Бугарија да стави вето на Македонија за ЕУ и НАТО

• Креатор на темата Креатор на темата georgive
  • Време на започнување Време на започнување
а јас да ве потсетам на тоа дека дотичната благонадежна бугарка која наводно е тероризирАНА ВО МАКЕДОНИЈА поради што се изјаснила како бугарка и дека наводно Македонија прави терор врз ``бугарите`` е од истата таа македонија вработена како наставник во школо

П Р Е Г Л Е Д
На вработените во ООУ „Ристо Шуклев“- Негорци
во периодот од учебна 1991/92 до 2008/09 година
44.
Спаска Митрова
англиски јазик
I – IV
2008/09

види терор бе....ја заебаја ја вработија...ц ц ц ц ц

http://www.oouristosuklev.edu.mk/pregled%20na%20vraboteni.html

Баталете кој кого тормози,има ли некој слика од неа?:drk:

МНР ја одби протестната нота на Бугарија

МНР ја одби протестната нота на Бугарија

Коментари (8)
prazno.gif
prazno.gif
05.08.2009 13:25 Македонското министерство за надворешни работи денеска експресно одговори на вчера поднесената вербална протестна нота од страна на Бугарија за случајот со уапсената, како што велат, нивна државјанка Спаска Митрова од Гевгелија.
Во писменото соопштение од МВР стои: „Двете држави не смеат да дозволат злоупотреба на државјанствата и пасошите како алиби за бракоразводните проблеми или затајување на данок како, на пример, како во случајот на со поранешниот министер за здравство, Владо Димов.
- Очекуваме бугарски власти да се дистанцираат од оваа класична манипулација со човечки судбини бидејќи односите помеѓу двете пријателски земји не смета да бидат во заложништво на луѓе, кои бараат покритие за своите семејни недоразбирања и криминални дејствија“, реагира македонското МНР.
Инаку, Спаска Митрова од четвртокот се наоѓа во затворот Идризово, каде ја отслужува три месечната затворска казна за повреда на правото на таткото на нејзиното дете редовно да ја посетува нивната ќерка.

Ете од а1

Браво на вас :

Преди време започнала работа в роднија си град като учителка с уверение от јуЗУ, че е семестриално зав'ршила. По-к'сно е уволнена с мотив, че уверението е нелегитимно.

http://www.standartnews.com/news/details/id/21065/

А дали знаеш дека после донесувањето на пресудата од судот, таа побарала бугарски пасош, кој и бил даден по брза постапка за 5 дена:helou: Очигледно е дека сака да ги искористи тензиите помеѓу Македонија и Бугарија и да се спаси од 3 месеци затвор кој и следува:smir: Браво за вас, и на КИНЕЗ би му дале бугарски пасош само ако тоа и одговара на надворешната политика на Бугарија...:smir:

http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=09/osudena-08-06.wmv&VestID=109747

08.06.2009

е сега кога дојде да излежува казната , наеднаш заплаче дека е злоставувана дека се ијаснила како бугарка, на ова видео воопшто не споменува дека е малтретирана по ``етничка основа``

Имам нешто подобро, ова и вчера го прикажав.

Бугарски шпиони правеле пробугарски партии во Македонија

Создавање на пробугарски партии и организации во Македонија било дел од работата во Скопје на познат бугарски новинар и дипломат, додека бил разузнавач во бугарската Национална разузнавачка служба.

Велизар Енчев, вели дека во НРС работел од 1985 до 1996 година, кога бил сменет како што вели поради неговото противењето на балканската политика на владата на Жан Виденов.

„Секој, кој ја прочитал мојата неодамна издадена книга ’Јас бев во разузнавањето’, ќе се убеди, дека мојата работа во Скопје и Белград била потчинета на една цел – заштита на бугарските државни интереси во Македонија и Србија, зацврстување на бугарското малцинство во Западните покраини, создавање на пробугарски партии и организација во Република Македонија, интернационализирање на прашањето за потиснатите права на Бугарите во Србија и Македонија“, вели Енчев, пренесува агенцијата Бгнес.

Енчев од 1997 до 2000 година бил амбасадор на Бугарија во Хрватска./крај/бгнес/ил

Edit

Кој прекршил закон,му следува казна без разлика што е по националност,сега ако бугарите имаат тенденција да прекршуваат закони ,нека имаат достоинство и да си ја отслужат казната без мрсење муда.

Е сега може само да попуши,пошо и бугарското мнр изјави дека никој нема даја злоупотребува бугарија,за свој лични интереси и прикривање на криминал и зибегнување на затворски казни:pos2: брееееее курва шоке напраи никој ебате беља ебате:pos2:

Едит.

I ovaa tema ja izvrtea, od glavnoto prasanje deka oni ja uslovuvaat Makedonija za vlez vo EU i NATO so uslov da se otkazeme od se makedonsko i se osoznaeme kako bugari ja svrtea rabotata na diskusija za nekoj blesav sudski slucaj.

Јас воопшто не сум расист и воопшто не ми пречи тоа што и Булгарите биле туркомонголски народ. Очигледно е дека тебе ти пречи тоа. Прашањето е зошто? Од твојот одговор произлегува дека ти не си никаков Булгарин бидејќи не сакаш да им го признаеш вистинското потекло на Бугарите кои биле туркомонголско племе. Најголемиот дел од денешните Бугари немаат никаква врска со вистинските туркомонголски Булгари, и впрочем тоа е главниот проблем. Вие не сте никакви Булгари. Но, дури и да не сте Булгари вие имате право да сакате да бидете Булгари и мене тоа воопшто не ми пречи. Но, ми пречи тоа што сакате да им го наметнувате тоа туркомонголско име и на останатите народи.

Јас на пример сум горд на моето македонско потекло како и на моите предци античките македонци. Воопшто не се срамам од нив. Па дури и да ми речеш дека тие биле некакви си "Грци" (што не е така) и дека зборувале "грчки" (кое исто не е така) јас нема да се срамам. Проблемот е што вие сакате да се нарекувате Булгари претставувајќи се како потомци на туркомонголското племе Булгари, а од друга страна го негирате нивното потекло и јазик. Прашањето е: Булгари сте вие или не, и какви Булгари сте?
Без да знаат да дефинираат што според нив означува БУЛГАР, тие си ја пејат старата песна дека Македонците биле некакви си бугари, и покрај тоа што ниту Македонците зборуваат туркиски јазик, ниту пак некогаш имале каква и да било врска со племето Булгари кое дошло на балканот и кое според сите извори било од монголско потекло и говорело туркиски јазик. Денешни потомци на тие Булгари се Гагаузите во Бугарија и Татарите, т.е. вистинските Булгари во Татарија кои и ден денешен се борат за да си го вратат својот етноним БУЛГАР кој само ним им припаѓа, а денешните Булгари од Р. Бугарија се заблудени кои не по своја вина се нарекуваат со погрешно име - Булгар. Голем дел од денешните Бугари имаат македонски корени и се потомци на античките македонци немајќи никаква врска со туркомонголското племе Булгари. Знам дека и ним им е јасно тоа, но немаат храброст да го признаат и повеќе сакаат како ној да си ја кријат главата во песокот отколку да се соочат со вистината.

Бугарија осуди Македонец за влез без виза
БЛАГОЕВГРАД - Една година затвор изрече судот во Благоевград на Македонец поради влез во Бугарија без виза. Идентитетот на осудениот македонски државјанин е Тоше Георгиевски (21) од Штип.

Георгиевски аплицирал и бил примен на Факултетот за театарска уметност во Софија. „Тој ги поднел документите за излез од државата, но не ги дочекал за да не ги пропушти роковите за запишување на факултет“, изјави неговата адвокатка Димитрина Харамлиска за бугарските медиуми. Според судот, Георгиевски два пати илегално влегол од Македонија во Бугарија.

