Бруксизам (шкрипење со заби)

• Креатор на темата Креатор на темата Marinka
  • Време на започнување Време на започнување

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Епа вака, од мало штом сум напната додека спијам крцкам со забите како луда. Толку силно стискам што кога ќе се разбудам поради траума на гингивата плукам крв. И од тоа што имам учено не најдов лек, само некои без врска совети. Забите веќе ми се абрадирани и понекогаш имам ужасни болки кога ќе станам. Има ли некој сличен проблем? А решение?

od toa sto znam jas za ova terapija nema iako kako edinstveno resenie izgleda e da odis na zabolekar i da si go objasnis problemot...sepak postojat (izvini ako zgresam termin) apartcinja, napravi sto sluzat pred se za zastita na zabite.

p.s. eve dve sliki kako izgleda toa

Attachments

• bite1.jpg
    bite1.jpg
    42 KB · Прегледи: 183
  • bite2.jpg
    bite2.jpg
    19,2 KB · Прегледи: 180
И ја чкрипам де :) Само не до толку да си нанесувам повреди

Се разликува чкрипењето од стискањето на забите.Оние кои ги стискаат забите,стискаат 10 пати повеќе од колку што е потребно да се скрси јаткаст плод,па сега видете колкав е тој притисок...Овој проблем има психолошки момент,ама ај да не разглабам,како и да е не само што се оштетуваат забите туку и целата вилица се деформира,едино решение е она што го пиша малечката...Како и да е треба да се запрашаш што те мачи и зошто е тоа така.:smir:

Па секогаш се случува кога сум напната, ама тоа неможам да го контролирам. Дури кога сум будна и неможам да шкрипам. А за тоа направата не сликата ме советуваа дека може да направи проблеми со загризот и зглобовите па уште поголеми компликации да бидат. Инаку фала, ќе се распрашам повеќе. Да не знае некој кој ги прави? Веројатно на клиника, ама кој доктор??

Па секогаш се случува кога сум напната, ама тоа неможам да го контролирам. Дури кога сум будна и неможам да шкрипам. А за тоа направата не сликата ме советуваа дека може да направи проблеми со загризот и зглобовите па уште поголеми компликации да бидат. Инаку фала, ќе се распрашам повеќе. Да не знае некој кој ги прави? Веројатно на клиника, ама кој доктор??

bas na net probav da vidam za ovie posledici ama nisto.... iako...ne vervam deka so sigurnost nosat do toa... kako i da e losi posledici ima i nenosenjeto na ovaa naprava od obicen karies do glavobolki ...
ovie bi trebalo da gi pravi sekoj stomatolog

и јас шкрипам понекогаш кога сонувам кошмари, ама тоа го правам несвесно, и ако се разбудам во тие моменти станувам свесна што праам и престанувам...

И ја го имам овој проблем цел мој живот, независно дали сум под стрес или не, секоја вечер истата прикаска и тоа до тој степен гласно шти ги будам другите. Стана драматично кога ми констатираа на стоматолог дека забите ми се истенчени на врвовите, а и вилицата почна неподносливо да ме боли. Ми направија специјална протеза според отисоци, со тоа што се разликува од таа на сликата, бидејќи е за горната вилица и со тоа го фиксира целиот загриз. Проблем е на почеток бидејќи мене ми предизвикуваше нагон на гадење и повраќање ама со време се среди и тоа.Во првите неколку месеци секоја вечер ја носев, а сега понередновно, само кога ќе приметам дека пак почнувам со шкрипење на заби.

За овој проблем треба се обратите кај стоматолог. Има специјални апарати наречени шини. Брат ми порано чкрипеше со забите ама порано сега веќе не. Не е опасно. Но во секој случај побарајте совет од стоматолог.

Abe i jas ckripam samo so ne znaev deka taka se vika.Ama ne stalno koga sum mnogu umorena

лол...редовно си шкрипам и незнаев дека се вика вака...и сеа дур пишувам шкрипам со забите...лоша навика...мн лоша

Чкрипам понекогаш.
Бруксизам, нов збор во мојот речник:)

Луѓе ова може да се дешава и несвесно..Од искуство кажувам..
У последно време секогаш кога станувам од спиење, ме боли цела вилица .. И се жалев дома и сестра ми ми кажа дека ме слушала у спиење сум шкрипела со забите.. И не е навика, затоа што ете, несвесно у спиење ми се дешава тоа..

Ги триев забите ко помал додека заспијам, и бев на заболекар ми дадоја силиконски/гумени ко вилици и помина =)

Неможам ни да шкрипнам, така да не, не сум го имал овој проблем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom