќе да е, на Македонски, ништо не те разбрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom