Breaking Bad

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Ми се мота у глава да ок може да го вратат ракот како оправдување (шо вика wot) али може и како негов крај. Зошто? Колку да се врати се од почеток (нели така почна се) и да покажат дека се било за џабе.

Значи субјективизам е тоа и лично мое мислење, мош - не викам не. Ама, не и не планирам да минам пак низ ова:

Ебати актериштето. Да си пукаш у десно колено од шо ќе те растури со својата глума.

А знаете дека ова симболика не сме ја приметиле ( или барем ја не сум ја приметил) и не сме ја продискутирале.

fea507e9_6a00d8341c2df453ef017d3bf576a5970c-500wi.png

Мувата, да да мувата. Цело време ја фураат, а уствари мувата да ти била еден од постарите симболи за ѓаволот.

15-Devil.jpg

Fly: The fly is a symbol of very primitive, base energy states. Its nature is pesky and irritating. It happily feeds on rot and waste. We can liken these qualities in ourselves; when we are duped into thinking we are unworthy or we are feeding on filthy thoughts. Our addictions can be as nagging and pesky as the fly. Our "little selves" (the one whose voice cries me, me, me) express the lowest level of energy and it turns like a maggot in our minds.

Значи ништо не е случајно, ама ништо. Точно Болиглава може у право си дека не треба да правиме теории, ама пак ко глеам дека си имаме работа со генијалци ( туто комплето - од продуценти до актери) едноставно предизвик ми се.

Анализава не е лошо да ја ѕирнете:

Член од
29 август 2007
Мислења
21
Поени од реакции
6
Rakot ako ne go sredi togas ke bide eftina serijata...posto ne e superman W pa da se izvadi od rak na beli drobovi pokraj tolku hemija gotvenje....a za knigata toa mu e edna od slabostite na Heisenberg,od sekoja licnost sto ja ima ubieno zema del koj so ke go potsejka kako na primer sendvicite na pocetokot prvoto ubistvo...posle pijackata od majk so mraz itn itn....
Донекаде имат логика твоево мислење во врска со готвењево и со ракот,ама тој цело време е заштитен со гас-маска и со оддело.....така да,јас мислам дека ракот ке отпаднит....мое мислење

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Okay, here we go now...

Чекав да искочат сите епизоди и да ги изгледам, и дочекав. Во меѓувреме гледав да се скријам од спојлери, и успеав во тоа комплетно. Сепак, одсекаде доаѓаа „бранови“ на пофалби за серијата како досега нешто невидено и како се надминалаи самата себеси.

И почнав, првата епизода беше факинг епик! Перфектна прва епизода, по која си реков дека стварно ќе се орпавдаат високите очекувања.

Но, не бидна така. Еве после 8 епизоди, сум (речиси) радмнодушен на серијава, како што не бев у минатата сезона. Особено во поглед на приказната. Сезонава се’ се одвиваше некако тивко и еднонасочно, Волтер се топеше во Хајзенбер, го достигна дното, серијата (за мене) немаше никаков спин кој ме извади од патики.

New season, new crew a? Yes, but no. Шознам, реков, некако сум рамнодушен на приказната, гледајќи постојано имав мали замерки за нелогичности, можда требаше да ги запишам на лист. :)

Особено ме нанервира „делот“ со Мајк. Океј, претпоставував дека некој ќе ги скине конците, и најверојатно тоа ќе биде Мајк, но оној Мајк, генијалецот, кој беше секогаш чекор пред другите прави клучни грешки кои ќе го чинат.

Прво, го чува Валт цела вечер, за сабајлето да неможе да почека уште еден саат и да го напушти !? И тоа врзувајќи го со гумена нараквица за радијатор!? Фор факинг сејк, Лидија ја имаше врзана со лисици...

Второ, му доверува торба со пиштол на Волт, кој претходно му избега (при горенаведениов случај). Разбирам дека му се јави да му каже за цајканите, но тоа беше само заради тоа што и Волт ќе го јадеше тогаш.

Трето, вработува шутрак од адвокат.... не шутрак као Гудман, него комплетен шутрак, чија „глупавост“ одлично ја доловија со чуварката на сефот. :)

И тука доаѓаме до момент каде што Мајк, бескрупулозниот убиец е good guy во споредба со Волт. Јак момент у секој случај, нема збор за тоа. Волт или Хајзенберг е сунѓер кој впива по нешто од секој „негативец“. Туко, Гас, Мајк = Хајзенберг.