Против него судот во Петрич повел обвинение минатата година, кое од страна на судијата било повлечено, сметајќи дека станува збор за минорен случај.

Обвинителството на судот во Благоевград поднело жалба на одлуката, по што судот на Георгиевски денеска му изрече казна затвор од 1,1 година.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AA5EC2EA293F1E43AC50FD4CD1EBBC73

Братја б`лгари ова момче според вас заслужува ли ваква драконска казна?

STRANSKITE MEDIUMI si ja znaat vsitinata....kidnapiranje dete, nepocituvanje na sudski odluki, bugarsko drzavjanstvo PO pravosilnosta na resenieto, za tatarija nema makedonija tec.....

Ehestreit mutiert zum bilateralen Konflikt

Mazedonien und das benachbarte Bulgarien liegen im Clinch miteinander. Anlass dazu hat eine private Familienangelegenheit gegeben.

1249551325_5.jpg

Ein Streit zweier geschiedener Menschen bedroht die bilateralen Beziehungen zweier Staaten.
Der Streit eines geschiedenen Ehepaares bedroht ernsthaft die Beziehungen zwischen den benachbarten Staaten Mazedonien und Bulgarien. Bulgarien hat sogar offiziell gedroht, weitere Annäherungen Mazedoniens zu EU und NATO zu blockieren. Anlass ist die Verurteilung einer heute 23-jährigen Mazedonierin zu drei Monaten Gefängnis, weil sie ihre Tochter entführt und dem geschiedenen Mann und Vater das gerichtlich angeordnete Besuchsrecht verwehrt haben soll. Der Vater ist im Übrigen auch Mazedonier.

Zur Zeit des Prozessbeginns vor zwei Jahren hatte die Frau nur die mazedonische Staatsbürgerschaft. Bevor jedoch das Urteil rechtskräftig wurde, bekam sie auf Antrag im Februar dieses Jahres die bulgarische Staatsbürgerschaft, obwohl sie in Mazedonien lebt.
Damit sitzt nun eine Bulgarin in Mazedonien in Haft und die beiden Länder liegen nicht ganz unfreiwillig im Clinch.

Protest

Die Regierung in Sofia warf infolgedessen den mazedonischen Behörden vor, Angehörige des bulgarischen Volkes und bulgarische Bürger in Mazedonien auf verschiedene Weisen zu "verfolgen". Das mazedonische Außenministerium wies diese Anschuldigungen zurück. Private Familienangelegenheiten dürften nicht die bilateralen Beziehungen belasten, zitieren lokale Zeitungen die mazedonische Regierung.

Für Mazedonier bietet die bulgarische Staatsbürgerschaft allerdings scheinbar durchaus Anreize. Zahlreiche Bürger der früheren jugoslawischen Teilrepublik haben sich in den vergangenen Jahren als Bulgaren ausgegeben, um an die begehrten bulgarischen Pässe zu kommen, mit denen sie visafrei in die Länder der EU reisen können. Dieser Umstand kommt der bulgarischen Regierung wahrscheinlich nicht ungelegen.

Für Bulgarien gibt es kein Mazedonien

Nach bulgarischer Auffassung gibt es nämlich keine eigenständige mazedonische Nation. Die slawische Mehrheitsbevölkerung der jugoslawischen Ex-Teilrepublik wird von Sofia als ethnisch bulgarisch betrachtet. Bulgarien hat aber mehrfach erklärt, dass die jetzt bestehenden Grenzen unverrückbar seien. Bulgarische Bestrebungen, die slawischen Einwohner der Nachbarrepublik ethnisch zu vereinnahmen, hatten in der Vergangenheit immer wieder zu Spannungen zwischen Skopje und Sofia geführt.