Семејните расправии... шознам, премногу динамично превртливи до степен на нереалност. Час луди, час присебни... Ми се допадна тоа што тој дел од серијава (куќата особено) во новава сезона доби dark елемент. Значи комплетна темнина и тишина... брак уништен до крајот, кој го одржува само љубовта кон децата.

Кога спомнувам љубовта кон децата, доаѓам до Лидија, која мене ми личи на mini-Хајзенберг. Точно, веќе долго време е „упатена“ у бизнисот, но оние реакции на неспретност но и генијалност во сенка потсеќаат страшно на Волт од првите 2 сезони.

И тука се вртиме на „добрата“ страна. Прв дел од таа страна е глумата. Мислам излишни се зборови, нема актер што не го доловува ликот стопроцентно! Од Кренстон и Арон до батката на отпадот со магнетите. Камерата, музиката, обрнувањето на внимание на деталите, сето тоа е останато маестрално како што беше уште од првата сезона.

Исто, ми фалеа и ониe yo’ и латино моменти од претходните епизоди. Едноставно и даваа уште посебен шмек на серијата. Џанаците, братучедите, Туко, Хектор, Дон Еладио... that was awesome. Оваа сезона немаше такво нешто, освен на крај со „нацистите“. :D

Али да не се распишам пре премногу иако има уште да се пише и позитивно и негативно.... Пред почетокот пишав дека типувам на тоа сезонава да заврши на „среќен“ начин, и тоа се деси... но сеа, на „полусезона“. За натаму... we'll see.
By far: едно од најдобрите шоуа ever? - yes. Најдоброто !? - No... не сеуште.

Лани мојот скромен субјективен став го пренесов со отцена 9 на imdb, сега давам 8, поради „просечната“ сезона.

So, rape me! :D

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
^ Навиваш за Реал, ти се опростува немањето на чувство за расудување. :D

Он топик: Ги најдоа Krazy8, Mike и тоа детето со точакот...

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Ова дека е полусезона,па овде демек на сигурно... .Ама ние сме тие и Чешка...

" Полицијата извршила претрес во викенд куќа во с.Горно Соње, сопственост на обвинетиот 49-годишниот скопјанец Т.К., при што во подрумските и гаражни простории пронајдени се закопани 485 грама метамфетамин во прашкаста состојба (гранули) спакуван во пластичен сад."

Реакцијата на Џеси по настанов:

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
Ова дека е полусезона,па овде демек на сигурно... .Ама ние сме тие и Чешка...

" Полицијата извршила претрес во викенд куќа во с.Горно Соње, сопственост на обвинетиот 49-годишниот скопјанец Т.К., при што во подрумските и гаражни простории пронајдени се закопани 485 грама метамфетамин во прашкаста состојба (гранули) спакуван во пластичен сад."

Реакцијата на Џеси по настанов:

mehh i tought it was blue...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
па тоа е elninho
i feel you man
high five
не можат да не убедат дека оваа сезона е на рамниште со претходната...
али по 3 пат веќе аман, не е целосно завршена anon, не замарај ffs, ќе ја опраат.. ваљда

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.497
Поени од реакции
2.407
Сега гледам 2 сезона 7 епиозода и на 39-та минута се слуша Хајзенберг, додека се во музеј, како од екраните. Ако некој ова го слушнал нека каже или објаснување некој да даде. Вака интересно, па ај да кажам.

T

Tetro

Гостин
lol, bitchez

The real-life Walter White, wanted by Alabama deputies on a meth-related charge, was found at an inpatient treatment facility Friday, the Tuscaloosa News reported.
White, who coincidentally shares a name with the meth-cooking chemistry teacher of AMC's hit show "Breaking Bad," was at the facility due to a court order from another jurisdiction, Tuscaloosa County Sheriff's Office Sgt. Andy Norris said.
The Sheriff's Office put White on the county's most-wanted list Wednesday after the 55-year-old blew off a court date and violated his probation in July.

http://articles.nydailynews.com/2012-08-19/news/33275731_1_treatment-facility-meth-chemistry-teacher

Kajgana Shop

На врв Bottom