Mazedonien war nach den Balkankriegen 1913 zwischen den Königreichen Serbien, Griechenland und Bulgarien aufgeteilt worden. Die Teilung wurde 1919 im Friedensvertrag von Neuilly sanktioniert. Im Zweiten Weltkrieg besetzte das mit Nazi-Deutschland verbündete Bulgarien zeitweilig weitere Teile Mazedoniens. Unter der Herrschaft Titos wurde der serbische Teil Mazedoniens eine eigene Teilrepublik Jugoslawiens und nach dessen Zerfall Anfang der 1990er Jahre unabhängig.
Artikel vom 06.08.2009 11:54 | apa, dpa | mn

http://www.kurier.at/nachrichten/1928785.php

На македонски ако може ,не знаат сите швабски.

Баш би сакал да се врате се со иста мера на Бугарите...Истото што тие го правеа кон почетокот на минатиот век, сега да им се прави и на нив. Да осетат и на нивна кожа, како било...
Но сепак не ми е задоволена таа моја желба зошто жената Спаска е Македонка, која е родена во Македонија и пред неколку месеци го добила бугарскиот пасош. Таа гледа единствен излез од затвор само од бугарска страна, што има пасош, не заради некое си бугарско самочувствие или слично...гледа само спас од затвор, не друго...разберете татари !!!

На македонски ако може ,не знаат сите швабски.

me mrzi

english translation by PROMPT,http://www.online-translator.com

Marriage quarrel mutates to the bilateral conflict
Macedonia and neighbouring Bulgaria lie in the clinch with each other. Occasion for it has given a private family affair.

Parents and children a quarrel of two divorced people threatens the bilateral relations of two states. Printing final letter to the editor
if Bookmark and share comment
The quarrel of a divorced married couple seriously threatens the relations between the neighbouring states Macedonia and Bulgaria. Bulgaria has threatened even officially to block other approaches of Macedonia to the EU and NATO. Occasion is the conviction of a Macedonian 23-year-old today by three months of prison because she has kidnapped her daughter and should have kept the judicially arranged visiting rights the divorced man and father. The father is, for the rest, also a Macedonian.

At the moment of the process beginning two years ago the woman had only the Macedonian citizenship. Before, nevertheless, the judgment became effective, it got at the request of in February of this year the Bulgarian citizenship, although she lives in Macedonia.
Now with it a Bulgarian sits in Macedonia in custody and both countries do not lie quite involuntarily in the clinch.
Protest

The government in Sofia accused consequently the Macedonian authorities of "to pursuing" members of the Bulgarian people and Bulgarian citizens in Macedonia in different manners. The Macedonian foreign ministry rejected these accusations. Private family affairs might not load the bilateral relations, local newspapers cite the Macedonian government.

However, for Macedonians the Bulgarian citizenship offers apparently absolutely to incentive. Numerous citizens of the former Yugoslavian partial republic have spent themselves during the past years than Bulgarians to come to the popular Bulgarian passports with which they can travel freely of visa in the countries of the EU. This fact probably does not intrude to the Bulgarian government.

loading
For Bulgaria there is no Macedonia

In Bulgarian view there is because no independent Macedonian nation. The Slavic majority population of the Yugoslavian ex partial republic is looked by Sofia as ethnically Bulgarian. However, Bulgaria has explained several times that the borders existing now are unmoveable. Bulgarian attempts to take in ethnically the Slavic inhabitants of the neighbouring republic had led in the past over and over again to tensions between Skopje and Sofia.

Macedonia had been split after the Balkan wars 1913 between the kingdoms Serbia, Greece and Bulgaria. The division was sanctioned in 1919 in the peace treaty by Neuilly. In the Second World War Bulgaria allied with Nazi Germany took temporarily other parts of Macedonia. Under the rule Titos the Serbian part of Macedonia became own partial republic of Yugoslavia and after his decay beginning de

eve nesto drugo, sto mi ripna vednas u oko.....

Наспроти Владата во Софија бугарскиот конзул во Скопје кој вчера по посетата на Спаска во Идризово се сретнал со високи претставници на Министерството за правда, немал никакви забелешки за правните процедури врз основа на кои е осудена Митрова.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=51875

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom